Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspy i Półwyspy: Peljesač, Pag i inne wycieczki

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 16.12.2013 20:22

CroAna napisał(a):
...STRASZYŁO??!!!?? 8O :o :mrgreen:

Poczytaj sobie o Metajnie :mrgreen:
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 12.02.2014 17:26

Cóż...ze względu na tak długą przerwę wypada mi tylko poprosić wszystkich czytelników postu o wybaczenie...mając nadzieję, że wpadniecie tu jednak czasem...zatem-
WITAJCIE! :lol:
Zapraszam na wycieczkę do Dubrovnika! :smo:

Rankiem, z pewną nostalgią, opuszczamy Peljesač, nie podejrzewając, że będzie się ona nasilać...
Jeszcze tylko przejazd przez wąwóz...
IMG_6199.JPG

jeszcze tylko jeden już śmielszy rzut okiem (ćwiczenie czyni mistrza 8O) na rozciągające się po prawej urwiska...
IMG_6217.JPG

jeszcze tylko szybkie sprawunki w postaci aromatycznej oliwy...
IMG_6235.JPG

i żegnaj, Półwyspie... :cry: tutaj, to zupełnie inna część Chorwacji. Czy piękniejsza? Nie wiem, na pewno inna. Niektórzy powiadają, że dzika, że nudna, bo miasteczka nie mają turystycznego błysku, zadęcia. Może i nie mają, może to i pustkowie, ale nam się podobało. Jak powiedział F.Herbert "blichtr płynie z miasta, a mądrość z pustyni" :wink:
Zmierzamy do Dubrovnika, termometr wskazuje...hmmmm...no, będzie się działo :twisted:
to co wystaje z morza tez jakieś inne :mrgreen: ...
IMG_6240.JPG

Po przyjeździe do Dubrovnika szukamy opisanego na forum podziemnego parkingu, z którego nie jest zbyt daleko do starówki i można zaparkować bez problemu. Tak tez było. Znajdujemy miejsce, wysiadamy. Uderza nad fala gorącego powietrza. Ło matko! Jak tu zwiedzać ????? To pytanie, oczywiście, rzuca w ten ukrop żeńska część załogi. Bez odpowiedzi. Nie licząc szelmowskiego uśmiechu naszego faceta :devil: jemu nigdy nie jest zbyt gorąco :nice:
Zbliżamy się do bramy strzegącej wejścia na starówkę.
IMG_6249.JPG

Dzikie tłumy. Kipisz. Ale...widzimy światełko w tunelu : jest fontanna! Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że kryje się w tym niezwykła mądrość architektów tego miasta, dzięki której zwiedzanie w taki upał staje się możliwe :hut: (bo fontanty i nazwijmy to "źródełka" w Dubrovniku są co kawałek! częściej niż w Rzymie! ) Moczymy w zimniutkiej wodzie nasze apaszki i oddalamy się od murów na wzgórze.
Jak tu ładnie i cicho:
IMG_6277.JPG

I jest fontanna, ale...tym razem to taki miejski basenik dla psów, które wyprowadzają swych właścicieli na spacer :D
Ostatnio edytowano 12.02.2014 17:54 przez CroAna, łącznie edytowano 1 raz
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 12.02.2014 17:36

IMG_6281.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.02.2014 18:20

Troszkę :wink: czekaliśmy na kontynuację , ale cierpliwość została nagrodzona 8)

Ciekawe w ilu relacjach jest narzekanie na zimno podczas zwiedzania Dubrownika :?: :idea:

Czekam na więcej

Pozdrawiam
Piotr
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 12.02.2014 18:36

[quote="CroAna"][/quote]
..no z tamtej strony nie zaszedłem :roll:
.. z widokiem na cytadele 8O
bursztyn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bursztyn » 12.02.2014 21:03

Witam, ja również tutaj jestem i czekam na więcej
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 12.02.2014 22:38

Piotrze, mervik, bursztyn bardzo mi miło Was witać po takim czasie :) jeszcze raz sypię głowę popiołem :oops: wreszcie człek ma trochę wolnego i z jakąż radością wraca do starej dobrej Cropki :oczko_usmiech:
fajnie, że jesteście!
czas wejść w dubrovnickie mury :sm: "w" nie "na" przecie w tym skwarze, choć hartkorowców nie brakowało!

napisał(a) piotrf

Ciekawe w ilu relacjach jest narzekanie na zimno podczas zwiedzania Dubrownika :?: :idea:

dobre, dobre... a swoją drogą popełnił kto jaką relację nt.Dubrovnika zimą???
IMG_6292.JPG

a nie mówiłam? :oczko_usmiech:
IMG_6301.JPG

cudnie jest, mimo tych tłumów i tempriczera :coool:
IMG_6325.JPG

przy kościele św.Błażeja- patrona miasta, wymiękłyśmy...siedzimy na schodach słuchając koncertu w arkadach po przeciwnej stronie 8)
IMG_6330.JPG

IMG_6338.JPG

zaś mój pan mąż szalał z aparatem po różnych zaułkach :oczko_usmiech: i upolował co następuje:
IMG_6362.JPG

IMG_6381.JPG

proszę, jak sobie ludziska zwiedzają masto od strony morza...no niestety, nasze dziewczątko z gorąca nijak nie dało się namówić na żadnego "tripa" :cry: nie udały się nawet próby przekupstwa! a ponoć każdy ma swoją cenę :evil:
zuch dziewczynka :lool:
IMG_6369.JPG

IMG_6377.JPG

c.d. w przygotowaniu :P
dobrej nocki :papa:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 12.02.2014 23:12

CroAna napisał(a):... a swoją drogą popełnił kto jaką relację nt.Dubrovnika zimą???

Aniu - pogrzebalam troche i udalo mi sie znalezc relacje Beaty :)
Co prawda nie w srodku zimy,ale u jej schylku ;)

No i jeszcze mysza73 byla tam w zimie!

A Ty juz wiecej w sen zimowy nie zapadaj, tylko pisz ! :mrgreen:
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 14.02.2014 15:18

Hej Basieńko! zajrzałam w te relacje. powiem tak: trzeba to rozważyć. w końcu poza sezonem luźniej...chłodniej...tylko zwiedzać!
i jako się rzekło, zabieram się do roboty i wbijam dalej w ten gorący, acz cudny Dubrownik :P

A Ty juz wiecej w sen zimowy nie zapadaj, tylko pisz ! :mrgreen:

...dobrze, że...zima w tym roku krotka, to i mój sen zimowy adekwatny :oczko_usmiech:
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 14.02.2014 15:56

A oto kilka jeszcze fotek z pięknej starówki, gdy nam się już drogi zeszły. Wiem, zatrzęsienie tego na forum, ale...dla miłośników Dubrownika nigdy nie za wiele:
IMG_6422.JPG

IMG_6440.JPG

IMG_6448.JPG

IMG_6456.JPG

IMG_6468.JPG

IMG_6484.JPG

IMG_6517.JPG

gdyby nie ten rozwiany, mokry i szybkoschnący (niestety :evil: ) szal.... 8O ...muszę to opatentować :mrgreen:
ochhhhhhh, jaka zimna woda :hearts:
IMG_6519.JPG

opuszczamy mury z postanowieniem- tu trzeba wrócić poza sezonem! :hut:
jeszcze tylko spojrzenie wstecz...
IMG_6568.JPG

i jeszcze jedno...
IMG_6572.JPG

i...
IMG_6594.JPG

IMG_6600.JPG

Monumentalne, gorące, tętniące tłumem miasto słońca i dźwięków...Dubrownik... :papa:
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 14.02.2014 16:03

CroAna napisał(a):, ale...dla miłośników Dubrownika nigdy nie za wiele:

To ŚWIĘTA PRAWDA :!: :!: :!: :D
Wklejaj fotki ile masz :) , aby do lata :wink:
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 14.02.2014 16:11

Czas ruszać w stronę Pagu.Dochodzi 17...termometr wskazuje.... :hut: :smo:
2013-08-08 16.53.29.jpg

c.d.n.
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 14.02.2014 16:33

To byl najgoretszy dzien naszego urlopu..
Ze wspolczuciem wspominalismy Was moczac tylki w Jadranie... :smo:

:mrgreen:
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 14.02.2014 19:56

Fajna relacja, dawno nie byłem na Peljasacu, miło było sobie przypomnieć. Teraz chętnie powspominam plaże Pagu, niecierpliwie czekam na ciąg dalszy.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.02.2014 20:02

Super! Wreszcie zobaczę Sv. Marko w Twoim obiektywie. Nie mogę się doczekać, więc żadnych przestojów więcej! :x

:wink: :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Wyspy i Półwyspy: Peljesač, Pag i inne wycieczki - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone