Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspy i Półwyspy: Peljesač, Pag i inne wycieczki

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 09.12.2013 12:43

Janusz Bajcer napisał(a):
CroAna napisał(a):Z wizytą w BiH: Mostar

Myślę, że Mostar zasługuje na trzy piosenki :wink: :lol:

Mostar

Moj Mostare

Lasta od Mostara

A pewnie! w ostatniej zasługujące na uwagę stare fotografie i...Mostar nocą. Dziękuję za to piękne urozmaicanie :lol: :papa:
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 09.12.2013 12:46

te kiero napisał(a):
CroAna napisał(a):

na czwartym zdjęciu z Mostaru (gdzie uwieczniłaś kramy na dziedzińcu przed meczetem Karadjoz...) rok temu stała taka lampa jak poniżej; niby niczego sobie, ale była ogromna, miała co najmniej 130cm, skoro jej nie ma tzn że ktoś ją kupił :?: ciekawe skąd był i jak ją zmieścił do auta :D
a odchodząc pomyśleliśmy czy ktoś ją kupi :?: :roll:

faktycznie piękna! ale...to nie ja :oczko_usmiech:

napisał(a) termondar » 09.12.2013 08:22
Zrobiło mi się ciepło, jak obejrzałem te letnie zdjęcia :D

Witam Cię termondar! bardzo mi miło :) :papa:
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 09.12.2013 13:41

Nie zwiedzaliście w Mostarze jakiś wnętrz?
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 09.12.2013 14:31

rodaivuk napisał(a):Nie zwiedzaliście w Mostarze jakiś wnętrz?

Witaj :) niestety, nie :cry: gdyby to był marzec, albo kwiecień, to meczet karadjoz byłby pierwszy na liście (hut,hut,hut....) :hut:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.12.2013 16:38

CroAna napisał(a):Z wizytą w BiH: Međugorje

Aby Međugorje nie czuło się pokrzywdzone :wink: :lol:

Pjesma Međugorja

Međugorska jutra

Božić u Međjugorju
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 09.12.2013 16:40

CroAna napisał(a):

Witaj :) niestety, nie :cry: gdyby to był marzec, albo kwiecień, to meczet karadjoz byłby pierwszy na liście (hut,hut,hut....) :hut:

Są w Mostarze piękne wille muzułmańskie... szczególnie jedna jest warta polecenia, oprowadza po niej właściciel, dużo opowiada, pokazuje ciekawostki... i częstuje rakiją i napojem różanym :)
http://www.visitmycountry.net/bosnia_he ... azova-kuca
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.12.2013 21:20

rodaivuk napisał(a):
CroAna napisał(a):

Są w Mostarze piękne wille muzułmańskie... szczególnie jedna jest warta polecenia, oprowadza po niej właściciel, dużo opowiada, pokazuje ciekawostki... i częstuje rakiją i napojem różanym :)
http://www.visitmycountry.net/bosnia_he ... azova-kuca

to i ja sobie skorzystam przy okazji, dzięki roda...
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 09.12.2013 21:26

Są jeszcze dwie podobne. Jedna taka z biletami i przewodnikiem, najsłabsza z nich... Na zasadzie na lewo beczki, na prawo beczki proszę wycieczki... Byłem i po tej pierwszej można sie zawieść...
W tej trzeciej nie byliśmy z uwagi na gorąc, szkoda bo ładnie wygląda.
http://www.visitmycountry.net/bosnia_he ... evica-kuca
Ostatnio edytowano 09.12.2013 22:21 przez rodaivuk, łącznie edytowano 1 raz
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 09.12.2013 21:30

cóż, rodaivuk...powiem tylko WOW!!!! żesz wcześniej nikt nie podrzucił nam takiego pomysłu... :P
dzięki! :papa:
Janusz, jak zwykle niezawodna szafa grająca! :lol:
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 10.12.2013 22:28

Obrazek
Obrazek
Obrazek
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 10.12.2013 23:11

no piękne Twe fotki, rodaivuk! szczególnie to ujęcie wyludnienia na moście warte docenienia :papa:
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 10.12.2013 23:27

To o poranku...
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 10.12.2013 23:30

Między Trpanjem a Orebičem
Wieczorem, po powrocie z wyjazdówki stwierdziliśmy, że chyba zanosi się na zmianę pogody. W naszym uroczym domku przywitał nas nieuroczy zapach…a dokładnie w jednej małej jego części, zaanektowanej wcześniej przez naszą córkę…
Stare kamienice, stara kanalizacja, cóż, bywa. Ta, która wcześniej zrobiła zakaz wstępu do najładniejszej łazienki, teraz kilka razy na dzień miała śpiewać „u drzwi twoich stoję panie”. Na szczęście rodzice niewyrodni, więc zmiłowanie było, ale…zemsta też była- córcia musiała odstać swoje w kolejce :mrgreen:
Obawy co do zmiany pogody okazały się przesadzone, bo w kolejne dni zwyczajowo przypiekało słoneczko, ale takiej wilgotności, jaka nastąpiła dzień później to ja w Chorwacji jeszcze nie zaznałam! 8O Zwłaszcza podczas wieczornego spaceru miało się wrażenie, ze oddycha się parą. Ale dość o pogodzie!
Zdarzył się ważniejszy temat, bo o to miało dojść do…spotkania cromaniaków na Peljeszcu, które zwołała niesamowita niewiasta o imieniu Basia!( Basieńko, ściskam Cię tu mocno i serdecznie!)
Początkowo grono miało być większe, ale nie zgłosiła się jedna rodzinka, więc, cóż- niezobowiązująco umawiamy się na plaży (wiadomo- na Dubie!-nie było to co prawda w połowie drogi między Trpanjem a Orebiczem, ale prawie).

Kiedy zeszliśmy na plaż i kierując się do jej połowy poszukiwaliśmy znaków szczególnych, które podała nam Basia, mając również świadomość, że i nas trzy pary oczu wypatrują 8O 8O 8O doszukując się w naszym wyglądzie zgodności z podanym przeze mnie rysopisem, przyszedł mi do głowy motyw muzyczny w filmu z Louis de Funes’em „Wielka włóczęga”, kiedy to znakiem rozpoznawczym podczas zakonspirowanego spotkania w łaźni tureckiej był „odgwizdany” fragment piosenki.

Nam szczęśliwie udało się odnaleźć bez gwizdania :lool: spotkaliśmy przesympatyczną rodzinkę-Basię i jej chłopaków :smo: i cóż…niech żałują ci, którzy nie dotarli na ten czas! Kochani, uważam, że fantastyczną jest idea tych spotkań(a jeszcze fantastyczniejsi pomysłodawcy- brawo Telepol, brawo Basiulinek!), a wiem, że na Peljesczu cromaniacy pracują nad tym od jakiegoś czasu, by stało się to pewną tradycją. I super! I super więc być musiało, skoro c.d.n:
IMG_6180.JPG

Orebič wieczorem przy samiućkim porcie :hearts:
Ostatnio edytowano 10.12.2013 23:43 przez CroAna, łącznie edytowano 1 raz
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 10.12.2013 23:31

rodaivuk napisał(a):To o poranku...

po prostu extra :lol:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 11.12.2013 01:01

Aniu-ciag dalszy nastapil i pewnie jeszcze nie raz sie powtorzy! :)
Cieplo na sercu sie zrobilo na wspomnienie tamtych chwil....
Najpierw ta niepewnosc...no bo nie wiesz wlasciwie z kim sie spotykasz, a potem juz radocha i zal-dlaczego dopiero teraz??
Ale przyznam, ze mamy jedynie pozytywne wrazenia z takich cromaniackich peljeskich spotkan :)
Wiec za rok, jezeli tylko uda mi sie przeforsowac "Orebic po raz dziewiaty" ;), bedzie kontynuacja :mrgreen:

Cudownie tak wspominac razem z Toba! :smo:

Tylko.........gdzie ta opalenizna :?: 8O :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Wyspy i Półwyspy: Peljesač, Pag i inne wycieczki - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone