Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyspy Dalmacji wszystkim "czym się da" ;) 2011

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agazielinska
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agazielinska » 27.12.2011 16:28

Zgodnie z zapowiedzią - kontynuuję! Dzisiaj Hvar - Stari Grad i Hvar.
W Starim Gradzie zatrzymaliśmy się na nieco dłużej, bardzo nam się spodobał (być może to zasługa naszych gospodarzy dzięki którym często raczyliśmy się proskiem....:D).
Stari Grad ma uroczy ryneczek pełny knajp...
Obrazek
masę krętych, poplątanych uliczek...
Obrazek
i swoją własną Siberiję!
Obrazek
oraz chyba najbardziej wąski dom, jaki widziałam w całym swoim krótkim życiu;)
Obrazek
dużo tych zdjęć, ale miasteczko jest wyjątkowo fotogeniczne;)
Obrazek
nie udało mi się niestety objąć całego placyku, a szkoda, bo był bardzo uroczy...
Obrazek

Obrazek
Osobiście najbardziej zachwyciły mnie podwórka, ukryte gdzieś w labiryncie uliczek, pełne kwiatów, z "domową atmosferą" - zakradliśmy się cicho, żeby zrobić zdjęcia :)
Obrazek

Plaża przy hotelach nie była najgorsza, przede wszystkim nie było tego okropnego betonu, którego po prostu nie lubię, jakoś lepiej to wyglądało - no i wejście do wody też całkiem miłe, zwłaszcza, jak ktoś ma dzieci - jak widać płycizna jest oddzielona takimi dużymi kamieniami:
Obrazek

Stari Grad z daleka:
Obrazek

Po 3 dniach zwiedzania, kąpania i gadania z naszym gospodarzem udaliśmy się autostopem do Hvaru. Dinko ostrzegał nas, że jest pełny turystów, a ceny są o wiele wyzsze niż w innych miejscowościach (przede wszystkim dlatego, że znajduje się tam największy na hvarze port , można spotkać masę wypasionych łodzi - widzieliśmy najdroższa motorówkę na świecie!), mimo to nie zraziliśmy się - chcieliśmy go zobaczyć, może przenocować, a i tak musieliśmy go odwiedzić, bo chcieliśmy się udać dalej promem w stronę Korculi.
Zlapaliśmy najpierw podwózkę do przystani promowej w Starim Gradzie (jest parę kilometrów dalej od samego miasta), a potem dalej udaliśmy się do samego Hvaru z sympatycznymi Włochami.
Oczywiście pierwsze zdjęcie jakie zrobiłam to słynna twierdza, na którą niestety nie weszliśmy...
Obrazek
A to Hvar "z góry" - widok zapowiadał całkiem przyjemne miasto, nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego, co czekało nas dalej.
Obrazek
zeszliśmy wąskimi uliczkami do samego centrum i wpadliśmy w dziki tłum turystów - masy ludzi, pełne knajpy, upał jak diabli i nie ma nawet pół darmowej ławeczki żeby usiąść!
Obrazek
Zagarnęliśmy mapę w informacji turystycznej (jak z każdego miejsca, które odwiedziliśmy) i zastanawialiśmy się co by tu robić... Pochodziliśmy trochę, ale nasze plecaki dały nam się we znaki, więc postanowiliśmy ten czas spędzić na plaży, około 17 mieliśmy prom do Velej Luki, na Korculi. Uznaliśmy, że nie zostajemy na noc, ponieważ przeraziły nas tłumy ludzi i okazało się że Dinko miał rację - ceny koszmarnie wysokie, chociaż samo miasteczko bardzo mi się podobało...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu trafiliśmy na pokład naszego "luksusowego" promu, z którego wyszło chyba miliard ludzi - przypłynął ze Splitu (takim jeszcze nie płynęłam! miał nawet telewizor!) i popłynęliśmy w kierunku Velej Luki:

Obrazek

papa, Hvarze:)!
Obrazek
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 27.12.2011 19:53

Szkoda, że tak szybko Brač "załatwiliście" :? ... bo ... Supetar i Bol to (na szczęście) nie cały Brač ;)
agazielinska
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agazielinska » 27.12.2011 21:32

nero napisał(a):Szkoda, że tak szybko Brač "załatwiliście" :? ... bo ... Supetar i Bol to (na szczęście) nie cały Brač ;)

No, ja też trochę żałuję, ale nie wiedzieliśmy, ze będzie nam tak sprawnie szło, a wszystko było mało planowanym spontanem, na pewno następne wakacje bardziej sobie ogarniemy;) Chociaż mnie się Supetar bardzo podobał, świetna miejscowość.
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 27.12.2011 22:07

Witam
Również ja dołączam się do śledzenia Twojej relacji.
Gratuluję pomysłu na zwiedzanie. :D
agazielinska
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agazielinska » 27.12.2011 23:00

rbogi napisał(a):Witam
Również ja dołączam się do śledzenia Twojej relacji.
Gratuluję pomysłu na zwiedzanie. :D

haha, dzięki, ale chyba raczej jego braku!:) Witam wszystkich:)
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 27.12.2011 23:46

No właśnie , brak pomysłu - to jest pomysł
Nie ma to jak SPONTAN
:D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.12.2011 18:27

Witaj Aga
Jak fajnie wracać na forum po świątecznej przerwie i trafić na taką ciekawą , pełną pięknch fotek relację .
Spontaniczne wyjazdy są najciekawsze 8)

Czekam na więcej

Pozdrawiam
Piotr
justa999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) justa999 » 01.01.2012 23:52

Zasiadam i ja do czytelni. 8)
Cudownie jest powspominać znajome miejsca i zaczerpnąć trochę cro-słońca ze zdjęć. :D
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 02.01.2012 06:50

Jestem i ja.
Czytam i trochę zazdroszczę takiego sposobu zwiedzania.
Pelen spontan, z plecakami, cudowna sprawa.
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 07.01.2012 20:10

chętnie również się przyłączę, gratuluję pomysłu na zwiedzanie wysepek... w moim przypadku taki spontan z trzylatkiem raczej wykluczony... szkoda. Pozdrawiam
Gosia i Marek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 17.01.2012 14:01

Faktycznie fajny pomysł na zwiedzanie, za te plecaki w upale podziwiam!
pela_rgonia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pela_rgonia » 17.01.2012 22:10

Na mnie miasto Hvar zrobiło dokładnie takie samo wrażenie: dzikie tłumy i koszmarne ceny. Urody mu nie można odmówić, ale chyba jest trochę przereklamowany.
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży