napisał(a) empire13 » 11.07.2020 00:00
Widzę że pytań wiele ale odpowiedzi brak. Napiszę jak było w 2019 bo może komuś się przyda.
iwoniczanka napisał(a):Ostatnio natknelam się na informacje, że już nie można swobodnie wpłynąć do jaskini na Bisevie. Ponoć wstęp jest płatny, do jaskini dowoza taksówki wodne, a przypłynięcie jachtem rano wcale nie gwarantuje tego, że uda się zobaczyć efekt świetlny (kolejki). Czy to prawda, czy ktoś z Was ma potwierdzone info?
Tak jest. Tylko taksówkami wodnymi. Kolejki spore więc trzeba uzbroić się w cierpliwość. Można coś zjeść na miejscu lub udać się na spacer. Dobrze wszystko zorganizowane tyle że czekania więcej niż zwiedzania. Ale warto.
iwoniczanka napisał(a):Jeśli to prawda, to czy opłata jest całoroczna, czy tylko w sezonie? No i jaki jest koszt wpłynięcia? Czy w takim układzie w ogóle jest sens tam się pchać?
Nie wiem jak poza sezonem ale w sezonie opłata wynosiła 100 kun za osobę dorosłą i 50 kun za dziecko.
grab56 napisał(a):Jeśli ktoś z was był na takim rejsie, to dajcie jakiś namiar na organizatora. Mile widziane informacje o cenie (to, co znalazłem w necie wydaje mi się trochę drogo). Start może być gdziekolwiek pomiędzy Primosten a Splitem.
Ja startowałem z miasta Hvar ale reklamy widziałem w wielu miastach na wybrzeżu. Ceny są różne bo i organizatorzy mają różne programy. Najlepiej popytać i porównać. Nasz rejs obejmował trasę: Błękitna Laguna (Budikovac Island), Green Cave [ale było tłoczno i Skiper zaproponował inne miejsce (o niebo lepsze <super miejsce do pływania/nurkowania we wnęce skalnej>)], Stiniva (raj dla miłośników snoorkowania), Bisevo, Palmižana a konkretnie okolice Bacchus Palmižana (Paklinski Otoci).
Myśmy za rejs z wyspy Hvar płacili 180 euro (2+1).
Skorzystaliśmy z oferty w okolicy: Trg Sv. Stjepana 3, 21450, Hvar, Chorwacja.