Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Vis-biała plama na forum

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
m82m
Cromaniak
Wyspa Vis-biała plama na forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 31.07.2008 12:02

Witam!

Myśle o wyprawie na wyspe Vis.
Może są osoby ,które mogą się podzielić swoimi doświadczeniami z pobytu w tej części CRO.
Interesuje się w szczególności Rukavacem i Milną , ale każdy materiał na temat wyspy będzie mile widziany.

POZDRAV! :D
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 01.08.2008 11:50

Hmmm próbuje przeszukiwać forum przy pomocy opcji "szukaj".... i nic :roll: Dziwne bo troche pisaliśmy o tej wyspie i to nie tak dawno temu :!: Nie pamiętam teraz czy był osobny temat na tą wyspę czy w ramach jakiegoś innego dyskusja powstała - raczej osobny.
Ciężko to będzie odtworzyć :cry:

Osobiście nie byłam na tej wyspie, znam ją tylko z relacji.Mała, przyjemna, cicha .... dwa większe miasteczka.
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 03.08.2008 07:46

Może uda się jednak namówić kogoś kto zna tą wyspe do podzielenia się swoimi wrażeniami z pobytu.Coś wyszperanego w necie w tym temacie też ma swoją wartość. :D

Pozdrav!
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 03.08.2008 08:51

Miejmy nadzieje, że ktoś się odezwie :)
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 03.08.2008 08:54

ally napisał(a):Hmmm próbuje przeszukiwać forum przy pomocy opcji "szukaj".... i nic :roll: Dziwne bo troche pisaliśmy o tej wyspie i to nie tak dawno temu :!: Nie pamiętam teraz czy był osobny temat na tą wyspę czy w ramach jakiegoś innego dyskusja powstała - raczej osobny.
Ciężko to będzie odtworzyć :cry:

Osobiście nie byłam na tej wyspie, znam ją tylko z relacji.Mała, przyjemna, cicha .... dwa większe miasteczka.

vis to tylko 3 literki, moze dlatego!!wpiszcie komiza i powinno byc ok :wink:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 03.08.2008 10:00

Dangol pisała co nieco w swojej "żeglarskiej" relacji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2008 10:46

90,3 km kw,
4338mieszkańców,dzika ,
dziewicza powierzchnia porośnięta makija i winnicami,
najwyższy szczyt -HUM 587 m npm
najczystsze miejsce na Adriatyku
udostępniona turystom w 1989 r

w 1944 powstał tam głowny sztab Josipa Broz Tity
DOjazd -prom dwa razy dziennie ,ze Splitu 2 h,bilet 34 hrk /osoba i 225 hrk /auto
Za "W kraju lawendy i wina"
zimny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimny » 04.08.2008 08:59

Wyspa bardzo ładna, uważam że ładniejsza nia Hvar, czas płynie tam bardzo wolno. Plaże częściowo piaszczyste, zlokalizowane po połudnowej stronie wyspy. Dwa miasta Vis i Komiża, szczególnie to trugie bardzo urocze, gdziemożna wybrać sie na kawe lub lody. Szczególnie polecam to miejsce dla ludzi aktywnych oraz rodzin z maluchami. Na plażach bardzo mało ludzi, ma się poczucie dużej swobody. Dla aktywnych rower wokół wyspy - ok. 40 km , z czego 3/4 pod góre, a z góry 80 km/h . po drodze mijamy 3-4 auta. Bardzo czyste powietrze i piękne lawendowo-rozmarynowe wzgórza.oraz piękne widoki. Warto !
kiwigirl
Podróżnik
dojazd na Viś

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiwigirl » 04.08.2008 12:43

mam pytania dwa:

1. techniczne: jak tam się dostać z Hvaru INACZEJ NIZ JARDOLINIĄ ?? oglądam rozkłady i wychodzi mi ze połączenie z Hvarem jest raz w tyg we wtorki i tyle. czy jest jakiś inny przewoźnik który tam dociera ? z hvaru bezpośrednio zeby się nie cofać albo z Sibenika ?

2. błekitna jaskinia (Modra) - czy wycieczki na nią mozliwe sa tylko z Vis'a czy też z Hvaru ktoś robi ? oraz czy tam mozna PONURKOWAĆ tylko z bazami z Vis'a ???
Mniejszy
Croentuzjasta
Re: dojazd na Viś

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniejszy » 04.08.2008 18:30

kiwigirl napisał(a): mam pytania dwa:

1. techniczne: jak tam się dostać z Hvaru INACZEJ NIZ JARDOLINIĄ ?? oglądam rozkłady i wychodzi mi ze połączenie z Hvarem jest raz w tyg we wtorki i tyle. czy jest jakiś inny przewoźnik który tam dociera ? z hvaru bezpośrednio zeby się nie cofać albo z Sibenika ?

Bylem na Visie podczas pobytu na Hvarze- poplynalem z polska baza nurkowa Nautica. Z tego co ostatnio przeczytalem na forum to przeniesli sie z Hvaru do Stari Grad'u. Musialbys sie skontaktowac bezposrednio z nimi - ale to w gre wchodzi raczej jednodniowa wycieczka (z cennika wynika ze plywaja, ale jak to sie ma do nienurkow :?: :roll: :?:

kiwigirl napisał(a):2. błekitna jaskinia (Modra) - czy wycieczki na nią mozliwe sa tylko z Vis'a czy też z Hvaru ktoś robi ? oraz czy tam mozna PONURKOWAĆ tylko z bazami z Vis'a ???
Ja tam bylem w 2004 tak ze pewnie moje informacje sa troche psu na bude, ale z glownego portu w Hvarze plywaly rozne fiszpikniki, do Modrej tez. Sam nie bylem, bardziej zajmowalo mnie ogladanie tego co pod woda :D Oprocz Nautiki na Visie widzialem lodke niemieckiej bazy z Hvaru. Jak bys chcial zobaczyc fotki z tego nurkowania (dwa wraki- Teti i Vassilius) to satu.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 05.08.2008 06:12

Mniejszy napisał(a):ale z glownego portu w Hvarze plywaly rozne fiszpikniki, do Modrej tez.

Pływają, pływają i jest sporo ofert :D szczególnie zwiedzania Błękitnej Jaskini.
kiwigirl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiwigirl » 06.08.2008 13:50

Mniejszy napisał(a): w gre wchodzi raczej jednodniowa wycieczka (z cennika wynika ze plywaja, ale jak to sie ma do nienurkow :?: :roll: :?:
nie ważne, my oba nurki ;)

kurcze, w tym własnie sęk ze wolelibysmy się zakotwiczyć w smym Hvarze i z tamtejsza baza nurac, ale moze kurcze warto by było w takim razie z nauticą choc na jeden dzien popłynąć...
Mniejszy napisał(a): z glownego portu w Hvarze plywaly rozne fiszpikniki, do Modrej tez. Sam nie bylem, bardziej zajmowalo mnie ogladanie tego co pod woda :D Oprocz Nautiki na Visie widzialem lodke niemieckiej bazy z Hvaru.
niestety obie bazy na Hvarze - w tym niemiecka dive-Hvar czy jakoś tak odpowiedziały ze nie robią tam wycieczek, chyba ze dla calych grup, a nasza "grupa" jest tylko dwuosobowa :(

ale dzięki za info - jak dotrzemy to sie moze za tymi łodkami piknikowymi rozejrzymy. coś gdzies czytalam o modrej + fishpikniku, wiec moze to faktycznie opcja jakaś jest.
Mniejszy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniejszy » 07.08.2008 12:11

Jezeli Nautika odpowiedziala ze nie plywa to nie wiem co wam poradzic. Slyszalem ze tam jest kilkanascie wrakow do zobaczenia, najladniejszy to Vassilius. Duzy, mozna sie pokusic o wplyniecie do ladowni, bajer po prostu. Zeby tam zanurkowac konieczny byl udzial miejscowego przewodnika- ktory bez wiekszej zenady i specjalnego certolenia sprowadzil nas na sam dol sruby (wielka, 10-12 metrow? - juz nie bardzo pamietam...). Wiekszosc grupy nie dala sie nabrac- cofnelismy sie z 40 m i poczekali na niego nad wrakiem, ale czworo z nas poszlo w dol - o ile pamietam to dotkneli 52 m... na powietrzu :twisted: (a mysmy wtedy byli bardzo dumne z siebie AOWD nury... Ze stazem 20-40 nurkowan w wiekszosci...)
Fajnie to wyglada jak sobie siedzisz na 35 metrach i obserwujesz znikajace minuty do deko, a z glebin wala slupy powietrza twoich wspolnurow :twisted: 8O
Samo nurkowanie wokol Hvaru jest super- woda z calkiem mila widocznoscia, zycia dosc duzo (chociaz w porownaniu z Egiptem to jednak niewiele).
Mam nadzieje ze sie wam spodoba.
Skrobnij cos po powrocie- a najlepiej pokaz na zdjeciach :D (jak nie macie aparatu do zdjec pod woda to Nautika wypozyczala taki - moje zdjecia byly robione takim wlasnie sprzetem).
Pozdrowienia.
Qrcze- ale wam zazdroszcze :mrgreen:

Dodane: grzebnalem w sieci i taka strona mi sie pokazala
http://www.pinoter.bajtnet.lca.pl/daniel_maj/index.html
kiwigirl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiwigirl » 07.08.2008 13:45

Mniejszy - na pewno dam znać, nasz aparacik podwodny już usycha z tęsknoty za wodą ;)

nie pytałam nautici (tylko dwie bazy z miasteczka Hvar - i to one, w tym niemiecka powiedziały ze na Vis nie pływają) , nautice odrzucilismy poniekąd dlatego ze oni w Starim Gradzie są, a my chcemy w samym Hvarze.

zerknęłam na ich stronki -ale nautica pisze ze ma safari wrakowe na Viś, a ja bym chciała nie wraki a jaskinię modrą.

co do wraków, niespecjalnie nam się uśmiecha nurkowanie na głębokości 2 razy tyle co nam "wolno" (my tylko OWD) o wlażeniu do wraków nie wspomnę... jesli wrak to jakiś "płytki" i najlepiej otwarty - jachcik jakiś czy inna łajba ale "od zewnątrz" tylko.

chyba musze do nich zadzwonić i spytac jak jaskinia wygląda.

a serio na Pakleni otoci fajnie jest? bo tam najczęsciej się nura z hvaru nie? jak tam jest? co do oglądania ? ty nurałes z nauticą?
Mniejszy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniejszy » 07.08.2008 19:29

Dokladnie- z Nautika. Super bylo :)
Intro na Jerolimo (to ta druga wysepka, liczac od portu)- max do 8 m, z leciutkim pradem (ale to bardziej pomagalo ogladanie- mozna sie bylo zawiesic nad dnem i spokojnie czekac az cie przestawi...). Takie fajne kanioniki o glebokosci 1-2 metrow w ktorych sie pomalutku plywa.
Potem zaliczylismy sciane na czyms co sie nazywa Wlka (zabijcie mnie- nie wiem jak to sie pisze) Grszka, nastepnie Uleni Bok - o ile dobrze pamietam to wlasnie tam dotknelismy piachu na 32 metrach.
Potem - poniewaz bylismy juz z Deep (czyli do czterdziestu) - zaliczylismy nurkowanie wzdluz sciany. Instruktorka byla super- zaliczylismy zjazd na 40, ok. 5 minut pobytu na dole i spokojnie do gory bo nas komputery wyganialy :D

Jezeli bedziecie miec okazje zanurkowac w nocy to koniecznie idzcie. Jak sie wylaczy swiatlo na chwile to mozna zobaczyc jak swieci plankton poruszany pletwami tych co przed wami- no normalnie zjawisko nie z tej ziemi...

A tak na marginesie- moze warto zrobic AOWD w trakcie. Co prawda tam jest troche cwiczen do wykonania tak ze sie to nieco gryzie z turystyka ale z drugiej strony potrzebne sa tylko 4 nury - a otwiera sie wam woda do 30 metrow :D Na Teti jak znalazl.

Nie wiem gdzie nurkowaliscie do tej pory, ja Chorwacje zrobilem przed Egiptem - i mnie powalilo na kolana. Jestes na 35 metrach, widac piasek na jakis 50-55 a jak obrocisz glowe to widzisz jak banki leca w strone slonca... Bo widocznosc jest tak m\w na 15-20 metrow.

O rany- rozmarzylem sie... :roll:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne