napisał(a) Mniejszy » 07.08.2008 19:29
Dokladnie- z Nautika. Super bylo
Intro na Jerolimo (to ta druga wysepka, liczac od portu)- max do 8 m, z leciutkim pradem (ale to bardziej pomagalo ogladanie- mozna sie bylo zawiesic nad dnem i spokojnie czekac az cie przestawi...). Takie fajne kanioniki o glebokosci 1-2 metrow w ktorych sie pomalutku plywa.
Potem zaliczylismy sciane na czyms co sie nazywa Wlka (zabijcie mnie- nie wiem jak to sie pisze) Grszka, nastepnie Uleni Bok - o ile dobrze pamietam to wlasnie tam dotknelismy piachu na 32 metrach.
Potem - poniewaz bylismy juz z Deep (czyli do czterdziestu) - zaliczylismy nurkowanie wzdluz sciany. Instruktorka byla super- zaliczylismy zjazd na 40, ok. 5 minut pobytu na dole i spokojnie do gory bo nas komputery wyganialy
Jezeli bedziecie miec okazje zanurkowac w nocy to koniecznie idzcie. Jak sie wylaczy swiatlo na chwile to mozna zobaczyc jak swieci plankton poruszany pletwami tych co przed wami- no normalnie zjawisko nie z tej ziemi...
A tak na marginesie- moze warto zrobic AOWD w trakcie. Co prawda tam jest troche cwiczen do wykonania tak ze sie to nieco gryzie z turystyka ale z drugiej strony potrzebne sa tylko 4 nury - a otwiera sie wam woda do 30 metrow
Na Teti jak znalazl.
Nie wiem gdzie nurkowaliscie do tej pory, ja Chorwacje zrobilem przed Egiptem - i mnie powalilo na kolana. Jestes na 35 metrach, widac piasek na jakis 50-55 a jak obrocisz glowe to widzisz jak banki leca w strone slonca... Bo widocznosc jest tak m\w na 15-20 metrow.
O rany- rozmarzylem sie...