Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Vis-biała plama na forum

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kiwigirl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiwigirl » 08.08.2008 13:39

a to Jerolimo i "Wielka Gruszka" oraz Uleni Bok to na pakleni Otoci czy wokół Vis jest ?

co do głebokości - mamy w planach robienie AOWD, ale nie wiem czy akurat teraz i tu. raczej nie. raczej tylko rekreacyjnie ponuramy. mamy "swojego" instruktora w Sharmie, i pewnie tam wrócimy u niego robić AOWD. bo super nam się z gościem nurkowało.

wiesz, mnie nie kręci "schodzenie w dół" i nie czuję zeby mi po to AOWD było potrtzebne. nuraliśmy w okolicach 25m, w momencie gdy było warto tam zejść a my czuliśmy sie dobrze i na siłach i chętni. ale po prostu jakoś ot tak - zeby w dół po ścianie, albo właśie wraki... niekoniecznie. raczej roślinki, zwierzątka itp ;) nie musi byc głeboko.

a ty w Nautice kurs robiłes czy "rekreacyjnie" ?
Mniejszy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniejszy » 08.08.2008 17:11

Jerolimo- tak miejscowi nazywaja druga wyspe. Bo na mapie w googlu to ona sie nazywa jakos inaczej 8O Te pozostale nazwy to czesci wybrzeza Hvaru (a dokladnie to sa takie skalki ktore schodza do wody). Odgrzebalem to z logbooka, pamiec juz niestety szwankuje na takim dystansie :D

Ze schodzeniem w dol jest jak z kazda inna choroba. Mnie dotknelo :twisted: i przepadlem. W zeszlym roku zrobilem 102 (z dziesiecioma minutami na dnie) i obawiam sie ze to jeszcze nie koniec....
Ale na glebsze nury to troche trzeba szpejstwa nazbierac, niestety.

"Swojego" :D instruktora mam w Polsce- tak ze wszystkie stopnie PADI zrobilem u niego. Z nautika tylko nuralem na Hvarze i dobrze ich wspominam.

Milego nurkowania- dajcie znac po powrocie jak bylo.
Pozdrowienia
M

PS. Nie che nic zapeszyc, ale jak tam bedziecie to rozgladajcie sie czy nie lezie gdzies grubas w zoltej bandance :devil:
gotovina
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gotovina » 21.09.2008 21:22

Witam wszystkich cromaniaków. Czytam tą stronkę a szczególnie forum od 2 lat a od tej chwili chcę aktywnie uczestniczyć i regularnie pisać swoje opinie na temat Chorwacji.Doświadczenia nie mam zbyt dużego bo spędzałem tam urlop dopiero dwa razy a zaczynam właśnie w tym temacie ponieważ w dniach od 9.09 do 19.09 przebywałem na Visie i z chęcią podzielę sie informacjami na temat tej przepieknej wyspy. Chorwaci którzy tam zamieszkują mówia że to raj na ziemi. Pozdrawiam
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 22.09.2008 15:49

To więc napisz coś o tej wyspie,czekamy.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 22.09.2008 18:17

gotovina napisał(a):Witam wszystkich cromaniaków. Doświadczenia nie mam zbyt dużego bo spędzałem tam urlop dopiero dwa razy a zaczynam właśnie w tym temacie ponieważ w dniach od 9.09 do 19.09 przebywałem na Visie i z chęcią podzielę sie informacjami na temat tej przepieknej wyspy.

Gotovina właśnie, że masz doświadczenie i to jakie - byłeś na Visie z 10 dni - to chyba w sam raz, żeby dobrze poznać wyspę i okolice - więc nie daj się pokornie :D prosić, tylko pisz - bo wiele ludzi może z tego skorzystać. Proponuję - jeżeli masz czas stwórz fajną relację z fotkami i ze szczegółami (co, jak czynne i za ile :wink: ).
:papa:
gotovina
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gotovina » 22.09.2008 19:00

Na wyspę Vis płynie sie promem Split-Vis. Jako że byliśmy we wrześniu nie było problemu z dostaniem sie na ten prom. Ale w sezonie trzeba być 2-3 godziny wcześniej bo są duże kolejki i zdarza sie że trzeba później czekać na następny a to kilka godzin. Na samej wyspie do zamieszkania wchodzą w grę 4 miejscowości. Dwie większe i przepiękne Vis i Komiza położone po przeciwnych stronach oraz mniejsze Milna i Rukavac. My akurat mieliśmy apartman w Rukavacu. To super spokojna malutka mieścina z dwoma konobami i restauracją ale bez sklepu. Na zakupy jeździliśmy do Visu. To zaledwie około 7km(Rukavac-Vis) a widoki po drodze wręcz bajkowe. W Visie są sklepy Konzum i Studenac ale polecam sklep Kerum który znajduje się już właściwie na obrzeżach Visu przy drodze na Komizę. Wyspa charakteryzuje się tym że na najpiękniejsze plaże trzeba trochę pospacerować a nawet schodzić z wcale nie niskich wzniesień. Polecam dwie plaże. Chyba jedną z najpiękniejszych plaż w całej Chorwacji czyli plaży Stiniva która znajduje się między skałami a prowadzi do niej zejście po stromym zboczu (dała sobie radę moja 8-letnia córka)-około 15min. Wczesniej trzeba dojechać tam samochodem którego za 10 kun na cały dzień pilnuje sympatyczna pani. Sama plaża jest żwirkowa a woda jest tak czysta że wydaje się to niemożliwe.
Druga plaża którą szczególnie polecam to plaża Zaglav. Piaszczysta z widokiem na Korculę i Hvar. Aby na nią sie dostać należy dojechać do plaży w Milnej(bardzo mała i brudna) i stamtąd na nogach bardzo łagodnym szlakiem przejść do plaży Zaglav-12min mierzyłem z zegarkiem na ręku.
Rodziny z dziećmi na pewno będą zachwycone Uvalą Zaglav.
Natomiast nie polecam pomimo pozytywnych opisów na stronach internetowych plaż Stoncica(tragicznie zabrudzona) oraz Srebrnej(bardzo kamienista ze stromym zejściem do wody).
Na pewno warto wjechać na punkt widokowy Hum skąd można popatrzeć sobie na Komizę. Jest to przepiękny obraz.
Jeżeli chodzi o jaskinie na okolicznych wyspach to byliśmy tylko w Zielonej na Ravniku ale ja akurat nie uważam tego za wybitną atrakcje.
Na całej wyspie ciągle unosi się gdzieś w powietrzu zapach winnic które zajmują znaczną część Visu. Rosnące drzewka mandarynek, limonek, granatów oraz fig a także kaktusy i palmy nadają również nieprawdopodobny klimat.
Naprawdę spędziliśmy tam wspaniałe 10 dni i potwierdzamy słowa Chorwatów którzy tam mieszkają i mówią że to RAJ NA ZIEMI.

P.S. Wracając już promem do Splitu widzieliśmy dwa delfiny(żonka uwidoczniła na zdjęciu).
Na kolacje jeździliśmy do konoby Ferol-po lewej stronie przy drodze Rukavac-Milna. Wspaniałe jedzenie z grilla przy chorwackiej muzyce. Polecamy.
Ceny ogólnie podobne jak na całym wybrzeżu. Nie uważam aby było za drogo.

Postaram się później wkleić jakieś fotki.
gotovina
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gotovina » 22.09.2008 19:12

Za apartman płaciliśmy 40 euro. Widok na morze z okna i tarasu. W sezonie może być drożej myślę że około 70 euro. Ceny na prom: samochód 312 kun ; osoba 47 kun ; dziecko 3-12lat 23,50 kuny. Jeżeli chodzi o paliwo najlepiej zatankować na lądzie choć był CPN w miejscowości Vis przy samym porcie i z tego co pamiątam wcale nie było drogo.
paszczak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paszczak » 22.09.2008 19:34

Cześć Wam,
fajnie, że wątek viski nabrał wigoru...dynamika większa niż tempo życia na wyspie ;)
A niech tam, dołożę i ja swoje 3 grosze do tematu zapodając dla ciekawych wyspy link do galeryjki z tegorocznych wakacji.
Nie ma to wielce pokazowego charakteru, ot obrazki z rodzinnych wakacji, ale kawałek wyspy gdzieś tam można dojrzeć.
Z zapachów to pachniało też lawendą, sklepów brak w Rukavacu lecz rano wpadał sklepobus z pieczywem, a wieczorem inny - z warzywami i owocami...ryby przypływają do portu łodziami ;)
Potwierdzić wypada, że atmosfera tam jest więcej niż spokojna.
Obie knajpy w osadzie Podstrazje (Ferol i sąsiad) bardzo przyjemne.
Ceny względem czerwca bez większych zmian, patrząc na podane przez Ciebie.
pozdrawiam,
paszczak
gotovina
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gotovina » 22.09.2008 19:41

Potwierdzam słowa Paszczaka o zapachu lawendy a także o sklepobusach. Jednak z przykrością stwierdzam że w czasie mojego wrześniowego pobytu samochód Kruh Pekaren nawalił i stał na poboczu na drodze Rukavac-Vis. Do momentu mojego odjazdu nie zauważyłem aby został on naprawiony :D
paszczak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paszczak » 22.09.2008 20:35

Oj, chlebowóz zamęczony ciężką pracą w trudnym terenie zapewne...szkoda bo to wielce przydatna działalność. Mam nadzieję, że auto wyrychtują ;) i dalej będzie służyć ludności miejscowej i przybyłej.
Stoncica jedynie ze wzgórza została przez nas obejrzana, jakoś się nie udało dotrzeć do samej plaży...ciekawe czy już wtedy była brudna czy to efekt całego sezonu.
W czasie naszego pobytu ciekawą atrakcją było chorwackie wesele (lub coś podobnego) w sąsiedztwie...śpiew i muzyka live, kameralnie, naturalnie, unplugged.
Komiza ładna, senna...Vis gwałtownie się przeludniał gdy przypływał lub odpływał prom...później też zasypiał. Viski interior spał chyba bez przerwy ;) Super klimaty.
gotovina
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gotovina » 22.09.2008 21:26

Próbuję wklejać zdjęcia. Nie wiem czy się uda. Plaża Stiniva schodząc.
[img][img]http://img230.imageshack.us/img230/752/vis9oh8.th.jpg[/img]Obrazek[/img]
gotovina
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gotovina » 22.09.2008 21:32

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.09.2008 21:34

gotovina napisał(a):Próbuję wklejać zdjęcia. Nie wiem czy się uda. Plaża Stiniva schodząc.
[img][img]http://img230.imageshack.us/img230/752/vis9oh8.th.jpg[/img]Obrazek[/img]

ObrazekObrazek

Udało się :lol: ale nie trzeba wstawiać przed link [img]a%20po%20linku[/img] :wink:

Kliknij cytuj , a zobaczysz :la:
gotovina
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gotovina » 22.09.2008 21:38

Piaszczysta Zaglav. W oddali wyspa Hvar.
[img][img]http://img301.imageshack.us/img301/729/vis93jo1.th.jpg[/img]Obrazek[/img]
gotovina
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gotovina » 22.09.2008 21:45

Zaglav w całej okazałości.
ObrazekObrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne