Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Vir

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak
Wyspa Vir

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 31.01.2011 12:01

Witam wszystkich.
Wiem, że ta wyspa nie cieszy się dużym uznaniem forumowiczów :oops: , ale stało się - mam już zarezerwowane noclegi. Byłem tam 4 lata temu i wiem, że przeżyć się da, szczególnie jeśli nie ma się zamiaru siedzieć cały czas na plaży :)
Vir ma dwie zalety - jest tani i jest dobrym miejscem wypadowym.

I tu mam do Was prośbę - napiszczie mi proszę co warto, Waszym zdaniem, zobaczyć w bliższym i dalszym otoczeniu?
Będąc na Virze zwiedziłem Plitvice, Zadar, Nin, Zaton. W tym roku planuję jeszcze (poza wyżej wymienionymi) Paklenicę (bo tu jeszcze nie byłem), wybieram się też dalej - do Trogiru (jestem w tym mieście każdego roku), do Primosten i jeśli dam radę wstąpię do Breli (byłem tu w ubiegłym roku i byłem zachwycony).
Podpowiedzcie mi proszę coś jeszcze!
Będę na Virze 16 dni, więc czasu będzie dość :D
Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.01.2011 12:12

Pasjonat Chorwacji napisał(a):co warto, Waszym zdaniem, zobaczyć w bliższym i dalszym otoczeniu?

- wyspę PAG
- Vransko jezero
- wyspy Ugljan i Pasman (np rejs promem Biograd-Tkon, powrót Preko-Zadar)
- rejs promem na Dugi Otok z Zadaru
-Sibenik
- wjazd z Karlobagu na przełęcz Ostarijska Vrata (928m npm)

Pzdr :cool:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.01.2011 12:19

Proszę

Pzdr
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 31.01.2011 12:20

Dzięki, o Wyspie Pag myślałem. Czytałem sporo o niej. Obawiam się trochę opisanych, kamienistych, pustych przestrzeni. Ale to będzie pewny punkt.
W Sibeniku miałem raz nocleg (w drodze na Korculę), ale brakło czasu na zwiedzanie. Faktycznie tym razem mogę to naprawić :)

Pozostałe miejsca to do tej pory dla mnie jedynie nazwy, musze cos o nich poczytać.

Dzięki Kulka :)
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 31.01.2011 12:22

Dzięki Jacku!
Faktycznie, nie znalazłem tego na forum. Przyznam Ci, że nasze forum jest tak wielowątkowe i poszczególne opisy moga znaleźć się w tak różnych miejscach, że czasem prościej po prostu zapytać....
Choć wiem, że to zaśmieca forum
Sorki :)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 31.01.2011 15:18

Pasjonat Chorwacji napisał(a):Witam wszystkich.
Wiem, że ta wyspa nie cieszy się dużym uznaniem forumowiczów :oops: , ale stało się - mam już zarezerwowane noclegi. Byłem tam 4 lata temu i wiem, że przeżyć się da, szczególnie jeśli nie ma się zamiaru siedzieć cały czas na plaży :)
Vir ma dwie zalety - jest tani i jest dobrym miejscem wypadowym.

I tu mam do Was prośbę - napiszczie mi proszę co warto, Waszym zdaniem, zobaczyć w bliższym i dalszym otoczeniu?
Będąc na Virze zwiedziłem Plitvice, Zadar, Nin, Zaton. W tym roku planuję jeszcze (poza wyżej wymienionymi) Paklenicę (bo tu jeszcze nie byłem), wybieram się też dalej - do Trogiru (jestem w tym mieście każdego roku), do Primosten i jeśli dam radę wstąpię do Breli (byłem tu w ubiegłym roku i byłem zachwycony).
Podpowiedzcie mi proszę coś jeszcze!
Będę na Virze 16 dni, więc czasu będzie dość :D
Pozdrawiam
A więcej informacji na temat Vir-jest tani...?Pozdrawiam :wink:
Ostatnio edytowano 31.01.2011 19:44 przez pawelh, łącznie edytowano 1 raz
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 31.01.2011 15:29

Dziękuję Ci Kulka za te linki!!!
Twoja relacja oraz zdjęcia zrobiły na mnie duże wrażenie! Cieszę się, że jadę w te strony :) Jeśli znajdziesz coś jeszcze - to daj znać :)
Pozdrawiam
MEGGI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MEGGI » 26.11.2013 18:06

a czy ktoś może był na wyspie Vir w apartamentach Pavic w zatoce Sapavac, apartamenty nad samym morzem, wydaje się być ciekawie
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 26.11.2013 18:56

Nie byłem w tym apartamencie, ale z lokalizacji widać, że będziesz miała tam spokój, bo jest to za centrum miasteczka. Bliżej będziesz miała zatoczki w pólnocno-zachodniej części wyspy, a jest tam gdzie połazić. I raczej nastaw się na wypady do Zadaru, Ninu, konicznie na Pag, może Trogir, bo sam Vir to ciut mało :(
MEGGI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MEGGI » 26.11.2013 19:08

właśnie planujemy trochę zobaczyć - zawsze tak robimy, co prawda raczej od Zadaru na północ, bo Trogir, Primosten, Szybenik mamy już zjeżdżone. Liczę zobaczyć m.in. i usłyszeć organy morskie w Zadarze.
Ale liczę też na spokojne poleniuchowanie na plaży. pozdrawiam

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne