W Dolinie Konvale koło Dubrownika można zobaczyć uruchomioną na nowo 300 letnią tłocznię oliwy.Kresimir Sobro zajmuje się pokazem i opowiada o rodzinnej tłoczni.
Z ciekawostek ,które opowiedział . Najlepszą oliwę otrzymuje się z oliwek w ciągu 24 godzin od zerwania .(vergine lub extravergine)Jeden litr oliwy otrzymuje się z 3 do 5 kg oliwek.Są trzy tłoczenia .Z pierwszego tłoczenia oliwę można spożywać bezpośrednio( w sałatkach lub z chlebem),z drugiego tłoczenia oliwa służy głównie do pieczenia ,a oliwa z ostatniego tłoczenia służy lub służyła do lamp oliwnych.
W krajach śródziemnomorskich spożywają około 1 litra na osobę tygodniowo.
Ech, świeży chleb maczany w oliwie,a do tego czerwone wino,widok na morze i czegoż więcej do szczęścia trzeba.