napisał(a) Violetta Szudra » 24.07.2007 19:46
mireks napisał(a):Czy warto tam spędzić urlop,jakie plaże,po ile kwatery czy w czerwcu można jechać w ciemno,może za rok pojedziemy.Pozdr.
Oczywiście ,że warto .uważam ,że każdy zakątek Chorwacji warto zobaczyć ,ja dopiero zaczynam -byłam drugi raz- Wyspa nie jest za duża i myslę ,że tak jak na każdej wyspie są ładniejsze miejsca i ciekawsze i są mniej ciekawe ,ale właściwie to zależy kto co lubi, w każdym bądź razie są plaże piaszczyste ( Lopar) i są kamieniste ,co uważam ,że jest to pewna egzotyka dla nas z polski ,gdzie jesteśmy przyzwyczajeni do piaszczystych plaż .Poznałam ludzi z kraju ,którzy mieszkali na kwaterach prywatnych i płacili na dobę 10 euro ( wraz z opł. klimatyczną) na osobę na dzień, a co do czerwca to myślę ,że nie będzie kłopotów z kwaterami . Można tam spędzić bardzo ciekawie urlop ,wiadomo ,ze trzeba się jakoś wydostać z wyspy ,ale to znowu nie jest taki duży koszt ,z Rabu można zrobić sobie wycieczkę do Plitvic (150km) ,na wyspę Kyrk ( prom z loparu do Baśka na kyrk ) można dalej przejechać cała wyspę i po drodze zwiedzić sobie fajne miasteczka polecam Vrbnik ( dobre wino żlahtina) i oczywiście stolicę wyspy Kyrk a następnie przejechać mostem na ląd i z powrotem wrócić na Rab z Jablonac promem .Z miasta Rab z portu są tez fajne wycieczki stateczkiami na fishepiknik i wiele innych. Można też wspiąć się na najwyższy szczyt na Rabie Kamjeniak (408n.p.m) gdzie jest fantastyczny widok na całą wyspę i ląd. Mozliwości jest wiele to zależy jak lubisz spędzać czas. Osobiście polecam najpiękniejszą część wyspy (moim zdaniem ) Kampor ( półwysep)położony w lesie piniowym.Pozdrawiam i polecam Rab