Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Rab , miasto Rab

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 10.03.2016 11:49

AniaJ. napisał(a):A bywałaś również na plażach w innych częściach wyspy? Poza Rajską, bo ta mnie nie bardzo interesuje?
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że wszędzie piach :evil:

Byłaś na Rabie kilka razy, co poleciłabyś jako "must see" ?
Wiadomo, że starówka Rabu. Ale sądzę, że wyspa oferuje trochę więcej. .. :roll: jakieś punkty widokowe? Szlak na wzgórze? Atrakcyjne wycieczki z Rabu?
Będę wdzięczna za info :lol:

I ja się podpisuję pod tym pytaniem... Co ja na tym Rabie muszę zobaczyć :D ?
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 10.03.2016 15:36

AniaJ. napisał(a):A czy na Rabie są też plaże normalne czy wszędzie ten piach? Np jak wyglądają plaże przy campie Padova III? Lokalizacja wydaje się super, w sam raz na spacery do Rabu o różnych porach 8)
Tylko te plaże nie dają mi spokoju, z wertowania forum wynika że jednak piach :roll:
Może ktoś był i pokaże otoczakowe plażyczki?

Są normalne plaże :) . Na przykład w okolicach hotelu Carolina. Znajdziesz tam i drobny żwirek i większe otoczaki i również skałki :)
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 10.03.2016 17:40

witia napisał(a):
AniaJ. napisał(a):A czy na Rabie są też plaże normalne czy wszędzie ten piach? Np jak wyglądają plaże przy campie Padova III? Lokalizacja wydaje się super, w sam raz na spacery do Rabu o różnych porach 8)
Tylko te plaże nie dają mi spokoju, z wertowania forum wynika że jednak piach :roll:
Może ktoś był i pokaże otoczakowe plażyczki?

Są normalne plaże :) . Na przykład w okolicach hotelu Carolina. Znajdziesz tam i drobny żwirek i większe otoczaki i również skałki :)

Przy hotelu, mówisz. ..mam nadzieję, że w innych miejscach też, bo plaża przy hotelu również nie leży w sferze naszych zainteresowań. ...ale już kilometr dalej ścieżką-jak najbardziej :)
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 10.03.2016 18:06

Dokładnie napisałem "w okolicach hotelu", a to nie do końca jest równoznaczne z "przy hotelu" :) . To nie są tylko plaże hotelowe. Przyjeżdżają na nie wczasowicze z okolicznych apartamentów oraz nieco dalszych miejscówek. Plaże nie są bardzo kameralne i "bezludne", ale i tak daleko im do tłoku jaki panuje na tych "rajskich" i innych wynalazkach :)
mrshadow
Autostopowicz
Baska (KRK) czy Lopar (RAB)?

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrshadow » 30.03.2016 12:25

Witam Wszystkich,
w tym roku po raz pierwszy wybieramy się autem do Chorwacji.
Wstępny wybór padł na Lopar na RAB oraz Baśka na KRK.
Wiem, że w Lopar można liczyć na plażę piaszczystą ( będzie 3 małych dzieci), ale patrząc po zdjęciach lepsze wrażenie robi na nas Baśka.

Co byście polecali bardziej? oprócz plażowania planujemy również wycieczki po okolicy (m.innymi Rijeka, Plitvickie Jeziora), z Lopar można tylko promem się wydostać - czy znacie może ceny oraz częstotliwość kursów?

Z góry dziękuję za wszelkie opnie.
Pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.03.2016 13:13

paw_el
Croentuzjasta
Re: Baska (KRK) czy Lopar (RAB)?

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 30.03.2016 20:15

mrshadow napisał(a):Witam Wszystkich,
w tym roku po raz pierwszy wybieramy się autem do Chorwacji.
Wstępny wybór padł na Lopar na RAB oraz Baśka na KRK.
Wiem, że w Lopar można liczyć na plażę piaszczystą ( będzie 3 małych dzieci), ale patrząc po zdjęciach lepsze wrażenie robi na nas Baśka.

Co byście polecali bardziej? oprócz plażowania planujemy również wycieczki po okolicy (m.innymi Rijeka, Plitvickie Jeziora), z Lopar można tylko promem się wydostać - czy znacie może ceny oraz częstotliwość kursów?

Z góry dziękuję za wszelkie opnie.
Pozdrawiam.

Polecam Lopar, szczególnie jeżeli będą dzieci. Plaża bardzo fajna, duża i szeroka, woda płytka i na plaży jest sporo atrakcji dla dzieci. Miejscowość bardzo ładna, dużo plaż w okolicy i sa fajne ścieżki do spacerowania. W restauracjach ceny normalne, w samym centrum jest mały konzum a na wjeździe do miasta duży konzum. Na wyspie sporo miejsc do zwiedzenia np. Rab.
Prom w sezonie kursuje chyba co 30 minut, za samochód, 2 osoby dorosłe i 2 dzieci płaciłem ok. 120 kun.

Pozdrawiam
bb84
Odkrywca
RAB wypożyczalnia rowerów ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 02.05.2016 16:56

Witam :)

Czy na wyspie Rab ( docelowo Lopar ale to juz mniej istotne, tak tak zapragnąłem sprawdzić czy powyżej Szybenika istnieje życie ;) ) znajdzie się wypożyczalnia rowerów - uwaga uwaga to może niektórych zniesmaczyć więc z góry przepraszam - ELEKTRYCZNYCH ?
Bo że zwykłe można wypożyczyć to domyślam się, że pewnie tak :) ale potrzebny jest jeden "elektryk"
I generalnie pytanie do znawców czy na wyspie Rab jest gdzie pojeździć nie narażając się na rozjechanie strącenie w przepaść itd ;) ??
Tak patrze na sam Lopar i zastanawiam się czy na okoliczne plaże nie było by fajnie rowerkiem pomykać tylko zabranie 4 rowerów w tym jednego elektryka ważącego jak 2x zwykły może skończyć się trzaśnięciem sprężyny albo zabraniem jakiegoś rozjechanego kota ze sobą ... ;)
paw_el
Croentuzjasta
Re: RAB wypożyczalnia rowerów ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 03.05.2016 08:33

bb84 napisał(a):Witam :)

Czy na wyspie Rab ( docelowo Lopar ale to juz mniej istotne, tak tak zapragnąłem sprawdzić czy powyżej Szybenika istnieje życie ;) ) znajdzie się wypożyczalnia rowerów - uwaga uwaga to może niektórych zniesmaczyć więc z góry przepraszam - ELEKTRYCZNYCH ?
Bo że zwykłe można wypożyczyć to domyślam się, że pewnie tak :) ale potrzebny jest jeden "elektryk"
I generalnie pytanie do znawców czy na wyspie Rab jest gdzie pojeździć nie narażając się na rozjechanie strącenie w przepaść itd ;) ??
Tak patrze na sam Lopar i zastanawiam się czy na okoliczne plaże nie było by fajnie rowerkiem pomykać tylko zabranie 4 rowerów w tym jednego elektryka ważącego jak 2x zwykły może skończyć się trzaśnięciem sprężyny albo zabraniem jakiegoś rozjechanego kota ze sobą ... ;)

Jest sporo wypożyczalni. W Lopar są bardzo fajne ścieżki rowerowe. W punkcie informacji turystycznej są mapki że ścieżkami rowerowym.
piottrek17
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piottrek17 » 17.05.2016 15:13

Cześć,

Pierwszy raz wybieram się na Rab i w ogole do Chorwacji poza sezonem. Jakie mniej więcej są ceny pod koniec maja - mały apartament na 3 osoby? Może ktoś coś poleca?

Z góry dziękuję,
Piotrek
MałgorzataC
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MałgorzataC » 05.06.2016 22:39

Byłam kilka razy. Lopar super plaża dla dzieci (piasek).Wieczory na starówce w Rabie.Ostatnio byłam na początku lipca 2014r tłoku nie było, na prom dostaliśmy się bez kolejki. Teraz jedziemy pod koniec czerwca do Banjol. Polecam.
Reiser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reiser » 07.06.2016 09:17

Otok Rab :-) moje ukochane miejsce. Jeszcze 6 tygodni i śmigamy do Banjolu... nie mogę się już doczekać... zwariuję chyba przez to... Poranne kąpiele, zimne Karlovacko, kawka na tarasie... wieczorne spacery do Rabu, romantyczne kolacyjki w zaułkach miasta... a następnego dnia opalanie na Ciganace :) albo widok z Kamenjaka... to potrafi dobrze zestartować umysł....
red78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) red78 » 19.06.2016 08:14

Cromaniacy czy ktoś się orientuje czy jest jakaś kamerka online w stinicy żeby sprawdzić czy duża kolejka na prom na wyspę Rab. Szukam ale niestety bezskutecznie
Z góry dziękuję za info
ros1986
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ros1986 » 19.06.2016 18:57

czy ktoś się wybiera na Rab lub w okolice w najbliższym czasie miał bym proźbe????
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne