Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Pag

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
teofil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) teofil » 20.07.2011 10:14

beklin napisał(a):Kilka aktualnych cen z lipca 2010 za 2os+namiot+samochód/doba:

2. Kemping Sv. Duh - 120 HRK

Czy ten kemping ma swoją stronę? Gdzie dokładnie się znajduję bo nie mogę znaleźć informacji na jego temat jest tylko wspominany?
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 20.07.2011 10:19

Camping znajduje się nad zatoką http://www.otok-pag.net/sveti_duh/camp/
Oddal sobie mapkę i zobaczysz gdzie dokładnie sie znajduje: http://www.panoramio.com/photo/9252296
teofil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) teofil » 20.07.2011 10:40

Dziękuję uprzejmie za informację.

Nie ukrywam, że interesują mnie kempingi jak najbliżej miejscowości Novalja. Raczej odpadają Strasko i Simuni ze względu na ceny. Pomijam też te na samym początku wyspy, a celuję w te za miejscowością Pag. Zrobiłem taką mapkę... Jeśli znacie jakieś kempingi, których nie wrzuciłem bardzo proszę o info (mogą być nawet przydomowe bez stron internetowych).

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 24.07.2011 03:14

Jest jeden- ale zapomniałem nazwy- w okolicy plaży Prnjica i Ćista. Jadąc drogą na Novaliję od Pagu jest dość wyraźna tablica kierująca w stronę brzegu z tymi kolejnymi fajnymi plażami (w prawo).
Przy plaży Sv. Duch jest jeden problem na tym kampie- brak cienia, co w te upały może wam ugotować wszystko....co lepsze miejsca raczej zajęte alei tak za mało tam drzewek, raczej krzaki i trzciny.

Tam w ogóle nie ma za wiele drzew przy tych plażach.
Te kampy co naniosłeś odwiedziliśmy w czasie poszukiwania- nie polecę z jednego powodu- fatalnie wygląda zejście do wody. Same kamienie, głazy i brak czegoś, co by można nazwać plażą.
Jak na znany z plaż Pag- to tam jest zupełna lipa.
I są strome z niemiłym dojazdem przez wertepy, zakrętasy (mijanka jest problematyczna) położone tak w sumie na szarym zadupiu, na jakimś nieciekawym odcinku brzegu.
Jakby tam było góra 20 parceli- to jeszcze, ale jak zobaczyliśmy ten tłok na tym większym kampie, to nas od razu wywiało.

P.S. Nie dam głowy, ale zdaje się, że w rejonie za skrzyżowaniem drogi do Metajny z szosą do promu na ląd tez jest jakiś kamp, coś tam pisało.
Tyle że tam będzie słychać łomoty z Zrće.... :lol:
Sugerowałbym Starą Novaliję- może tam jest jakiś mały...
eski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eski » 24.07.2011 15:34

Witam . Właśnie wóciłem z wyspy Pag , dosłownie kilka godzin temu :) . To był mój pierwszy raz w Chorwacji , wiele informacji zaczerpnąłem z tego forum , więc czuję się w obowiązku też coś tu dać od siebie . Mówiąć krótko - Chorwacja jest piękna, a wyspa Pag jest jednym z najbardziej osobliwych miejsc w jakich byłem , a zwiedzilem już kilka kontynentów. Pag zauroczył mnie krajobrazem oraz względną dostępnością - 12 godzin z Wrocławia i byłem już na wyspie , bez żadnych promów itd. . Ale wracając do tematu wątku którym są kempingi mogę polecić Sv.Duch .Szczególnie dla tych którzy bardziej cenią klimat i przestrzeń niż wygodę . Klimat lekko hippisowski , polem zawiaduje Anton który jest miłym człowiekiem , duża przestrzeń, fajna plaża pokryta obłymi kamieniami , niesamowite widoki w dzień i w nocy ,toalety może nie są kryształowe ale spełniają swoje funkcje , i regularnie są czyszczone . Warunek konieczny - własny cień . Parasolka to za mało , najlepiej altana ogrodowa , bądz plastkowa tkanina którą można kupić w okolicznych marketach i rozwiesić na gałęziach rosnących tam krzewów . Za samochod + 2 namioty + 4 osoby zapłaciliśmy w rezultacie 200 kun za dobę . Może nie jest to wymarzone miejsce dla rodzin z dziecmi z racji średnigo standartu , ale widziałem rodzinę z kilkumiesięcznym dzidziusiem ,a więc się da .

Maly Dubrownik w Povljanie jest rzeczywiście mały , po drugiej stronie ulicy jest większy kemping Tomi , dość tani i w miare czysty ale bez specjalnego wyrazu.
Simuni i Strasko ominąłem wielkim łukiem z racji cen i wielkości , na południe od Straśko są piękne , małe plaże . W północnej części wyspy są jeszcze Skovrdara- niewielki ale nasłoneczniony kamping , oraz Drażica z fajnym klimatem , w cieniu drzew , idealny dla rodzin , jak dla mnie na Pagu to kamping number 2 po Sv. Duchu - nie było już jednak miejsca . Jest jeszcze mały camp w kępie drzew za rezerwatem ornitologicznym pomiedzy zjazdem na Sv Duh a Novaliją - ale to zdaje dla koneserów .:)
Ogólnie Pag powalił mnie na kolana , ale teraz idę już spać.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 24.07.2011 17:02

Biorąc pod uwagę lipcowe - i nie tylko- upały, dobrze jest jednak postawić na cień.
Kamp Toni go ma, tam jest las wysokich drzew, ale to...Povljana, więc z jednej strony wszystko co pachnie cywilizacją jest na miejscu, ale z drugiej - to co na Pagu najlepsze- jest dość oddalone.
teofil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) teofil » 25.07.2011 08:41

Fatamorgana napisał(a):P.S. Nie dam głowy, ale zdaje się, że w rejonie za skrzyżowaniem drogi do Metajny z szosą do promu na ląd tez jest jakiś kamp, coś tam pisało.
Tyle że tam będzie słychać łomoty z Zrće.... :lol:

Rozumiem że chodzi o okolice mieściny Caska?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

eski napisał(a):Jest jeszcze mały camp w kępie drzew za rezerwatem ornitologicznym pomiedzy zjazdem na Sv Duh a Novaliją - ale to zdaje dla koneserów .:)

Czy to ten sam o którym pisał Fatamorgana:

Fatamorgana napisał(a):Jest jeden- ale zapomniałem nazwy- w okolicy plaży Prnjica i Ćista. Jadąc drogą na Novaliję od Pagu jest dość wyraźna tablica kierująca w stronę brzegu z tymi kolejnymi fajnymi plażami (w prawo).

Co masz na myśli pisząc o koneserach? :) Ciężkie warunki?
eski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eski » 26.07.2011 07:44

Kamping Tomi rzeczywiście ma poważny atut w postaci wysokich drzew , i ogólnie sprawia przyjazne wrażenie . Natomiast samo położenie praktycznie w centrum miasteczka akurat nam nie pasowało . Ale jako tania i czysta baza wypadowa w okolicę na pewno się sprawdzi .

Odnośnie kampu za rezerwatem ornitologocznym - jadąc z miasta Pag w kirunku Novaliji , jakies 5 kilometrów przez Novaliją najpierw jest zjazd na Sv.Duch w prawo , po jakimś czasie jest zjazd na plażę Cista , również w prawo , a kilkadziesiąt merów dalej jest zjazd na ten rezerwat ,w lewo. Wąska droga , ale się opłaca , na koncu rozwidlenie na mała knajpkę w żółtym busie , gdzie na plaży można zjeść tanią pastę i na prawdę dobre wytrawne wino. Obok jest ten wspomniany kamp , na którym jednak nie byłem , zapoznany Austryjak powiedział nam że to małe miejsce i praktycznie non stop na ma full - w tym sensie napisałem że dla koneserów - najpierw trzeba go znaleźć a potem jeszcze trafić na wolne miejsce :)
teofil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) teofil » 26.07.2011 07:57

eski napisał(a):Odnośnie kampu za rezerwatem ornitologocznym - jadąc z miasta Pag w kirunku Novaliji , jakies 5 kilometrów przez Novaliją najpierw jest zjazd na Sv.Duch w prawo , po jakimś czasie jest zjazd na plażę Cista , również w prawo , a kilkadziesiąt merów dalej jest zjazd na ten rezerwat ,w lewo. Wąska droga , ale się opłaca , na koncu rozwidlenie na mała knajpkę w żółtym busie , gdzie na plaży można zjeść tanią pastę i na prawdę dobre wytrawne wino. Obok jest ten wspomniany kamp...

Z Twojego opisu wnioskuję, że zjazd na ten kemping jest w lewo jadąc od miasta Pag do Novalji? Jeśli tak, to jest to przed Gajac?
eski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eski » 26.07.2011 12:37

Dokładnie , zjazd przed Gajac .
teofil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) teofil » 27.08.2011 09:52

Właśnie wróciliśmy z Pagu. Wyspa super, Chorwacja super, wypad super :) Byliśmy na dwóch z zaznaczonych przeze mnie na mapce kilka postów wcześniej kempingach. Pierwszy Św Duch - rewelacja!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na nas zrobił najlepsze wrażenie, super atmosfera, sielanka, piękne widoki. Miła obsługa, zarówno właściciel, recepcja jak i ekipa sprzątająca. Kemping położony wzdłuż brzegu wiec znaleźliśmy miejsce tuż przy wodzie, otwieraliśmy namiot, a przed nami piękne widoki :) 120 kun za nockę - 2 osoby, namiot, auto. Potem byliśmy na kwaterze, a na koniec pojechaliśmy na kemping Skovrdara.
Obrazek
Spoko, ale szału na nas nie zrobił. Brak prądu ale to nam zupełnie nie przeszkadzało. Dużo słabsze wejście do wody niż na Duchu. Duży spadek terenu, ale miejsca wyznaczone ładnie wyrównane i przygotowane. 14,5 euro za nockę (2 osoby, namiot, auto) co właściciel dla porównania do Ducha przeliczył na 108,75 kun.
Wspominanych już w tym temacie innych kempingów nie sprawdziliśmy. Foty celowo zmniejszyłem z 1920x1080 do 640x480 żeby nie "rozpychał" tematu :) Jeśli będę mógł pomóc - odpowiedzieć na pytania, piszczcie śmiało.
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 31.05.2012 09:34

Poprzednia strona

Powrót do Kempingi