Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Pag, Makarska Riviera, Peljesac, czyli Chorwacja 3 :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 11.11.2008 21:34

Dzięki za trafne porady :D . Tak masz rację Maslinka, mam małą córeczkę i nie bardzo wchodzi w grę przemieszczanie się. W Chorwacji byłam dwa razy, na riwierze makarskiej, czyli zbyt dużo nie widziałam :(
Piszesz o Hvarze, hmm..... Nie wątpię, na 100% jest piękny i o mały włos w tym roku nie wylądowalibyśmy na Hvarze, ale.....Moi towarzysze "boją się uwięzienia" na wyspie, no i wyższych cen. ;-)
Zawsze forumowicze służą radą i mogę się cosik podpytać :idea: Tak jak Ty codziennie zmieniam plany :roll: , nawet w tej chwili przemknęła mi ( haha) bella Italia :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.11.2008 21:57

A oto dowód o wyższości Cro nad resztą , dla tych niezdecydowanych jeszcze !!!

''Kiedy ktoś Ci będzie wmawial, ze cudownie jest na Lazurowym Wybrzeżu, a jeszcze ładniej na Costa Brava lub Balearach, wzrusz pogardliwie ramionami i skieruj go do Dalmacji.Te slowa śle do Ciebie z najpiękniejszego sródziemnomorskiego wybrzeża, jakie widzialem, wybrzeża nie skażonego betonowymi cielskami wielkich hoteli, naturalnego w swym boskim, poludniowym majestacie..." - Robert Maklowicz do Piotra Bikonta, "Wprost"

Pozdrav :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.11.2008 22:13

mkm napisał(a):
''Kiedy ktoś Ci będzie wmawial, ze cudownie jest na Lazurowym Wybrzeżu, a jeszcze ładniej na Costa Brava lub Balearach, wzrusz pogardliwie ramionami i skieruj go do Dalmacji.Te slowa śle do Ciebie z najpiękniejszego sródziemnomorskiego wybrzeża, jakie widzialem, wybrzeża nie skażonego betonowymi cielskami wielkich hoteli, naturalnego w swym boskim, poludniowym majestacie..." - Robert Maklowicz do Piotra Bikonta, "Wprost"

święta prawda, mkm :) Makłowicz w niejednym miejscu gotował i wie, co mówi!
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.11.2008 22:25

maslinka napisał(a):
mkm napisał(a):

święta prawda, mkm :) Makłowicz w niejednym miejscu gotował i wie, co mówi!

Moja tegoroczna gospoda dużo opowiadała o jego gotowaniu w Dingacu :D :wink: Więcej niestety juz nie mogę powiedzieć :wink:
Na zakończenie chorwackiej relacji , jedna z najpiękniejszych , choć nie w wykonaniu chorwackim - :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.11.2008 22:34

Mkm, to jeszcze nie koniec mojej chorwackiej relacji, jeszcze nie :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.11.2008 22:37

maslinka napisał(a):Mkm, to jeszcze nie koniec mojej chorwackiej relacji, jeszcze nie :)

Rzeczywiście , jeszcze kilka dni nam zostalo :D , a póżniej ... Węgry :?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 11.11.2008 23:09

Chyba właśnie najwspanialsze jest to, że każdy ma swój "mały raj" gdzie indziej, w innej części Cro, bo dzięki temu możemy odkryć miejsca jeszcze nieznane, a te znane zobaczyć innymi oczami.
laciatek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laciatek » 12.11.2008 18:31

maslinka napisał(a): w Chorwacji byliśmy aż 17 dni, a potem jeszcze 2 dni na Węgrzech :)
Ale i moja relacja niebawem się skończy, bo niestety już pojutrze

WOW, 17 dni, bosko :)
Co do Makłowicza, cóż z jego gotowaniem to może nie do końca tak, jak wygląda na ekranie, ale jak wierzycie w to co widzicie, to będę ci...., ale na pewno sporo się naoglądał,
maslinka, nie trzeba było pisać, że to powoli koniec, bo ludziom smutno, zastanawiają się, jak dociągną do zimy, bo już się przyzwyczaili do wieczornego poczytywania o ciepełku i jakby tam byli ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.11.2008 20:14

22. 07 (wtorek)

Jak już sygnalizowałam, nasze wakacje w Chorwacji powoli zbliżają się ku końcowi. Dzisiaj nasz ostatni pełny dzień w Cro :( Wstajemy koło 9.00. Nasi znajomi już spakowani, namiot zwinięty, oni wyjeżdżają już dzisiaj. Żegnamy się i idziemy do "miasteczka" kupić coś na śniadanie.

Nie pisałam jeszcze nic o Orasacu. To malutka wioska, której centrum leży po lewej stronie Jadranki (jadąc do Dubrovnika), dokładnie naprzeciwko campingu "Pod maslinom", a obejmuje dwa sklepy, bar i kapliczkę. Jeden ze sklepów jest naprawdę nieźle zaopatrzony. Oprócz świeżego chleba można kupić owoce, warzywa, sery, piwo, a nawet środki czystości.
W budynku widocznym na zdjęciu mieści się wspomniany sklep oraz bar:

Obrazek

Panorama okolicy widziana sprzed sklepu:

Obrazek

Po śniadaniu postanawiamy ostatni raz pojechać do Dubrovnika (słowo: "ostatni" będzie się teraz często przewijało przez relację :(). Mijamy słynny most imienia Franja Tudmana:

Obrazek

I znowu jesteśmy w tym dostojnym mieście. Próbujemy zaparkować, co niestety nie jest takie proste. Poprzednio byliśmy tu w sobotę i w niedzielę. W tygodniu, podczas, gdy miejscowi pracują, jeszcze trudniej o miejsca parkingowe. My niestety nie mamy szczęścia. Ponad godzinę krążymy po centrum i w końcu ... musimy się poddać. Odjeżdżamy z niczym. Zdążyliśmy pojeździć w kółko i postać w korkach, ale po raz kolejny zobaczyliśmy te imponujące widoki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zrezygnowani, w kiepskich humorach, wracamy do Orasaca. Coś trzeba z tym zrobić! Nie możemy się teraz smucić ! To nasze ostatnie chwile w Cro, trzeba je dobrze wykorzystać :!:

Pogoda niestety też płata nam figle, jest bardzo pochmurno, dobrze, że chociaż nie pada. Może słonku smutno, że wyjeżdżamy? Może to najwyższa pora (już się tu trochę "zasiedzieliśmy"), bo szykuje się małe załamanie pogody? Czas minął nam niepostrzeżenie. Dzisiaj jest nasz szesnasty dzień w Chorwacji, a czuję, jakby minął dopiero tydzień. Było cudownie i bardzo intensywnie...

Ale, stop! Na podsumowania przyjdzie jeszcze czas.

Teraz na plażę! Idziemy nacieszyć się morzem, jeśli już słońcem dzisiaj nie możemy. Na plażę zabieramy ze sobą dwulitrową plastikową butelkę wypełnioną pół na pół winem z wodą :D :twisted: I od razu robi nam się weselej. Pływamy, nurkujemy, gramy w karty, cieszymy się morzem, chwilą, sobą...:D

A ja piszę Cro-nikę :wink:, która potem okaże się bardzo pomocna przy tworzeniu tej relacji :D:

Obrazek

Po południu wracamy na camping, pod nasze "drzewo chlebowe", bo słyszeliśmy, że tak nazywa się "roślina", w cieniu której rozbiliśmy swój namiot (chociaż google tego nie potwierdzają, ale może ktoś z forumowiczów wie, co to takiego :?:) Na campingu "Pod maslinom" pełno tego wszędzie:

Obrazek

Nie czujemy już stresu przedwyjazdowego, chyba wszystko to wypaliło się w nas wcześniej, dzisiaj rano. Jemy pyszną kolację - znowu pljeskavicę firmy Podravka z grilla i idziemy spać :) Jutro, ciiii... to dopiero jutro :wink:
Ostatnio edytowano 24.02.2012 19:24 przez maslinka, łącznie edytowano 4 razy
laciatek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laciatek » 12.11.2008 20:31

To o co pytasz to wg wszystkich wyszukiwarek:) : Szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, karob, ceratonia (Ceratonia siliqua L.) - gatunek zimozielonego drzewa należący do rodziny brezylkowatych . Jest jedynym gatunkiem rodzaju szarańczyn. Występuje w warunkach naturalnych (dziko i w uprawie) w regionie śródziemnomorskim. Strąki nazywane są chlebem świętojańskim. :)
I są słodziutkie ;)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 12.11.2008 20:37

Po co dużo owijać :wink: To drzewo ..., to po prostu rogac :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.11.2008 20:40

Laciatek i mkm, dzięki :D
Ja jakoś słabo szukam :wink:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 12.11.2008 21:27

powiem Ci szczerze, że tak naj, najbardziej w Chorwacji to podobało mi się na ... Hvarze :D.

maslinko-Hvar ma w sobie cos wlasnie takiego,ze przyciaga jak magnes... Wiele ludzi nie potrafi tego wytlumaczyc,ale ten kto raz tam byl-zawsze wraca :D Jestem czystym tego przykladem.W tym roku "odpuscilismy" sobie Hvar i patrzac na niego z oddali mielismy wyrzuty sumienia...Za rok poprawimy nasz blad :)
A co do parkowania w Dubrovniku... :evil: Bylismy w tym roku po raz pierwszy i obejrzelismy sobie miasto z samochodu.Znalezienie jakiegokolwiek miejsca do zaparkowania bylo niemozliwoscia!Jezdzilismy przez 2 godziny :cry: w kolko.Chorwaci mogliby zauwazyc problem i wybudowac gdzies na obrzezach miasta wielkie parkingi,z ktorych do centrum dojezdzaloby sie np.busami.Tak jak jest to np.w parku Krka.Mniej stresu dla gosci i zarobek dla miejscowych :D
Pozdraviam i oczywiscie czekam na dalszy ciag relacji!
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 12.11.2008 21:43

Jednym najbardziej podoba się Hvar , innym Korcula , a jeszcze innym Brac , albo Vis , czy Peljesac ... itd :) To wszystko są tylko i wyłącznie subiektywne odczucia , bo nie można obiektywnie stwierdzić , że jedna z nich jest tą naj
Powoli jednak zbliżamy się do Węgier :wink: Już w dali słychać piękny głos Magdi :D :wink: 8)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 12.11.2008 21:45

mkm napisał(a):Jednym najbardziej podoba się Hvar , innym Korcula , a jeszcze innym Brac , albo Vis , czy Peljesac ... itd :) To wszystko są tylko i wyłącznie subiektywne odczucia , bo nie można obiektywnie stwierdzić , że jedna z nich jest tą naj
Powoli jednak zbliżamy się do Węgier :wink: Już w dali słychać piękny głos Magdi :D :wink: 8)

Dokładnie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Wyspa Pag, Makarska Riviera, Peljesac, czyli Chorwacja 3 :) - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone