napisał(a) jackiller » 26.07.2010 18:15
Looknij na moją relację z zeszłego roku,
filmy i fotki oraz relacje innych forumowiczów z Mandre to zobaczysz różnice. Wydaje mi się że Pag jest najlepszy bo to duże miasto które może dzieciakowi i Wam zaoferować najwięcej. Nie dlatego że tam byłem, bo jak pisałem zjechalem wszystkie większe miasta na pagu i mam punkt odniesienia. Jest sporo atrakcji poza plażą, jest spory plac zabaw w mieście, wesołe miasteczko, lody i smakołyki na każdym kroku, sporo plaż żwirowo kamienistych (drobne kamyki) wzdłuż niemalże całego miasta z
dużą plażą Prosika. Na plaży są ToiToje (niestety w tym roku nie działały prysznice), sa wszelakie sklepy, apteka jak by coś wypadło.
Ma "brudną" wodę. Jest to pojęcie oczywiście względne bo rzeczywiście porównując do Mandre i innych plaż bezpośrednio od strony morza to jest sporo brudniejsza (głównie pod wieczór). Pag to zamknięty akwen, niemalże jezioro. Za to woda tam jest o niebo cieplejsza (czasem za ciepła) co tez dla dzieciaków jest plusem.
Pag to dobra baza wypadowa na wycieczki. Takie plaże jak Boszana, SvDuch czy Czysta możecie klepnąć w 1 dzień wszystkie, zrobić sobie tam zdjęcie i o nich zapomnieć. To dobre dla par, travelerów, poszukiwaczy nie wiadomo czego (bo spokoju to jednak średnio).
Jeszcze jak w zeszłym roku młody był wózkowy, to jechaliśmy na cały dzień gdziekolwiek i w razie potrzeby zasypiał w wózku. W tym roku już większy, bez wózka i niestety. Chciało mu się spać, to albo trzeba było gnać do domu albo zasypiał w samochodzie "psując" nam plan wycieczki (m.in. dlatego np: nie obeszliśmy szlaku oliwnego w Lun-ie)
O Povlijanie pisałem TYLKO w kontekście plaży. My tam pojechaliśmy na cały dzień na plażę na wycieczkę. To tez takie troche miasteczko pokroju Mandre, ale ma przynajmniej plażę. Płycizna do pasa jest chyba ze 100 albo więcej metrów od brzegu, stąd mimo otwartego morza woda ciepła.
Niech ktos mnie poprawi jeśli sie mylę.
p.s.
Nie wiem też, co oferuje Novalija, bo to miasto chyba większe niż Pag, ale w kontekście dzieci to gorzej wypada.
Ostatnio edytowano 26.07.2010 19:46 przez
jackiller, łącznie edytowano 1 raz