Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyspa Murter

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu
wyspa Murter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.08.2016 20:30

Nie znalazłam wątku, w którym zebrane byłyby informacje o tej wyspie. Wyspa, mimo że licznie odwiedzana przez Polaków, nie ma na cropelce swojego jednego miejsca....

A jako że w planie na wrzesień jest plażowanie na wyspie, stąd pomysł założenia wątku :mrgreen:
Na cro jest kilka relacji z wyspy z czego uważam, że najciekawsze i najwięcej wnoszące są te dwie:
1. Murter 2011 -Pierwsza relacja Pierwszoroczniaka
2. 2015 WAKACYJNY TORT- ROVINJ I MURTER+2 WISIENKI

Zachęcam do umieszczania tu informacji syntetycznych oraz własnych uwag, które mogę być przydatne dla każdego forumowicza.

Jeśli polecacie jeszcze inne relacje, to proszę o linka, to je tu umieszczę.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.08.2016 20:33

Na wyspie byłam już w 2003 r. w samym mieście Murter. Był to wyjazd z biurem podróży i nasza aktywność ograniczyła się do samego miasta, plaży Slanica oraz rejsu na Kornati.

PLAŻE

To temat, który mnie najmocniej interesuje.
Informacje o plażach dostępne na stronach http://www.murter-kornati.com/pl/plaze- ... a-podvrske czy http://www.otok-murter.hr/hr/ nie są dla mnie wystarczające. Z chęcią poznam opinie innych cromaniaków i ich oceny.

Plaża miejska w Murter – beton + to coś na plaży + tłum nie zachęcało nas do plażowania w tym miejscu. I jak patrzę na aktualne zdjęcia to nie widzę, aby się w tym względzie wiele zmieniło. Po zdjęciach mogę stwierdzić, że jest bardziej komercyjnie niż było 13 lat temu. Mówię o plaży położonej w tym miejscu

Plaża Slanica – chyba najbardziej znana na wyspie, a to za sprawą piasku i płycizny, czyli tego co wiele osób z dziećmi szuka (ale nie ja). 2003 a aktualne zdjęcie i opinie, pokazują, że plaża jeszcze bardziej jest ucywilizowana niż była, a tłok w sezonie dalej na niej panuje.

Dzięki wyżej przytoczonym relacjom mogę jeszcze umieścić tu informację o plaży Lucica i plaża Podvrske , widok z grobli:
travel napisał(a): plaża Lucica: (...)
Obrazek
W zasadzie są tam 2 plaże przedzielone groblą na końcu , której jest mała wysepka.
Po lewej plaża Podvrske a po prawej Lucica.

Schodzimy ze wzgórza a tu szok 8O 8O 8O 8O
Czegoś takiego w życiu nie widzieliśmy :
Obrazek
Plaża z otoczaków w wodzie po wejściu trochę kamieni a potem bielutki piasek , który nie mąci wody 8O

travel napisał(a):Plaża Podvrske - już nie tak atrakcyjna
Obrazek

Nas najbardziej interesują plaże, które będą satysfakcjonuje dla snurkujacych z maską i rurką. Mam nadzieję, że podzielicie się swoją wiedzą w tym zakresie wraz ze wskazaniem tych miejsc na mapie.

Poniżej jeszcze polecane przez Stasiek18 kilka miejsc, ale nie umiem ich zlokalizować:
Stasiek18 napisał(a):Ja chętnie nurkowałem jeszcze jakieś 1000 metrów w lewo (Zatoka Doca)
Rosły tam nawet figowce przy samym morzu.
Dwa razy spotkałem tam ośmiornice!

Stasiek18 napisał(a):Polecam:
-zatokę miedzy Cigradą a Tuzbiną- ciekawy zatopiony wrak,ładna zatoka ,cisza i spokój, były tam chyba ze cztery osoby.
-Skolić za autokampem Slanica- spokojna wyspa z kilkoma zakątkami,duże
płaskie kamienie do plażowania
-za Pitka Vala w prawo- bezludzie z ładnym laskiem nad wodą(woda nieciekawa)

Zapraszam do dzielenia się swoją wiedzą o plażach na wyspie Murter.
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 14.08.2016 20:51

Jedziemy na Murter za pięć długich dni - 19.08.2016 - po powrocie podzielę się spostrzeżeniami :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2016 21:07

Murter - Tisno jest bardzo dobrym miejscem dla motorowodniaków. Kilka ładnych miejsc do slipowania łodzi, bardzo dobra baza wypadowa morska, kilka kempingów. I to już za klika dni 8)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.08.2016 18:16

To życzę udanego wypoczynku. Może wiecie lub zwrócicie uwagę na dojazd samochodem na plażę Lucica. Jest taka opcja lub gdzie najbliżej zaparkuję? Google street w tej okolicy nie działa...
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 15.08.2016 21:36

"ciekawy zatopiony wrak,ładna zatoka ,cisza i spokój"..ta zatoczka jest tutaj:

http://www.openstreetmap.org/#map=19/43.79763/15.59698

"Pitka Vala w prawo- bezludzie z ładnym laskiem nad wodą"..to tutaj:

http://www.openstreetmap.org/#map=19/43.80682/15.61639

"nurkowałem jeszcze jakieś 1000 metrów w lewo (Zatoka Doca)"..a to tu jest:

http://www.openstreetmap.org/#map=18/43.80200/15.59306

:papa:
nikitaaa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nikitaaa » 15.08.2016 22:01

Piekara dzięki za wątek :)
My jedziemy 26 z dzieciakami na Murter a dlaczego?? Sami nie wiemy tak jakoś wyszło wiec piszcie co i jak :)

Z dzieciakami na plaże to chyba najlepsza Slanica tak?
bezrobotny500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezrobotny500 » 15.08.2016 22:20

Byłem kiedyś w Murterze w październiku często strasznie wiało nie było słońca i było zimno i wtedy trzeba było iść na Slanice tam było ciepło bezwietrznie i świeciło słońce.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.08.2016 23:36

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.08.2016 09:00

Janusz Bajcer napisał(a):https://www.cro.pl/wyspa-murter-tisno-czy-warto-t46303.html

murter-t35194.html

Przejrzałam wszystkie linki jakie wyszukiwarka wyrzuciła, ale w wątku chodzi mi przede wszystkim o syntetyczne informacje. W tych wątkach powyżej jakiś super informacji nie ma....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.08.2016 09:03

nikitaaa napisał(a):Z dzieciakami na plaże to chyba najlepsza Slanica tak?
Zależy z jakimi dzieciakami i jakie dzieci i Wy macie nastawienie. Tam w sezonie jest ręcznik na ręczniku. Woda płytka, i ciężko popływać. Ja wolę plaże bardziej dzikie z mniejszą ilością ludzi, minizatoczki, gdzie są kamyki/żwirek, aby się wygodnie rozłożyć, ale żeby po kilku krokach można było się zamoczyć i posnurkować. Zdjęć Slanicy jest sporo i w necie i na forum.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2016 09:40

piekara114 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):https://www.cro.pl/wyspa-murter-tisno-czy-warto-t46303.html

murter-t35194.html

Przejrzałam wszystkie linki jakie wyszukiwarka wyrzuciła, ale w wątku chodzi mi przede wszystkim o syntetyczne informacje. W tych wątkach powyżej jakiś super informacji nie ma....

Wyspa Murter jakoś omijana jest przez cromaniaków, skoro przejrzałaś wszystko, to więcej info na forum nie znajdziesz.
Kilka ciekawostek jest TUTAJ
Czyli w linku, który wcześniej podawałaś.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.08.2016 10:18

Janusz Bajcer napisał(a):Wyspa Murter jakoś omijana jest przez cromaniaków, skoro przejrzałaś wszystko, to więcej info na forum nie znajdziesz.
Liczę jednak, że nie wszyscy piszą relację, a szczegółami się podzielą :D
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 16.08.2016 12:01

Janusz Bajcer napisał(a):Wyspa Murter jakoś omijana jest przez cromaniaków, skoro przejrzałaś wszystko, to więcej info na forum nie znajdziesz.

I bardzo dobrze że jest omijana, bo to malutka wysepka w porównaniu z np.Hvarem :D

Chociaż już widzę wzrost zainteresowania :?

Wracając do tematu plaż to Slanica jest bardzo skomercjalizowana, widziałam ją tylko raz i więcej tam nie wróciłam - zjeżdżlnia, bary, leżaki , piasek na plaży i w wodzie

Natomiast Lucica bardziej dzika- choć nie całkiem: jest tam parking, przebieralnia, toy-toy i 2 panie smażące naleśniki i langosze z różnymi dodatkami .
Na plaży jest taki połamany żwir , a nie otoczaki, natomiast w wodzie po przejściu 50cm pasa z kamieniami jest biały piasek- stąd ten kolor wody. Woda o dziwo nie mąci się.
We wrześniu w tygodniu na plaży jest kilka osób , w weekend znacznie więcej.
Blisko plaży są skałki i grobla z wysepką - mąż tam snurkował i mówił ,że są ciekawe widoki.
Idąc z plaży w kierunku północnym ( w przeciwnym niż do slanicy) zaczyna się już skaliste wybrzeże i tam też można sobie znaleźć ciekawe miejsca do plażowania i snurkowania. :papa:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 16.08.2016 12:30

Mała wyspa, więc pewnie dlatego nie ma o niej zbyt dużo.
W sezonie mocno zatłoczona.
Nam służyła jako miejsce wypadowe do pływania w okolicy.
Z Murteru kilkukrotnie pływaliśmy na Kornati - blisko i dobry powrót bo jest się"w razie czego" gdzie schować przed falą.
Bardzo małe zafalowanie w porównaniu z południem Dalmacji.
Pobliskie małe wysepki i zatoczki na nich ( szczególnie na północ od Murteru) mocno zatłoczone przez różne jednostki pływające- to chyba ze względu na bardzo małe odległości do nich i między nimi, więc dopływali tam też pontonami.
Większy luz na wyspach położnych na południe od Murteru - Kaprije, Žirje, Tetovisniak i okolice.
W godzinach przedpołudniowych kolejki na stacjach benzynowych dla łódek.

PS w zeszłym roku na Murter przenieśliśmy się z Hvaru i jedna rzecz zwróciła naszą uwagę.
W Tišno za ten sam zestaw kolacyjny dla dwóch osób ( półmisek mięs plus woda wino ) placilismy ok 50-70 kun mniej niż w Jelsie.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne