Na wyspie byłam już w 2003 r. w samym mieście Murter. Był to wyjazd z biurem podróży i nasza aktywność ograniczyła się do samego miasta, plaży Slanica oraz rejsu na Kornati.
PLAŻETo temat, który mnie najmocniej interesuje.
Informacje o plażach dostępne na stronach
http://www.murter-kornati.com/pl/plaze- ... a-podvrske czy
http://www.otok-murter.hr/hr/ nie są dla mnie wystarczające. Z chęcią poznam opinie innych cromaniaków i ich oceny.
Plaża miejska w Murter – beton + to coś na plaży + tłum nie zachęcało nas do plażowania w tym miejscu. I jak patrzę na aktualne zdjęcia to nie widzę, aby się w tym względzie wiele zmieniło. Po zdjęciach mogę stwierdzić, że jest bardziej komercyjnie niż było 13 lat temu. Mówię o plaży położonej
w tym miejscu Plaża Slanica – chyba najbardziej znana na wyspie, a to za sprawą piasku i płycizny, czyli tego co wiele osób z dziećmi szuka (ale nie ja). 2003 a aktualne zdjęcie i opinie, pokazują, że plaża jeszcze bardziej jest ucywilizowana niż była, a tłok w sezonie
dalej na niej panuje.
Dzięki wyżej przytoczonym relacjom mogę jeszcze umieścić tu informację o
plaży Lucica i
plaża Podvrske ,
widok z grobli:
travel napisał(a): plaża Lucica: (...)
W zasadzie są tam 2 plaże przedzielone groblą na końcu , której jest mała wysepka.
Po lewej plaża Podvrske a po prawej Lucica.
Schodzimy ze wzgórza a tu szok
Czegoś takiego w życiu nie widzieliśmy :
Plaża z otoczaków w wodzie po wejściu trochę kamieni a potem bielutki piasek , który nie mąci wody
travel napisał(a):Plaża Podvrske - już nie tak atrakcyjna
Nas najbardziej interesują plaże, które będą satysfakcjonuje dla snurkujacych z maską i rurką. Mam nadzieję, że podzielicie się swoją wiedzą w tym zakresie wraz ze wskazaniem tych miejsc na mapie.
Poniżej jeszcze polecane przez Stasiek18 kilka miejsc, ale nie umiem ich zlokalizować:
Stasiek18 napisał(a):Ja chętnie nurkowałem jeszcze jakieś 1000 metrów w lewo (Zatoka Doca)
Rosły tam nawet figowce przy samym morzu.
Dwa razy spotkałem tam ośmiornice!
Stasiek18 napisał(a):Polecam:
-zatokę miedzy Cigradą a Tuzbiną- ciekawy zatopiony wrak,ładna zatoka ,cisza i spokój, były tam chyba ze cztery osoby.
-Skolić za autokampem Slanica- spokojna wyspa z kilkoma zakątkami,duże
płaskie kamienie do plażowania
-za Pitka Vala w prawo- bezludzie z ładnym laskiem nad wodą(woda nieciekawa)
Zapraszam do dzielenia się swoją wiedzą o plażach na wyspie Murter.