Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Mljet

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 08.01.2013 20:57

Witaj markid :D , już bardzo dawno tu nie zaglądałam, ściągnąłeś mnie :lol: . Czas spędzony w Saplunarze bardzo miło wspominam, byłam tam tydzień i wg mnie wystarczająco długo. Zjeździliśmy wyspę wzdłuż i wszerz, Maslinka świetnie zdała relację, bogato zilustrowała zdjęciami. W Saplunarze jest sklepik w którym można kupić podstawowe produkty, są restauracje, bary, knajpki w ilości zupełnie wystarczającej. Mieszkałam przy samej plaży, tej co to Maslince do gustu nie przypadła, ale jak ktoś ma dzieci to miejsce idealne. Gospodyni u której wynajmowaliśmy kwatery jest bardzo sympatyczna, nie ingeruje w to co kto robi, nie narzuca się. Oprócz tego, że wynajmuje cały dom, dzierżawi wspomnianą wcześniej plażę i kiosk z napojami stojący tuż obok. Mieszkałam w największym apartamencie dla 4 osób. Dwie sypialnie, pokój dzienny z aneksem kuchennym, łazienka z brodzikiem i dodatkowo jeszcze jedna toaleta. Najwspanialszy jednak był ogromny taras z widokiem na zatoką i morze. Wyjście na taras było z każdej sypialni i pokoju dziennego. Do dyspozycji stolik , krzesełka, leżaki. Dom położony nad samą zatoką, od betonowego mola przeznaczonego dla gości oddzielała go droga, ale ruch na niej niewielki ponieważ ta willa praktycznie była ostatnią w Saplunarze, dalej już tylko ścieżka do rajskiej plaży i może dwóch -trzech domów. Na tym prywatnym molo również leżaki, bez problemu można zostawić swój sprzęt, bez obawy czy następnego dnia jeszcze będzie.
Nie wiem, czy mogę wkleić link z namiarami na kwaterę ?
Napisałam też o knajpce po drugiej stronie wyspy która koniecznie trzeba odwiedzić ze względu na dobre wino i jeszcze lepsze, wspanialsze widoki, napisałam ,ale mi wcięło :( Nazwę knajpki podam później, można do niej dotrzeć zarówno od strony lądu jak i morza. Osławiona rajska plaża jest rzeczywiście piękna, jednak nikt nie dba by ja choć trochę oczyścić z naniesionych przez morze plastików i różnej maści odpadów, a szkoda, wielka szkoda.
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 08.01.2013 21:28

Tak jest, usunęłam, więcej się nie powtórzy.
Ostatnio edytowano 09.01.2013 13:54 przez wrocławianka, łącznie edytowano 1 raz
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 08.01.2013 22:02

Mam nadzieję, że owo ściągnięcie nie było zbyt brutalne :lol:
Stukrotne dzięki za informacje :D
W tym roku 6-ty raz wybieramy się do Cro, a od co najmniej 2 wyjazdów chcemy pobyć na Mljecie ale ciagle jakoś tak się nie składa. Zwykle za późno się zabieram za przygotowania do wyjazdu i ostatecznie lądujemy w sprawdzonych miejscach. Dlatego w tym roku, jak tylko nastał, ostro wziąłem się za planowanie wyjazdu. :!:
Wklejanie linków do kwater na tym forum zdaje się jest nieregulaminowe więc mam prośbę abyś przesłała mi namiary do gospodyni u której mieszkaliście na maila - będę bardzo wdzięczny również za dalsze informacje, np. ceny apartamentu 4 osobowego, może jakieś fotki z domu i z okolic Saplunary, czy z gospodynią można się porozumieć po angielsku ?, ... - mój mail jest wpisany na profilu, ustawiłem też jako aktywną opcję "Użytkownicy mogą wysyłać mi e-maile" - mam nadzieję, że jest widoczny. :papa: :papa: :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.01.2013 10:07

wrocławianka napisał(a):Byłam w tym domu

Witam.
Na forum jest zakaz podawana linków do kwater, przoszę je usunąć :idea:
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 09.01.2013 11:53

Zdążyłem spisać namiarki :oczko_usmiech:
Teraz telefon w dłoń i do negocjacji :D
Pozdrawiam :papa:
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 09.01.2013 13:59

Jeszcze raz przepraszam. Pozdrawiam Moderatora :D

Markid, właścicielka o ile sobie przypominam nie ma problemów z angielskim. Lepiej skontaktować się bezpośrednio, niższe koszty. Udanych negocjacji. :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.01.2013 14:04

wrocławianka napisał(a):Jeszcze raz przepraszam. Pozdrawiam Moderatora :D

Dziekuję w imieniu Admina - właścicela forum.

Pozdrav

PS. Namiary na kwatery można podawać klikając na koperty w awatarach uzytkowników (jak je mają)
Drozdi-Pn
Autostopowicz
Prom Mljet - Dubrovnik - Mljet

Nieprzeczytany postnapisał(a) Drozdi-Pn » 18.05.2016 11:24

Cześć,

Być może taki temat już był, nie mniej znawców Chorwacji chciałbym prosić o małą sugestię i podpowiedź. Wybieramy się w czerwcu m.in. na Mljet (tam mamy kilka dni noclegu) i chcielibyśmy zrobić jednodniowy wypad promowy do Dubrovnika. Z Waszego doświadczenia, jaka jest realna możliwości popłynięcia z Mljetu do Dubrovnika (i wieczorem powrót). U oficjalnych przewoźników promowych takie połączenie występuje ale raz dziennie i w niezbyt fajnych godzinach. Czy są tam lokalne promy, taksówki wodne, wodoloty, etc?

Pozdrowienia
Wojtek
Adriatic.hr
Autostopowicz
Re: Prom Mljet - Dubrovnik - Mljet

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adriatic.hr » 18.05.2016 15:17

Drozdi-Pn napisał(a):Cześć,

Być może taki temat już był, nie mniej znawców Chorwacji chciałbym prosić o małą sugestię i podpowiedź. Wybieramy się w czerwcu m.in. na Mljet (tam mamy kilka dni noclegu) i chcielibyśmy zrobić jednodniowy wypad promowy do Dubrovnika. Z Waszego doświadczenia, jaka jest realna możliwości popłynięcia z Mljetu do Dubrovnika (i wieczorem powrót). U oficjalnych przewoźników promowych takie połączenie występuje ale raz dziennie i w niezbyt fajnych godzinach. Czy są tam lokalne promy, taksówki wodne, wodoloty, etc?

Pozdrowienia
Wojtek

Witam,
z Mljetu do Dubrovnika kursuje katamaran firmy G&V line, wpisz w google "katamaran Nona Ana G&V",
nie mogę zamieszczać linków.
magdach7
Cromaniak
Mljet - poszukiwanie dzikiej miejscowości

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 03.08.2016 21:48

Witam Wszystkich,
Za dwa dni opuszczamy Hvar i tak jak co roku rozłożyliśmy mapę i rozpoczęliśmy poszukiwania na następny rok :D. Wiem, wiem to juz zakrawa o szaleństwo, ale to taka nasza mała świecka tradycja :lol:
I stąd moje pytanie: kto może polecić jakąś miejscowość, a może nawet kwaterę, na tej wyspie. Poszukujemy dzikich plaż, apartamentu baaardzo blisko morza, dla 4 osób z WiFi.
Może ktoś właśnie odkrył takie miejsce, w zamian przekażę namiary na doskonałą miejscówkę na Hvarze w Zavali, tuż przy plaży z bajecznym widokiem na morze. Gdyby nie to, że nigdy nie wracamy w to samo miejsce z pewnością byśmy już zarezerwowali ją na przyszły rok. Dodam, że właścicielka robi doskonałe wino :papa:
Ostatnio edytowano 04.08.2016 20:30 przez magdach7, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Mljet - poszukiwanie dzikiej miejscowości

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.08.2016 23:48

magdach7 napisał(a):Witam Wszystkich,

Witam.
wyspa-mljet-t31709.html
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 17.08.2021 19:53

Kilka dni w Okuklje - Mljet... https://www.youtube.com/watch?v=NoiC8U0COVk :papa:

Obrazek
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 18.08.2021 07:12

Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 25.08.2021 20:14

Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne