napisał(a) rapez » 04.05.2015 19:43
Czerwiec a w szczególności jego początek jest przepiękny w tym miejscu.
Na każdej plaży możesz liczyć na tony muszli, szczególnie po ostrych burzach jakie często nawiedzają Losinj w czerwcu.
Ruch turystyczny na "odnodze" Cresu zaczyna się tak naprawdę od 20 czerwca bo wtedy już na 200% nie będzie padał deszcz.
Proponuje zaopatrzyć się w folderek który dostaniecie w najbliższej knajpce lub biurze podróży w ML.
Początkiem czerwca jarmark dopiero się rozkręca i 30% knajpek jest nadal zamkniętych lub w małym remoncie.
Jeśli traficie pogodę zaraz po deszczu to Wam zazdroszczę.
Takich zapachów próżno szukać w całym Cro.
Wszystkie plaże w tym okresie będą puste, będzie znikoma ilość turystów, z pewnością prysznice na plażach dalszych nie będą jeszcze działać.
W Losinj dużo i szybko się zmienia.
Jest piękna promenada w okolicach Cikat i Poljana.
Sam kamp Cikat lub Poljana jest spory, na czerwiec super. Potem już na tłoczno i za głośno.
Plaże: w Veli Losinj jest ich mniej, mi osobiście podoba się ścieżka pomiędzy ML a VL - coś pięknego, dostępna też rowerem.
Z psiakiem w zasadzie można wszędzie tylko na fkk są zakazy.
Dużo więcej miejsc jest pomiędzy ML a Zabodarski w okolicach lotniska.
Są to dzikie plaże, te dostępne samochodem są więcej oblegane a te dzikie, trzeba się przejść lub przejechać rowerem aby je zdobyć są cudowne, zresztą w czerwcu wszystkie są puste i pełne muszelek i innych cudów.
Plaże dla dzieci są w każdej miejscowości lub trzeba się troszku przejść a z pewnością znajdziecie miejsce z piaseczkiem i łagodnym zejściem do wody.
Jak już pisałem zwierzęta mogą kąpać się z Wami. W tym okresie jest bardzo mało turystów i nikomu nie powinno to przeszkadzać.
Wycieczek rejsowych może być mniej, pytajcie przy promenadzie w ML z tąd pływa 90% stateczków.
Sklepy będą otwarte ale przy samych plażach mogą być jeszcze zamknięte... początek sezonu.
Markety w ML i VL będą czynne i super świeżo wyposażone.
..... lodów może być mało. Dwa lata temu w połowie czerwca tylko dwie lodziarnie na promenadzie w ML były otwarte.
Ja zawsze śpię w robinsonadzie.
Cena leci w dół i zależy któy raz tutaj jestem.
Teraz płacę 10-8 e/doba/osoba ale nowi, którzy ze mną jadą to płacą 20eu/os/doba.
Proponuję jechać w ciemno i na miejscu się targować. W tym czasie będzie 90% wolnych miejsc w hotelach i prywatnych domach.
Spokojne 10eu/os.doba coś znajdziecie.