Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Krk - Vrbnik a może Silo?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kilmicz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kilmicz » 26.03.2006 21:48

Witam
Po wielogodzinnej analizie forum wybrałem dwie miejscowości na wyspie Krk: Vrbnik i Silo, ale nie wiem,którą z nich wybrać :?:Pomóżcie mi w wyborze :!: Jeżeli ktoś ma jakieś zdjęcia z tych miejscowości to bardzo chętnie bym obejrzał, zwłaszcza interesują mnie plaże i widoki. :) Pozdrawiem i czekam z niecierpliwością na Wasze opinie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.03.2006 22:38

A tu byłeś? -są tam zdjęcia: forum/viewtopic.php?p=123359&highlight=#123359
a tu masz zdjęcia z całej wyspy:
http://www.isola-di-krk.net/croazia/fot ... rbnik.html
Ciekawostką klimatyczną wyspy KRK jest to, że jest to najcieplejsza wyspa zimą , a najchłodniejsza w lecie, a na samej wyspie miejscowość Njivice.
Wiem, bo w ok 10 lipca w 2004r. miałem w nocy i nad ranem w namiocie
12 stopni (a braciszek spał wtedy w namiocie nawet w czapce) :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.03.2006 08:24

Janusz .. Janusz, skąd takie informacje. Totalna nieprawda. Rok 2004 r był w ogóle mało udany, na KRK i tak było wspaniale. W sierpniu ( to mój miesiąc), bywa temperatura w cieniu 34-36 C. i tak z reguły mam co rok. Zawsze w drugiej połowie sierpnia. Wyspa jest wspaniała. Jeden minus to ... jest droga cenowo a mimo to jest tam zawsze mnóstwo osób.
Dla: klimicza, jeżeli widoki to tylko Vrbnik. Dobrze to opisuje tutaj na forum: Toudee. Poszukaj lub poczekaj aż sam sie tutaj zjawi. Toudee jest tu zawsze.
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 27.03.2006 08:38

Jeśli chodzi o Vrbnik to byłem tam w ubiegłym roku. Opis na mojej stronie
www.mojachorwacja.boo.pl
Był też post na forum
forum/viewtopic.php?t=7804&highlight=
Zdjęcia masz na stronie j.w. oraz w FotoCroClubie
forum/album_personal.php?user_id=1937

Nie wiem z kim jedziesz (czy będą np. dzieciaki)
Moja subiektywna opinia - Vrbnik - pływanie przy klifach to jest to, bierzesz ABC i do wody, wypływasz kilkanaście metów i pływasz w "Wielkim Błękicie", samo miasteczko też super, chociaż na forum są odmienne zdania (Woka pozdrawiam :D :D :D )
Silo mały kurorcik nad zatoką z piaszczysto-żwirkowymi plażami - dużo ludzi z małymi dziećmi - nie dla mnie.
To tyle jeśli będą jakieś pytania możesz pisać na priv.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.03.2006 08:44

Toudee ..... pozdrawiam. :lol: :D
wyrzej
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wyrzej » 27.03.2006 14:25

Witaj kilmicz,
we wrześniu 2003 stanąłem przed podobnym dylematem: zdecydowłem się na Krk i z opisów w necie (nie znałem jeszcze tego forum) wytypowałem właśnie Vrbnik lub Silo jako miejsce mojego wypoczynku.
Na miejscu okazło się, że faktycznie, Vrbnik oferuje piękne widoki - samo miasteczko urokliwe, położone wysoko, wokół winnice.
Nestety, z moego punktu widzenia nie do przyjęcia. Byłem z małym dzieckiem i zalezało mi na w miarę ładnym dostępie do morza.
W Silo dostęp jest, ale jak jak pisał toudee ciasnawo i jakoś bez "klimatu".
W sumie wyladowałem po drugiej stronie wyspy, (od strony otwartego morza) na obrzeżach Malińskiej i znalazłem to szego szukałem: spokojną plażę z ładnym zejściem do morza (dla dziecka) i urokliwe skalne zatoczki wzdłuż drogi do Njivic.
Wszystko zależy od tego czego szukasz.
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.03.2006 22:49

woka napisał(a):Janusz .. Janusz, skąd takie informacje. Totalna nieprawda. Rok 2004 r był w ogóle mało udany, na KRK i tak było wspaniale. W sierpniu ( to mój miesiąc), bywa temperatura w cieniu 34-36 C. i tak z reguły mam co rok. Zawsze w drugiej połowie sierpnia. Wyspa jest wspaniała. Jeden minus to ... jest droga cenowo a mimo to jest tam zawsze mnóstwo osób.
Dla: klimicza, jeżeli widoki to tylko Vrbnik. Dobrze to opisuje tutaj na forum: Toudee. Poszukaj lub poczekaj aż sam sie tutaj zjawi. Toudee jest tu zawsze.

Informacje o klimacie podałem za przewodnikiem Marco Polo, wyspa z racji położenia geograficznego ma inny klimat niż wyspy na południu.
Na Krku można rozróżnić dwa typy klimatów, w południowo-zachodniej części jest bardziej umiarkowany i wpływ na to ma osłona od wiatrów -Istria, i tam właśnie Njivice i Malinska mają tzw. mikroklimat (zimowy i letni). Natomiast na klimat północno- wschodniej części wyspy ma wpływ powietrze kontynentalne i jest ono bardziej ciepłe i suche, co widać nawet po roślinności. (zachód Krku zielony, północ bardziej skalisty i "dziki"
Od strony stałego lądu np. z Senj widać część wyspy Krk jako niedostępne skały, o wschodzie słońca wyspa wtedy wygląda biała, jakby zaśnieżona, a pózniej staje się szara i czarna.
Nie było moim zamiarem odradzanie pobytu na Krku, bo jak każda część Chorwacji również jest ona warta pobytu, to co napisałem, podałem jako ciekawostkę, a nasze pobyty (mój wiązał się z pogodą jak nad Baltykiem, Twój pobyt Woka wiązał się z pogodą jak na Cro przystało), ale właśnie to potwierdza, jak różną pogodę można trafić na Krku. Na wyspach w Dalmacji na których wprawdzie nie byłem, takich "huśtawek" pogodowych raczej nie ma. Pamiętam jeszcze z mojego pobytu na Krku, że jak pojechałem zobaczyć plaże Baski po 4 dniach pobyty w Njivicach, to też tam było zimno, na kempingu Zablace w dzień w lipcu było 16 stopni, wisiała karteczka z prognozą pogody na trzy dni i miało być bez zmian
:cry: dlatego nie czekając dalej na zmianę pogody, uciekłem wtedy z Krku do ciepłej Dalmacji.
Ale wniosek z tego, że jak na KRK to tylko w sierpniu. :lol:
Jeśli zdrowie, kasa, i chęci pozwolą - chętnie na Krk powrócę.
Pozdrawiam.
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 27.03.2006 22:58

Bez małych dzieci stanowczo Vrbnik,super woda,widoki i ryby.

Ale i Silo ma tez swój urok.Jeśli masz małe dzieciaki to w Silo lepsze dojścia do wody

Obie miejscowości nie sa daleko od siebie
wyrzej
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wyrzej » 28.03.2006 19:40

sp9hzx napisał(a):Bez małych dzieci stanowczo Vrbnik,super woda,widoki i ryby.

Ale i Silo ma tez swój urok.Jeśli masz małe dzieciaki to w Silo lepsze dojścia do wody

Obie miejscowości nie sa daleko od siebie

faktycznie! cała wyspa do przejechania w niecałą godzinę. Można na miejscu zdecydować co się komu podoba i poszukać kwater.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.03.2006 20:19

Prawdę mówiąc to w każdej miejscowości znajdziesz jakąś plażę dla dzieciaków. Pewne na 102 %. Problem moze byc Vrbnik, nie ze wzgledu na brak plaży tylko strome drogi, ścieżki. Maluchy mogą grymasić i tata bedzie musiał brać "na barana". Bardzo dużo osób z dziećmi jest w samym Krk, tutaj co kawałek są zatoczki, dzieci maja swoją wodę a rodzice swoją (głębszą). Ponadto w Krk, jest gdzie spedzić wolny czas, jest bulwar, są atrakcje. W Vrbnik jest tego mniej, w Silo prawie nic.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone