Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Krk

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 19.10.2012 18:44

tak to prawda, Chorwaci z północy i z południa różnią się od siebie. Wielokrotnie się z tym spotkałam, moi znajomi Chorwaci mówią to samo (zwykle ci z pólnocy źle mówią o Dalmatyńcach, ale jakoś mi nie wypada cytować ich słów). Osobiście mam dobre relacje z Chorwatami z Dalmacji, są naprawdę gościnni i przyjacielscy, jednak do ich sposobu pracy trzeba się przyzwyczaić. Z racji wykonowanej działalności mam z tym do czynienia na bieżąco i niestety nie jest to łatwy kawałek chleba.
Tak wracając do Krku - trochę tęskiłam do tej dalmatyńskiej gościnności i życzliwości. Tam branża turystyczna jest traktowana bardzo komercyjnie, a klient to po prostu tylko klient. Nieco rozpuszczona przez Dalmatyńców jakoś nie mogłam się przyzwyczaić do tamtych realiów.
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 19.10.2012 19:13

Przepiękne zdjęcia :D Z przyjemnością przejrzałam galerię na Fb :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.10.2012 08:28

Zielina74. napisał(a):Tymczasem zapraszam do galerii zdjęć z Chorwacji i Czarnogóry na facebooku
http://www.facebook.com/crodea.chorwacja

Szkoda, że tylko tam.
:|
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 22.10.2012 11:52

Co do różnic życzliwości Chorwatów Płn / Płd nie zauważyłem ich.
Zależy na jakiego człowieka się trafi.
arecki76
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arecki76 » 02.01.2013 09:27

Witaj
Właśnie przeczytałem Twój przewodnik i mam kilka pytań. Chcemy w tym roku z rodziną pojechać do Chorwacji właśnie na wyspę KRK.
Rodzina 2+2.
Czy z własnego doświadczenia możesz powiedzieć, którą miejscowość wybrać(wydaje Nam się że Krk) nie chcemy leżeć na plaży cały czas i coś zobaczyć.Wyjazd planujemy 22.06-05.07.2012.Będziemy wdzięczni jeśli wskażesz Nam w której cześci Krk szukać noclegów, a może proponujesz inną miejscowość na wyspie Krk. Ty byłaś w Starej Baśce.
Będzie to Nasz piwerwszy wyjazd do Chorwacji.
Jeszcze jedno pytanie. Dużo ludzi piesz że jesyt tam chłodno i pada, a jeśli jedziemy z dziećmi to nie chcemy tez poleżec na słoncu.
Pozdrawiam
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 02.01.2013 09:38

Podłączę się do kolegi Jacka S - czy można prosić o zdjęcia z wyspy gdzieś indziej? Niestety albo stety nie mam fb a mój urlop 2013 planuję właśnie na tej wyspie.
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 02.01.2013 10:03

Nie musisz być zalogowany na fb. Jak klikniesz na podany w poprzednim moim poście link to galeria powinna się otworzyć.
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 02.01.2013 10:11

Świetne zdjęcia.

W tym roku jedziemy właśnie na Krk do Baški i to we wrześniu :)
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 02.01.2013 10:16

arecki76 napisał(a):Witaj
Właśnie przeczytałem Twój przewodnik i mam kilka pytań. Chcemy w tym roku z rodziną pojechać do Chorwacji właśnie na wyspę KRK.
Rodzina 2+2.
Czy z własnego doświadczenia możesz powiedzieć, którą miejscowość wybrać(wydaje Nam się że Krk) nie chcemy leżeć na plaży cały czas i coś zobaczyć.Wyjazd planujemy 22.06-05.07.2012.Będziemy wdzięczni jeśli wskażesz Nam w której cześci Krk szukać noclegów, a może proponujesz inną miejscowość na wyspie Krk. Ty byłaś w Starej Baśce.
Jeszcze jedno pytanie. Dużo ludzi piesz że jesyt tam chłodno i pada, a jeśli jedziemy z dziećmi to nie chcemy tez poleżec na słoncu.
Pozdrawiam

Jeśli chodzi o moje poszukiwania odpowiedniej miejscowości na wyspie to właściwie robiłam to po omacku. Na początku bardzo napaliłam się na Vrbnik, bo trochę kojarzył mi się z Rovinj (z tego co widziałam na zdjęciach w Internecie). Nie mogłam jednak nic znaleźć i przerzuciłam się na Starą Baskę (zgodne z zaleceniami mojej klientki, która tam była). W konsekwencji - Stara Baska okazała się chyba jednym z piękniejszych miejsc, które widziałam w Chorwacji (a bałam się, że nic nie przebije Dalamcji i rozpieszczona klimatami np. Riwiery Makarskiej będę wyspą Krk zawiedziona). Zresztą, jak obejrzysz galerię zdjęć ze S.B to zobaczyć, że to raj na ziemi.
Inne miejscowści piękne, ale nie wiem, czy najdające się na wypoczynek. Vrbnik uroczy, ale plaży chyba zbyt dobrej nie ma. Tak więc cieszyłam się, że z uroków S.B, a popołudniami jeżdziliśmy do różnych miasteczek.
Samo miasto Krk jest super. Na pewno nie będziesz się nudził, kwestia tylko takiego spokojenego miejsca do plażowania- tam niestety tłok na plaży gwarantowany! Podobnie Baska - mi się tam bardzo podobało, ale na plaży tłumy!
Co do pogody- nie ma co dramatyzować! Ja byłam pod koniec sierpnia, więc niespodzianki pogodowe zdarzają się częściej. Ale początek lata powinien być rewelacyjny. Poza tym to nie Bałtyk i polskie realia - w Chorwacji na pewno nie zmarzniesz!
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 02.01.2013 10:20

Piter_M napisał(a):Świetne zdjęcia.

No to tylko pozazdrościć tego września. Na pewno będzie super!
Moje najlepsze chorwackie wakacje były właśnie na przełomie września/października. Temp. ok. 30C, puste plaże, brak tłumów, niższe ceny, zawsze wolne miejsca na parkingu i w restauracjach... co tu więcej pisać!
Wtedy można dostrzeć piękno detali (architektury, krajobrazów), których w sezonie nie uda się zobaczyć.
Po prostu trzeba jechać! ;-)
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 02.01.2013 10:32

Zielina74. napisał(a):
Piter_M napisał(a):Świetne zdjęcia.

No to tylko pozazdrościć tego września. Na pewno będzie super!
Moje najlepsze chorwackie wakacje były właśnie na przełomie września/października. Temp. ok. 30C, puste plaże, brak tłumów, niższe ceny, zawsze wolne miejsca na parkingu i w restauracjach... co tu więcej pisać!
Wtedy można dostrzeć piękno detali (architektury, krajobrazów), których w sezonie nie uda się zobaczyć.
Po prostu trzeba jechać! ;-)

Też liczę na to, że będzie super, tym bardziej że mamy zamiar co nieco zwiedzić i przejść się po górach.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 02.01.2013 10:45

Zielina74. napisał(a):Nie musisz być zalogowany na fb. Jak klikniesz na podany w poprzednim moim poście link to galeria powinna się otworzyć.

Niestey nie moge otworzyć, otwiera mi się okno do rejestracji. Jest mozliwość wrzucenia tych fotek na jakiś serwer?
Pozdrawiam
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 02.01.2013 10:53

A sprawdź te linki do konkretnych galerii z mojego pierwszego posta, np.

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 771d707885
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 02.01.2013 11:00

Wszystkie linki probowałem z Twojego pierwszego posta, to samo
arecki76
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arecki76 » 02.01.2013 11:09

Zielina74. napisał(a):
arecki76 napisał(a):Witaj
Rodzina 2+2.
Pozdrawiam

a czy masz może jakieś namiary na kwatery w SB, ponieważ na Twojej stroniw nic nie znalazłem
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży