Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lukaszgwsh
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszgwsh » 01.04.2011 10:57

My jedziemy pierwszy raz do CRO i wybraliśmy Silo na wyspie KRK. Wyjazd 2 lipca. Zakupione na adrialin.
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 07.04.2011 11:28

witam własnie ogladałem Baske na kamerze internetowej :D pogoda juz dobra :D nawet ludzie byli na plaży wiec chyba sezon juz na dobre ruszył.pozdro dla wszystkich fanów Chorwacji a szczególnie Baski. :lol:
lotus64
Turysta
Baska czy

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotus64 » 12.04.2011 08:58

Witam. Jestem nowy na na tym interesującym forum. Wybieram się w tym roku (z rodzinką do Chorwacji i będą to nasze pierwsze wakacje w tym kraju. Nasze dzieci dzieli znaczna różnica wieku - córka ma niecałe 2 latka, syn 15. Wybierając miejsce naszego wypoczynku chcemy oczywiście zapewnic atrakcje im obojgu. Czytając lekturę tego forum, zdecydowaliśmy się na wyspę KRK. Pozostaje jeszcze wybór miejscowości i tutaj w grę wchodzi: BASKA, lub MALINSKA-DUBASNICA. O "Baśce" znalazłem sporo informacji, na temat MALINSKiej niestety nie. Interesuje nas mniej zatłoczone miejsce, z bezpieczną plażą. Może ktoś był w obu tych miejscowościach i będzie uprzejmy mi doradzic?? A może jakieś inne miejsce na KRK??

Będę również wdzięczny, za odpowiedzi na kilka nurtujących mnie pytań:

1.Jeżowce - trochę przeraża mnie ich obecnośc zwłaszcza ze względu na dzieci. Czy ich występowanie jest nagminne?
2.Czy na KRK można znaleźc market spożywczy typu LIDL, SPARK?? Jak wygląda sprawa z cenami artykułów pierwszej potrzeby (jak chociażby piwa :-) )
3.Czy w Chorwacji są komary???
4. Czy warto dokonac rezerwacji za pośrednictwem CASAMUNDO, NOVASOL - ktoś ma doświadczenie?? Czy rozczarowania są częste? A może wybrac się w ciemno?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
zbig99
Croentuzjasta
Re: Baska czy

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 12.04.2011 09:29

lotus64 napisał(a):Będę również wdzięczny, za odpowiedzi na kilka nurtujących mnie pytań:

1.Jeżowce - trochę przeraża mnie ich obecnośc zwłaszcza ze względu na dzieci. Czy ich występowanie jest nagminne?
2.Czy na KRK można znaleźc market spożywczy typu LIDL, SPARK?? Jak wygląda sprawa z cenami artykułów pierwszej potrzeby (jak chociażby piwa :-) )
3.Czy w Chorwacji są komary???
4. Czy warto dokonac rezerwacji za pośrednictwem CASAMUNDO, NOVASOL - ktoś ma doświadczenie?? Czy rozczarowania są częste? A może wybrac się w ciemno?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Porady ogólne!
1. Winietki absolutnie nie w PZM-ot.. tylko kupuj na każdej z granic. winietkę na Słowację i Austrię kupiłem na dawnej granicy Czesko-Słowackiej przed Cadcą. Np Słowacy do winietki austriackiej doliczyli mi tylko 0,1 Eur... PZMot "zdziera z nas" dokałdając aż 30% prowizji...

2. Jeśli masz apartament z opcją posiłków we własnym zakresie poecam zakup lodówki turystycznej 25 l 9potem przyda Ci sie na plaży, ach ten smak schłodzonego piwa na plaży w 38 stoponiowym upale :D ) i zakup do niej podstawowych artykułów: np 4 kostki masła, 0,5kg żółtego sera, wędliny suche, szynka co najwyżej konserwowa, 25 piw (jako np pierwsza dolna warstwa bagażnika) :D
W Chorwacji ceny są ok. 2-3 razy wyższe niż w Polsce za ww. artykuły.

Na miejscu kupuj warzywa, owoce, jajka , jogurty bo wiadomo targać tego nie ma sensu z uwagi na żywotność artykułów w długiej podrózy i w upale. Chyba, że kupisz lodówkę 100 l ..ale z podpięciem do gniazdka samochodowego :D ...

3. Jeżowce owszem są ale buty dla wszystkich (włącznie z dziećmi) są wystarczające, można kupić je na miejscu... Woda czysta więc łatwo wszystko zobaczyć... Byłem z małymi dziećmi i nic się nie przytrafiło oczywiście nie mogą dotykać jeżowców.. zwykle je wyławiałem do wiaderka i odrzucałem na bezpieczną odległość 8) .. Oczywiście zakup maski, rurki i płetw są obowiązkowe... w celu oglądania pięknych rybek - to 50% przyjemności z pływania w morzu szczególnie na południowej Chorwacji.

4. Warto rezerwować apartament bezpośrednio w Chorwacji u wynajmujących - poszperaj w internecie. Zyskasz ok. 10-15% za sam pobyt.. Do tego często dostaniesz dodatkowy bonus za wynajem apartamentu na 14 dni.

5. Komarów nie pamiętam...
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 12.04.2011 10:07

zbig99 napisał(a):[25 piw (jako np pierwsza dolna warstwa bagażnika) :D

Drewno do lasu wozić? Gdzie ty masz piwo 2-3 razy droższe? Piwo w butelce kosztowąło 2 ostatnie lata pod rzad: 5,59KN, w tym 1,22KN Kaucji za butelkę. czyli 4,37KN. Czyli jakieś 2,4zł za 0,5l.
Zgodzę się że w puszce jest 2 razy drosze (pewnie kwestia ochrony środowiska), ale wtedy kupuje się w butelce i tyle - przynajmniej nie ma posmaku metalu jak się je pije.

Sery i wędliny faktycznie 2 razy droższe.

Rok temu w czerwcu było dużo komarów.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 12.04.2011 10:26

CinnamonGirl napisał(a):
zbig99 napisał(a):[25 piw (jako np pierwsza dolna warstwa bagażnika) :D

Drewno do lasu wozić? Gdzie ty masz piwo 2-3 razy droższe? Piwo w butelce kosztowąło 2 ostatnie lata pod rzad: 5,59KN, w tym 1,22KN Kaucji za butelkę. czyli 4,37KN. Czyli jakieś 2,4zł za 0,5l.
Zgodzę się że w puszce jest 2 razy drosze (pewnie kwestia ochrony środowiska), ale wtedy kupuje się w butelce i tyle - przynajmniej nie ma posmaku metalu jak się je pije.

Sery i wędliny faktycznie 2 razy droższe.

Rok temu w czerwcu było dużo komarów.

OK z tym piwem to był w części żart... jeśli ktoś ma dużo miejsca w bagażniku to dlaczgo nie...
.. ale np. 2 lata temu puszka piwa w Polsce kosztowała ~2,20 PLN a w Chorwacji Riwiera Makarska (IGRANE) w miejscowym markecie puszka piwa np. Karlovacko kosztowała 8-10 kun więc w przeliczeniu 8x0,68 (kurs kun/PLN w 2009r) = 5,44 PLN...
Ceny w markecie w Chorwacji, przy dużych miastach pewnie są niższe niż w nadmorskich miejscowościach, ale to jest reguła również w Polsce gdzie np nad morzem wszystko jest z defnicji o 30% droższe... niż np. na Śląsku.

Ważne jest też to, że soki dla dzieci czy woda mineralna są również proporcjonalnie droższe w Chorwacji o ok. 3 razy niż w Polsce...

Reasumując, jeśli macie wolne miejsce w bagażniku to uzupełnijcie je piwem i sokami ... :lol:
ani5500
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ani5500 » 12.04.2011 12:53

My uzupełniamy zawsze bagażnik ile się da :lol:
Najtańsze piwo w Chorwacji z tego co pamiętam to było w 2litrowej butelce - Adria za 9 czy 10 kun, choć Karlovacko znacznie lepsze - bez porównania :)
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 12.04.2011 12:58

ani5500 napisał(a):My uzupełniamy zawsze bagażnik ile się da :lol:
Najtańsze piwo w Chorwacji z tego co pamiętam to było w 2litrowej butelce - Adria za 9 czy 10 kun, choć Karlovacko znacznie lepsze - bez porównania :)

Tak tak pamiętam, że w sklepach jest piwo w 1,5 litrowym plastiku... Zdecydowanie piwa w tej formie nie polecam... ale fakt wychodzi najtaniej...

Wyobraźcie sobie smak tego piwa jak położycie go na plaży na kocu na 3h... w 38st. upale... ach ten smak przesiąknięty usmażonym plastikiem... 8)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 12.04.2011 13:18

No nie kwestionuję w puszcze kosztowało ok 9kn - obok stoi to samo piwo w butelkach za połowę mniej ;) kwestia zauważenia różnicy i wiedzy że butelkę można oddać (tak samo jak plastikowe butelki po napojach, czy jogurtach pitnych i dostanie sie za to kasę). Ja zauważyłam, bo wole takie w butelce.
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 12.04.2011 21:12

Bardzo mnie boli jak na forum zaczynamy rozważać o cenach.
Ile zabrać do bagażnika ile piwa wody itp.
Piszmy co zwiedzić , gdzie spać, jak dojechać, a skupiamy się na tym co mamy codziennie w karaju. Urlop to urlop więcej luzu i radości, zapomnijmy chociaż na te 2 tygodnie o cenach
:wink:
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 13.04.2011 06:44

witam polecam Baśke ja we wrześniu jade z 14 miesiecznym synem do Baski.Byłem juz 3 lata temu w Baśce i było rewalcyjnie.powiem tak my jechaliśmy w ciemno i bez żadnego problemu znalazłem kwatere.w Baśce na każdym rogu są agencje turystyczne gdzie zapropnują dla Ciebie kwatere.za to pośrednictwo agencja policzyła sobie chyba 50 zl więc koszt znikomy,a mogliśmy na żywo zobaczyć kwaterę a to ważne.Co do jezowców powiem szczerze że w Basce na głównej plaży nie widziałem?Co nie oznacza obowiazkowego zabrania butów gdyż plaże są kamieniste.a co do cen jest drożej ale bym nie przesadzał.nikt nigdy nie mówił że Chorwacja bedzie tania 8) pozdro
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 13.04.2011 06:49

wlodek napisał(a):Bardzo mnie boli jak na forum zaczynamy rozważać o cenach.
Ile zabrać do bagażnika ile piwa wody itp.
Piszmy co zwiedzić , gdzie spać, jak dojechać, a skupiamy się na tym co mamy codziennie w karaju. Urlop to urlop więcej luzu i radości, zapomnijmy chociaż na te 2 tygodnie o cenach
:wink:

amen
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 14.04.2011 14:26

Rozumiem że można oszczędzać na wakacjach ale...bez przesady...
Byliśmy w Malinska i zwiedziłem cały KRK
I:
Malinska :tu mieliśmy domek za 300E na tydzien ok 80m2
Krk, Punat, Baska wszedzie super i mozan zobaczyć różne plaże i miejscowości wszędzie blisko

Co do cen:
bez przesady w Polsce w każdej miejscowości wypoczynkowej macie ceny podobne, a jeśli chodzi o jedzienie po 7 dniach na 2 osoby plus dziecko obiad w granicach 50-70pln bez łapania sie za kieszen
Rezerwowałem sam domek, zabraliśmy chyba z 3 zgrzewki wody (fakt jest droga) ale bez przesady, z jedną wrócilismy z 1 do domu :lol:
Będac na plazy i tak się chce pic więc się kupuje na miejscu... z lodówki
Z Malinskiej pojechaliśmy do Wenecji ok 270km
Zobaczyć warto (co prawdę więcej już mnie nie zobaczą :wink: )
Pzdr
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 14.04.2011 15:29

Racja, gadanie, że to droższe o 2 zł, a tam to o złotówkę, to juz lekka przesada, na urlopie tydzień - dwa. Teraz w PL wszystko po 6 zł (było 5) :wink: , więc to narzekactwo może straci racje bytu. No i jeżdzenie z tymi słojami, wekami, jak babcia do wnuczka na przysiegę może też. Nota bene, nasze skromne zapasy, jakieś 2-3 puszki i tacki z jakimiś tam pulpetami, zawsze w połowie lądowały w lodówce uprzejmej Chorwatki. Wodę, owszem można wziąć, aby przynajmniej na poczatek nie latać z ciężarami. :wink: No to smacznego chorwackiego w HR. :)
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 14.04.2011 17:48

Tymbardziej że jak można poznać chociażby ich kuchnie skoro w domku lub w apartamencie mamy słoki z PL :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak? - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone