Re: Baska czy
napisał(a) zbig99 » 12.04.2011 09:29
lotus64 napisał(a):Będę również wdzięczny, za odpowiedzi na kilka nurtujących mnie pytań:
1.Jeżowce - trochę przeraża mnie ich obecnośc zwłaszcza ze względu na dzieci. Czy ich występowanie jest nagminne?
2.Czy na KRK można znaleźc market spożywczy typu LIDL, SPARK?? Jak wygląda sprawa z cenami artykułów pierwszej potrzeby (jak chociażby piwa
)
3.Czy w Chorwacji są komary???
4. Czy warto dokonac rezerwacji za pośrednictwem CASAMUNDO, NOVASOL - ktoś ma doświadczenie?? Czy rozczarowania są częste? A może wybrac się w ciemno?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Porady ogólne!
1. Winietki absolutnie nie w PZM-ot.. tylko kupuj na każdej z granic. winietkę na Słowację i Austrię kupiłem na dawnej granicy Czesko-Słowackiej przed Cadcą. Np Słowacy do winietki austriackiej doliczyli mi tylko 0,1 Eur... PZMot "zdziera z nas" dokałdając aż 30% prowizji...
2. Jeśli masz apartament z opcją posiłków we własnym zakresie poecam zakup lodówki turystycznej 25 l 9potem przyda Ci sie na plaży, ach ten smak schłodzonego piwa na plaży w 38 stoponiowym upale
) i zakup do niej podstawowych artykułów: np 4 kostki masła, 0,5kg żółtego sera, wędliny suche, szynka co najwyżej konserwowa, 25 piw (jako np pierwsza dolna warstwa bagażnika)
W Chorwacji ceny są ok. 2-3 razy wyższe niż w Polsce za ww. artykuły.
Na miejscu kupuj warzywa, owoce, jajka , jogurty bo wiadomo targać tego nie ma sensu z uwagi na żywotność artykułów w długiej podrózy i w upale. Chyba, że kupisz lodówkę 100 l ..ale z podpięciem do gniazdka samochodowego
...
3. Jeżowce owszem są ale buty dla wszystkich (włącznie z dziećmi) są wystarczające, można kupić je na miejscu... Woda czysta więc łatwo wszystko zobaczyć... Byłem z małymi dziećmi i nic się nie przytrafiło oczywiście nie mogą dotykać jeżowców.. zwykle je wyławiałem do wiaderka i odrzucałem na bezpieczną odległość
.. Oczywiście zakup maski, rurki i płetw są obowiązkowe... w celu oglądania pięknych rybek - to 50% przyjemności z pływania w morzu szczególnie na południowej Chorwacji.
4. Warto rezerwować apartament bezpośrednio w Chorwacji u wynajmujących - poszperaj w internecie. Zyskasz ok. 10-15% za sam pobyt.. Do tego często dostaniesz dodatkowy bonus za wynajem apartamentu na 14 dni.
5. Komarów nie pamiętam...