Toman napisał(a):ktoś miał przyjemność być na plaży pomiędzy FKK Beach Camping Skrila, a Starą Baśką oznaczonym kolorem
...
parking tylko w jakiejś zatoczce wzdłuż drogi?
Jak z zejściem? trzeba obejść czy da się po linii prostej w dół?
Tak. Plażowałam.
Gosia pokazała te okolice w relacji.
To nie jest jedna plaża, tylko zatoczki-plażyczki pod klifem. Bardzo urokliwe. Najwygodniej dotrzeć do nich pływadłem, nawet niewielkim dmuchanym. Jak nie masz, trasa lądowo-wodna do jednej - dwóch z nich będzie nieco karkołomna, ale dla dorosłego do zrobienia. Bo po linii prostej w dół z klifu to tylko w jedną stronę bez opcji powrotu...
Żółta trasa: zejście od okolic kościoła do plaży między domami, potem betonową drogą mocno w dół i schodami.
Zielona trasa: delikatnie zaznaczona na skałach ścieżka, trochę wspinaczki i skakania, ale do zrobienia - prowadzi do kolejnej zatoczki.
Niebieska trasa: W wodzie, przy skałach, dorosłemu woda sięga mniej więcej do pasa, da się przejść do kolejnej zatoki, bardzo ładnej.
Najprościej jednak jakimś pływadłem z tej pierwszej plaży, do której prowadzi droga i schodki. Ewentualnie wpław, jak czasem robili moi nastoletni synowie i ja.
Największy problem będzie z parkingiem. Przy kościele jest kilka miejsc zarezerwowanych przez miejscowych dla siebie i własnych gości. W bardzo nielicznych zatoczkach przy drodze tak samo. Będzie ciężko i można skończyć z mandatem. Chyba że z kimś ponegocjujesz - np. w sklepie koło kościoła - ale ogólnie marnie widzę parkowanie tam.
Jak na dole na schodkach na żółtej trasie przed pierwszą plażą skręcisz w ścieżkę w lewo wzdłuż wybrzeża a potem schodkami w dół, dotrzesz do plaży Barcica.
Dojeżdżając samochodem, łatwiej będzie o miejsce parkingowe przy plaży Žala za Starą Bašką, ale też i ludzi więcej.
https://www.google.com/maps/@44.949047, ... a=!3m1!1e3