Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.02.2019 09:05

Piter_M napisał(a):
Toman napisał(a):Czy na plażę Vrzenica da się dojść pieszo nie przechodząc przez płatną Bunćuluka dla FKK :?:
Gdzie można zaparować samochód (płatnie lub bezpłatnie) wybierając się na ww plażę?
Ktoś obeznany w temacie? :)

Przechodząc przez Bunculukę w stronę Vrženicy nie trzeba płacić.
Oczywiście można też przejść na około przez lasy i skały ale nie polecam 8)

Jak parkingi teraz tam wyglądają to niestety nie wiem.

Nie bardzo wiem, jak obsługa ma odróżnić tych idących z gratami na Vrzenicę od tych którzy za chwilę rozłożą się na plaży Bunculuki. Wstęp chyba 40kn

Z parkingami cienko, jest przy recepcji Bunculuki na kilkanaście aut. Wcześniej sporo ludzi parkuje przy drodze, na zakazie i bardzo często widać za wycieraczką mandaty. Najprędzej pewnie gdzie ś na dojeździe do miasteczka ale to już spory kawał się robi

My co roku robimy sobie spacer przez Bunculukę, brzegiem morza, na Vrzenicę, kanionem w głąb wyspy i wracamy szlakiem, górkami w kierunku campu. Ładne widoki, polecamy
Toman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toman » 14.02.2019 10:18

Czy da się obejść tak jak to pokazuje google maps?
Załączniki:
Cro.jpg
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.02.2019 10:32

Toman napisał(a):Czy da się obejść tak jak to pokazuje google maps?

Parę lat temu bez problemu. Niedawno robili nowe płoty, zamknęli przejście takimi stromymi, kamiennymi schodami od strony gór przy kanale burzowym. Właśnie to co masz na zaznaczone. Rok temu wracając z gór na camp, wejść się dało gdyż płot ponownie częściowo uszkodzony, ale wymagało to nieco gimnastyki
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 14.02.2019 15:50

Piter_M napisał(a):
Toman napisał(a):Czy na plażę Vrzenica da się dojść pieszo nie przechodząc przez płatną Bunćuluka dla FKK :?:
Gdzie można zaparować samochód (płatnie lub bezpłatnie) wybierając się na ww plażę?
Możesz spróbować tutaj szukać miejsca (200 m od plaży), byłoby najbliżej chcąc iść przez Bunculuca a jeśli nie to parking płatny w Basce, chyba najbliższy tej części (1,3 km do plaży) .

piotrulex napisał(a): Wstęp chyba 40kn
Ciekawa jestem na jakiej podstawie jest żądanie tej opłaty.
Nie ma prywatnych plaż w Chorwacji, ani przed apartamentami ani przed hotelami czy kempingami. Bunculuca może żądać zapłaty za przejście przez swój teren w drodze na plażę ale od strony lądu, gdyby ktoś chciał wejść na teren kempingu. Jeżeli natomiast ktoś przybędzie od strony morza czy dotrze brzegiem jakąś ścieżką, po skałach czy sfrunie z nieba na plażę to taka zapłata jest po prostu nielegalna. W przypadku plaży przy kempingu Bunculuca od strony miasteczka wzdłuż morza wiedzie przecież promenada, którą dojdzie się do samej plaży i nic nie trzeba płacić za pobyt na niej.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.02.2019 08:51

gusia-s napisał(a):
Piter_M napisał(a):
Możesz spróbować tutaj szukać miejsca (200 m od plaży), byłoby najbliżej chcąc iść przez Bunculuca a jeśli nie to parking płatny w Basce, chyba najbliższy tej części (1,3 km do plaży) .

piotrulex napisał(a): Wstęp chyba 40kn
Ciekawa jestem na jakiej podstawie jest żądanie tej opłaty.
Nie ma prywatnych plaż w Chorwacji, ani przed apartamentami ani przed hotelami czy kempingami. Bunculuca może żądać zapłaty za przejście przez swój teren w drodze na plażę ale od strony lądu, gdyby ktoś chciał wejść na teren kempingu. Jeżeli natomiast ktoś przybędzie od strony morza czy dotrze brzegiem jakąś ścieżką, po skałach czy sfrunie z nieba na plażę to taka zapłata jest po prostu nielegalna. W przypadku plaży przy kempingu Bunculuca od strony miasteczka wzdłuż morza wiedzie przecież promenada, którą dojdzie się do samej plaży i nic nie trzeba płacić za pobyt na niej.

Miejsca parkingowe, które wskazujesz 200m od plaży z tego co kojarzę są płatne. Jest to też więcej niż 200m

Tego drugiego nie znam ale to też zdecydowanie dalej niż 1,3km od Bunculuki

Od miasteczka jest promenada, która kończy się furtką z mini recepcją, przez którą wchodzi się na camping. Co jest w cro nielegalne? To nie Polska czy Włochy. Przecież właśnie w cro mogą być własne plaże na terenie campingu, na które wstęp jest płatny. Można na plażę przypłynąć SUPem, kajakiem czy wpław i wtedy opłaty raczej nikt nie pobierze. Samo wejście na plażę jest płatne i wiele ludzi z tej opcji korzysta
Toman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toman » 15.02.2019 09:08

piotrulex napisał(a):
Od miasteczka jest promenada, która kończy się furtką z mini recepcją, przez którą wchodzi się na camping. Co jest w cro nielegalne? To nie Polska czy Włochy. Przecież właśnie w cro mogą być własne plaże na terenie campingu, na które wstęp jest płatny. Można na plażę przypłynąć SUPem, kajakiem czy wpław i wtedy opłaty raczej nikt nie pobierze. Samo wejście na plażę jest płatne i wiele ludzi z tej opcji korzysta

Szkoda, że nie da się tego normalnie obejść, wiadomo że to wakacje i nie czas na oszczędzanie ale to tylko przejście przez plażę.
Zostaje albo dziura w płocie :P albo kuny na wejściówkę
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.02.2019 09:20

Toman napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Szkoda, że nie da się tego normalnie obejść, wiadomo że to wakacje i nie czas na oszczędzanie ale to tylko przejście przez plażę.

Albo jeszcze zapytanie się na mini recepcji, czy za samo przejście przez camping też chcą brać pieniądze. Ja tego nie wiem, bo nie mam pomysłu jak by chcieli to weryfikować. Za wejście kasa jest pobierana ...
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 15.02.2019 09:46

Toman napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Ja myślę, że wystarczy powiedzieć że idzie się na Vrženicę.
My nawet tego nie zrobiliśmy, tylko przeszliśmy obok tej recepcji, gostek tam stał i tylko popatrzał na nas i nic nie powiedział. Pewnie pomyślał sobie, że idziemy dalej, bo jakbyśmy chcieli zostać na Bunculuce to pewnie byśmy zapłacili 8)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.02.2019 12:06

piotrulex napisał(a): Miejsca parkingowe, które wskazujesz 200m od plaży z tego co kojarzę są płatne. Jest to też więcej niż 200m
Tego drugiego nie znam ale to też zdecydowanie dalej niż 1,3km od Bunculuki
Kolega pytał o płatne lub bezpłatne, choć ten pierwszy wydaje mi się, że jednak jest bezpłatny, przynajmniej jak tam byłam to żadnej informacji ani parkometru nie widziałam tam a i miejsca były wolne. Odległości podałam orientacyjne co i tak nie zmienia faktu, że są to najbliższe tej plaży parkingi.
1.jpg
2.jpg

piotrulex napisał(a): Od miasteczka jest promenada, która kończy się furtką z mini recepcją, przez którą wchodzi się na camping ...
Tak, wiem jak to wygląda i zgodnie z prawem powinni monitorować wyłącznie wejście na kemping - czyli za furtką w lewo. Plaża powinna być ogólnodostępna. Te ich barierki są tak sprytnie ustawione, żeby stwarzały wrażenie prywatności. Jeżdżę również po kempingach i wiem jakie wybiegi stosują by "ograniczyć" użytkowanie plaży nie mieszkańcom kempingu ale też nie narazić się w razie kontroli.

piotrulex napisał(a): Co jest w cro nielegalne? To nie Polska czy Włochy. Przecież właśnie w cro mogą być własne plaże na terenie campingu, na które wstęp jest płatny. Można na plażę przypłynąć SUPem, kajakiem czy wpław i wtedy opłaty raczej nikt nie pobierze. Samo wejście na plażę jest płatne i wiele ludzi z tej opcji korzysta
No niestety nie jest jak piszesz - tak w Polsce jak we Włoszech czy Chorwacji obowiązuje prawo wodne, wg którego brzegi wód morskich i morza terytorialnego należą do skarbu państwa. Możesz kupić wyspę ale nie możesz kupić nabrzeża. Można wydzierżawić miejsce na plaży na infrastrukturę, bar, leżaki, parasole, dmuchańce na wodzie itd. i za to pobierać opłaty ale nigdy za korzystanie z morza czy stąpanie po jego brzegu i leżenie na plaży. To, że stoi budka na wejściu do Bunculuca niczego nie zmienia, to jest monitoring osób udających się na kemping i jak pokazuje praktyka ludzie wchodzą na nią swobodnie dlatego, że przejścia przez plażę zabronić nie można, więc te ich opłaty są zwyczajnie nielegalne.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.02.2019 12:30

gusia-s napisał(a): ... No niestety nie jest jak piszesz - tak w Polsce jak we Włoszech czy Chorwacji obowiązuje prawo wodne, wg którego brzegi wód morskich i morza terytorialnego należą do skarbu państwa. Możesz kupić wyspę ale nie możesz kupić nabrzeża. Można wydzierżawić miejsce na plaży na infrastrukturę, bar, leżaki, parasole, dmuchańce na wodzie itd. i za to pobierać opłaty ale nigdy za korzystanie z morza czy stąpanie po jego brzegu i leżenie na plaży. To, że stoi budka na wejściu do Bunculuca niczego nie zmienia, to jest monitoring osób udających się na kemping i jak pokazuje praktyka ludzie wchodzą na nią swobodnie dlatego, że przejścia przez plażę zabronić nie można, więc te ich opłaty są zwyczajnie nielegalne.

Skoro tak mówisz, to pewnie tak jest. Chyba wszystkie campy jakie w cro znam są szczelnie ogrodzone, włącznie z brzegiem a możliwy wstęp na plażę jest po uiszczeniu opłaty. Ten parking pod koniec promenady jest na 99% płatny, komuś robiłem foto opłat, stał znak, być może ten zakryty na GM czarną folią. Z parkingu w okolice plaży pod restauracją obstawiam ze 400m + strome podejście i zejście. Za 5 miesięcy się zapytam jak z tym przejściem przez plaże i dam znać :)

EDIT

Zerkam na foty
Za wejście w szczycie w 2017 brali 30kn, dzieciaki do 12 lat gratis
W zeszłym roku chodzi mi po głowie 40kn
Foty ze znakiem na parkingu nie mogę znaleźć - zadanie na 2019 :)
Toman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toman » 15.02.2019 13:25

piotrulex napisał(a):
Za 5 miesięcy się zapytam jak z tym przejściem przez plaże i dam znać :)

trzymam za słowo :wink:

Piter_M napisał(a):
Ja myślę, że wystarczy powiedzieć że idzie się na Vrženicę.
My nawet tego nie zrobiliśmy, tylko przeszliśmy obok tej recepcji, gostek tam stał i tylko popatrzał na nas i nic nie powiedział. Pewnie pomyślał sobie, że idziemy dalej, bo jakbyśmy chcieli zostać na Bunculuce to pewnie byśmy zapłacili 8)

może będzie tam ta sama osoba :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.02.2019 15:08

piotrulex napisał(a):...
Mogłam tej opłaty za parking też nie zauważyć - może jakaś tabliczka gdzieś jest. My tam bylismy wtedy piechotą a auto na tym dalszym parkingu - jest tam też jakiś przystanek autobusowy.

Też znam kempingi które są jak twierdza ;) Gdzie nie spytałam, było dukanie, że opłata za infrastrukturę - korzystanie z toalet, prysznica itp. tak jak i za gości na kempingu a plaża to free. Skoro tak, to do wc i prysznica powinny być wykupowane żetony ale wtedy nie byłoby tak łatwo skołować turystę.
Szczerze powiedziawszy jako kempingowcom, to nam takie coś pasuje :mrgreen: gdyż jakoś tam przyczynia się do mniejszego zatłoczenia plaży to raz. Dwa, że kemping graniczący bezpośrednio z plażą i nie ogrodzony od niej, nie jest zabezpieczony w żaden sposób przed kradzieżami z zewnątrz, wewnętrznie takich kradzieży się jakoś nie obawiam.
Sądzę też, że właśnie większość turystów nie jest świadoma tej nielegalności i płaci za plaże nie dociekając za co a kemp. zawsze może się wytłumaczyć potem, że to opłata za infrastrukturę.
Jak będziesz, spróbuj podpytać na jakiej podstawie żądają tych opłat za wejście :?: ciekawa jestem odpowiedzi :mrgreen: ... no chyba, że nie chcesz psuć sobie relacji jako stały bywalec ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2019 19:25

Z ciekawości zajrzałem na stronę kempu i nie znalazłem tam żadnych opłat ani za parking ani za wejście... Może są to jakieś ukryte opłaty, kto wie? ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.02.2019 08:06

Pääkäyttäjä napisał(a):Z ciekawości zajrzałem na stronę kempu i nie znalazłem tam żadnych opłat ani za parking ani za wejście... Może są to jakieś ukryte opłaty, kto wie? ;)

Na stronie wielu rzeczy nie mają. Rok temu w cenniku nawet nie było ceny za namiot i osobę na campie a jedynie same parcele :)

Te info mają w gablotach przy recepcjach, mam na foto
Toman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toman » 21.02.2019 12:19

ktoś miał przyjemność być na plaży pomiędzy FKK Beach Camping Skrila, a Starą Baśką oznaczonym kolorem :?:

1.0.jpg

parking tylko w jakiejś zatoczce wzdłuż drogi?
Jak z zejściem? trzeba obejść czy da się po linii prostej w dół?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak? - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone