Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.09.2011 12:35

morka2 napisał(a):muszę przyznać, że bardzo miło :D
dzięki WOKA za typy :)
mimo że po długiej drodze odgrażamy się, ze w następnym roku na wakacje polecimy ptakiem to jednak czuję pod skóra, że za kilka miesięcy zapomnimy o drodze, a pomyślimy o samym celu podróży. :lol:

Ja "ptaka" zostawiam sobie na mocną starość.
Do tego okresu, wczasy tylko z samochodem. Od zawsze wybieram KRK i nie mam najmniejszej chęci na zmianę.
Nic nie napisałaś o Starej Basce, czyżby czasu zabrakło. :wink:
Melka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melka » 06.09.2011 21:07

Ja wróciłam dziś ... zachwycona jestem to mało powiedziane,Mieszkałam w Baśce .Najpierw w jednym apart. 3 minutki od plaży,poźniej w II jakieś 5 minut z górki...Zakochałam się w Vrbniku,coś pięknego!oszalałam :D
cuciola
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cuciola » 06.09.2011 21:57

Ja juz tez wrocilam z Baski :D Bylismy 2 tygodnie, objechalismy cala wyspe Krk ale serce zostawilismy wlasnie w Basce, na 2 miejscu Vrbnik. Jak sie pozbieram z fotkami to zrobie dokladna relacje :)
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 08.09.2011 12:39

to czekamy z niecierpliwością na relację :P
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 08.09.2011 13:17

cuciola napisał(a):Ja juz tez wrocilam z Baski :D

Niestety wszystko co dobre szybko się kończy.:roll:

cuciola napisał(a):Bylismy 2 tygodnie, objechalismy cala wyspe Krk

Fajnie mieliście. :) Byłam tylko tydzień na wyspie, ale bardzo nam się podobało. Pewnie jeszcze tam wrócimy. :-)

cuciola napisał(a): serce zostawilismy wlasnie w Basce, na 2 miejscu Vrbnik.

A byliście w Starej Baśce?
Podobne mam typy do Twoich, tylko, że właśnie Stara Baśka jest na 2 miejscu. ;)

cuciola napisał(a): Jak sie pozbieram z fotkami to zrobie dokladna relacje :)

Super, już się nie mogę doczekać. 8)
cuciola
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cuciola » 08.09.2011 23:19

Tak bylismy, ale brzuchem do gory na plazy Oprna :D Bylo swietnie!
Betsy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betsy » 10.09.2011 02:42

I ja się melduję po powrocie :)
na razie próbuje się przestawić na tryb praca-dom..
ciężko to idzie..

Wyjezdżalismy z Polski 20 sierpnia. Trasa z Leszna przez Wrocław-Boboszów-Olomouc-Brno-Mikulov-Wiedeń-Frösau (ok.20 km od Graz) - tam mieliśmy nocleg. Szczerze polecam! Trafiliśmy tam przez namiary z forum :) Cudowne miejsce!
Rano ruszylismy dalej - Graz - Maribor - Lubljana - Postojna - Jelsane/Rupa - Rijeka - Baska :)

Bylismy u gospodarzy, którzy wynajmowali nam apartament w 2009 roku (Andrisevic Josip, ul. Gruh 28 ). Bardzo się wszyscy ucieszylismy na ponowne spotkanie :) Szczerze polecam ich apartamenty. Dodatkowym plusem jest tez mozliwość zakupienia u nich domace vino i rakiji, które to sami robią.

Baska przywitała nas upałem, do którego razem z dziećmi przyzwyczaiłam się dość szybko. Mojemu mężowi zajęło to parę dni. W pierwszym tygodniu temperatury wahały się w granicach 36-39 stopni :D
Było cudnie :D
W niedzielę przyszedł wiaterek i przemieszał z lekka morzem. momentalnie woda się ochłodziła i temperatura powietrza spadła do ok. 30 stopni :) Mąż miał wreszcie okazję ponurkować (nurkuje w piance i w pierwszym tygodniu nie miał siły, zeby ją zakładać). Wyłowił kilka pięknych okazów muszelek :D

Byliśmy tradycyjnie we Vrbniku. Uwielbiam to miasteczko... jest takie magiczne i tak odmienne od Baski... Robiliśmy trzy podejścia, żeby z "głównej" uliczki od rynku trafić do portu :lol: za trzecim razem udało się znaleźć właściwe przejście pomiędzy domkami.
Trochę rozczarowały nas Dni Wina.. Oczekiwałam wielkiej imprezy, no ale my byliśmy w godzinach popołudniowych a cała impreza pewnie zaczynała się wieczorem.
No cóż.. dopóki dzieci małe pozostaje nam wersja light ;)

Mieliśmy w planach zwiedzanie Rijeki, ale zgrać dwójkę dzieci w różnym wieku z wyprawą na drugi koniec wyspy graniczyło dla nas z cudem ;)
Zostawiamy to na przyszły rok.

Generalnie zazwyczaj (czyli dwa poprzednie razy :lol: ) jechaliśmy do Cro w terminie ostatni tydzień sierpnia - pierwszy tydzień września.
Teraz Byliśmy tydzień wcześniej i zdecydowanie widać różnicę. Nie tylko w temperaturach ale przede wszystkim w ilości ludzi.
Znalezienie miejsca na plaży było nie lada wyzwaniem. Dodam, że szukaliśmy na plażach na lewo od Vela Plaza, \zdawaliśmy sobie sprawę, że będzie trudniej.. ale nie sądziłam, że aż tak. Po paru dniach zaczęliśmy więc zostawiać maty na plaży tak jak robiła to większość...

Tradycyjnie odwiedziliśmy ulubioną restaurację SALOON.
Jakie tam sa tłumy! Ludzie stali grzecznie w kolejce i czekali aż się miejsce zwolni. A szef biegający między stolikami z kieliszeczkami rakiji, lizakami i monte dla dzieci... robi wrażenie :)

Jak wreszcie dokopię się do mojego kompa to wrzucę kilka fotek :)

W przyszłym roku chyba też pojedziemy do Baski, chociaż myśleliśmy o zmianie wyspy... no ale tam naprawdę czujemy się wyśmienicie :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.09.2011 06:49

Betsy napisał(a):W przyszłym roku chyba też pojedziemy do Baski, chociaż myśleliśmy o zmianie wyspy... no ale tam naprawdę czujemy się wyśmienicie :D

Są osoby co zawsze ich "niesie". Starości dożyją i nadal ich nosić będzie. Co im pozostanie ....... mgliste pojęcie, że "zwiedzili".
Ja dobrego nie zmieniam na inne i każdemu proponuję znaleźć swoje miejsce i tam się zawsze lokować. Zadowolenie jest pełne i odczucie ustatkowania. Dla mnie to jest najważniejsze.
Betsy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betsy » 10.09.2011 19:40

No tak Woka.. ale skąd wiedzieć, nie mając porównania, czy to jest właśnie TO?
Może gdzieś jest jeszcze lepiej?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.09.2011 20:09

Betsy napisał(a):No tak Woka.. ale skąd wiedzieć, nie mając porównania, czy to jest właśnie TO?
Może gdzieś jest jeszcze lepiej?

Masz rację. :lol:
Jednak jak ktoś był już np. 10 razy to już chyba znalazł. :wink:
Betsy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betsy » 10.09.2011 20:16

W to nie wątpię, że po 10 razach w różnych miejscach można być bardziej przekonanym co do słuszności swego wyboru :)

Ja na razie byłam 3 razy... i ciągle mi mało :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.09.2011 20:31

Betsy napisał(a):W to nie wątpię, że po 10 razach w różnych miejscach można być bardziej przekonanym co do słuszności swego wyboru :)
Ja na razie byłam 3 razy... i ciągle mi mało :D

To 10 napisałem z nawiązką. Mnie wystarczyło chyba 5-6 ..... i KRK.
Oczywiście spotkać mnie można w różnych częściach Europy ale na zasadzie tzw. wypadów. Wczasy (z reguły) ... KRK.
Melka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melka » 11.09.2011 12:50

Ja byłam od 29 sierpnia i wciąż wielkie tłumy na plaży w Baśce,mi to nie przeszkadzało mieliśmy swoją miejscówkę ktora codziennie rano była wolna tak jakby na nas czekała :)
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 26.02.2012 07:12

Szukając informacji na temat np. wyspy Krk trzeba się trochę naszukać.
Koniecznie trzeba tu podać jeszcze takie linki:

Pierwszy raz w Chorwacji, KRK - obiektywna opinia:
forum/viewtopic.php?t=34653

Wyjazd na wyspe Krk:
forum/viewtopic.php?t=15200

Wyspa Krk 2009 + stolica Rab:
forum/viewtopic.php?t=26022
Ostatnio edytowano 30.09.2013 07:23 przez Piter_M, łącznie edytowano 1 raz
dzieju44
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzieju44 » 05.05.2013 19:11

Czy w okolicy Baśki jest jakiś targ warzywny i rybny? Tak żeby zakupić świeże owoce, warzywa i rybki.
Zapytam jeszcze o to czy w okolicy Baśki jest jakaś winiarnia, olejarnia, jakaś produkcja domowej roboty?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak? - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone