Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.08.2011 22:57

abeata

Witaj. Myślę o wyspie Krk na przyszły rok i właśnie zastanawiam się nad miastami Krk, ewentualnie Malinska. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Jak wygląda życie wieczorno-nocne w Krk? Czy miasto nie zasypia o 20tej? Czy można pospacerować np. do północy, znajdując otwarte sklepy, knajpki, itd.

2. Jak wyglądają plaże - piaszczyste, kamieniste, betonowe? Czy jest jakaś główna plaża miejska?

3. Jakie rozrywki poza kąpielą są oferowane nad wodą? Parasailing, kajaki, itp.?

4. Czy w Krk jest dużo Polaków?

To na razie tyle, może mi się jeszcze coś przypomni. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
abeata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abeata » 14.08.2011 08:05

Raul73

1. Na pewno o 20 miasto nie zasypia, wszystkie knajpki, sklepiki są długo otwarte. My trafiliśmy akurat, gdy w centrum była rozłożona scena i na żywo dawały koncerty miejscowe zespoły. tak do godziny 23 byli ludzie jeszcze w każdym wieku, po 23 głównie sama młodzież, której w ciągu dnia az tak nie widać ;) Imprezy pod sceną były do 3 nad ranem :)

2. Plaże głównie kamieniste. Osobiście najbardziej spodobała nam sie plaża we Vrbniku, ponieważ tam można było daleko rozłożyć się na wielkich, wygodnych skałach, gdzie można było prosto do wody skakać :) W sumie byliśmy na niej tylko 2 razy, bo jednak jazda autem ogranicza ;)
Głównej miejskiej plaży w Krk nie było. Kilka mniejszych kamienistych, jedna betonowa, ale taka, ze wejście do wody było kamieniste, a jakieś 2 metry dalej, dno było piaszczyste. O 12 robiony był tam aqua aerobic :) Ogólnie ta plaża akurat była troszkę zanieczyszczona, chodziliśmy tam najczęściej, jednak przestaliśmy, gdy w wodzie zobaczyliśmy pływająca kupę :? Z toaletami na plażach jest ciężko, po prostu ich nie ma! wiecej plaż nie zwiedzlismy, może gdzie dalej jeszcze jakieś są.

3. Z wodnych rozrywek to głównie: rowerki wodne, kajaki i wycieczkowe rejsy, chyba nic wiecej tam nie było. Choc były znaki "diving center", ale jakos tego nigdzie nie widziałam.

4. Hmm... No kilku Polaków spotkalismy, ale chyba nie mozna nazwać tego, że było ich dużo :)[/b]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 14.08.2011 10:33

Piękne dzięki za szybką odpowiedź. :D :D
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 16.08.2011 06:14

a ja jestem za Baska :P tylko jadę we wrześniu więc pewnie znajdę nocleg łatwiej.pozdro
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.08.2011 14:20

anubis2423 napisał(a):a ja jestem za Baska :P tylko jadę we wrześniu więc pewnie znajdę nocleg łatwiej.pozdro

Czemu za Baską? Też mi to chodzi po głowie, ale tam jest podobno bardzo drogo.

Ja jeżdżę z dziećmi, więc zależy mi na tym, żeby były plaże z kamyczków lub żwiru i żeby nie było na nich za dużo ostrych skał czy betonu. Właśnie dlatego obawiam się że miasto Krk może być nie dla nas. :cry:

Chociaż teraz przeglądam obrazki z kamerek ze strony internetowej miasta Krk i widzę, że są tam jednak plaże z kamyczków - koło campingu Jezevac - prosiłbym o potwierdzenie.
basiaela
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) basiaela » 16.08.2011 16:23

Wygląda na to, że byłam w tym samym terminie co Abeata, też mieszkałam w miejscowości Krk.
Potwierdza, że drożej niż w innych miejscach co byłam. Za nocleg dla rodziny 2+2 płaciliśmy 70 euro(piętro domu: 3 pokoje, kuchnia, łazienka i 2 tarasy).
Co do plaż to bardziej podobała mi się Baśka( kamyczki na plaży i dalej piasek). Choć w Chorwacji byłam czwarty raz, pierwszy raz widziałam takie fale i wietrzną pogodę. Krk jako miasto mnie osobiście nie zawiódł.Ceny no cóż nic nie ma za darmo. Ogółem za tydzień na Krk i 2dni w Egerze wychodzi mi jakieś 4 tysiące złotych. Jedzonko trochę sobie robiliśmy trochę jedliśmy w knajpkach, tak pół na pół.Przywieźliśmy trochę pamiątek i kilkanaście butelek wina(chorwackie dobre ale węgierskich z Doliny Pięknych Kobiet nic nie zastąpi) rakiji nie kupowaliśmy boi nie lubimy.
Koleżanka powiedziała mi, że dużo wydaliśmy na wakacje a ona(bezdzietna mężatka) leci na przełomie września i października do Turcji na 7 dni za 1800 zł.
Wszystko kwestia gustu i możliwości.
Ogólnie rzecz biorąc podobało mi się bardzo ale chyba piątego razu już nie będzie(byłam w Brodaricy k/0 Szybenika, na Makarskiej w Żivogoście, Dubrownik, Mostar, wodospady rzeki Krka, wodospady Kravica oraz Ninskie Vodice.
cuciola
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cuciola » 16.08.2011 16:29

Mam pytanie, czy bedac w Basce, po zwiedzeniu calej wyspy Krk warto wybrac sie do Crikvenicylub w jej okolice? Planujemy 2 tygodniowe wakacje na wyspie Krk.
asiamoj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiamoj » 16.08.2011 17:08

Jezeli ja mam doradzic to zdecydowanie Baska jest super byłam w tym roku 2 tyg z 2 dzieci i naprawde wysmienicie sie bawili zarowno nad morzem no idealne dno czyli zwirek, jak i na londzie rozne trampoliny i zjezdzalnie i fajne place zabaw dla dzieci :). Jezeli jakies macie pytania piszczie :)
asiamoj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiamoj » 16.08.2011 17:09

cuciola napisał(a):Mam pytanie, czy bedac w Basce, po zwiedzeniu calej wyspy Krk warto wybrac sie do Crikvenicylub w jej okolice? Planujemy 2 tygodniowe wakacje na wyspie Krk.

Zalezy czy lubisz zwiedzac... na pewno w Basce sa super trasy gorskie z slicznym widokiem na cała Baske :)
cuciola
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cuciola » 16.08.2011 18:28

Pytalam wlasnie dlatego, ze Crikvenica jest kawalek od Baski i nie wiem czy oplaca sie znow placic za most i wyjezdzac z wyspy, bo juz na samej wyspie jest sporo miejsc do zwiedzenia (i kapieli).
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.08.2011 18:43

Raul73 napisał(a):... - prosiłbym o potwierdzenie.

Potwierdzam. :D
Choć plaże z kamyczków są rozsiane przez całe wybrzeże miasta KRK tj. od tego kempingu Jezovac do plaż za hotelem Drażica. Nie są to duże plaże, powiedziałbym, że takie mini ale są :lol: Najwięcej koło hotelu Drażica.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.08.2011 23:33

woka napisał(a):
Raul73 napisał(a):... - prosiłbym o potwierdzenie.

Potwierdzam. :D
Choć plaże z kamyczków są rozsiane przez całe wybrzeże miasta KRK tj. od tego kempingu Jezovac do plaż za hotelem Drażica. Nie są to duże plaże, powiedziałbym, że takie mini ale są :lol: Najwięcej koło hotelu Drażica.

No, nareszcie doczekałem się rady prawdziwego eksperta od wyspy Krk (bo za takiego tutaj woka uchodzisz), więc wypada przyjąc na słowo wszystko co piszesz. Pocieszyłeś mnie bardzo, bo Krk ciągnie mnie najbardziej. Może jeszcze ta Baska, ale jeśli tam faktycznie tak drogo, to nie ma sensu, skoro w Krk są odpowiednie plaże.

Dzięki za odpowiedź! :D :D
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 17.08.2011 05:51

czy aż taka duża róznica będzie między Baśką a KRk ?Wątpie ogólnie wyspa KRk jest droga takie jest moje zdanie :P a jeżeli ma być to różnica paru złotych na różnych towarach ,czy noclegu to warto zaryzykować i jechać do Baśki.Jedziemy przecież na urlop dawno wyczekiwany więc zawsze mamy jakiś zapas kasy,i nie warto wszystkiego sobie odmawiać :P A Baśka jest rewelacyjna i warto poświęcic pare złociszy więcej :P Ja jade z dziewczyną i 14 miesiecznym synem uważam Ze Baśka jest najlepszym wyborem,ale to tylko moje zdanie.pozdrawiam wszystkich KRK maniaków :P :P :P
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.08.2011 05:58

Raul73 napisał(a):No, nareszcie doczekałem się rady prawdziwego eksperta od wyspy Krk (bo za takiego tutaj woka uchodzisz), ....

Bez przesady.
Tylko abyśmy się dobrze zrozumieli.
Jeżeli ktoś zajedzie do miasta KRK i trafi na promenadę, powie "sam beton" i ma rację.
Jeżeli trafi na tzw. główną plażę tj. zatoczka z konobą na brzegu.... powie "sam beton" i ma rację.
Jednak już koło tej konoby, można siedząc w konobie, przysłowiowe piwo pić i mieć wgląd na swoją pociechę która bawi się w wodzie na "plaży żwirkowej" (to odległość kilku metrów).
Po prostu nawieźli żwirku dla maluchów. To troszku większe od piaskownicy ...ale jest.

Później, plaże żwirkowe, takie dostepne z lądu i większe od piaskownicy, są, jak pisałem w okolicy hoteli (Tamaris, Drażica).

Nie oczekujmy w KRK tylko i wyłącznie plaż żwirkowych. To "stolica" wyspy a nie "nie zaorane pole". Natura wyposażyła w skały więc w jakiś sposób należało ułatwić życie ludziom. Wyrównali i zalali betonem główne place. Tam gdzie tego nie zrobili mamy typowe skałki lub troszę żwiru.

pzdr.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.08.2011 06:06

anubis2423 napisał(a):czy aż taka duża róznica będzie między Baśką a KRk ?

To dwie całkowicie inne miejscowości. Różni ich w zasadzie wszystko.
Cenowo .... drożej ceni się KRK ale też ma powód. Ma bardziej zasobnch klientów.
Do Baśki jadą bardziej młodzi, na KRK-u zatrzymują się bardzej ustatkowani. Oczywiście nie jest to reguła ale widać tzw. gołym okiem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak? - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone