Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Melka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melka » 01.08.2011 09:11

Prawda jest taka,że jak jedziecie do Novaliji to macie wszedzie blisko,odległości między tymi miejscowościami na wyspie to po pare km,więc my będąc na Pagu w 7 dni zjeździliśmy Pag,Novalije,Lun,Mandre,Simuni,Povljane.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 01.08.2011 09:55

abeata napisał(a):
woka napisał(a):(...) Młody to pod drzewem może spać) [/size] :wink: .... :wink:

o własnie, a tak całkowicie dziko, gdzieś na parkingach w samochodzie, albo gdzieś dziko rozłozyc namiot można spać? Czy jest dosyć niebezpiecznie lub można dostać mandat?

Jak zauważyłaś ....żartowałem z tym spaniem pod mostem.
Miałem na mysli, że młodość ma swoje prawa i że nie zwraca sie aż takiej uwagi na "luksusy".
Spanie na dziko ...... nie wiem, nie widziałem raczej nikt tego nie praktykuje. Nie ma sensu i nie wypada.
MarioM
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarioM » 02.08.2011 11:41

W niedzielę 31.07 wróciłem z dwutygodniowego pobytu, gdzie przez tydzień byłem na KRK, a później przez tydzień na Riwierze Makarskiej. Na KRK bazę noclegową miałem w miejscowości KRK /domek na sporej górce, ale z pięknym widokiem na miasto i morze/. Krk na ciekawą starówkę, gdzie można pochodzić pomiędzy wąskimi uliczkami i typowo chorwacki klimat. Trochę in "-" zaskoczyły mnie plaże; na tą ilość osób jest ich za mało. Te w centrum zatłoczone, dlatego też poszukiwaliśmy trochę spokoju idąc na skałki w kierunku campingu dla naturystów. Było dużo skałek ale znaleźliśmy swoje miejsce i można było ciekawie zanurkować. Zdecydowanie lepsze plaże są w Baśce; fajne parasole, dobre łagodne zejście, a że jest bardzo długa to tłum jakoś się rozmywa. Gorzej dla tych co chcą coś ponurkować; widać tylko ryby mieszające się z piaskiem. W Starej Baśce zdecydowanie największa cisza i spokój. Piękny widok na wjeździe do tej miejscowości; zostawiliśmy samochód przy drodze i po zejściu ze skarpy udaliśmy się na plażę w jednej z zatok Liczyłem na fajny klimat, ale się zawiodłem. Plaża brudna, a woda w zatoczce zanieczyszczona odpadami z roślin i drzew. Na razie kończę, o kolejnych miejscowościach w następnym poście
Ambretta
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ambretta » 02.08.2011 11:48

W takim razie ja też czekam na opis następnych miejscowości bo w czwartek się wybieram. :)
Ostatnio edytowano 02.08.2011 12:30 przez Ambretta, łącznie edytowano 1 raz
abeata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abeata » 02.08.2011 12:11

Ja też czekam na wiecej, bo również w czwartek wyjeżdżam, jeśli wypali (bo własnie chodzę po lekarzach i rentgenach, i lecze stopę :? )
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 02.08.2011 16:21

my z rodzinką zwiedziliśmy kilka miast na wyspie Krk
z miejscowości na dłuższy pobyt polecam jednak Malinską,

z kolei najładniejsza plaża to stara Baśka ( ze skarpy w dół i w prawo :D )
cuciola
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cuciola » 02.08.2011 16:42

A gdzie najlepiej spedzic wieczor? Baska a moze Krk? a moze Punat? Baze noclegowa mamy w Basce. Ktora miejscowosc lepiej zwiedzic w dzien? Planujemy Vrbnik bo beda dni wina-no wlasnie, kiedy dokladnie wypadaja w tym roku bo spotkalam sie z roznymi datami 26-27.08)
Dziekuje z gory za rady..w notesiku wszystko sumiennie notuje
I moze jeszcze polecicie jakies miejsca oprocz knajpki saloon gdzie dobrze zjesc :P
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 03.08.2011 06:24

powiem tak saloon był najlepszy jadłem jeszcze pare razy na deptaczku przy plaży, jedzienie było oki ale tylko oki a w saloonie rewelka naprawde.pozdro
abeata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abeata » 04.08.2011 14:39

W jakiej miejscowości najlepiej przekroczyc granice Austria-Słowenia (podróż z Katowic), aby nie wjeżdżac na autostrade w Słowenii?

Kolega wyżej pisał, zeby zjechac na trasę 226 na Gersdorf , ale to chyba tak nie po drodze. Nie lepiej na Ptuj, a później na Zagrzeb?

(A noga moja dalej nie wyleczona :( )
abeata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abeata » 04.08.2011 14:43

abeata napisał(a):Kolega wyżej pisał, zeby zjechac na trasę 226 na Gersdorf , ale to chyba tak nie po drodze. Nie lepiej na Ptuj, a później na Zagrzeb?

Oj, przepraszam, źle spojrzałam na mapę ;) Czyli ok z 226 :)
frog
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) frog » 11.08.2011 13:18

witam. rowniez jestem tu nowy i mam kilka pytan od siebie :p wiec tak zaczne ze wyjezdzam wraz z dziewczyna na wyspe krk w ciemno sobote wieczorem zeby byc tam na niedziele i mam nadzieje ze uda mi sie cos w miare niedrogiego znalesc mamy nadzieje ze za 2500 tys uda nam sie tydzien wyzyc wraz z noclegami ( paliwo juz policzone osobno) ?. i mam pytanie co do trasy bo planuje ominac slowenie ktorej autostrada ponoc kosztuje 44 euro i planuje jechac przez wegry, moglby ktos podrzucic mapke z najlepsza droga i w miare szybka ? z góry dzieki za pomoc i pozdrawiam :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.08.2011 13:22

frog napisał(a): bo planuje ominac slowenie ktorej autostrada ponoc kosztuje 44 euro

Witaj.

Koszt to 30 euro/m-c (15 za tydzień)
frog
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) frog » 11.08.2011 13:28

Jacek S napisał(a):
frog napisał(a): bo planuje ominac slowenie ktorej autostrada ponoc kosztuje 44 euro

Witaj.

Koszt to 30 euro/m-c (15 za tydzień)

a to jak tak jest to nie ma co kombinowac :) a jak wygladaja oplaty na calej trasie ? sa bramki czy jak to jest ? gdzie ewentualnie kupuje sie winiety ?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.08.2011 13:29

abeata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abeata » 13.08.2011 10:44

Hej!
Właśnie dzisiaj nad ranem wróciliśmy z Chorwacji. Byliśmy na wyspie Krk, w miejscowości Krk :)
W czasie droki zdecydowalismy, że jednak jedziemy na Baskę (nie Novalja), ale jak tam chodziliśmy i szukaliśmy noclegu przez godzine, to nam się to miasto odwidziało - baaardzo ciasno. Dlatego pojechaliśmy do Krk, od razu lepiej. Niestety nie było to zbyt imprezowe miasto. Całe szczęście, że na mieście była scena i grali przez kilka dni :) Później się zwinęli.

Pogoda super, tylko w poniedziałek od 18 zaczęła się straszna ulewa, i padało całą noc, ale nad ranem juz słoneczko i zero śladu po deszczu.

Ogólnie drogo. Dobrze, ze mieliśmy jedzenie ze sobą, bo tak nie starczyłoby nam pieniędzy. Tylko 2 razy jedliśmy obiad na mieście (130-160 kun za dwie osoby). Drinki w barach - MASAKRA! Spodziewałam sie niższych cen niż powyżej 22zł za drinka... Dlatego niestety za bardzo nie poszaleliśmy :( Niby na dzień mieliśmy 140 zł, ale wydaliśmy wszystko. Tak jak ktoś pisał wyżej, opłaca sie kupowc ich miejscowe alkohole. Non stop popijalismy ich winko :)

Nocleg w Krk znaleźliśmy po ok. godzinie. Na początku pytaliśmy w agencjach turystycznych, ale nie mieli nic ciekawego - drogo i daleko do centrum. W końcu sami znaleźlismy pokój 35euro/doba - warunki nie za fajne, ale i tak tam duzo nie siedzieliśmy.

Najlepsza plaża? We Vrbniku! Rozkładalismy się na kamieniach i prosto z nich do wody. W krk plaże średnie. Dalej była piaszczysta, ale tylko w wodzie, bo sama plaża betonowa.

Podróż zleciała nam szybko. Jechalismy 14 godzin w tamtą stroną (Puntem max. 130km/h), a z powrotem 13 godz (a stalismy w korkach na autostradach i na granicy Chorwackiej oraz najtanszej stacji Petrol na Sloweni) - nie wiem, dlaczego z powrotem poszło szybciej. Nie jechalismy przez autostrade w Sloweni (dla nas liczył sie każdy grosz), i dobrze, bo bardzo fajnie się ją omija małymi miejscowościami :)

Tankowaliśmy tylko raz na tym Petrolu, faktycznie taniutko, w porównaniu z innymi stacjami benzynowymi - 1,238euro/litr diesel

dziekuję wszystkim za wszelskie rady.

Łącznie za dwie osoby na 7 noclegów wydalismy 3100 zł na pewno nie jest to dużo! W Polsce pewnie byłoby tyle samo.
W tym mielismy całodniową wycieczke statkiem (260 kn/osoba), paliwo, opłaty za autostrady, jedzenie zakupione w Polsce, jedzenie zakupione tam i inne przyjemności :)

POLECAM!
-------------
Jeżeli macie jakieś pytanie, chętnie odpowiem (widzę, ze kolega wyżej dzisiaj wyjeżdża)[/b]
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak? - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies