Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Melka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melka » 01.08.2011 09:11

Prawda jest taka,że jak jedziecie do Novaliji to macie wszedzie blisko,odległości między tymi miejscowościami na wyspie to po pare km,więc my będąc na Pagu w 7 dni zjeździliśmy Pag,Novalije,Lun,Mandre,Simuni,Povljane.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 01.08.2011 09:55

abeata napisał(a):
woka napisał(a):(...) Młody to pod drzewem może spać) [/size] :wink: .... :wink:

o własnie, a tak całkowicie dziko, gdzieś na parkingach w samochodzie, albo gdzieś dziko rozłozyc namiot można spać? Czy jest dosyć niebezpiecznie lub można dostać mandat?

Jak zauważyłaś ....żartowałem z tym spaniem pod mostem.
Miałem na mysli, że młodość ma swoje prawa i że nie zwraca sie aż takiej uwagi na "luksusy".
Spanie na dziko ...... nie wiem, nie widziałem raczej nikt tego nie praktykuje. Nie ma sensu i nie wypada.
MarioM
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarioM » 02.08.2011 11:41

W niedzielę 31.07 wróciłem z dwutygodniowego pobytu, gdzie przez tydzień byłem na KRK, a później przez tydzień na Riwierze Makarskiej. Na KRK bazę noclegową miałem w miejscowości KRK /domek na sporej górce, ale z pięknym widokiem na miasto i morze/. Krk na ciekawą starówkę, gdzie można pochodzić pomiędzy wąskimi uliczkami i typowo chorwacki klimat. Trochę in "-" zaskoczyły mnie plaże; na tą ilość osób jest ich za mało. Te w centrum zatłoczone, dlatego też poszukiwaliśmy trochę spokoju idąc na skałki w kierunku campingu dla naturystów. Było dużo skałek ale znaleźliśmy swoje miejsce i można było ciekawie zanurkować. Zdecydowanie lepsze plaże są w Baśce; fajne parasole, dobre łagodne zejście, a że jest bardzo długa to tłum jakoś się rozmywa. Gorzej dla tych co chcą coś ponurkować; widać tylko ryby mieszające się z piaskiem. W Starej Baśce zdecydowanie największa cisza i spokój. Piękny widok na wjeździe do tej miejscowości; zostawiliśmy samochód przy drodze i po zejściu ze skarpy udaliśmy się na plażę w jednej z zatok Liczyłem na fajny klimat, ale się zawiodłem. Plaża brudna, a woda w zatoczce zanieczyszczona odpadami z roślin i drzew. Na razie kończę, o kolejnych miejscowościach w następnym poście
Ambretta
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ambretta » 02.08.2011 11:48

W takim razie ja też czekam na opis następnych miejscowości bo w czwartek się wybieram. :)
Ostatnio edytowano 02.08.2011 12:30 przez Ambretta, łącznie edytowano 1 raz
abeata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abeata » 02.08.2011 12:11

Ja też czekam na wiecej, bo również w czwartek wyjeżdżam, jeśli wypali (bo własnie chodzę po lekarzach i rentgenach, i lecze stopę :? )
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 02.08.2011 16:21

my z rodzinką zwiedziliśmy kilka miast na wyspie Krk
z miejscowości na dłuższy pobyt polecam jednak Malinską,

z kolei najładniejsza plaża to stara Baśka ( ze skarpy w dół i w prawo :D )
cuciola
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cuciola » 02.08.2011 16:42

A gdzie najlepiej spedzic wieczor? Baska a moze Krk? a moze Punat? Baze noclegowa mamy w Basce. Ktora miejscowosc lepiej zwiedzic w dzien? Planujemy Vrbnik bo beda dni wina-no wlasnie, kiedy dokladnie wypadaja w tym roku bo spotkalam sie z roznymi datami 26-27.08)
Dziekuje z gory za rady..w notesiku wszystko sumiennie notuje
I moze jeszcze polecicie jakies miejsca oprocz knajpki saloon gdzie dobrze zjesc :P
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 03.08.2011 06:24

powiem tak saloon był najlepszy jadłem jeszcze pare razy na deptaczku przy plaży, jedzienie było oki ale tylko oki a w saloonie rewelka naprawde.pozdro
abeata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abeata » 04.08.2011 14:39

W jakiej miejscowości najlepiej przekroczyc granice Austria-Słowenia (podróż z Katowic), aby nie wjeżdżac na autostrade w Słowenii?

Kolega wyżej pisał, zeby zjechac na trasę 226 na Gersdorf , ale to chyba tak nie po drodze. Nie lepiej na Ptuj, a później na Zagrzeb?

(A noga moja dalej nie wyleczona :( )
abeata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abeata » 04.08.2011 14:43

abeata napisał(a):Kolega wyżej pisał, zeby zjechac na trasę 226 na Gersdorf , ale to chyba tak nie po drodze. Nie lepiej na Ptuj, a później na Zagrzeb?

Oj, przepraszam, źle spojrzałam na mapę ;) Czyli ok z 226 :)
frog
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) frog » 11.08.2011 13:18

witam. rowniez jestem tu nowy i mam kilka pytan od siebie :p wiec tak zaczne ze wyjezdzam wraz z dziewczyna na wyspe krk w ciemno sobote wieczorem zeby byc tam na niedziele i mam nadzieje ze uda mi sie cos w miare niedrogiego znalesc mamy nadzieje ze za 2500 tys uda nam sie tydzien wyzyc wraz z noclegami ( paliwo juz policzone osobno) ?. i mam pytanie co do trasy bo planuje ominac slowenie ktorej autostrada ponoc kosztuje 44 euro i planuje jechac przez wegry, moglby ktos podrzucic mapke z najlepsza droga i w miare szybka ? z góry dzieki za pomoc i pozdrawiam :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.08.2011 13:22

frog napisał(a): bo planuje ominac slowenie ktorej autostrada ponoc kosztuje 44 euro

Witaj.

Koszt to 30 euro/m-c (15 za tydzień)
frog
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) frog » 11.08.2011 13:28

Jacek S napisał(a):
frog napisał(a): bo planuje ominac slowenie ktorej autostrada ponoc kosztuje 44 euro

Witaj.

Koszt to 30 euro/m-c (15 za tydzień)

a to jak tak jest to nie ma co kombinowac :) a jak wygladaja oplaty na calej trasie ? sa bramki czy jak to jest ? gdzie ewentualnie kupuje sie winiety ?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.08.2011 13:29

abeata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abeata » 13.08.2011 10:44

Hej!
Właśnie dzisiaj nad ranem wróciliśmy z Chorwacji. Byliśmy na wyspie Krk, w miejscowości Krk :)
W czasie droki zdecydowalismy, że jednak jedziemy na Baskę (nie Novalja), ale jak tam chodziliśmy i szukaliśmy noclegu przez godzine, to nam się to miasto odwidziało - baaardzo ciasno. Dlatego pojechaliśmy do Krk, od razu lepiej. Niestety nie było to zbyt imprezowe miasto. Całe szczęście, że na mieście była scena i grali przez kilka dni :) Później się zwinęli.

Pogoda super, tylko w poniedziałek od 18 zaczęła się straszna ulewa, i padało całą noc, ale nad ranem juz słoneczko i zero śladu po deszczu.

Ogólnie drogo. Dobrze, ze mieliśmy jedzenie ze sobą, bo tak nie starczyłoby nam pieniędzy. Tylko 2 razy jedliśmy obiad na mieście (130-160 kun za dwie osoby). Drinki w barach - MASAKRA! Spodziewałam sie niższych cen niż powyżej 22zł za drinka... Dlatego niestety za bardzo nie poszaleliśmy :( Niby na dzień mieliśmy 140 zł, ale wydaliśmy wszystko. Tak jak ktoś pisał wyżej, opłaca sie kupowc ich miejscowe alkohole. Non stop popijalismy ich winko :)

Nocleg w Krk znaleźliśmy po ok. godzinie. Na początku pytaliśmy w agencjach turystycznych, ale nie mieli nic ciekawego - drogo i daleko do centrum. W końcu sami znaleźlismy pokój 35euro/doba - warunki nie za fajne, ale i tak tam duzo nie siedzieliśmy.

Najlepsza plaża? We Vrbniku! Rozkładalismy się na kamieniach i prosto z nich do wody. W krk plaże średnie. Dalej była piaszczysta, ale tylko w wodzie, bo sama plaża betonowa.

Podróż zleciała nam szybko. Jechalismy 14 godzin w tamtą stroną (Puntem max. 130km/h), a z powrotem 13 godz (a stalismy w korkach na autostradach i na granicy Chorwackiej oraz najtanszej stacji Petrol na Sloweni) - nie wiem, dlaczego z powrotem poszło szybciej. Nie jechalismy przez autostrade w Sloweni (dla nas liczył sie każdy grosz), i dobrze, bo bardzo fajnie się ją omija małymi miejscowościami :)

Tankowaliśmy tylko raz na tym Petrolu, faktycznie taniutko, w porównaniu z innymi stacjami benzynowymi - 1,238euro/litr diesel

dziekuję wszystkim za wszelskie rady.

Łącznie za dwie osoby na 7 noclegów wydalismy 3100 zł na pewno nie jest to dużo! W Polsce pewnie byłoby tyle samo.
W tym mielismy całodniową wycieczke statkiem (260 kn/osoba), paliwo, opłaty za autostrady, jedzenie zakupione w Polsce, jedzenie zakupione tam i inne przyjemności :)

POLECAM!
-------------
Jeżeli macie jakieś pytanie, chętnie odpowiem (widzę, ze kolega wyżej dzisiaj wyjeżdża)[/b]
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak? - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone