Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.07.2011 08:58

Arek napisał(a):Tak więc wygląda wyjazd w piątek.

W takim razie ja jestem szczęściarz. :lol:
Od lat 90-tych jeżdzę i ani razu w korku. Dosłownie.
Być może, z tego względu, że granicę przekraczam w Gorican ( jadę od Balatonu).
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 30.07.2011 09:54

Przed chwilą dostałem sms-a - kolega jest już na autostradzie przed Zagrzebiem. Pojechał objazdem przez przejście w Dobovec, nadrzucił ok. 24 km, ale zapewne zaoszczędził kilka godzin w korku przed Macelj.

Woka, Ty jeździsz przed Wegry. Ambretcie z racji tego, że wyrusza z Dolnego Śląska wygodniej jest jechać przez Słowenię (Maribor) i do tej trasy odnoszą się moje słowa.
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 30.07.2011 11:09

Arek napisał(a):Przed chwilą dostałem sms-a - kolega jest już na autostradzie przed Zagrzebiem. Pojechał objazdem przez przejście w Dobovec, nadrzucił ok. 24 km, ale zapewne zaoszczędził kilka godzin w korku przed Macelj.

Woka, Ty jeździsz przed Wegry. Ambretcie z racji tego, że wyrusza z Dolnego Śląska wygodniej jest jechać przez Słowenię (Maribor) i do tej trasy odnoszą się moje słowa.

Poczytajcie sobie w tym linku na temat wyjazdu w piątek, na dole moja opinia.
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=33504&start=60
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 30.07.2011 11:15

ciąg dalszy podróży kolegi: korek od bramek w Zaprešić do samego Lućko, dobrze ponad 10 km czekania.
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 30.07.2011 11:51

Arek napisał(a):ciąg dalszy podróży kolegi: korek od bramek w Zaprešić do samego Lućko, dobrze ponad 10 km czekania.

Odpisz mu, żeby za pare godzin Ci do kamerki pomachał, tu go zobaczysz:
http://map.hak.hr/poi/cam/a1-lucko
abeata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abeata » 30.07.2011 12:04

My w takim razie z chłopakie wyruszymy w czwartek ok. 20.00 jedziemy z okolic Katowic albo do Baska lub do Novalja - za radą woka (chcemy miasto z zyciem nocnym, pieknymi widokami oraz znalezieniem noclegu na miejscu).

Jaką trasę w takim razie polecacie? I czy czwartek 20.00 to ok termin?
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 30.07.2011 13:07

abeata napisał(a):My w takim razie z chłopakie wyruszymy w czwartek ok. 20.00 jedziemy z okolic Katowic albo do Baska lub do Novalja - za radą woka (chcemy miasto z zyciem nocnym, pieknymi widokami oraz znalezieniem noclegu na miejscu).

Jaką trasę w takim razie polecacie? I czy czwartek 20.00 to ok termin?

Czwartek o 20.00 jest ok! Sam wyjeżdżam o tej porze aby po 0.00 wjechać na płatne drogi w Austrii (winieta 10-cio dniowa akurat mi wystarcza).

Polecam trasę z K-ce autostradą A4 do Gliwic tam na A1 do samych Świerklan, następnie do Chałupek. W Czechach nie wjeżdżasz w lewo na Autostradę tylko jedziesz prosto na rondo i kierunek Bohumin. Za rondem max 300m po prawej masz stacje gdzie kupisz winiete Czeską (10-cio dniowa 250koron, miesięczna- 350koron). Można płacić kartą. Tyko uwaga bo jest czynna do 23.00. Potem na autostrade 1 aż do Brna. Jest tam mały kawałek autostrady z płyt, ale szybciej tą trasą dostaniesz do Wiednia niż przez Słowację.

Z Brna lecisz droga E461 do Wiednia. Na granicy z Austrią po prawej stronie jest całodobowy sklep z knajpą. Tam kupisz winietę na Austrie- 7,9euro na 10 dni. Można płacić kartą.

We Wiedniu kierujesz się na Graz, potem na Maribor. Osobiście nie korzystam z autostrady w Słoweni więc zjeżdżam zjazdem nr 226 Gersdorf (uwaga bo numery zjazdów nie lecą po kolei) i kieruję się na Murfeld-Mureck-Lenart-Ptuj. W Słowenii dosłownie przejeżdżasz 60km i jesteś na granicy z cro. Na forum jest dokładny opis tego przejazdu z mapkami.

Przed granicą jest stacja benzynowa Petrol po prawej (jak będzie zamknięta to trochę dalej masz po lewej). Tam zawsze tankuje bo jest najtaniej i akurat dochodzi rezerwa (680km z Bytomia).
Granicę powinieneś przekroczyć około 5 rano bez żadnych korków.
Dalej autostradą do Zagrzebia tam pierwsza płacenie- 42 kuny, potem kierunek Rijeka-Zadar czy jakoś tak.

Jak chcesz wymienić euro na kuny to ja kupuje na granicy SLO/CRO- po drugim sprawdzaniu paszportów masz po prawej kantor.

Pamiętaj że na każdych bramkach zapłacisz kartą! Jak jest automat (u góry pisze CARDS) to tam podjedziesz bez kolejki.
abeata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abeata » 30.07.2011 13:36

dzięki. zaraz sobie wydrukuję twoja wypowiedź i pozaznaczam na mapie :)

My jedziemy bez paszportów, wiec chyba problemu nie będzie ;)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 30.07.2011 13:42

tomsg napisał(a): Odpisz mu, żeby za pare godzin Ci do kamerki pomachał

Chcecie znać dalszy ciąg ??

Lućko minął, ale co z tego, skoro autostrada stoi ?? Korek podobno aż do samego Jadrana.
Kumpel zjechał z autostrady gdzieś między Zagrzebiem a Karlovacem i lokalnymi drogami jedzie w kierunku wybrzeża w poszukiwaniu noclegu.
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 30.07.2011 14:05

abeata napisał(a):My jedziemy bez paszportów, wiec chyba problemu nie będzie ;)

Wpuszczają na dowód bez problemu. Paszport przydaje się w szpitalu, na jego podstawie masz bezpłatne leczenie. Ja wziąłem paszport pierwszy raz i nie żałuję- skręciłem nogę we wtorek i paszport się przydał :)

W Baśce byliśmy 3 lata temu, było super, nawet nie wiem czy nie lepiej jak w tym roku w Makarskiej. Na wyspie jest przeurocze miasteczko Vrbnik z super plażą między skałami.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.07.2011 14:08

Arek napisał(a):

Lućko minął, ale co z tego, skoro autostrada stoi ?? Korek podobno aż do samego Jadrana.
Kumpel zjechał z autostrady gdzieś między Zagrzebiem a Karlovacem i lokalnymi drogami jedzie w kierunku wybrzeża w poszukiwaniu noclegu.

Chyba celowo ( tylko jaki masz w tym cel) tak piszesz. :?: :(
Kłamstwo i sianie nieprawdy na krótkie nogi i jest naganne :!:

Zobacz tylko tu( suwakiem zmniejsz aby wybrać pożądany odcinek):
http://map.hak.hr/poi/cam/a1-lucko
...... i zobaczysz, że oprócz przejścia Macelj i później w obrębie Zagrzebia ( Lucko) to żadnego korka nie ma. :!:
Może z kolegą jest problem, bo na autostradzie ja problemu nie widzę.
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 30.07.2011 14:14

Arek napisał(a):

Jasne, a gdzie kolega jedzie ?
Po takiej trasie nic tylko kupić litr chorwackiego wina i wypić duszkiem.
Ja tak zrobiłem jak ze skręconą nogą zajechałem do domu 1200km :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.07.2011 14:23

abeata napisał(a):My w takim razie z chłopakie wyruszymy w czwartek ok.

W czwartek, może w piątek a może we środę. :?: :(
Pływasz jak łódka na fali. Zastanów się kiedy chcesz jechać i wówczas jedź. :!:
Jeżeli myślisz, że na czas Twojego przejazdu wszyscy zjadą z drogi .... to tak nie myśl.

Te domniemane korki to sobie zobacz w czasie rzeczywistym tzn. autentyczne (link już wcześniej wstawiłem) tu: http://map.hak.hr/poi/cam/a1-lucko .. pobaw sie tą mapką, pootwieraj kilka kamerek na Twojej trasie.
Widzisz jakieś korki na autostradzie :?: .. bo ja ich nie widzę.

Oczywiście ... jedź kiedy chcesz ale tymi "doniesieniami" za bardzo się nie sugeruj. Fakty korków nie potwierdzają. Ponadto, czy ci co jadą w korkach to jacyś "durnowaci" czy cuś. Ot, trafił im się korek i już. Przejadą i dojadą. Nie oni jedni.

Nawet przed tunelem Sveti Rok korków nie ma :!: ( a często bywają)

Abeata .... kilka osób sobie żarty robi, z tymi korkami a Ty bezgranicznie wierzysz. Sprawdzaj i weryfikuj wiadomości. :!:
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 30.07.2011 14:37

woka napisał(a):W czwartek, może w piątek a może we środę. :?: :(
Pływasz jak łódka na fali. Zastanów się kiedy chcesz jechać i wówczas jedź. :!:

Chyba lepiej wcześniej upewnić się kiedy jazda będzie bardziej sprawna. Celem tego forum jest udzielanie informacji.

woka napisał(a):Oczywiście ... jedź kiedy chcesz ale tymi "doniesieniami" za bardzo się nie sugeruj. Fakty korków nie potwierdzają. Ponadto, czy ci co jadą w korkach to jacyś "durnowaci" czy cuś. Ot, trafił im się korek i już. Przejadą i dojadą. Nie oni jedni.

Widzę, że dla Ciebie jazda trwająca 25 godzin niczym nie różni się od jazdy 15 godzinnej.
Same korki w sobotę przed granicą i na bramkach w Zagrzebiu to dodatkowe minimum 5 godzin. do tego dochodzą korki w miastach do których się kierujesz np. 15km korek przed Makarską.

Poza tym już jest po 15, ruch jest o wiele bardziej płynny niż rano, kiedy najwięcej osób wjeżdża do cro.
Ambretta
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ambretta » 30.07.2011 18:55

Uważam że nie ma powodu żeby się licytować. Każdy ma pewnie trochę racji bo każdy ma inne doświadczenia. I wszystkie te doświadczenia trzeba wziąć pod uwagę bo różne sytuacji po drodze mogą się wydarzyć.
Czy na pewno Vrbnik nie nadaje się na pobyt z 4-letnim maluchem? Bo jednak biorę go ciągle pod uwagę.
Czy mogę ewentualnie prosić znawców forum żeby wkleili mi jakiś link do tematu z fotkami albo relacją bo nie mogę znaleźć :oops:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak? - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone