Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.07.2011 19:56

Podszywacz ...
Poprawię ponieważ widzę nieścisłości.
Otóż kolor zielony to nie jest plaża miejska lecz plaża kempingu.
Plaża "miejska" to ta pierwsza żółta zaraz za zieloną ( jest na niej restauracja). Nastepne już jest dobrze, tzn. plaże jakby przyhotelowe.
Ostatnia .....ta długa zółta, mam wątpliwości czy aby świadomie to zaznaczyłeś. Przechodziłeś przez FKK. :?:

Ponadto proponuję szukać lokum w tej części gdzie są zaznaczone plaże na żólto. To najlepsza część (może trochę drożej ale nic za darmo, można zapewne znaleźć cos w dobrej cenie).
Część zaznaczona kolorem czerwonym i zielonym .... moim zdaniem bardzo nieatrakcyjna. Wchodzicie na ogrodzenie kempingu które należy obejść i całkowity brak widoku na morze.
Ostatnio edytowano 28.07.2011 20:11 przez woka, łącznie edytowano 1 raz
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 28.07.2011 20:07

woka napisał(a):Podszywacz ...
Plaża "miejska" to ta pierwsza żółta zaraz za zieloną ( jest na niej restauracja). Nastepne już jest dobrze, tzn. plaże jakby przyhotelowe.
Ostatnia .....ta długa zółta, mam wątpliwości czy aby świadomie to zaznaczyłeś. Przechodziłeś przez FKK. :?:

Plaża kempingu? 8O Pierwsze słyszę. Z tego co pamiętam plaża Jezevacza jest pod kątem prostym do zielonej kreski. Może trochę za bardzo wyjechałem w kierunku Jeżevacza ale z tego co pamiętam jak rok temu tam spacerowałem to w stronę mariny nie był to teren campingu. Odnośnie żółtego koloru może też trochę mnie poniosło :oops:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.07.2011 20:13

podszywacz napisał(a):
woka napisał(a):Podszywacz ...

Plaża kempingu? 8O Pierwsze słyszę.

Nie przejmuj się. Kiedyś jest ten pierwszy raz. :wink:
Ambretta
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ambretta » 28.07.2011 20:39

Dzięki Podszywacz:). Już siedzimy z rodzinką nad mapą i coś tam planujemy. Mam już mętlik w głowie. Ale strasznie chcę na ten Krk więc może jakoś się uda. Szkoda z tym Vrbnikiem bo chciałam się zakwaterować gdzieś gdzie nie ma tłumów niedaleko plaży, a tam wydawało mi się wprost idealnie. Mam tylko obawy czy jadąc w ciemno znajdziemy jakieś fajne miejsce do mieszkania. Będziemy wyjeżdżać w czwartek po obiadku aby uniknąć piątkowego obłożenia na drogach. Pierwszy raz to zawsze cykor.
Chyba zgodnie z Twoją sugestią będę się kierować do miasta Krk. Zaznaczenie plaż na mapce - też super sprawa. Też planujemy eskapady po wyspie więc powinno być ok? Czy wiesz może skąd są jakieś wycieczki statkiem i jaki to mniej więcej koszt?
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 28.07.2011 21:02

Ambretta napisał(a):Dzięki Podszywacz:). Już siedzimy z rodzinką nad mapą i coś tam planujemy. Mam już mętlik w głowie. Ale strasznie chcę na ten Krk więc może jakoś się uda. Szkoda z tym Vrbnikiem bo chciałam się zakwaterować gdzieś gdzie nie ma tłumów niedaleko plaży, a tam wydawało mi się wprost idealnie. Mam tylko obawy czy jadąc w ciemno znajdziemy jakieś fajne miejsce do mieszkania. Będziemy wyjeżdżać w czwartek po obiadku aby uniknąć piątkowego obłożenia na drogach. Pierwszy raz to zawsze cykor.
Chyba zgodnie z Twoją sugestią będę się kierować do miasta Krk. Zaznaczenie plaż na mapce - też super sprawa. Też planujemy eskapady po wyspie więc powinno być ok? Czy wiesz może skąd są jakieś wycieczki statkiem i jaki to mniej więcej koszt?

Wieczorem na promenadzie jest mnóstwo oferentów rejsów m. in. na Rab. Możesz też na własną rękę popłynąć promem i objechać Cres i Losinj.
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 29.07.2011 06:19

a ja jednak jestem za Baską :P może tłoczno,ale każdy znajdzie coś dla siebie.Baśka jest niesamowita i tyle :P :P :P powiem tak nie ważne gdzie ważne że na KRK :P :P :P
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 29.07.2011 06:20

wybór należy do Ciebie :P pozdro
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.07.2011 08:39

Ambretta napisał(a):Dzięki Podszywacz:) Będziemy wyjeżdżać w czwartek po obiadku aby uniknąć piątkowego obłożenia na drogach. Pierwszy raz to zawsze cykor.

....... bardzo niedobry termin. Bardzo. :!:
Zajedziesz tam w piątek. W wiekszości lokale są zajęte do soboty (tak się przyjęło, że od soboty do soboty). I co ..... :?: Czekać na chodniku aż zwolni sie lokal rano w sobotę. (oczywiście, żawsze może się trafić szczęście)

W praktyce wygląda to tak: w tygodniu masz do wyboru np. 10 lokali a w sobotę 100. Różnica jest.
Z moich wieloletnich doświadczeń ..... jeżeli jedziecie od razu do lokalu (miejsca) docelowego - wyjazd w piątek po południu tak aby tam być w sobotę. Jak będziecie np. rano/nad ranem na miejscu unikniecie kolejek.

Ciekawostka - ja nigdy nie natrafiłem na kolejki, korki. Zawsze bez problemu choć na KRK docieram w godzinach okolo 14.00. :lol:

Ambretta .....
Czy wpisanie w swoim profilu miejsca jest już dla Ciebie dużym problemem. Ciężko doradzać jak nie wiadomo skąd dyskutant pochodzi.
Ambretta
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ambretta » 29.07.2011 09:36

No Baśka też kusi niesamowicie. Na pewno pojadę tam chociaż popodziwiać.
Woka, przepraszam ale po prostu profil był tworzony na szybko i jednocześnie robiłam w domu kilka rzeczy dlatego wpisałam tylko podst. info. Miejsce: Dolny Śląsk- okolice Wałbrzycha. Za chwilke poprawię.
To w takim razie radzisz przesunąć wyjazd na piątek? No nie wiem, np. w okolicach 17? :roll:
Jestem oczywiście otwarta na sugestie doświadczonych forumowiczów i wdzięczna za jakiekolwiek użyteczne podpowiedzi.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.07.2011 10:02

Ambretta napisał(a):To w takim razie radzisz przesunąć wyjazd na piątek? No nie wiem, np. w okolicach 17? :roll:

Ja bym tak zrobił.
Oblicz sobie ile czasu zajmie podróż do celu, o której chcesz byćc na miejscu - odejmij i masz już przybliżoną godzinę wyjazdu (+- 2 godz).

Ci co kończą wczasowanie, wyjeżdzają różnie ale z reguły jest przyjęte, że do 10.00 powinni zwolnić lokal.

Odnośnie korków ...... będą lub nie będą. Będziesz wiedziała w trakcie jazdy. Teraz to loteria. Moim zdaniem, samochody na tresie będą i to całkiem niemało- nie oznacza, że będą korki.

Ja jechałbym ( na Twoim miejscu) tak jak wskazuje ViaMichelin.pl - czyli na Zagrzeb. Od Zagrzebia w stronę Rijeki nigdy korków nie było.
Na KRK zjeżdzasz przed Rijeką - są oznakowania na autostradzie. Jest strzałka - Ulaz KRK.
abeata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abeata » 29.07.2011 10:15

Witam.
Nie wiem do końca gdzie napisac, bo wiele wątków jest na ten temat...

Własnie w ostatniej chwili zdecydowalismy z chlopakiem, z wybierzemy sie do Chorwacji (chcielismy jechac na spływ kajakowy do Polski, ale pogoda nie dopisuje).

Mam kilka pytan, wiem, ze wątków na temat jakie miasto jest najwiecej, ale wszystkie dotyczą rodzin z dziećmi. My jesteśmy młodzi i chcemy jeszcze poszaleć - zwiedzanie + dyskoteki/imprezy. Jaką miejscowość polecacie? Zależy nam na Istrii lub poczatkowej Dalmacji, bo bliżej i mniejsze koszty za paliwo (ruszmay ze śląska). Oczywiście chcemy jak najtaniej, jedziemy w ciemno i zamierzamy się zmieścić w 3000zł-3500zł za 6-7dni. Jedzenie bierzemy ze sobą (na sniadania i kolacje) - czytałam, ze sie nie opłaca, bo nie jest o wiele drozej niż w Polsce, ale chcemy jak najwięcej zaoszczędzić. Urlop zaczynamy od dzisiaj i w tym okresie chcemy wyruszyć.

będę wdzięczna za wszelkie wskazówki :)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 29.07.2011 10:16

Ambretta, nawet się nie zastanawiajcie, tylko ruszajcie w czwartek.

Woka, proponujesz wyjazd w piątek, a przecież dobrze wiesz, że piątek to najgorszy możliwy dzień wyjazdu. Tym bardziej, w sezonie. Wsadzasz dziewczynę na minę, bo wiadomo, że będzie stała w Macelj w korku. Dużym korku. Nawet kilkugodzinnym. Na turnusy nie ma reguły. Część apartamentów jest w ten sposób wynajmowana, ale powszechnie wiadomo, że nie wszystkie. Właśnie w sobotę będzie trudniej znaleźć kwaterę, bo na weekend nad morze walą nie tylko Chorwaci, ale i Słoweńcy i Austriacy.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.07.2011 10:27

abeata napisał(a):Witam.
[b]My jesteśmy młodzi i chcemy jeszcze poszaleć -....

Ale macie dobrze. :lol:
Jak szaleć to ...szaleć. Wsiadać w samochód, trzasnąć drzwiami i wio. Przed siebie. :lol:
Poszaleć można wszedzie, rzecz oczywista pomijając tzw. "zadupia" czyli małe miejścowości.
Na Istrii - moim zdaniem. Rovnij, Fazana
Na KRK - Baśka, KRK lub jedzcie na Pag do Novalija.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.07.2011 10:33

Arek napisał(a):Ambretta, nawet się nie zastanawiajcie, tylko ruszajcie w czwartek.

Woka, proponujesz wyjazd w piątek, a przecież dobrze wiesz, że piątek to najgorszy możliwy dzień wyjazdu. Tym bardziej, w sezonie. Wsadzasz dziewczynę na minę, bo wiadomo, że będzie stała w Macelj w korku. Dużym korku. Nawet kilkugodzinnym. Na turnusy nie ma reguły. Część apartamentów jest w ten sposób wynajmowana, ale powszechnie wiadomo, że nie wszystkie. Właśnie w sobotę będzie trudniej znaleźć kwaterę, bo na weekend nad morze walą nie tylko Chorwaci, ale i Słoweńcy i Austriacy.

Każdy ma swoje doświadczenia. TY swoje, ja swoje.
Pytanie tylko kto ma większe, kto ma rację, kto bardziej trafnie przewidzi.
Przecież ja tylko napisałem ....mój punkt widzenia. Moim zdaniem - tak jest lepiej. ...Moim zdaniem.
abeata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abeata » 29.07.2011 10:36

woka napisał(a):Na Istrii - moim zdaniem. Rovnij, Fazana
Na KRK - Baśka, KRK lub jedzcie na Pag do Novalija.

dziękuję za szybka i rzeczowa odpowiedź :) i chyba tam sie wybierzemy. Czyli możemy liczyć tam na jakieś nocne życie, znalezienie noclegu bo jedziemy w ciemno oraz na plażę i zwiedzanie? (Chyba wibierzemy baske, bo duzo tutaj na forum czytałam, ze piękne miejsce)

Mój młodszy brat był rok temu w Chorwacji w Crikvenicy (na obozie), mówi, ze fajnie, no ale nie ma porównania do innych miejscowości. Niby jest tam mała dyskoteka i na wodzie na promie też jakas impreza płatna 15E. Natomiast gdzieś tutaj czytałam na forum, ze to miasto to takie sobie ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak? - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone