Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.07.2011 07:01

Podszywacz, pisałeś gdzieś, że byłeś w Krk w apartamentach Adrijan. Masz może zdjęcia plaży z najbliższej okolicy tego domu? Albo możesz napisać parę słów?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 15.07.2011 07:11

canooe napisał(a):A jak trafić na to cudeńko?

Przed Starą Baśką.
Na zdjęciu , tak po skosie i wzdłuż zdjęcia wiedzie droga. Na poboczach będą samochody- do plaży należy zejść.
Ja nie schodziłem - uznałem, że nie warto, za dużo trudu. Jest tyle innych pięknych miejsc.
Betsy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betsy » 15.07.2011 08:53

obstawiałam, że to może być Mala Luka albo własnie plaża przed Starą Baską
jeszcze za malo razy byłam chyba na Krk ;)

my wynajęlismy sobie Taxi Boat i zawiozła nas na zatokę Dubną (za Baską w stronę Vela Luka)
Mąż ponurkował tam sobie i był zachwycony :)
Przez cały dzień bylismy tam sami, no może oprócz przechodzących lub przyplywających na chwilkę naturystów ;)
ale jakoś nam to nie przeszkadzało, a Staś jeszcze był na tyle gapcioch, że nie zwracał na to uwagi ;)
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 15.07.2011 09:05

Tak dokładnie widziałem tą plażę jadąc do przepięknej Starej Baśki... jadą stromymi serpentynami zastanawiałem się tylko jak dotrzeć do tej plaży tzn gdzie zostawić samochód ale to już pewnie forumowicze wiedzą.. i coś innym doradzą..

Stara Baśka to z tego co widzialem jedne z najspokoniejszych miejsc na wyspie KRK jakie widziałem... Polecam wyjście w góry ze Starej Baśki.. bez przesady wystarczy spacer 0,5 h w górę ale widok jest po prostu nie do opisania... Muszę potwierdzić że wyspa KRK nie odbiega od widoków jakie można zobaczyć na południowej Chorwacji, szczególnie część południowa wyspy...

Nastepnym razem wybrałabym się do Starej Baski .. mała miejscowosć jednak zupełnie nie wiem jak z bazą noclegową w tym miejscu..
Czy znacie może namiar na duże pole campingowe tuż przed Stara Baśką?

Baśka jest równie przepiekna jednak dla tych którzy lubią tłok 'ala zakopiańskie Krupówki w lecie". to jak dla mnie jest nie do przejeścia.. fakt że ilość kafejek, restauracji wzdłóż plaży jest imponująca jednak ja wolę spokojniejsze klimaty... ale Stara Baśka lub Porat (przy Malińskiej) gdzie w tym roku byłem..
Ostatnio edytowano 15.07.2011 10:31 przez zbig99, łącznie edytowano 1 raz
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 15.07.2011 10:18

marze_na napisał(a):Podszywacz, pisałeś gdzieś, że byłeś w Krk w apartamentach Adrijan. Masz może zdjęcia plaży z najbliższej okolicy tego domu? Albo możesz napisać parę słów?

Proszę bardzo:

Obrazek

Plaża jak większość na Krk z wybetonowanym brzegiem ale za to bardziej kameralna od miejskiej.

Naokoło dużo zieleni i cienia dla zmęczonych upałem:

Obrazek

A ja osobiście wolałem przejść się 100 metrów dalej na "mój" odludny cypelek:

Obrazek
asiah
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiah » 15.07.2011 11:54

Betsy napisał(a):obstawiałam, że to może być Mala Luka albo własnie plaża przed Starą Baską
jeszcze za malo razy byłam chyba na Krk ;)
uwagi ;)

Plaża ze zdjęcia to słynna Oprna tuz przed St. Baską i campingiem
jest piękna... wg mnie minusem jest jednak konieczność parkowania wzdłuż stromej drogi dojazdowej do wioski.
St. baśka to cichy zakątek, w którym rzeczywiście można odpocząć od zgiełku i te widoki.... już dużo na forum padło na ten temat pochwał!
polecam! :roll:
Betsy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betsy » 15.07.2011 15:32

no zwłaszcza, że droga dość wąska, więc i parking niebezpieczny...

Stara Baska faktycznie bardzo spokojna
Bylismy tam pozwiedzać i było bardzo sennie.

A czy ktos wchodził w Basce do kościoła św. Ivana?
Bardzo fajna droga. My wprawdzie najpierw zbłądziliśmy i poszliśmy w drugą stronę ;) ale w końcu tam dotarliśmy.
Piękny ten cmentarz...
Ostatnio edytowano 18.07.2011 06:05 przez Betsy, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.07.2011 18:02

Serdecznie dziękuję Podszywacz.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 15.07.2011 18:25

podszywacz napisał(a):A ja osobiście wolałem przejść się 100 metrów dalej na "mój" odludny cypelek:

Nie bądź taki skromny. :lol: Pokaż inne zdjęcia, te z FKK też. :wink:
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 15.07.2011 20:14

Dzisiejsza wycieczka do Baski:

Obrazek

Piękne miejsce ale jak dla mnie odwiedzić, wykąpać się i wrócić w "swoje" strony. Ludź na ludziu, trzeba uważać przekręcając się na drugi bok na plaży żeby sąsiad nie przypalił twoich pleców papierosem :?
Melka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melka » 16.07.2011 09:27

podszywacz napisał(a):Dzisiejsza wycieczka do Baski:

Obrazek

Piękne miejsce ale jak dla mnie odwiedzić, wykąpać się i wrócić w "swoje" strony. Ludź na ludziu, trzeba uważać przekręcając się na drugi bok na plaży żeby sąsiad nie przypalił twoich pleców papierosem :?

Ale sa jakies mniej zaludnione miejsca? Bo tak jest teraz,a strach pomyslec co bedzie jak bedziemy tam za 2 tygodnie
Betsy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betsy » 16.07.2011 11:16

My jeździliśmy zawsze ostatni tydzień sierpnia i pierwszy tydzień września i w pierwszym tygodniu wakacji faktycznie było dość tłoczno. w tym roku jedziemy tydzień wczesniej niż zwykle..
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 16.07.2011 19:15

Czy ktoś był na zaznaczonych na poniższym screenie plażach, czy do zaznaczonych na czerwono jest dojście (dojazd) czy tylko można dopłynąć:

Obrazek

:?:

Plaże się mieszczą poniżej Starej Baski. Tak mi się wydaje że kiedyś na tym forum rzucił mi się w oczy wątek o tych plażach (plaże za campingiem w Starej Basce ale nie wiem gdzie się mieści camping :oops:
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 16.07.2011 22:05

Melka napisał(a):Ale sa jakies mniej zaludnione miejsca? Bo tak jest teraz,a strach pomyslec co bedzie jak bedziemy tam za 2 tygodnie

Głowa do góry, na pewno gdzieś się wciśniesz :lol: :

Obrazek
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 16.07.2011 22:13

Ale zawsze mając samochód można sobie pojeździć po wyspie i znaleźć coś fajnego, mniej zatłoczonego, odległości są naprawdę niewielkie.

Vrbnik

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wyspa KRK na początek.. co ? gdzie? i jak? - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone