forum/viewtopic.php?t=16820
Tu masz relację z Baski , znajdziesz tam informacje o które pytasz. W razie dalszych pytań chętnie odpowiem.
Pozdrawiam Ewa
zbig99 napisał(a):Jadąc na KRK zabieraliście Euro czy PLN do wymiany na miejscu?
Interesują mnie miejsca wymiany waluty w miejscowości Malinska i okolicach... Znacie może gdzie można wymienić walutę ale przy "zdrowych" kursach?
zbig99 napisał(a):zbig99 napisał(a):Jadąc na KRK zabieraliście Euro czy PLN do wymiany na miejscu?
Interesują mnie miejsca wymiany waluty w miejscowości Malinska i okolicach... Znacie może gdzie można wymienić walutę ale przy "zdrowych" kursach?
Cytuję samego siebie
jestem już po wakacjach ale porady myślę ważne..
1. Kursy w kantorach na wyspie KRK
Malinska. 1 Eur - 7,22 kun, 1 PLN - 1,67 kun
Silo. 1 Eur - 7,19 kun, 1 PLN - 1,69 kun
2. Kurs paliwa Benzyna 95 na trasie.
Słowacja - 1l - 1,45 Eur (Masakra)
Austria przed Grazem - 1l - 1,56 Eur (Masakra do kwadratu)
Słowacja (stacja w Ptuju) - 1l - 1,255 (kilka groszy nawet taniej niż w Polsce!!) Polecam tanowanie w Ptuju.
Chorwacja KRK - 1l - 9,61 kun
3. Kupno paliwa na kartę!!! Beznadzieny pomysł !!!
Kupiłem paliwo po w miarę przystepnej cenie 1,255 za 1 litr na kartę ale co z tego .. widziałem na koncie.. bank przeliczył kur Euro po marsiańskim kursie z kosmosu tj. 1 Eur = 4,135 PLN !!! Z takim kursem koszt paliwa wzrósł z 5,01 na 5,20 !!! Dobrze że tylko ten jeden raz zapłaciłem kartą na wakacjach..
Jeśli płacenie kartą na miejscu jest po takim kursie z kosmosu to ludziska nie płaćcie kartą tylko kupujcie Euro w Polsce po kursie 3,99 i potem płaćcie za wszystko gotówką..
darfil napisał(a):Bo widzicie.... z tego co wiem VISA przelicza najpierw wszystko na USD a dopiero potem na np. PLN. Miałeś przeliczone Euro na dolary a dolary na złotówki. W strefie euro lepiej płacić MasterCard-em.
Pozdr
DF
podszywacz napisał(a):zbig99 napisał(a):zbig99 napisał(a):Tankowaliśmy widzę na tej samej stacji w Ptuju (koło ronda przed wjazdem na nowy most zapewne). Nie wiem co za kartą płaciłeś, ja korzystam z Visy Electron Inteligo i po przeliczeniu litr Diesla wyszedł tak jak w Polsce czyli około 4,80 zł. Jak widać karta karcie nie równa, w sumie nie zwracam uwagi jak mi przeliczają, dla mnie liczy się komfort podróżowania bez worka pieniędzy. Do wyliczenia kosztu litra paliwa zainspirowałeś mnie Ty i przypadkowo pozostawiony paragon ze stacji w Ptuju.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne