Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa + kemping = sposob na udane wakacje

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cypreess
Autostopowicz
Wyspa + kemping = sposob na udane wakacje

Nieprzeczytany postnapisał(a) cypreess » 25.03.2007 07:25

Czesc. Pisze tutaj pierwszy raz, choc chorwacje odwiedzam juz od lat. Poczatkowo byla to glownie Istria, potem okolice Dubrovnika, a od ostatnich lat tylko wyspy, Krk, Cres.

Chcialbym prosic o polecenie mi miejsca (konkretnie kempingu, mile widziane zdjecia:). Z gory uprzedzam ze dlugo szukalem po forum ale ilosc informacji tutaj mnie przytlacza ;-)

Moje wymagania:
- koniecznie wyspa - to co sie dzieje ostatnio na Istrii to niemiecka fabryka turystyczna. Poszukuje malego kameralnego miejsca, o urokliwej skalistej plazy wspanialej wodzie i nie za duzej ilosci turystow - ale nie kompletnej pustki, samemu tez nie fajnie. Takim miejscem idealnym byl dla mnie Cres w okolicy Vieli/Maly Losnij
- tylko i wylacznie kemping, zalezy mi na dobrym kempingu, dobrej jakosci sanitariaty, miejsca namiotowe przygotowane, zacienione, plaskie, z odpowiednia iloscia wtyczek na prad itp. Cena jest zupelnie drugorzedna
- idealem aby w zasiegu pieszej wedrówki (a wiec do kilku km) bylo jakies miasteczko dorównujacej urokiem Vrsar'owi (kto zna to miasteczko ten zakocha sie w nim od razu;-)

Mam nadzieje ze doradzicie mi jakiegos 'pewniaka' bo chcialbym zarezerwowac miejsce, jednak bedzie to moj pierwszy raz, bo zawsze jezdzilismy i w duzych nerwach (po calym dniu jazdy) szukalismy odpowiedniego campingu na postoj. I zawsze zazdroscilem moim niemieckim znajomym, którzy mieli wszystko zaplanowane i podjezdzali pod drzewko zarezerwowane juz dawno temu na najle
pszej miejscowce;-) Teraz ja tez tak chce.

Dzieki wszystkim i pozdrawiam.
Krzysiek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.03.2007 09:53

Dlaczego upierasz się przy wyspach?
Zobacz np. Pakostane.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 25.03.2007 17:15

Witamy :D
... ja tam mogę zrozumieć czemu właśnie wyspy :D -> i polecam Hvar kemping Lilli w miejscowosci Jagodna. Ciężko będzie mi przytoczyć tutaj wszystkie "za" i "przeciw" w zakresie wypowiadanych na forum opinii ale jak dla mnie jest to rewelacyjny kemping: http://www.inet.hr/~dradovni/Lili/index.html

Cisza, spokój, piękne widoki a wyspa poprostu zachwyca!!! Możesz poszukać moich wypowiedzi na temat tego kempingu było sporo. A jak coś chętnie odpowiem na pytania. Jego podstawowe zalety to jak wyżej własnie cisza i spokój, piękne choć małe plaże, odludne miejsce, cudowna wyspa i ... tanio :D w miarę.

A ja mam też prośbę. Na jakich kempingach byłęś na Krk i Losinj?Te wyspy to mój plan B na tegoroczne wakacje jak nie wypali finansowo Korsyka więc zbieram opinie. Odpowiedź proszę na maila lub w wątku dotyczacym tych wysp: forum/viewtopic.php?t=11920
cypreess
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cypreess » 25.03.2007 20:36

na krk jest w sumie malo ciekawie (tzn bardzo ciekawe w porownaniu do normalnego lądu, ale malo ciekawie w stosunku do Cresu kolo Losnij). niestety nie polece ci dokladnych nazw kempingow, poniewaz nie pamietam dokladnie gdzie bylismy. Wyjazd organizowal moj ojciec i ja sie tym zbytnio nie intereoswalem gdzie to konkretnie jest. Bardziej tylko kojarze miasta wokol ktorych biwakowalismy. A wiec na Krk kolo Starej Baski, a na Cresie wlasnie kolo Maly a Wieli Losnij.

W tym roku chce zorganizowac swoj pierwszy samodzielny wypad do chorwacji;-) Stad tak szczegolowe przygotowania i planowania.

PS, dzieki za namiar na hvar. Podoba mi sie. Masz jakies zdjecia z kempingu? Masz moze jakies mapki kampingu aby polecic numery miejsc ktore warto zarezerwowac (drzewa + widok na morze). Jak z dojazdem, trzeba sie promowac tam czy jest most?
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 25.03.2007 20:45

Ponieważ byłem na tym kampie, to przytoczę tylko dwa moje posty na ten temat:
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=98645 i
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=8684

PozdraV
J.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 25.03.2007 20:51

cypreess napisał(a):
PS, dzieki za namiar na hvar. Podoba mi sie. Masz jakies zdjecia z kempingu? Masz moze jakies mapki kampingu aby polecic numery miejsc ktore warto zarezerwowac (drzewa + widok na morze). Jak z dojazdem, trzeba sie promowac tam czy jest most?

Na wyspę możesz się dostać tylko promem: ze Splitu lub z Drvenika ( tu też miliony postów były więc napisze w skrócie) Pierwsza opcja droższa ale skraca droge i nie będziesz przemierzał ciężkich dróg Hvaru by dostać się do serca wyspy. Drugaw wersja i ja ją wybrałam: taniej, cudowne widoki oraz duża częstotliwość kursowania promu!!!

Kemping jest mały, najlepsze miejsca to te nad urwiskiem - tak jak widać na zdjęciach ze stronki ( te są dobre i dobrze obrazują kemping), brak wyznaczonych parceli bo to kameralny przydomowy kemping. Jest całkowicie zalesiony :D . Plaże dwi:jedna większa i tekstylna druga mniejsza odzielona od drugiej skałą ( co jedną widokowo odziela od drugiej) FKK i jak kto woli tekstylna dla tych którym FKK nie przeszkadza. Plus skałaki i drabinki do wody :D do wybory do koloru.

Przejrzyj forum. Naprawdę warto. Wystarczy wpisać Hvar w wyszukiwarce i oznaczyć temat kempingi a forum zarzuci cię informacjami o kempingach na tej wyspie i przede wszystkim o Lilli.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 25.03.2007 21:00

A plaża kampingu wygląda tak:

Obrazek

PozdraV
J.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 26.03.2007 11:02

Tak, tak to jest plaza "tekstylna". Dzięki Jucino za pomoc :D
Dodam, że ja byłam na przełomie lipca i sierpnia i nie było tłoczno. bez problemu znaleźliśmy miejsce nad urwiskiem z widokiem na morze, a tak wogóle to pełno miejsc...........
Rodzice pojechali w sierpniu i było już znacznie więcej ludzi.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.06.2007 11:32

Małe pytanie jak dostawaleś się na Cres i jaki ew. koszt promu?
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 25.06.2007 18:01

bluesman napisał(a):Małe pytanie jak dostawaleś się na Cres i jaki ew. koszt promu?

Cres czy Hvar???

PozdraV
J.

Powrót do Kempingi