Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Iż

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
iza612
Autostopowicz
Wyspa Iż

Nieprzeczytany postnapisał(a) iza612 » 20.09.2009 18:53

Nie polecam pensjonatu "Baroni" w Małym Iżu,zdjęcia na stronie internetowej nie pokrywały się z prawdą.Plaży z małymi kamykami nie ma,jest gruba tafla betonowa nagrzana jak piec,leżaki są zajmowane na całe dnie ręcznikami itp.parasole połamane.
Apartament miał tylko 2 sypialnie,trzecia sypialnia była połączona z kuchnią w której na 6 dorosłych osób i 2 dzieci była hotelowa lodóweczka,to miało zachęcić do korzystania z restauracji "Baroni"
Rano z balkonu widzieliśmy dziwną strugę wody,która wychodziła w morze.Wyczuwalny odór szamba i kamienie bardzo śliskie pokryte zielonym nalotem.Jechaliśmy całą dobę (w tym 2,5 godz.prom z Zadaru)na miejscu musieliśmy czekać prawie 3 godz. na apartament,był upał i psuło się nasze jedzenie w samochodach,barman za to chętnie proponował piwo,kawę i ciepły posiłek-oczywiście odpłatnie.Kiedy wspomniałam,że lodówka jest za mała pan Baroni udawał że nie rozumie co się do niego mówi,kiedy wspomniałam że poszukam innej kwatery udostępnił mi (brudną) szufladę w swojej restauracyjnej zamrażarce.
Minusy urlopu na wyspie Iż to jeden sklep,brak pryszniców na plaży,brak targowiska,pizza tylko mrożona,droga nadmorska prowadząca do pensjonatów bardzo wąska(2 metry),brak stacji benzynowej,serwisu.
Niepotrzebny czas i koszty aby dostać się na wyspę.Mam nauczkę.[/quote]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.09.2009 19:05

A nie było innego miejsca skoro wybrałaś takie zadupie.
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 20.09.2009 20:06

zebik napisał(a):A nie było innego miejsca skoro wybrałaś takie zadupie.

sluszna uwaga :!:
iza612
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iza612 » 20.09.2009 23:18

Rzadko kiedy ktoś wie, w co się pakuje przy wczasach prywatnych, chyba, że jedzie na wakacje zorganizowane przez biuro podróży (chociaż z tym to czasami jeszcze gorzej).
Byłam w Chorwacji 8 razy praktycznie na całym wybrzeżu, więc oczywiście, że są inne miejsca - piękniejsze i dogodniejsze. Moja opinia o wyspie Iż niech będzie przestroga (bądź zachętą - jak kto woli) dla innych.
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 20.09.2009 23:22

Będą fotki i relacja?
Bo przecież nie winisz chyba samej wyspy ;)
iza612
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iza612 » 21.09.2009 08:31

Pozostały miłe wspomnienia z 2-tygodniowych wczasów i przepiękne zdjęcia. Widoki okolicy równie piękne - jak zresztą inne rejony Chorwacji (m.in. Pag, Kornati). Powtarzam więc, że chciałam przestrzec przed wyspą Iż tych, którzy równie jak ja - chcą załatwić sobie wczasy prywatnie i sami dobierają miejsce. Warto wybrać miejsca na kontynencie lub na wyspie, która połączona jest mostem z kontynentem. Na tak małej wyspie brakuje nawet szpitala, więc gdyby nieszczęśliwie dziecko złamało nogę podczas zabaw w wodzie, trzeba wsiadać na prom i płynąć 2,5 godziny do Zadaru.

Jeśli mimo wszystko ktoś wybierze tę wyspę na wypoczynek (aby np w spokoju napisać książkę :) ), to ostrzegam TYLKO przed pensjonatem BARONI, gdyż właściciel jest doświadczonym biznesmenem z Niemiec i dla niego liczą się tylko pieniądze - nie dobra opinia jego gości, z którymi zupełnie się nie liczy (przed zakwaterowaniem czekaliśmy 3 godziny w upale - po 13-godzinnej podróży - aż 2 sprzątaczki posprzątają 2 pokoje! mimo, że Pan Baroni wiedział, o której będziemy na miejscu. Zrobił to celowo, aby przynieść zyski swojej restauracji, ponieważ po tych 3 godzinach nie zaprosił nas do pokoju, tylko do restauracji na drogi (dla nas) obiad, z którego ostatecznie i tak zrezygnowaliśmy.

Pozdrave za sve! Udobnog odmora!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2009 13:02

Dzial -Relacje z podróży-tytuł-Wyspa Iż...i w zasadzie d..a blada ;)

A wystarczyło w watku Czarna lista apartamentów i było by po temacie.
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 21.09.2009 14:23

iza612 a może link do tego apartamebtu wkleisz ku przestrodze tutaj lub tutaj czarna lista
:D
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 21.09.2009 14:39

Wiesz, zorganizowane wczasy przez agencje turystyczne czy biura podróży też gwarancji "jakości" nie dają. Doświadczenie wielu, naprawdę wielu ludzi tu na forum mówi, że "prywatny" wyjazd daje najwięcej możliwości wyboru miejsca i kwatery.
Nie mam problemu z szukaniem kwatery bo mam prywatny dom ale jeśli kiedykolwiek zdecyduję się jechać gdzie indziej to na pewno nie pokieruję się zdjęciami apartamentu z oferty internetowej a doświadczeniem i opiniami ludzi TU na forum. To na prawdę pomaga w podjęciu właściwej decyzji. Szkoda, że z tego nie skorzystałaś, może uniknęłabyś tych przykrości.

Fajnie, że mimo wszystko masz miłe wspomnienia, to chyba rekompensuje Wam niedogodności mieszkalne.
ozyrys760
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ozyrys760 » 29.10.2009 08:22

Popieram iza612 Pan Baroni to faktycznie kanciarz :cry: , chyba jeden z większych na wyspie. Nas próbował oszukać przy rachunku za kolację doliczając opłatę za boję do cumowania jachtu. Oczywiście udawał brak znajomości jakiego kolwiek innego języka niż Chorwacki. My mieszkaliśmy jakieś 700 m od jego przybytku w bardzo fajnym domku (klimatyzowane każde pomieszczenie, dwie łazienki, ładny ogródek i piękny widok na zatokę (dom znaleźliśmy na allegro)). Wracając do Pana Baroni, po akcji z kolacją rozmawialiśmy z Denko (od niego wynajmowaliśmy dom) o tym człowieku i dowiedzieliśmy się, że w zeszłym roku za podobne praktyki dostał regularne manto :D . Pizzernie były dwie w Malim Izu i w Welkim Izu (jedzenie nie zrywało czapki z głowy ale było na 4). Ceny w sklepach jak to na wyspie wyższe, ale trzeba dowieźć cały ten majdan na tę wyspę. Prom samochodowy jeden dziennie przypływający i jeden odpływający. Do Zadaru można się dostać stateczkami, których było kilka dziennie w każdą stronę. Dzięki małej ilości promów na wyspie jest spokój i cisza (jak kto lubi (ja kocham spokój i ciszę)). Byliśmy z dziećmi i pomimo braku innych atrakcji. morze, pogoda i wyjścia na lody (do sklepu) zupełnie im wystarczały. Ja z rodziną i znajomymi spędziliśmy dwa piękne tygodnie urlopu (w Chorwacji piąty raz).

Powrót do Nasze relacje z podróży