Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Hvar 2010

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Re: Zavala, Ivan Dolac czy Sw.Nedela?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 11.02.2010 13:05

Hollywood napisał(a):Witam.Mam pytanie do bywalców wyspy Hvar,jakie są różnice pomiędzy tymi trzema miejscowościami, tzn plaże,ścieżki nadmorskie do spacerów, ilość ludzi(dzieci) na m2 itp.Wyjazd w lipcu.Pozdrawiam

Między którymi trzema miejscowościami?
Pozdrawiam
jorgus111
Cromaniak
Re: Zavala, Ivan Dolac czy Sw.Nedela?

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 11.02.2010 14:05

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Między którymi trzema miejscowościami?
Pozdrawiam

Patrz temat postu :wink: Zavala, Ivan Dolac czy Sw.Nedela?
garwill
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) garwill » 11.02.2010 14:28

witam
a czy ktos zna moze jakas kwatere (polecana przez Was) dla 10-12 osob w Sw. Nedelji?
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 18.02.2010 23:07

W tym roku zamierzam darować sobie objazdówki i skupić się na czymś konkretnym, wyexplorować to na maksa i przy okazji trochę się pobyczyć ;)
Wakacje będziemy spędzać w dwie pary.
Wyjazd: pierwsza połowa czerwca.

Mój wybór padł na Hvar, którego jeszcze nie miałem okazji "dotknąć gołą stopą", a który jest tak bardzo zachwalany i polecany przez wszystkich forumowiczów.

Z tym, że w tym roku zamierzam trochę pokaprysić ;) i znaleźć:
1. Małą, urokliwą mieścinę po południowej stronie wyspy, a w niej ciszę i spokój.
2. Apartament z dwoma sypialniami oraz salonem z balkonem i widokiem na pełne morze (tak jak w filmach zwykli miewać na wakacjach milionerzy), najlepiej w pierwszym rzędzie od morza.
3. Dobrą bazę wypadową do wszystkich "flagowych" miejscowości.
4. Dobrą bazę wypadową do zwiedzania jaskiń, wysepek, itp.
5. Plażę, po której wieczorami można snuć się całymi kilometrami po piasku (no, ewentualnie po żwirku i chociaż kilkaset metrów, hehehe.....)

Założenie robocze, to Sw. Nedela...., tylko czy ona spełni chociaż połowę moich kaprysów? Bo z tego co oglądałem na zdjęciach, to nad samym morzem jest tam w porywach z pięć chatek :(

Do tej pory na (posezonowych) objazdówkach zawsze wybierałem domek który mi pasował, oglądałem go z zewnątrz, a po pozytywnej opinii żony wchodziłem i pytałem o pokój z widokiem na morze. Tyle tylko, że na stałym lądzie ma się do dyspozycji całe wybrzeże, a na wyspie, i przy takich wygórowanych żądaniach jak w punktach powyżej może być bida, hehehe.......
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.02.2010 23:42

smer napisał(a):W tym roku zamierzam darować sobie objazdówki i skupić się na czymś konkretnym, wyexplorować to na maksa i przy okazji trochę się pobyczyć ;)
Wakacje będziemy spędzać w dwie pary.
Wyjazd: pierwsza połowa czerwca.
Mój wybór padł na Hvar, którego jeszcze nie miałem okazji "dotknąć gołą stopą", a który jest tak bardzo zachwalany i polecany przez wszystkich forumowiczów.
Z tym, że w tym roku zamierzam trochę pokaprysić ;) i znaleźć:
1. Małą, urokliwą mieścinę po południowej stronie wyspy, a w niej ciszę i spokój.
2. Apartament z dwoma sypialniami oraz salonem z balkonem i widokiem na pełne morze (tak jak w filmach zwykli miewać na wakacjach milionerzy), najlepiej w pierwszym rzędzie od morza.
3. Dobrą bazę wypadową do wszystkich "flagowych" miejscowości.
4. Dobrą bazę wypadową do zwiedzania jaskiń, wysepek, itp.
5. Plażę, po której wieczorami można snuć się całymi kilometrami po piasku (no, ewentualnie po żwirku i chociaż kilkaset metrów, hehehe.....)
Założenie robocze, to Sw. Nedela...., tylko czy ona spełni chociaż połowę moich kaprysów? Bo z tego co oglądałem na zdjęciach, to nad samym morzem jest tam w porywach z pięć chatek :(
Do tej pory na (posezonowych) objazdówkach zawsze wybierałem domek który mi pasował, oglądałem go z zewnątrz, a po pozytywnej opinii żony wchodziłem i pytałem o pokój z widokiem na morze. Tyle tylko, że na stałym lądzie ma się do dyspozycji całe wybrzeże, a na wyspie, i przy takich wygórowanych żądaniach jak w punktach powyżej może być bida, hehehe.......

Po południowej stronie poza stolicą wyspy nie ma żadnej mieściny. Są wioski i osady. Z całą pewnościa żądna z nich nie będzie "dobrą bazą wypadową do wszystkich flagowych miejscowości", ani też do jaskiń, bo one rozsiane po całej wyspie i nie wszystkie dostępne. Plaży, po której można iść kilometrami tak jak to nad Bałtykiem, na Hvarze też nie ma. Jeśli mówimy o plaży żwirowej po południowej stronie wyspy zwłaszcza, to przespacerujesz ją w 5 min. Skaliste bywają znacznie dłuższe..ale to będzie spacer po skałach, a nie dosłownie po brzegu (co by fale stopy obmywały).
Dzikich tłumów na początku czerwca obawiać się nie musisz.

Wioska z Twojego założenia roboczego nazywa się Sv. Nedjelja .. i pod taką nazwą będzie Ci łatwiej coś o niej znaleźć.

Co do porównania Zavali, Sv.Nedjelji i Ivan Dolca...( :oops: gapa ze mnie... nie doczytałam tego, co "drobnym drukiem" w temacie postu...)
Wszystkie trzy w szczycie sezonu są dość zatłoczone, ale najbardziej odczuwalne i widoczne jest to chyba w Ivan Dolcu, bo on najmniej "rozciągnięty" w przestrzeni. Zavala ma coś na kształt "ścieżki spacerowej" na wybrzeżu (ale nie jest typowy deptak jaki można spotkać na Makarskiej rivierze, bo południowej części wyspy daleko do tego typu infrastruktury; na szczęście).
Generalna różnica pomiędzy tymi trzema osadami:
Zavala to typowe osiedle turystyczne (nowy dom na domu) wyrosłe w latach 70-tych i 80-tych XX w. jako odpowiedź na zapotrzebowanie turystyki.. Ivan Dolac podobnie, choć w górnej, starej częsci osady stoi jeszcze kilka kamiennych domów. Sv.Nedjelja natomiast to jedyna wioska z prawdziwego zdarzenia (mowa oczywiście o części położonej u podnóży wzgórz); dolna część położona w lasku to również "produkt" lat 70-tych i 80-tych. Tam w stronę Hvaru zaczyna się wybrzeże klifowe.
Pozdrawiam
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 18.02.2010 23:57

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Po południowej stronie poza stolicą wyspy nie ma żadnej mieściny. Są wioski i osady. Z całą pewnościa żądna z nich nie będzie "dobrą bazą wypadową do wszystkich flagowych miejscowości", ani też do jaskiń, bo one rozsiane po całej wyspie i nie wszystkie dostępne. Plaży, po której można iść kilometrami tak jak to nad Bałtykiem, na Hvarze też nie ma. Jeśli mówimy o plaży żwirowej po południowej stronie wyspy zwłaszcza, to przespacerujesz ją w 5 min. Skaliste bywają znacznie dłuższe..ale to będzie spacer po skałach, a nie dosłownie po brzegu (co by fale stopy obmywały).
Dzikich tłumów na początku czerwca obawiać się nie musisz.

Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
Niestety wiem, że fale stóp obmywać nie będą, przynajmniej niezbyt długo i wyłącznie czujnie stąpając.
Z tą bazą wypadową z Sv. Nedjelja, to faktycznie przesadziłem, ale to dlatego, że głównie spędzam wakacje objazdowe, więc machnięcie 30 czy 40 km, to dla mnie mentalnie blisko, a w praktyce to jednak stosunkowo daleko.

Znając życie i siebie, najprawdopodobniej i tak wyboru dokonam na miejscu. Spontany sprawdzają się najlepiej.
Pozdrawiam
bjk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bjk » 11.04.2010 20:51

Hej, chcemy jechać po 02.07 do Sv.Niedjeli w ciemno - czy macie jakieś sugestie?
Do tej pory jeździliśmy w ciemno i zawsze coś znaleźliśmy odpowiedniego, chociaż jak nam prom z Drvenika na Korczulę pokazał"ogon", to jak dotarliśmy na Korczulę przez Pejlesać było popołudnie i trochę nerwówki przy szukaniu apartamentów.Ale znaleźliśmy superowo - (nie jesteśmy zbyt wymagający).
Jak z szukaniem kwater na Hvarze - może jakiś rady?
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 12.04.2010 09:45

Wszyscy zadają pytania, czy znajdą kwatery jadąc w ciemno w lipcu, sierpniu, czy też we wrześniu... Nie wiem jak z kwaterami w lipcu i sierpniu; wydaje mi się, że coś tam zawsze się znajdzie, choć niekoniecznie tanio i ładnie. We wrześniu, po sezonie kwater mamy do dyspozycji od koloru, do wyboru. W październiku bywało, że odbijałem się od pustych domostw, ale zawsze w końcu znalazłem coś fajnego i nawet taniego...
Ciekaw jestem tylko jak ma się sprawa z kwaterunkiem przed sezonem, bo zamierzam wyjechać 29 maja i osiąść gdzieś w zatunelowej głuszy, i nie chciałbym spać pod chmurką przez tydzień, nim ktoś litościwy nie pojawi się aby przygotować chatkę do sezonu, hehehe...
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 12.04.2010 18:35

Pytania do Kasi Głydziak Bojić:
1. Czy gospodarze są skłoni wynajmowac pokoje/apartamenty na Hvarze na krótkie okresy - np 4/5 noclegów? Do ilu noclegów jest zwykle drożej? Termin o który mi chodzi to np. 20/21-25 czerwca.
2. No i czy w tym terminie w ogóle jest realne znalezienie czegoś do 30-35E/za 2 osobowy pokoj/apartament np. za tunelem (np. Sveta Nedilja), ew w innej większej miejscowości np. Vrobsce. Czy dać sobie spokój.
3. Jak czerwiec to i pola lawendy. Czy łatwo na nie 'trafić'? Gdybyśmy jednak jechali na jedniodniową wycieczeczkę to gdzie ich można szukać?Wiem że Hvar to wyspa lawendy, ale znajac moja spostrzegwczość ...to mogę spedzic cały dzień szukając ich, zamiast zwiedzac Stari Grad czy Jelsę.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.04.2010 20:17

CinnamonGirl napisał(a):Pytania do Kasi Głydziak Bojić:
1. Czy gospodarze są skłoni wynajmowac pokoje/apartamenty na Hvarze na krótkie okresy - np 4/5 noclegów? Do ilu noclegów jest zwykle drożej? Termin o który mi chodzi to np. 20/21-25 czerwca.
2. No i czy w tym terminie w ogóle jest realne znalezienie czegoś do 30-35E/za 2 osobowy pokoj/apartament np. za tunelem (np. Sveta Nedilja), ew w innej większej miejscowości np. Vrobsce. Czy dać sobie spokój.
3. Jak czerwiec to i pola lawendy. Czy łatwo na nie 'trafić'? Gdybyśmy jednak jechali na jedniodniową wycieczeczkę to gdzie ich można szukać?Wiem że Hvar to wyspa lawendy, ale znajac moja spostrzegwczość ...to mogę spedzic cały dzień szukając ich, zamiast zwiedzac Stari Grad czy Jelsę.

1.Poza lipcem i sierpniem nie będzie kłopotu z wynajmem na krótki czas. Przeważnie pobyt krótszy niż 3 dni podnosi cenę o 20-30 %.
2. Myślę, że nie powinno być problemu, ale szczerze mówiąc... na tak krótki czas (czyli w zamyśle podejrzewam, że chodzi o pobyt bardziej w celu zwiedzania niż w celu wypoczynkowym) osobiście odradzałabym wynajmowanie "za tunelem", bo to nie jest "dobra baza wypadowa" do zwiedzania wyspy. Znacznie lepsza byłaby Vrboska.
3. Największe pola lawendy znajdują się w okolicach Brusja (czyli trzeba się przejechać stara drogą St.Grad- Hvar).
Pozdrawiam
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 12.04.2010 20:23

CinnamonGirl napisał(a):... Jak czerwiec to i pola lawendy. Czy łatwo na nie 'trafić'? Gdybyśmy jednak jechali na jedniodniową wycieczeczkę to gdzie ich można szukać?Wiem że Hvar to wyspa lawendy, ale znajac moja spostrzegwczość ...to mogę spedzic cały dzień szukając ich, zamiast zwiedzac Stari Grad czy Jelsę.

Nie martw się o to. Lawendy jest tam tak dużo, a krzewy (moim zdaniem raczej drzewka) są tak duże,że z pewnością je zauważysz. Skoro mnie sie udało :D to każdemu sie uda :D :D :D
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 13.04.2010 06:06

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):1.Poza lipcem i sierpniem nie będzie kłopotu z wynajmem na krótki czas. Przeważnie pobyt krótszy niż 3 dni podnosi cenę o 20-30 %.
2. Myślę, że nie powinno być problemu, ale szczerze mówiąc... na tak krótki czas (czyli w zamyśle podejrzewam, że chodzi o pobyt bardziej w celu zwiedzania niż w celu wypoczynkowym) osobiście odradzałabym wynajmowanie "za tunelem", bo to nie jest "dobra baza wypadowa" do zwiedzania wyspy. Znacznie lepsza byłaby Vrboska.
3. Największe pola lawendy znajdują się w okolicach Brusja (czyli trzeba się przejechać stara drogą St.Grad- Hvar).
Pozdrawiam

Dzięki Kasiu. Tez tak sobie myślałam ju po napisaniu postu, że jesli zdecyduje sie na tą opcję kilkudniowego Hvaru - to Vrboska będzie lepszym punktem wypadowym.
Jeśli nie to i tak w planach był przejazd starą drogą St. Grad-Hvar więc będę sie uwaznie rozglądać za fioletowymi polami :)
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 13.04.2010 07:58

Ponowię pytanie.
Jakie mam szanse na znalezienie kwater 29 maja na południowej stronie wyspy (np. Bojanić Bad, Jagodna, Sv. Nedjelja)?
Czy w tym okresie wszystko nie jest przypadkiem pozamykane na głucho?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.04.2010 09:23

smer napisał(a):Ponowię pytanie.
Jakie mam szanse na znalezienie kwater 29 maja na południowej stronie wyspy (np. Bojanić Bad, Jagodna, Sv. Nedjelja)?
Czy w tym okresie wszystko nie jest przypadkiem pozamykane na głucho?

W tych domach, gdzie ktoś mieszka na stałe (niewielki to procent, ale jednak), na pewno. A pewnie zjawi się jakiś procent właścicieli, którzy choć nie mają rezerwacji, to albo przyjechali, by sami mogli odpocząć przed sezonem, ale po cichu liczą na niespodziewanych gości, albo coś jeszcze w obiekcie czy wokół niego mają do zrobienia, wtedy (o ile wszystko nie jest w malowaniu itp.), gośćmi na pewno nie pogardzą.
Powiem tak, że jeśli ktoś bardzo chce być właśnie na Hvarze (tym bardziej w maju, kiedy to dobry czas na poznawanie wyspy), to chyba ewentualna trudność w znalezieniu kwatery za tunelem nie powinna zniechęcać, tym bardziej, że przecież to nie jest jedyne piękne miejsce na wyspie (południowa część jest raczej dla tych, którzy muszą mieć plaże "pod nosem" i planują raczej "plażowy" typ wypoczynku).
Pozdrawiam
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 13.04.2010 12:52

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Powiem tak, że jeśli ktoś bardzo chce być właśnie na Hvarze (tym bardziej w maju, kiedy to dobry czas na poznawanie wyspy), to chyba ewentualna trudność w znalezieniu kwatery za tunelem nie powinna zniechęcać, tym bardziej, że przecież to nie jest jedyne piękne miejsce na wyspie (południowa część jest raczej dla tych, którzy muszą mieć plaże "pod nosem" i planują raczej "plażowy" typ wypoczynku).
Pozdrawiam

Jadę z żoną (70% zwiedzanie + 30% plażowanie) oraz znajomymi, którzy mają 6-letnie dziecko (30% zwiedzanie + 70% plażowanie). Tak więc mam w zamiarze poszukać domku blisko plaży.
Dzięki Ci Katarzyno serdeczne za rozwianie moich obaw, myślę że coś uda mi się znaleźć na miejscu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje