Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa czy Ląd ?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 12.03.2009 19:12

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Wyspy to prawdziwe wakacje! Na wyspach możesz zobaczyć to, czego na lądzie nie uświadczysz (pradziwa tradycja, pewnien rodzaj "egzotyki"; niepowtarzalny klimat...). Poza tym, moim zdaniem, pobyt na wyspie nie wyklucza zwiedzania nawet na lądzie (choć i na samych wyspach do zabaczenia tyle, że urlopu braknie).
Są wyspy bardzo dobrze z lądem połączone...
Może najlepszy kompromis: półwysep Pelješac (odrobina wyspowej egzotyki - bo jednak nieco od lądu odseparowany, a jednak ze stałym lądem połączonym; ... i region bardzo atrakcyjny).
Ale przede wszystkim należy wybrać region (to podstawa); dopiero wtedy planować, dokąd konkretnie, a i co zobaczyć.
Wszystkiego zobaczyć się nie da (nawet w obrębie jednego regionu), zwłaszcza w sezonie.
Pozdrawiam

Święte słowa :!: 8) A kto tego nie rozumie ... no cóż, ... trudno :wink:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 12.03.2009 21:13

no właśnie mkm, trudno :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 12.03.2009 22:03

ines napisał(a):no właśnie mkm, trudno :)

... śpiewamy w jednym chórze :wink: :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.03.2009 07:42

Kasia, Ines, mkm - ja Was rozumiem - na pierwszy raz można wybrać Peljesac czy choćby wyspę Krk (most) :) . Pod rozwagę - już nie śmiecę.
sesa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sesa » 13.03.2009 11:03

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Wyspy to prawdziwe wakacje! Na wyspach możesz zobaczyć to, czego na lądzie nie uświadczysz (pradziwa tradycja, pewnien rodzaj "egzotyki"; niepowtarzalny klimat...). Poza tym, moim zdaniem, pobyt na wyspie nie wyklucza zwiedzania nawet na lądzie (choć i na samych wyspach do zabaczenia tyle, że urlopu braknie).
właśnie to nas przekonało aby na pierwszą wyprawę do Cro wybrać wyspę :D
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 13.03.2009 14:26

mkm napisał(a): Jak wylądujesz na wyspie , to o lądzie przypomnisz sobie dopiero w dniu wyjazdu :D Zdecydowanie polecam wyspy :!:

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Wyspy to prawdziwe wakacje!

I ja się pod tym podpisuję - dla mnie nie ma znaczenia, czy to pierwszy raz czy dziesiąty - na wyspie odcinasz się od świata i tyle. A zwiedzanie - każda z wysp na sporo do zaoferowania, więc nudzić się nie będziesz. W tym roku wybieramy się na tydzień na małą wyspę, i niestety cały czas sobie powtarzam, że to tylko tydzień i na pewno nie zwiedzimy wszystkiego :D

Tak więc ile osób, tyle opinii, ale wybór należy do Was

pozdrawiam
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 13.03.2009 15:09

Dokładnie zgadzam się z powyższym..jednak ja nie żałuję, że najpierw zwiedzałam całe wybrzeże.. zaczęłam od Istrii, później zat.Kvarner i wyspa Krk, Riwiera Makarska i dalej na południe aż do Dubrownika i płw.Peljesac..na sam koniec zostawiłam wyspy :)
Jak dla mnie to było najlepsze rozwiązanie..
Co prawda najwspanialsze wakacje spędziłam na płw.Peljesac (według mnie najpiękniejszy region Chorwacji) i na wyspie Brac..jednak w innych miejscach było też bardzo ciekawie..
Musisz sama podjąć decyzję, bo jednak na forum są rożni ludzie z rożnymi gustami i co im się podoba i odpowiada Tobie niekoniecznie, wiele razy się o tym przekonałam.. :)
Także wybierz to co Tobie odpowiada i postępuj wedle swoich upodobań, a na pewno spędzisz w Chorwacji piękne chwile :)
Rega123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rega123 » 13.03.2009 17:31

dziękuję wszystkim najpierw Brela...
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 15.03.2009 21:17

Jeżeli lubisz odkrywać dzikie plaże to na wyspie masz 4 razy więcej linii brzegowej ...
Jeżeli wolisz coś zwiedzić to na wyspach znajdziesz ten kilmat, o którym pisze Kasia ...
na lądzie przebywasz na co dzień, a wczasy to zawsze coś nowego - więc WYSPY !!!
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 15.03.2009 22:33

Witam,
To mój pierwszy post, chociaż forum śledzę chyba od dwóch lat. Do Chorwacji jeździmy całą rodziną od 1996 roku. Zawsze na wyspy :) . Na samej Korculi byliśmy pięć razy :) . Zalety wysp przedstawiła już Kasia (w pełni się podpisuję). Moim zdaniem nawet na małej wyspie (Lopud 2008) jest wiele do zobaczenia i nie sposób się nudzić. Jako ciekawostkę podam, że Lopud jest wysepką bez ruchu samochodowego (autko przez 14 dni odpoczywało sobie w Dubrowniku :) ). W tym roku oczywiście również wyspa :D

PS.
Mój głos jako stronniczy chyba nie powinien być brany pod uwagę... :)
W każdym razie pozdrawiam i życzę udanych wakacji :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2009 21:45

witia napisał(a):Witam,
To mój pierwszy post, chociaż forum śledzę chyba od dwóch lat. Do Chorwacji jeździmy całą rodziną od 1996 roku. Zawsze na wyspy :) . Na samej Korculi byliśmy pięć razy :) . Zalety wysp przedstawiła już Kasia (w pełni się podpisuję). Moim zdaniem nawet na małej wyspie (Lopud 2008) jest wiele do zobaczenia i nie sposób się nudzić. Jako ciekawostkę podam, że Lopud jest wysepką bez ruchu samochodowego (autko przez 14 dni odpoczywało sobie w Dubrowniku :) ). W tym roku oczywiście również wyspa :D

PS.
Mój głos jako stronniczy chyba nie powinien być brany pod uwagę... :)
W każdym razie pozdrawiam i życzę udanych wakacji :)

A co z walizami, tobołami i Bóg wie czym jeszcze?Jak je tam dostarczyć?
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 28.06.2009 23:56

Auto stało na parkingu w Dubrowniku, 100 metrów od przystani promowej. Wszystkie toboły na prom, 50 minut podróży i... odbiera nas melex z przyczepką na wyspie Lopud :) . Prom zawija do trzech wysp z archipelagu Elafitów (w kolejności: Kolocep, Lopud i Sipan). Wszystkie śliczne, na każdej tylko rowery i melexy :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2009 09:52

witia napisał(a):Auto stało na parkingu w Dubrowniku, 100 metrów od przystani promowej. Wszystkie toboły na prom,

To ja jednak wybiorę inną wyspę, jeśli w ogóle wyspę bo myślę o Dubrovniku w tym roku.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 29.06.2009 11:45

To może Korcula? My po raz pierwszy zaliczyliśmy Dubrownik w 2005 roku właśnie podczas pobytu na Korculi :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2009 12:03

witia napisał(a):To może Korcula? My po raz pierwszy zaliczyliśmy Dubrownik w 2005 roku właśnie podczas pobytu na Korculi :)

Pytanko techniczne. Czy na wyspach są szpitale, bo w nocy gdyby odpukać z dzieckiem coś się stało to promem na ląd raczej ciężko?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne