Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Ciovo

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 25.03.2011 13:31

Popieram Milka Twoje zdanie odnośnie Slatine. Jest to brzydka wioska, nie ma co robić po plażowaniu. Bez samochodu ani rusz. Może gdybym wcześniej nie była gdzie indziej to zadowoliłabym się i tym. Ale rok wcześniej byłam w Makarskiej , potem właśnie Ciovo, a w ubiegłym roku Baśka Voda. Slatine przy Riwierze Makarskiej wypada blado, bardzo blado. Szkoda pieniędzy i urlopu. W tym roku Peljesac. Właśnie niedawno wyperswadowałam swoim znajomym pomysł na urlop w tym szaroburym miejscu. Pozdrawiam
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 25.03.2011 13:59

Sorry, ale nie mogę się zgodzić - Slatine to idealna baza wypadowa do zwiedzania Trogiru i Splitu.
Poza tym co Ty porównujesz - malutkie Slatine do molocha wypoczynkowego jakim jest Makarska?
Jak dla mnie Slatine z naszą trzyletnią córką było akurat - trochę zwiedzania, dużo odpoczynku.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.03.2011 14:12

Martyna 111 napisał(a): Ciovo, ........Slatine wypada blado, bardzo blado. Szkoda pieniędzy i urlopu. . Właśnie niedawno wyperswadowałam swoim znajomym pomysł na urlop w tym szaroburym miejscu. Pozdrawiam

No to powiedz to Borisovi i Vinko :wink: :D
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 25.03.2011 14:14

Wybacz, ale jeżeli odpoczynkiem jest spacer z trzyletnim dzieckiem tą ruchliwą drogą, to mam inne zdanie. Mam dwoje dzieci w wieku szkolnym i droga do portu, lub sklepów lub do kościoła nie była dla nich zachwycająca. A zaznaczam,że lubią spacerować. W ubiegłym roku w Baśce spacerowaliśmy codziennie w stronę Makarskiej kilka kilometrów lub w drugą stronę do Breli i była to sama przyjemność. ale do tego muszą być warunki , a w Slatine ich nie ma. Plażą też nie dało się tam daleko zajść. Wieczorem , albo jeździliśmy do Trogiru, albo siedzieliśmy w apartamencie , bo niestety z nudów można było tam umrzeć. Ja nie mówię ,że molochy typu Makarska są super a małe wioski be. Wręcz przeciwnie, ale te małe wioski muszą mieć klimat.Wszystkie dziury na Riwierze Makarskiej spełniają ten warunek i są piękne , a Ciovo jak dla mnie niestety nie. A jeżeli chodzi o bazę wypadową do Trogiru i Splitu , to przecież jest ona o niebo lepsza z wszystkich małych miejscowości od Splitu do Makarskiej i z tych za nią też.. Nie musi to być Slatine z przejazdem przez słynny zakorkowany most. To jest moje zdanie. Jeżeli Tobie się tam podobało masz do tego prawo.Pozdrawiam.
ankaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankaz » 25.03.2011 14:54

eeeeee......nie taka brzydka. Uważam, że całkiem ładna i przyjemna. Ja tam spędziłam świetny urlop dwa lata temu. W zeszłym roku byłam w Baśce i na Peljesacu to fakt np. Boraka nie ma co porównywać ze Slatiną ale nie można aż tak krytykować. Pozdrawiam tych, którzy jadą w tym roku do Slatiny - będzie napewno super.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 25.03.2011 14:55

zgadzam się z Martyną. ja byłem w Okrugu w 2010 r. i tam również spacer z dzieckiem przyprawiał mnie o dreszcze. 2 mijające się samochody ledwie mieściły się na tych wąskich dróżkach. a my musieliśmy jeszcze na niej znaleźć miejsce dla siebie i dla wózka dziecka. to był koszmar! jeżeli ktoś lubi spacery tylko na linii apartament - plaża, lub odpoczynek bardziej stacjonarny - to wierzę, że Ciovo może mu się podobać. ale jeśli ktoś lubi dużo spacerować i do tego z dziećmi - to już dziwne.
poza tym, tak jak Martyna napisała, miejsc wypadowych do zwiedzania jest wiele. bo przecież w Cro wszędzie jest blisko - mają autostrady :D
Milka.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Milka. » 27.03.2011 00:55

Kochani, nikt nie chce wam niczego obrzydzać, każdy ma inne upodobania i gust, ale zgadzam się 100% z Martyną(i nie tylko), prawdziwa Cro zaczyna się od Splitu na południe, riviera Makarska jest najpiękniejsza: góry Dynarskie za plecami, lazur morza, sosny dające cień i zapach, nawet temperatura wody i powietrza jest dużo wyższa, może i chwilami tłoczno, ale zupełnie inny klimat i kultura wśród ludzi. W ubiegłym roku np., wstydziłam się bardzo za naszych rodaków w Primosten, którzy tak "dobrze" się tam poczuli, że kompletnie za nic mieli tamtejszych ludzi.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 28.03.2011 11:48

no Milka trochę się zagalopowałaś, albo (mam nadzieję) użyłaś skrótu myślowego, który może być źle zrozumiany. to, że ktoś jeździ na Makarską nie oznacza, ze jest lepszy. źle zachowujących się rodaków można spotkać wszędzie - nie tylko od Splitu w górę. no wybacz!!
Milka.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Milka. » 28.03.2011 14:10

KrisM napisał(a):no Milka trochę się zagalopowałaś, albo (mam nadzieję) użyłaś skrótu myślowego, który może być źle zrozumiany. to, że ktoś jeździ na Makarską nie oznacza, ze jest lepszy. źle zachowujących się rodaków można spotkać wszędzie - nie tylko od Splitu w górę. no wybacz!!

Kris, jasne, masz rację! Nikogo nie chciałam tą uwagą urazić, jeśli tak to odebrałeś to przepraszam Ciebie i innych i zgadzam się, że "złe"zachowanie można spotkać wszędzie i to nie zawsze Polacy są winni, ale uwierz proszę, gdyż jeżdżę do Cro od wielu, wielu lat, że Południe jest pod tym względem dużo bardziej zdyscyplinowane i nie jest to moje subiektywne zdanie. Może ten klimat działa bardziej relaksująco? :wink:
plotas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) plotas » 28.03.2011 17:45

Czytając wszystkie wypowiedzi muszę otwarcie powiedzieć, że racje ma każda ze stron.Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Sądzę, że kłótnie i ostre spory nie przekonują nikogo, wręcz przeciwnie (polak jest przekorny)Pozdrawiam całe grono Cro.pl :P
piotr65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr65 » 29.03.2011 09:24

Jak mówi stare przysłowie pszczół: racja jest jak d..., każdy ma swoją. :)
Dla mnie cała Chorwacja jest piękna.
Zacząłem pięć lat temu od Istrii i co rok jadę niżej.
Każdy rejon ma swój urok i klimat.
Pozdrawiam zakochanych w Cro. :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.03.2011 09:43

piotr65 napisał(a):Dla mnie cała Chorwacja jest piękna.

To się nazywa gra wstępna...
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 29.03.2011 22:45

tomyy29 napisał(a):Naprawde, strome podjazdy i zjazdy. A czy ktoś z forumowiczów może podpowiedzieć co warto a czego nie warto zwiedzić/zobaczyć/być na wyspie Ciovo lub jej okolicach? Liczę na Wasze własne szczere opinie dotyczące tego co się podobało, co warto a czego nie.

Pozdrawiam.

My mieszkaliśmy w Kasztel Stary po drugiej stronie zatoki, ale na Ciovo bylismy cztery razy... po prostu blisko i czysta woda. Nie wiem jak jest mieszkac na Ciovo ale plażować jest fajnie szczególnie w tych dwu miejscach w ktorych bylismy .. koniec wyspy

Obrazek

Obrazek

oraz Slatine

Obrazek

Więcej zdjęć w mojej relacji

forum/viewtopic.php?t=29009&postdays=0&postorder=asc&start=0

:wink: :wink:
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 29.03.2011 22:47

Jacek S napisał(a):
piotr65 napisał(a):Dla mnie cała Chorwacja jest piękna.

To się nazywa gra wstępna...

I tak jest najlepiej :wink: :wink: my zaczynaliśmy od Pakostane i co roku niżej na południe.

I pewnie na północ nie pojedziemy :lol: :lol: :lol:
plotas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) plotas » 18.04.2011 20:02

Polecam http://www.interhome.pl/polski/chorwacj ... 4910.412.3 można zarezerwować bezpośrednio u właściciela.Właśnie brat małżonki wraz ze znajomymi zarezerwował cały dom na dwa tygodnie (ostatni tydzień czerwca i pierwszy lipca) 7000 zł .Poleciłem mu zobaczymy jego ocenę .Opiszę ją.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne