Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyspa ciovo pierwszy raz

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dbl18gj
Turysta
wyspa ciovo pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dbl18gj » 09.08.2008 16:41

witajcie.
pierwsze moje wakacje w chorwacji i jestem nieco przerazony.
od kilku dni przeglądam forum i coraz więcej niepokoju.
jeśli moge prosić o wytyczne jak ominąć płatne odcinki w słowenii i pare opinii na temat wyspy ciowo a dokładniej okrug gonji a najlepiej o villa bella której właścicielem jast Darinka Gill wyjeżdzam 5 wrzesnia na dwa tygodnie wraz z dziećmi 8O więc prosze o jakąś porady co zabrać ile zabrać itp.
nie odsyłajcie mnie proszę do szukacza bo to szukanie igły w stogu siana.
z góry dziekuję.
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 09.08.2008 17:53

Głowa do góry... kiedyś musi nastąpić pierwszy raz.
Co do drogi się nie wypowiem, bo jeżdżę inną trasą, ale tyle osób omija słoweńską autostradę, że dasz radę.
Twojej willi nie znam.
Natomiast miejscowość Okrug Gornji -typowa turystyczna miejscowość. Ma swoje plusy i minusy.
Nie wiem czemu masz niepokój i obawy.
Tyle osób z dziećmi tu przybywa....
We wrześniu bardzo już spokojnie i cicho. A jeszcze super pogoda nawet do kąpieli w morzu. Dobrze się też zwiedza, bo nie ma już takiego gorąca.
Co do cen to zapewne apartament masz już taniej. Ceny żywności nie ulegną zmianie, poza owocami i warzywami na straganach.
Duży plus również ze względu na mniejszy ruch na autostradach i granicach, więc podróż nie powinna być uciążliwa.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2008 19:00

dbl18gj napisał(a):witajcie.
pierwsze moje wakacje w chorwacji i jestem nieco przerazony.
od kilku dni przeglądam forum i coraz więcej niepokoju.
jeśli moge prosić o wytyczne jak ominąć płatne odcinki w słowenii i pare opinii na temat wyspy ciowo a dokładniej okrug gonji a najlepiej o villa bella której właścicielem jast Darinka Gill wyjeżdzam 5 wrzesnia na dwa tygodnie wraz z dziećmi 8O więc prosze o jakąś porady co zabrać ile zabrać itp.
nie odsyłajcie mnie proszę do szukacza bo to szukanie igły w stogu siana.
z góry dziekuję.

sprecyzuj "autostrada w słowenii" znaczy chcesz jechać przez A, SLO czy H, SLO
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 15.08.2008 15:02

Spokojnie!:)Ja też byłem w tym roku pierwszy raz w Cro, właśnie w Okrugu Gornjim i tydzień temu wróciłem. Jedziesz we wrześniu a więc pewnie na drogach będzie spokojniej. Trasę pokonałem bez noclegu wyjeżdżając około 16 i o 8 byłem na Ciovo. Chyba udało mi się zdążyć przed szczytem i newralgiczne punkty (bramki, tunele, Trogir) Pokonałem bez większego stania. Aby ominąć Maribor proponuję przed granicą ze Słowenią zjechać z autostrady zjazdem 219 w kierunku na Mureck, potem Lenart i Ptuj a dalej do przejścia w Macelj. Przed wyjazdem dużo czytałem rozbieżnych opinii o Ciovo i Okrugu ale osobiście jestem zachwycony i wiem, że w przyszłym roku wyruszę znów na Ciovo!
Johnas
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Johnas » 21.08.2008 06:32

Parę dni temu wróciłem właśnie z Okrug Gornji. Trasa: Zgorzelec-Liberec-Praga-Znojmo-Wiedeń-Graz-Mureck-Lenart-Ptuj a w Chorwacji autostradą aż do zjazdu w Prgomet. Objazd w Słoweni bezproblemowy -droga pusta, dobrze oznakowana. Okrug Gornji to bardzo ładna miejscowość a Ciovo to dobra baza wypadowa do Splitu, Sibenika czy Krka. Mnie tylko trochę przeszkadzał tłok na wyspie i wszechobecne korki -ciężko dojechać do i z Trogiru ale we wrześniu już nie powinno być takiego problemu. W Okrug Gornji zakupy najlepiej robić w markecie Tommy -na bazarach ceny drastycznie wyższe, na większe zakupy polecam centrum handlowe w Szybeniku przy wyjeździe na Trogir/Split. Miłego wypoczynku.
fider
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fider » 26.08.2008 22:28

Johnas napisał(a):Parę dni temu wróciłem właśnie z Okrug Gornji. Trasa: Zgorzelec-Liberec-Praga-Znojmo-Wiedeń-Graz-Mureck-Lenart-Ptuj a w Chorwacji autostradą aż do zjazdu w Prgomet. Objazd w Słoweni bezproblemowy -droga pusta, dobrze oznakowana. Okrug Gornji to bardzo ładna miejscowość a Ciovo to dobra baza wypadowa do Splitu, Sibenika czy Krka. Mnie tylko trochę przeszkadzał tłok na wyspie i wszechobecne korki -ciężko dojechać do i z Trogiru ale we wrześniu już nie powinno być takiego problemu. W Okrug Gornji zakupy najlepiej robić w markecie Tommy -na bazarach ceny drastycznie wyższe, na większe zakupy polecam centrum handlowe w Szybeniku przy wyjeździe na Trogir/Split. Miłego wypoczynku.

Witam, kolego pamiętasz jeszcze opłaty które musiałęś ponieść na tej trasie?? Będę chyba jechał podobną drogą. W opcji mam jeszcze drogę przez Słowację - Węgry i szczerze mówiąc nie wiem któędy jechać. Chcę w miarę sprawnie dojechać do makarska bez noclegu (oczywiście krótkie przerwy będą).

fider
M.Smoczkiewicz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smoczkiewicz » 27.08.2008 08:57

Proponuję http://www.hac.hr/?task=aut - jest kalkulator, opisy - swietna. Pozdrawiam - Marek
malwii
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malwii » 28.08.2008 13:23

Co do samego wypoczynku to zależy jakie formy wypoczynku lubisz.
W sezonie Okrug Gornij przypomina zatłoczony Sopot (plaża raczej wąska, sztucznie usypany żwirek - za nim wąski chodniczek i pas "barowy" - później już ulica, za którą stoją apartamentowce).
Nie zgodzę się, żeby była to dobra baza wycieczkowo-wypadowa z jednego względu - gigantyczne korki na mości łączącym wyspę z Trogirem. Mam nadzieję, że we wrześniu będziesz tam miał mniejszy tłok i czystszą wodę.
Plaża w Okrug Gornij (w tegorocznym sezonie):
Obrazek
Obrazek
andu-10
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andu-10 » 01.09.2008 08:29

Witam! właśnie wróciłem z Ciovo i podam ci parę rad. Po pierwsze to nie pchaj się na Węgry tylko z Bratysławy jedź prosto na Wiedeń, Gratz itd.
W Słowenii tak jak przedmówcy ci doradzali zaraz za przejściem skręć w prawo i ominiesz płatną autostradę ok 20km a cena 35 Euro!!!!. Przy zjeżdzie do Trogiru z autostrady uważaj bo będziesz zjeżdżał bardzo krętą drogą w dół. W samym Trogirze w zależności od pory dnia lepiej złóż lusterka boczne bo możesz je stracić. Jeśli chodzi o wyjazd z wyspy do Trogiru to nie pchaj się samochodem tylko jeżdzij autobusem opłata 10kun w jedną strone. Co do plazy to rzeczywiście plaża w centrum wyspy Copacobana jest bardzo przeludniona ale jezeli pojedziesz droga dalej w górę wyspy to dojedziesz do pełnego morza i tam jest dopiero raj , mało ludzi, woda super itd.
Jak masz jeszcze jakieś pytanko to pisz na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 11.09.2008 02:14

Własnie byłem na Ciovo ...
trasa Lbn-Koszyce-Bratysława-Split ... trasa fajna bez problemów ( poza częścią polską) - na słowacji ... 30km autostrady szkoda płacić WINIETE!!!

Węgry ... autrostrady akurat w dobrym stranie i ładne- winieta na 10dni kosztuje barszczowo tanio coś ok 20-30pln (jakoś tak).- jedzie się szybko przejazd przez Budapeszt - bez problemów (godz 3-5 rano) a potem świeża ładna autostrada nad BALATONEM ... tak sie ładnie jechało że nawet nie zauważyłem zjazdu nad balaton a tu granica z chorwacją ...NIE MA CO OSZCŻEDZAĆ OMIJAĆ autostrady bo tam stoją "suszarki" i to często ... ZWŁASZCZA na CHORWACJI :)

W Ciovo ...rzeczywiscie korki na wąskiej uliczce, na moscie niby są znaki kto ma pierwszeństwo ale i tak jeżdzą jak chcą. Własnie miałem nocleg w Okrug Gurnij- nad samą plażą i morzem , z widokiem na inne wyspy. plazę super ( wyspa - wiec jest tu szybsze zejście na głeboką wodę)

Polecam :) jak również i MAKARSKĄ ... tam jest bosko i dużo "dziewiczych plaż.

POZDRAV

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne