ewaz80 napisał(a):Niedzwiad, dziękuje:) (...) mój mąż powiedział, że dojedzie do Makarskiej, zostawia samochód i o nim zapomina, tylko autobusy, promy...ale może go przekonam, aby na Brać wybrać się samochodem, trochę mi "szkoda" nie zobaczyć całej wyspy.
(...)
czy mogę się jeszcze zapytać: układam plan podróży i z Makarskiej planuje wybrać się (wstępnie autobusem
) do Trogiru. W Trogirze ile godzin muszę zaplanować na zwiedzanie? z Trogiru zastanawiałam się także nad wyprawą promem do :
- Drenik maly, Drvenik Veli i powrót Trogir
czy bardziej polecacie
- trogi - slatine - split i ze splitu wrócilibyśmy autobusem do Makarskiej?
ślicznie dziękuje za pomoc:)
Hej,
jeśli mogę to wtrącę swoje trzy grosze:
- nie warto planować zbyt wiele na jeden dzień, bo później nie będziesz pewna gdzie co było
, po co oglądać cała wyspę na raz? przyjemność warto sobie przedłużać, smakować każdy zakątek,
- przekonaj męża do automobila, bo szkoda mordęgi na miejscową komunikację, ponad to
autobusy to strata czasu.
- na Braciu samochód jest po prostu najlepszym środkiem komunikacji, ale w miasteczkach są naprawdę waskie uliczki, więc czasem lepiej nie pchać się za daleko, bo może być problem, koniecznie sprawdzić ręczny hamulec, będzie potrzebny,
- Trogir jest malutki, może trochę większy od Starówki w Warszawie, a może i nie, więc jeśli tylko chcecie połazić, to nie będzie to długo trwało,
- podróż do Trogiru ze Splitu autobusem to koszmar, jakieś 25km autobus jedzie około godziny, lepiej poszukać stateczku w porcie, są takie "busiki wodne" ale w tym nie pomogę, bo sam nie znalazłem
w mojej starej relacji
Brać2009 jest zdjęcie z "peronu" w Trogirze, może pomoże
Jeszce moje ostatnie bardzo nieobiektywne sugestie i już się nie mądrze:
- warto pojechać do Splitu poszukać drogowskazu TRAJEKT (prom) i na Brać do Supetaru. Dalej już wg życzeń Waszmościów,
- zwiedzić warto Škrip, Pustelnię Blacę(raczej tylko z zewnątrz chyba), Postirę, Pucisce, Sumartin.
- warto się zakotwiczyć na dłużej w Povlji, Splitskiej,
- najczystsza woda była w Milnej i Povlji,
- najfajniejsza plaża była w Povlji,
- Bol nie jest takim cackiem z dziurką, jak je malują, dla mnie szkoda czasu.
- najspokojniejsza mieścina to Splitska,
- najlepsza trasa spacerowa to Splitska - Postira (przy morzu)
- najlepszy wybór - TWÓJ, co wybierzesz, będzie dobrze, bo na Braciu nie ma skuchy