Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyspa Brać promem - Sumartin i jak dalej?

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 15.04.2015 22:01

Podbiję trochę wątek.
Będziemy w tym roku w Tucepi i myślałem, żeby na jeden dzień wyskoczyć na Brać. Planowałem skorzystać z promu w Makarskiej (z samochodem) i potem pojechać do Bol, zobaczyć miasto i Zlatni Rat, poplażować i wrócić wieczorem. Trochę mnie jednak martwi to co piszecie o promach, że można się nie dostać z powrotem tego samego dnia :D Miał ktoś może takie doświadczenia, napiszcie coś o tym. Czy raczej nie ma czego się bać.
Z drugiej strony przeczytałem w tym wątku o możliwości wycieczki z Makarskiej prosto do Bol. To by mi chyba nawet bardziej odpowiadało, żeby samochodu nie zabierać, z Bol na Zlatni rat to przecież rzut beretem. I nie chodzi mi o Fish Picnic, bo to mnie nie interesuje. Chciałbym tylko, żeby ktoś nas przewiózł na drugą stronę i odwiózł z powrotem.
Jak widzicie najlepiej taką jednodniową wizytę na Brać? Dzięki
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.04.2015 22:24

Jeśli interesuje Cię tylko Bol i "Zlati Rat" to na 100% znajdziesz jikiś "Fisz Picnick" który z Makarskiej pływa do Bol. Pojesz , potańczysz, popijesz i popływasz :oczko_usmiech: :mrgreen: . Jeśli chcesz jeszcze coś na wyspie zwiedzić, to płyń promem.
Tu masz "rozkład jazdy" promów Makarska-Sumartin
CAM00269.jpg

A tu Split-Supetar
CAM00270.jpg
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 15.04.2015 22:38

dzięki. Fish picnic mnie nie interesuje, nie lubię takich organizowanych rejsów. To nie jest tak, że muszę zobaczyć Bol i Zlatni rat. Tak sobie po prostu wymyśliłem, że to będzie dobra opcja przy płynięciu z Makarskiej do Sumartinu wraz z autem. Jak to jest z tym powrotem, dostanę się samochodem bez problemu? Czy cena obejmuje drogę tam i z powrotem? W jaki dzien najlepiej się wybrać, żeby było najmniej ludzi? Jesli macie jakiś inny ciekawy pomysł na jednodniowy wypad jestem otwarty na propozycje
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.04.2015 22:45

Cena jest w jedną stronę 160Kn za auto, 33Kn za dorosłego i 16,50Kn a dziecko do 12 roku życia. http://www.jadrolinija.hr/docs/default- ... f?sfvrsn=2
Nigdy nie płynąłem z Sumartinu, zawsze pływam z Sutiwanu (choć z moich apartamentów widzę "port" w Sumartinie ;) ). Możesz przypłynąć rano promem z Makarskiej, pojeździć cały dzień po wyspie (Bol, Vidova gora itp) a wieczorem wrócić promem do Splitu
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 16.04.2015 00:58

creep22 napisał(a):Jesli macie jakiś inny ciekawy pomysł na jednodniowy wypad jestem otwarty na propozycje

Proponuję wypad z noclegiem na wyspie! Do bagażnika zapakuj namiot - igloo kupisz do 100zł, karimatę, ewentualnie koce z apartamentów zabierz.
Zamiast Brac polecam Hvar. Prom Drvenik - Sućuraj (tańszy, krócej płynie, częściej i dłużej kursuje).
Promy: http://www.chorwackie.pl/dalmacja/trans ... dkowa.html
Przejedziesz całą wyspę, zwiedzisz miasto Hvar i przenocujesz na którymś z kampingów
jakie-campingi-na-hvarze-polecacie-t37323.html#p983960
klub-milosnikow-wyspy-hvar-t21885-1605.html#p1568650
Na drugi dzień, w drodze powrotnej przez wyspę, dalsze zwiedzanie miast/zatok i wieczorem wrócisz do Tucepi.
W torbę z namiotem zapakuj dobrą mapę np. wydawnictwa Freytag&Berndt: http://allegro.pl/brac-hvar-split-chorw ... 78586.html
Przed wjazdem na prom zatankuj auto. INA przed Makarską > https://goo.gl/maps/RA1bO
Na Hvarze stacje są w Jelsie i w Hvarze stacje-paliw-wyspy-t23645.html#p1199265

Na wyspie wypoczniesz od gwaru i tłoku makarskiej riviery, a dzieciaki będą miały frajdę.
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 16.04.2015 19:21

dzięki, pomysł świetny choć wiem, że żona nie zgodzi się na nocleg w namiocie :D
Na hvar też pojadę, chciałem właśnie przejechać promem i odwiedzić miasto Hvar, a potem wrócić w tym samym dniu. Myślę, że damy radę
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 17.04.2015 01:56

creep22 napisał(a):dzięki, pomysł świetny choć wiem, że żona nie zgodzi się na nocleg w namiocie :D
Na hvar też pojadę, chciałem właśnie przejechać promem i odwiedzić miasto Hvar, a potem wrócić w tym samym dniu. Myślę, że damy radę

Masz czas aby żonę przekonać. Ewentualnie nocleg poszukać w Jelsie.
Dasz radę w jeden dzień lecz ile z tego będzie na zwiedzanie i odpoczynek? Policz:
a/ oczekiwanie/kolejka na prom,
b/ przeprawa,
c/ jazda przez wyspę > https://goo.gl/maps/Dk5cQ
przejedź kawałek z google sv i oceń > https://goo.gl/maps/sv3dQ > https://goo.gl/maps/YFxGQ

tu warto rozłożyć ręcznik:

mapa > http://www.fmix.pl/zdjecie/3495092/70hv ... /rozmiar/4

W jeden dzień dasz radę skorzystać z atrakcji wokół Cetiny - rafting, zipline, http://www.radmanove-mlinice.hr/index.p ... an-s-mills itd.
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 17.04.2015 22:06

dzięki za podpowiedzi
Wiem, że w jeden dzień Bóg wie czego nie zrobimy dlatego planowaliśmy jedynie zobaczyć miasto Hvar - niestety jest najdalej. Chciałbym się dostać na pierwszy prom, żeby mieć dużo czasu na tej szalonej drodze - przy moim lęku wysokości to będzie coś, żonie wolę na razie nie mówić jak to wygląda. O noclegu na wyspie myślałem, zobaczymy na miejscu
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 23.04.2015 19:33

pasażer napisał(a):tu warto rozłożyć ręcznik:

...i rozbić namiot. :)
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 25.04.2015 19:50

Pytanko. Potrzebna rzetelna i konkretna informacja. Przy zakupie biletów na Jadrolinija, konkretnie Split-Supertar. 5 osób, plus auto, w cenie biletu za auto jest wliczony kierowca, 4bilety i samochód,czy potrzebuje 5 biletów plus za bilet na auto?
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 25.04.2015 19:52

Zawsze za prom Jadrolinii płacisz: osobno samochód, osobno ludzie. Czyli auto + 5 osób, w tym wypadku.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.04.2015 21:44

piotrekbeti napisał(a):Pytanko. Potrzebna rzetelna i konkretna informacja. Przy zakupie biletów na Jadrolinija, konkretnie Split-Supertar. 5 osób, plus auto, w cenie biletu za auto jest wliczony kierowca, 4bilety i samochód,czy potrzebuje 5 biletów plus za bilet na auto?

Z wszystko/wszystkich płacisz osobno. Samochód (bez kierowcy)160Kn, osoba dorosła 33Kn, dziecko do 12 roku życia 16,50Kn http://www.jadrolinija.hr/docs/default- ... f?sfvrsn=2
Greg40
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg40 » 27.04.2015 20:03

Kilka pomysłów na jednodniowy Brač możecie znaleźć w relacji z mojej wycieczki do Chorwacji w opisie drugiego dnia wycieczki - "Wyspa Brač – Kamieniołom świata (dzień drugi)":

i tu był link ;-)

Ale skoro nie mogę zamieszczać linków, jako forumowicz o krótszym stażu ;-) to wpisanie w Googla: "Chorwacja" "nauka jazdy dla początkujących"

załatwia sprawę ;-)
XxxElViSxxX
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) XxxElViSxxX » 29.05.2015 16:32

Witam
Czy orientujecie się może czy na wyspę można płynąć z psem?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.05.2015 18:17

XxxElViSxxX napisał(a):Witam
Czy orientujecie się może czy na wyspę można płynąć z psem?

A dlaczego by nie można było??? :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

wyspa Brać promem - Sumartin i jak dalej? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies