napisał(a) daras404 » 16.09.2014 16:48
Witam, czy ktoś może zna zasady korzystania z promu, a dokładnie mówiąc czy w dniu nabycia biletu, mamy zagwarantowaną przeprawę?
O ile ze Splitu do portu Supetar na wyspie Brać promy kursują dość często, to z Makarskiej do Sumartin prom pływa tylko 4 razy dziennie. Wypływając z Makarskiej 2 promem o godz. 12.30 mamy tylko jedną możliwość powrotu o godz. 18.30. Nie ma możliwości zakupienia od razu biletu powrotnego. Bilet jest ważny cały dzień, nie jest przypisany do konkretnej przeprawy. Na prom wchodzi około 25 samochodów. Podczas mojej przygody na prom wjechały tylko 23 samochody, gdyż dużo miejsca zajęły kampery i duże wozy terenowe. I teraz moje pytanie dotyczące ostatniego kursu:
- czy możliwe jest że po przypłynięciu na wyspę mogę spotkać się z odmową sprzedania biletu powrotnego?
- czy w dniu nabycia biletu mamy gwarantowaną przeprawę, czy pani w kasie znając ilość zakupionych biletów oraz ilość aut które już skorzystały z przeprawy, reglamentuje sprzedaż biletów po godz. 15.00 - od czasu odpłynięciu przedostatniego promu?
- czy w przypadku braku biletów na prom do Makarskiej, kasa w Sumartin pomaga w nabyciu lub posiada w sprzedaży bilety na prom odpływający z miasta Supetar do Splitu, skąd po godz. 18.30 możemy skorzystać jeszcze z 3 promów / w tej samej cenie /?
- czy zasady nabywania biletów na trasach tych bardziej uczęszczanych Supertar - Split i np. na wyspę Hvar Drvenic - Sucuraj są takie same?
Ps. Sama wyspa bardzo piękna. Czas na niej jakby wolniej płynął. Odległości pomiędzy miejscowościami wydawałoby się że niewielkie, rzędu 20 - 30 km, ale prowadzące do nich drogi urokliwe, strome i bardzo kręte, przejazd zajmuje dużo więcej czasu niż mogłoby się wydawać. Nie polecam jednodniowej wyprawy na wyspę z Makarskiej po godz. 9.00, bo te 4 godziny to za mało aby zwiedzić całą wyspę - pamiętając o tym, że trzeba być w porcie przynajmniej 30 minut przed odpłynięciem a i miejsce w kolejce jest ważne, co potwierdza kolega tomek0309. Na samym początku września głównie miasteczko Pućiśća, ale również Bol i Sumartin bardzo ciche i spokojne jakby już całkowicie po sezonie, no może poza słynną plażą w Bol, na której dużo ludzi. Sama plaża mnie akurat mnie nie zachwyciła. W tym czasie w Makarskiej i Omisiu sezon był jeszcze w pełni. Pozostałych miasteczek, nie zdążyłem objechać więc nic o nich nie jestem w stanie powiedzieć, choć na pewno są piękne.
Ostatnio edytowano 17.09.2014 20:24 przez
daras404, łącznie edytowano 3 razy