Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Brać - plaże - prośba

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cambriaaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cambriaaa » 15.07.2013 06:45

Szanowni Cromaniacy,
Jesteśmy w Postirze na wyspie Brać. Przeczytaliśmy wszystko na forum, każdą cudowną relacje z Braci ale już zabrakło czasu na usystematyzowanie informacji o plażach. Czy możecie napisać Wasze rankingi plaż na wyspie. Jesteśmy w 3 rodziny, szukamy plaż niezatloczonych, raczej dzikich, bez hałasu i zgiełku- takich naszych plazyczek. Bardzo proszę o pomoc, o ile to możliwe z namiarami jak dojechać, oczywiście fotki też mile widziane. Z góry dziękuję za odpowiedzi :D .
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 15.07.2013 06:49

cambriaaa napisał(a):Szanowni Cromaniacy,
Jesteśmy w Postirze na wyspie Brać. Przeczytaliśmy wszystko na forum, każdą cudowną relacje z Braci ale już zabrakło czasu na usystematyzowanie informacji o plażach. Czy możecie napisać Wasze rankingi plaż na wyspie. Jesteśmy w 3 rodziny, szukamy plaż niezatloczonych, raczej dzikich, bez hałasu i zgiełku- takich naszych plazyczek. Bardzo proszę o pomoc, o ile to możliwe z namiarami jak dojechać, oczywiście fotki też mile widziane. Z góry dziękuję za odpowiedzi :D .

I to jest dokładnie to pytanie, które chciałam zadać bywalcom wyspy Brac :wink:

:papa:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.07.2013 12:59

milka530
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) milka530 » 13.08.2013 10:04

Witam , wybieram się za tydzień na Brać do Supetaru .Mam prośbę czy Pani Kasia ( widzę że ekspertka )mogłaby coś podpowiedzieć co warto obaczyć ,żeby tylko nie leniuchować na plaży (a przy okazji jakie są plaże w Supetarze i czy lepiej pojechać na jakąś mniejszą zatoczkę z plażą i gdzie ). Będziemy tam tydzień i chcemy trochę poplażować ale i coś zobaczyć .Czy można tam wynająć skuter i ile to kosztuje ? Może Pani tez polecić jakieś klimatyczne konoby z dobrym i niedrogim jedzonkiem ?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 13.08.2013 10:21

cambriaaa napisał(a): szukamy plaż niezatloczonych, raczej dzikich, bez hałasu i zgiełku- takich naszych plazyczek. Bardzo proszę o pomoc, o ile to możliwe z namiarami jak dojechać, oczywiście fotki też mile widziane. Z góry dziękuję za odpowiedzi :D .

Sprawdźcie Tri Luke - info w tym poście mojej relacji z 2012.

Jeśli mają być mało zatłoczone, to próbuj albo pomiędzy Sumartinem a Bolem, albo na zachód od Bola, w Murvicy i Farskiej. Dojazd do tych pierwszych jak w ww. poście (choć dalej trzeba z nogi), a do Murvicy i Farskiej prowadzi droga z Bola.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.08.2013 10:26

Może się mylę, ale wydaje się, że Pani Kasia nie będzie powtarzać tego, co przez kilka osób zostało konkretnie napisane i jest w ich relacjach z tej części wyspy.
O plażach w Supetarze i Sutivanie też było sporo napisane. Wystarczy zerknąć na relację i wątki zawierające w tytułach te nazwy miast.

Plaża "miejska" w Supetarze jest na prawo od przystani promowej- dość miejsca, kamyczki i lasek obok campu.
Druga jest z drugiej strony, za portem. Na pytanie "czy nie lepiej jechać nad jakąś zatoczkę" odpowiadam:
a skąd wiadomo co komu leży a co nie?
Może wam się te plaże miejskie spodobają a może nie?
Pomiędzy Supetarem a Sutivanem różnych zatoczek nie brakuje, ale tam są nie jakieś extra ładne plażyczki, lecz po prostu wcięcia w linii brzegowej, skaliste z reguły, ale do wody zejść się oczywiście da.
Jak ktoś szuka odludzia- zawsze może się przecież przespacerować i SAMEMU OCENIĆ CO I CZY MU ODPOWIADA.

Jakieś lepsze plaże- to dopiero w rejonie obok Splitskiej i przed nią - Babin Laz, Zastup i 2 małe, w miarę ciche (bo poniżej szosy) zatoczki z zieloną wodą, ale i czasem glonami, tak więc oględziny na miejscu są wskazane.
Za Postirą ulubiona przez dzieciaki Lovrećina ale w tym pasie brzegowym jest jeszcze kilka małych zatoczek- bez tłumów.
Knajpy też były opisane. W Supetarze są ze 3 jedna przy drugiej (w tym pizzeria) na nabrzeżu portowym.
W każdej jest dobre jedzenie. Ale jak chcecie poza turystyką jadać to trzeba iść dalej od portu. Tyle że większość knajp jest właśnie... przy nabrzeżach. To zresztą oczywiste w miejscowościach nadbrzeżnych.

Co zobaczyć?
Opisano tego tyle, że pozostaje się zapoznać. Wycieczka do najstarszej wsi na wyspie (Śkrip), do sympatycznych miejscowości typu Boboviśca na Moru, Milna. Koniecznie Puciśća i Klesarska Śkola oraz Povlja no i Bol oraz wjazd na Vidową Gorę (szosą).
Dla wytrwałych- szlak do najciekawszego zabytku wyspy- czyli Pustinja Blaća.
Naprawdę- poczytajcie relację, najlepiej od Nero i Myszy i Tonego Montany oraz Maslinki, bo znajdziecie tam wszystko co interesujące.
Nie ma sensu klepać w kółko tego, co już ktoś wystarczająco dobrze opisał.
milka530
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) milka530 » 13.08.2013 10:49

Bardzo dziękuję za wskazówki , przyznam ,że dopiero od wczoraj jestem na forum i nie za bardzo miałam i mam czas przeglądać całe forum ,tych wątków jest dość dużo , ale wskazane relacje na pewno usprawnią mi poszukiwania .A o skuterach coś ktoś wie i gdzie są wypożyczalnie w Supetar?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.08.2013 10:53

mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.08.2013 10:53

milka530 napisał(a):Bardzo dziękuję za wskazówki , przyznam ,że dopiero od wczoraj jestem na forum i nie za bardzo miałam i mam czas przeglądać całe forum ,tych wątków jest dość dużo , ale wskazane relacje na pewno usprawnią mi poszukiwania .A o skuterach coś ktoś wie i gdzie są wypożyczalnie w Supetar?

W Supetarze, przy porcie jest wypożyczalnia.
Wypożyczenie na cały dzień kosztuje coś koło 300 kuna.
milka530
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) milka530 » 14.08.2013 08:47

do marshalla
Super relacja z Brać w 2012r ,my jedziemy za tydzień na Brać do Supetar i na pewno skorzystamy Waszych relacji , czekam na pozostałe relacje z wysp Chorwacji .Ja trochę znam wyspy od strony morza ,żeglujemy na łódkach , więc mogę trochę na ten temat powiedzieć , o marinach ,zatokach .W tym roku była Czarnogóra , ale dwa razy Chorwacja Dalmacja i Kornaty .
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 19.08.2013 12:37

^^
Dzięki za miłe słowa. Ja póki co poznaję wyspy "od środka", czyli objeżdżając samochodem, ale już tli się pomysł na trasę żeglugi po południowej i środkowej Dalmacji...
Marek Marecki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek Marecki » 20.08.2013 22:14

Też wybieram się na Brać, 23.08 jadę do Sutivanu. Czy może ktoś mi podać informację, jak wygląda sprawa z knajpami w tym miasteczku?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.08.2013 14:33

:roll: :?:
Znaczy się co?
Czy są?
Tak. Knajpy są.
Normalne.
To nie Egipt lecz CRO- niewiele się zmienia.
Menu Ci nie podam bo jest na miejscu a smak potraw ocenisz sam. Ja mam inne podniebienie. :)

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone