Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Brac - camping poszukiwany

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AniaJ.
Cromaniak
Wyspa Brac - camping poszukiwany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 24.05.2005 09:42

Moi drodzy!

Szukam i szukam na naszym forum, ale doszukac sie nie moge...

Czy ktos byl na jakimkolwiek campingu na Bracu? Wiem, ze jest ich tam niewiele, i podobno nie sa polozone przy plazy... Mam zamiar zatrzymac sie tam jedynie na jedna lub dwie noce, ale zalezy mi na tym, zeby camp byl w miare mozliwosci cichy, spokojny, no i czysty.
Wczesniej nie planowalam pobytu na Braciu, ale zamarzylo mi sie odwiedzenie pustelni Blaca (znajomi byli, opowiadali wspaniale o tym miejscu:) oraz zdobycie Vidovej Gory. Plaze w Bolu wole obejrzec z daleka, z gory :wink: bo mysle ze w sierpniu moze byc ciasnawo:) A pozniej na Hvar :D

Prosze wiec o informacje od osob, ktore byly na tamtejszych campingach, gdzie warto, a gdzie absolutnie nie zatrzymywac sie na Braciu?

Sloneczne pozdrowienia :papa:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 24.05.2005 09:59

No niestety na tej wyspie z kempami jest kiepsko :(
Między innymi z tego powodu w zeszłym roku spędziłem tam bodaj 5 dni zamiast ponad tygodnia.
ale do rzeczy: najwięcej kempów masz w Bolu-bodaj 7 z tego tylko jeden położny jest przy plaży. Z tymże jest to podwórko klasztoru dominikańskiego. Brzydkie, male, otoczone murem. Nie ma gdzie zostawic auta a klientela to głównie imprezowa młodzież /specyfika tej miejscowosci zresztą/ . Na pozostałe kempingi nawet nie chciało mi się wchodzić bo wystaraczjacą antyreklamą jest położenie nawet 1 km od morza na zboczach otaczajacych Bol, w pełnym słońcu z niewielkimi drzewkami.
Campy są też w Sutivanie i Supertarze. Ten pierwszy jest malutki - zatłoczny był nawet we wrześniu. w Supetarze są 2 kempingi połozone po dwóch stronach drogi-jeden większy i teoretycznie lepszy bo prawie na plaży tyle że jak na Chorwację bardzo kiepskiej. Problemem nr 1 na tym kempingu był dla mnie jednak stan sanitariatów. Właściciel ma bardzo luźny stosunek do sprzątania więc łazienki nie przypominają chorwackich. Po przyjeździe z Rudine byl to delikatnie maly szok. Zostalismy tam bo nie było wyboru w końcu chcielismy zobaczyc tę wyspę. Informacje pewnie nie są dla Ciebie pocieszajace ale przynajmniej wiesz czego się spodziewać. Mi rok temu w sprawie kempingów na Brac nikt nie potrafił pomóc.
PZDR :)
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 24.05.2005 10:13

Hmmm...
Masz racje, nie brzmi to wszystko zachecajaco... Piszesz o imprezowej specyfice okolic miasteczka Bol... tego wlasnie sie spodziewalam. To co napisales (dzieki za blyskawiczna reakcje :lol: ) upewnilo mnie o slusznosci decyzji: Brac potraktuje jako krotki przystanek przed reszta wakacji:) Tak jak wspomnialam zalezy mi na zobaczeniu pustelni, widoku z gory Vidovej, no i jeszcze moze jaskini...chyba nazwa mi gdzies umknela:) Dwa dni na to na pewno wystarcza.
A przy okazji, jesli byles rok temu przez 5 dni, pewnie troche zwiedziles ta wyspe. Jesli znajdziesz chwilke, napisz co jest naprawde warte zobaczenia.
Z gory dziekuje:)

Jesli z campami jest tak kiepsko, to moze nalezy rozwazyc jakis pokoik na te dwie noce... Musze to przemyslec
:la:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.05.2005 23:51

Osobiście na na Bracu nie byłem, a szukając infornacji
o tej wyspie znalazlem takie linki:
http://www.bol.hr/index.php?ukljuci=kampovi
http://www.otokbrac.com/hr/index.htm
Jest tu trochę informacji o kampach i wyspie.
pozdrawiam
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 25.05.2005 09:32

Aniu. A może uda Ci sie znaleźć jakiś apartament na ten krótki pobyt na Braciu.
Tak sobie myślę, że jest to jakieś rozwiązanie. Kiedyś tak zrobiłam.
Jadąc do Dubrovnika autobusem wysiadłam w mieście i .... podeszła do mnie Pani ( zresztą takich Pań było mnóstwo :wink: ) i zapropnowała w miarę przystępny apartament w centrum, nie wybrzydzałam ( wzięłam pierwszy lepszy choć można było szukac bo jak mówię oferujacych było mnóstwo).
Spędziłam tam dwie noce i zwiedziłam sobie Dubrovnik, apartament był bardzo wyskoko położony ale w fajnym miejscu i z pięknym widokem. Wiem, że można było znaleźć apartament dużo bliżej starego miasta.
Mimo, że jestem fanem kempingów i to tych najlepszych :lol: to ten czas był niezpomniany, spacery po mieście i nie tylko po tej starej części, przejazdy autobusem. Było fajnie.
Ale do czego zmierzam .... :!: Na Braciu miesteczka są dużo, dużo mniejsze tak więc i klimat takiego pokoju/apartamentu na dwa dni jest zupełnie inny ( lepszy) . A małych przytulnych miejscowości jest dużo np. Marina ( o ile nie myle nazwy) i wbrew pozorom w sierpniu też znajdziesz coś ciekawego. W zeszłym roku szukałam rodzicom na sierpień apartamentu na Hvarze i żaden problem do wyboru do koloru ( zostali w Jagodnej u właścicielki kempingu).

Przemyśl sobie to :hearts:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 25.05.2005 17:19

AniaJ. napisał(a):A przy okazji, jesli byles rok temu przez 5 dni, pewnie troche zwiedziles ta wyspe. Jesli znajdziesz chwilke, napisz co jest naprawde warte zobaczenia.
Z gory dziekuje:)

Aniu zajrzyj tu:
forum/viewtopic.php?t=6732&postdays=0&postorder=asc&start=0

Na temat tego co warto na Brac pisałem tam nie tylko ja ale wiele innych osób.
PozdraV :)
majus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majus » 26.05.2005 13:10

AniaJ. napisał(a):Hmmm...
....

Jesli z campami jest tak kiepsko, to moze nalezy rozwazyc jakis pokoik na te dwie noce... Musze to przemyslec

Jeśłi mogę coś dodać, to z planowaniem pobytu w Bol trzeba być bardzo ostrożnym. Rok temu - sierpień, były takie chwile, że ludziska musiały nocowały w samochodach, nic nie można się było doszukać nawet na jedną noc. To "nic" to nie znaczy dosłownie "nic", ale trzeba było być troszkę wcześniej bo z miejscami był okropny problem. Sami mieszkaliśmy przy takiej stacji trafo w nie dokończonym domu, u wrednego gospodarza (rzadkość) i za okropne pieniądze i w zasadzie cieszyliśmy się, że coś się znalazło.
A z kempami to co wszyscy piszą to prawda - OKROPNOŚĆ !!!
A tak wogóle to miasteczko jak miasteczko, ale najbliższa okolica Bol jest bardzo zaniedbana.
Do centrum miasteczka to rano da się wjechać, a później już jest tak oparkowane, że trzeba mieć na prawde szczęście aby było jakieś wolne miejsce.
No i na róg to proponuję przepłynąć z centrum bot taxi - było po 5 KUN - bo na piechotkę z centruma to dość daleko (alternatywnie jest jeszcze cicuchcia na oponkach też 5 KUN).
Przed plażą jest też płatny parking, ale i tam w godzinach południowych z miejscami było roznie - samochody stoją na zboczu w pełnym słońcu.
No i popieram pomysł odwiedzenia wyspy niż planowania na niej dłuższego pobytu, chyba że jest się zapalonym windsurfingowcem, to wtedy przez 4 godziny dzinnie mozna robić coś więcej niz pić piwo :)

miłego wypoczynku

ps. może troszkę pesymistycznie to brzmi co napisałem, ale przynajmniej widok z góry robi wrażenie.
No ale i tu przy odrobinie szczęścia i bezchmurnym niebie jest jeszcze ładniej. A niebo jest bardzie czyste po wietrznej nocy - a wiać potrafi :D
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 06.06.2005 16:25

Dziekuje wszystkim za informacje.

Mam kolejny pomysl na zwiedzenie wyspy Brac: moze uda sie zatrzymac gdzies w okolicy Makarskiej, na jakims milym kampie i wybrac sie promem z Makarskiej na wyspe na wycieczke jednodniowa. Te dwie rzeczy, ktore naprawde mnie tam interesuja z pewnoscia zdolam zobaczyc w ciagu jednego dnia. Musze to przemyslec...
Jakos tak Brac nie pociaga mnie az tak bardzo, zeby spedzac tam wiecej czasu;) :roll:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 06.06.2005 19:37

Ania.
To jest bardzo dobry pomysł. Promy kursują bardzo często i do późna tak więc jak wstaniesz wcześnie to zobaczysz sporo :hearts:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2005 22:26

http://www.hrvaska.net/eng/main_srednja ... it_ENG.htm
Na tej stronie można znaleść kamping Supetar na wyspie Brac
na zdjęciach wyglada zachęcająco.
:papa:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 07.06.2005 07:01

Janusz Bajcer napisał(a):http://www.hrvaska.net/eng/main_srednja_dalmacija_split_ENG.htm
Na tej stronie można znaleść kamping Supetar na wyspie Brac
na zdjęciach wyglada zachęcająco.
:papa:

Ten zachęcająco wyglądający kemping opisałem nieco wyżej :twisted: Szkoda ze własciciel nie zrobil zdjęć toalet i pryszniców :oczko_usmiech:
Króko mówiąc nie polecam.
PZDR :)
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 07.06.2005 11:08

No tak. To upewnia mnie w przekonaniu, ze dluzszy pobyt na Braciu - to nie dla mnie :roll:

Teraz zabieram sie za szukanie campu w okolicy Makarskiej! Zeby jednak na ten Brac sie dostac:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.06.2005 16:12

Na zakłedce foto na stronie tego kampingu są zdjecia
toalet , ale jeśli osoba która była na tym kampie osobiście
i go nie poleca to trzeba jej wierzyć.
No cóż zdjęcie to tylko zdjęcie, nawet ładnie wykończona
łazienka i ubikacja nie posprzątana cudem nie będzie.
pozdrawiam
bea
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bea » 12.06.2005 16:16

jeli ktos z Was był na Brac to może mi odpowie. Czy i jek można najbliżej podjechać autem do tej puistelni w Blaca?

pozdr
bea
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bea » 12.06.2005 16:18

[quote="Maciej"]No niestety na tej wyspie z kempami jest kiepsko :(
Między innymi z tego powodu w zeszłym roku spędziłem tam bodaj 5 dni ..........

Czy wiesz jak dojechać, dojść do tej pustelni BLACA?

pozdr
Następna strona

Powrót do Kempingi