Hej !
Zgodnie z obietnicą podzielę się moim skromnym doświadczeniem z campami na BRACU. W roku 2010 na wyspie spędziłem kilka dni, nocowałem na 2 campach w mjsc Supetrar ( camp SUPETAR) 3 noclegi, oraz 2 noclegi na campie MARIO w Bolu .Oglądałem pobieżnie inne campy. Podróżowałem po Bracu na piechotkę, więc ciągle byłem przemęczony ( tak mi pasuje)i nie zwracałem uwagi na wiele rzeczy które mogłyby by być, istotne dla campingowców z pojazdami i camperami.
Osobiście najbardziej przypadł mi do gustu camp w Supetarze, położony kilkaset metrów od centrum przy drodze Supetar-Postira.
Uwaga, próbuję wstawić moje pierwsze zdjęcie na CRO PL, nie umiem pomniejszyć fotki... w ciągu paru dni się nauczę.
Jako piechur do campu doszedłem przybrzeżną asfaltową drożką ;
Camp okazał się przestronny, zacieniony i pusty (połowa czerwca). Sanitariaty trochę starawe, ciepła woda tylko w jednej kabinie i umywalce.Może z uwagi na brak ludzi. W recepcji nikogo, od razu wyruszyłem w teren, wróciłem późnym wieczorem a w recepcji pustka, na campie dołączyli jacyś Francuzi. Drugiego dnia podszedł do nas bardzo uprzejmy właściciel, powiedział ,że ruch na campie zaczyna się od lipca. Policzył nam dniówkę ok 11 euro ( dwie osoby, 1 mały namiot, bez pojazdu i prądu), zaoferował tanią rakiję, skorzystaliśmy.
Kilka fotek campu;
plaża w pobliżu campu( plaża ta ciągnie się bardzo długo w kierunku Splitskiej, nie mam innych fotek ale jest naprawdę urocza )
Innych campów w tej części wyspy nie ma (okolice Splitskiej i Postiry)
Piszę tylko o campach... Brac jest fascynujący, wgmnie fantastycznie został opisany przez INES , HEPIKA i wielu innych (korzystałem z tych relacji przy planowaniu podróży-przebijają wszystkie przewodniki renomowanych wydawnictw )
Wracając do campów, na trasie Supetar -Sutivan widziałem camp w Sutivanie ( fajnie opisany przez HEPIKA ), natomiast mimo poszukiwań nie nie odnalazłem campu w mjsc, Mirca znajdującej się w połowie drogi pomiędzy Supetar a Sutivan. Widnieje on na wielu mapach, miejscowość jest malutka i chyba nie mogłem przegapić jego lokalizacji.
W tzw środku wyspy ( mjsc. typu Lozica, Donji Humac, Nerezisca itp... z cała pewnością nie ma campów, bo i po co) . Nie byłem w nadmorskich znanych mjsc. Milna, Pucisca, oraz Sumartin,jednakże wertując szczegółowo neta nie znalazłem żadnych informacji o campach.
Pozostałe campy znajdują się w mjsc. BOL o których napiszę za kilka dni, niestety będzie to ogólny opis...może parę fotek.
Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
Pozdrawiam GAJUS