Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Brač, wyspa Hvar i Gradac...Piąty raz w CRO :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 24.05.2009 22:03

dziękuje za informacje , mam wielką nadzieję że uda mi się zobaczyć to miejsce o czym w pewien jesienny wieczór poinformuje w tym dziale.
Co do translatora to podejrzewam że tekst został "ucięty" z powodu ograniczonej ilości znaków
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 26.05.2009 12:13

stary_jac napisał(a):dziękuje za informacje , mam wielką nadzieję że uda mi się zobaczyć to miejsce o czym w pewien jesienny wieczór poinformuje w tym dziale.
Co do translatora to podejrzewam że tekst został "ucięty" z powodu ograniczonej ilości znaków

bez problemu tam trafisz :) Pozdrawiam
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 26.05.2009 14:48

a ja sie kurcze wzielam za czytanie relacji i od 4 strony zdjec nie widac :( czy one wroca?
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 26.05.2009 18:04

ita napisał(a):a ja sie kurcze wzielam za czytanie relacji i od 4 strony zdjec nie widac :( czy one wroca?

jak bede miec czas to wstawię, fotosik niestety takiego psikusa zrobił i zdjęcia, które są za często wyświetlane przyblokował :(
greatdee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) greatdee » 30.05.2009 21:03

Mnie też zmartwiło niewyświetlanie się zdjęć...
W tym roku zrządzeniem losu wyląduję na wyspie Brac i cieszę się, że moglam tu o tej wyspie poczytać :) Pomogła mi Twoja relacja w planowaniu wakacji, conieco dodałam a conieco wykreśliłam ;) Dzięki!!
lolek80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolek80 » 04.06.2009 14:54

greatdee napisał(a):Mnie też zmartwiło niewyświetlanie się zdjęć...
W tym roku zrządzeniem losu wyląduję na wyspie Brac i cieszę się, że moglam tu o tej wyspie poczytać :) Pomogła mi Twoja relacja w planowaniu wakacji, conieco dodałam a conieco wykreśliłam ;) Dzięki!!

Ines, prosimy o zdjęcia :)
Cieplutko pozdrawiam
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 07.06.2009 21:37

lolek80 napisał(a):

Cieplutko pozdrawiam

Lolek80 dzięki :)
Zdjęcia jak będę mięć więcej czasu wstawię :)
lolek80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolek80 » 08.06.2009 14:15

ines napisał(a):
lolek80 napisał(a):

Cieplutko pozdrawiam

Lolek80 dzięki :)
Zdjęcia jak będę mięć więcej czasu wstawię :)

OK.3mam za słowo! :)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 11.06.2009 22:00

to może jeszcze potrwać :)
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 11.06.2009 23:46

Ja również dziękuję za relację, był to pierwszy temat na forum który zwrócił moja uwagę no i się zaczytałam... :lol:
Tylko teraz mam niewielki problem bo byłam napalona na wyspę Hvar jakoś tak intuicyjnie wybrałam ją na tegoroczne wakacje (1 tydzień) a teraz po przeczytaniu relacji mam mieszane uczucia... w tamtym roku byłam pierwszy raz w Chorwacji na Peljesac i było cudnie, to co mnie najbardziej interesuje to piękno natury, widoki, mniej same miasteczka, jadę z ukochanym więc chciałabym żeby on nie był zawiedziony bo upiera się żeby drugi tydzień spedzić znów w Kuciste... Może ktos kta zna dobrze Chorwację opisze w skrócie czym wyróznia się Hvar i jakie różnice są pomiędzy Peljesac a Hvarem? :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.06.2009 06:48

Alita napisał(a):Ja również dziękuję za relację, był to pierwszy temat na forum który zwrócił moja uwagę no i się zaczytałam... :lol:
Tylko teraz mam niewielki problem bo byłam napalona na wyspę Hvar jakoś tak intuicyjnie wybrałam ją na tegoroczne wakacje (1 tydzień) a teraz po przeczytaniu relacji mam mieszane uczucia... w tamtym roku byłam pierwszy raz w Chorwacji na Peljesac i było cudnie, to co mnie najbardziej interesuje to piękno natury, widoki, mniej same miasteczka, jadę z ukochanym więc chciałabym żeby on nie był zawiedziony bo upiera się żeby drugi tydzień spedzić znów w Kuciste... Może ktos kta zna dobrze Chorwację opisze w skrócie czym wyróznia się Hvar i jakie różnice są pomiędzy Peljesac a Hvarem? :wink:

Wystarczy poogladać zdjęcia, poszukać informacji....
Jeśli szukasz czegoś, co przypomni Ci Makarską Rivijerę (żwirowe plażę, na plażach lub blisko nich budki z lodami itp.), to na Hvarze tego nie znajdziesz.
Jeśli jesteś turystą typu " najrzydziura", interesują Cię archeologiczne "skorupy" (ślady po Ilirach, antyku itp.), lubisz odkrywać, zaglądać tam, gdzie nie ma ludzi, zbaczać z głównych dróg, by przyjrzeć się opuszczonym Dalmatyńskim wioskom... odkrywać... wtedy Hvar to miejsce dla Ciebie i wierz mi, nie będziesz zawiedziona.
Przejrzyj inne "Hvarskie relacje"... O ile kojarzę, większość forumowiczów była zadowolona..Polacy (w różnym wieku) bardzo lubią Hvar, jest ich tu sporo. Wiele jest też tematów o tym, co zobaczyć, gdzie jadać, na co zwrócić uwagę....
Moje foty z wyspy (przeważnie zimowe, wiosenne i jesienne) możesz zobaczyć tu.
Moim zdaniem Pelješac i Hvar są do siebie podobne (pod względem warunków naturalnych, tradycji kulinarnych, ukształtowania terenu, poziomu "zieloności") i to, że są "mało komercyjne". Różnica (poza oczywistą: półwysep - wyspa): na Hvarze jest więcej miasteczek i dobrze zachowanych śladów "miejskiego" antyku (Hvar został skolonizowany przez Greków w IV w.p.n.e.). Poza tym każde miejsce ma swój jedyny i niepowtarzalny klimat... Na Hvarze - lawendowe pola.. już wkrótce będą w pełni kwitnienia.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 13.06.2009 21:52

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Alita napisał(a):Ja również dziękuję za relację, był to pierwszy temat na forum który zwrócił moja uwagę no i się zaczytałam... :lol:

Na Hvarze - lawendowe pola.. już wkrótce będą w pełni kwitnienia.

Na Peljescu - winnice Dingaca... już są w pełni kwitnienia :D
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 13.06.2009 22:35

Kasia dzieki za podpowiedź, na Makarskiej nie byłam więc nie wiem czym się wyróznia, po zdjęciach widziałam że morze po tej stronie ma przepiękny, wyróżniający się kolor :wink:

Powiem szczerze że na początku wybrałam Hvar ze względu na... lawendę :lol: no i oczywiście z nadzieją że jest tam pięknie :wink: Tak jak napisałaś na Hvarze znajdują się archeologiczne ślady i to mnie również fascynuje ale też nie do końca, ponieważ nie ukrywam że piękne widoki i odpoczynek w słońcu to mój priorytet :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.06.2009 07:48

mkm napisał(a):

Na Hvarze - lawendowe pola.. już wkrótce będą w pełni kwitnienia.

Na Peljescu - winnice Dingaca... już są w pełni kwitnienia :D

Hm... nie jest to to coś, czego na Hvarze byśmy nie mieli... (Dingač to plavac mali...i u nas tego dostatek.. autochtoniczny szczep).
Pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 14.06.2009 17:20

Hm... nie jest to to coś, czego na Hvarze byśmy nie mieli... (Dingač to plavac mali...i u nas tego dostatek.. autochtoniczny szczep).
Pozdrawiam

Niech zatem inni ocenią który plavac lepszy ... Najważniejsze by być zawsze tamo gdje grozde zri :D .
Pozdrav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży