Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Brač, wyspa Hvar i Gradac...Piąty raz w CRO :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lolek80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolek80 » 12.05.2009 13:27

Ines przepraszam, że wtrąciłem się z ta sprawą w twoja relację.
Mam nadzieję, że nie będziesz mieć mi tego za złe.
robsson
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) robsson » 12.05.2009 13:51

cześć ines

możesz przesłać namiary na ten apartament tri palmas ?
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.05.2009 13:52

lolek80 napisał(a):Pani Katarzyno proszę się nie oburzać - wyraziłem swoje zdanie,Akurat wybieram się na Brac i dlatego brałem udział w postach Ines, lecz nie tylko.Jednak widzę, że przejrzała już Pani moją historie postów i wykryła jakiś spisek..jeśli pani tak uważa, to pani sprawa.
Czytam to forum od jakiegoś czasu i natknąłem się na wiele Pani wypowiedzi.Komentować już nic nie będę, bo nie chce wchodzić z Panią w bezsensowną polemikę.
Co do Hvaru możliwe, że w lipcu będę miał możliwość zobaczenia tej wyspy, której nie trzeba reklamować - wtedy przekonam się jaka jest naprawdę :)

Daleko mi do oburzenia (ja też tylko wyraziłam swoje zdanie); życie dostarcza więcej emocji niż forum...Dla mnie to miejsce, w którym dzielę się swoją wiedzą na tematy, w których mam coś do powiedzenia (merytorycznie... nic dziwnego, że najwięcej piszę o Hvarze, bo to miejsce, o którym wiem znacznie więcej niż o innych zakątkach Hr ... ale nie wszystkie moje wypowiedzi dotyczą tej właśnie wyspy...); staram się być pomocna, bo przyjemność spawia mi "zarażanie Chorwacją" i dzielenie się moją pasją; a i sama czasem szukam informacji...W żadnym razie nie jest to miejsce, w którym toczy się moje "życie towarzyskie" (choć kilkoro forumowiczów udało mi się poznać i zawsze były to bardzo miłe spotkania :) .

Do historii postów nie sięgałam, po prostu w tematach, które śledzę zauważyłam Twoje wypowiedzi... nic więcej, bez urazy. Poza tym nie chciałabym, by sama Ines myślała, że jej "nie lubię", bo to po prostu nie jest prawda.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 13.05.2009 20:05 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
K2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K2 » 12.05.2009 14:07

ines napisał(a):
K2 napisał(a):
ines napisał(a):
Jac..zaglądam i wysyłam :)
jednak dzięki za troskę :)

Cześć Ines,
Mogę prosić o namiary na sławne Tri Palmas? ;-)
Z góry dziękuje

Pzdr
K2

poszło

Cześć,

Jednak nie doszło :-(

Pzdr
K2
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.05.2009 19:40

[quote=" Poza tym nie chciałabym, by sama Ines myślała, że jej "nie lubię", bo to po prostu nie prawda.
Pozdrawiam[/quote]

Coś koleżanka Katarzyna ma awersję do koleżanki Ines. Lolek wykazał się czujnością rewolucyjną, że wykrył ten spisek. Nie bez znaczenia jest fakt też, że Lolek przejawia lekką słabość do koleżanki Ines. No nie ma co końcu mu się dziwić. Pozdrawiam koleżankę Katarzynę mocno, gorąco i serdecznie.
lolek80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolek80 » 21.05.2009 10:44

Hmm..i ty znów nawet tu :evil:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.05.2009 11:01

lolek80 napisał(a):Hmm..i ty znów nawet tu :evil:

Darek1 :wink: jest zawsze tam, gdzie piękne Panie :lol:
I ja się temu nie dziwię :lol:
lolek80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolek80 » 21.05.2009 12:06

Janusz Bajcer napisał(a):
lolek80 napisał(a):Hmm..i ty znów nawet tu :evil:

Darek1 :wink: jest zawsze tam, gdzie piękne Panie :lol:
I ja się temu nie dziwię :lol:

Panie Januszu, Pan też z takich jak darek :) :twisted: ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.05.2009 12:16

Lubię czytać relacje :lol:
Mellania
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mellania » 22.05.2009 20:25

ines napisał(a):Pierwsza do zobaczenia jest Mirca.
Jest to mała mieścina, podzielone na część górną i dolną.
W górnej są stare zabudowania i wygląda na opuszczoną :)
Nic się tam nie dzieje...
Za to w dolnej części nad morzem są prawie same nowe budynki..plaża bardzo ładna, kafejki..
Idealna dla rodzin z małymi dziećmi..cisza i spokój gwarantowane.

Witam Ines, my do Chorwacji po raz pierwszy w drugiej połowie sierpnia
Najbardziej chcielibysmy zatrzymać sie w Supetar - wciąz szukamy fajnego miejsca bo jest nas 5 dorosłych + 3 dzieci i nie chcemy zamykać się w betonowym apartamencie więc szukamy czegoś z duzym tarasem albo najlepiej z kawałkiem ogródka żeby wieczorami jak maluchy będą już słodko spać posiedzieć na powietrzu przy dobrym winku i grillu:)

Ale szukając czegoś fajnego w Supertar wpadły nam namiary na fajne apartamenty w miejscowości Mirca - piszesz że to mała wioska - ale czy to taka totalna dziura zabita dechami gdzie sie nic nie dzieje?
Chcemy odpocząć od Krakowa ale taka totalna cisza to też nie do końca dla nas. Czy tam są jakiekolwiek atrakcje? knajpki itp? i czy do Supetaru mozna dojsc na piechotę nie idąc jakąś ruchliwą drogą?
Wiem że pytań sporo ale bedę wdzięczna z pomoc :)
pozdrawiam
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 24.05.2009 13:49

Mellania napisał(a):
ines napisał(a):Pierwsza do zobaczenia jest Mirca.
Jest to mała mieścina, podzielone na część górną i dolną.
W górnej są stare zabudowania i wygląda na opuszczoną :)
Nic się tam nie dzieje...
Za to w dolnej części nad morzem są prawie same nowe budynki..plaża bardzo ładna, kafejki..
Idealna dla rodzin z małymi dziećmi..cisza i spokój gwarantowane.

Witam Ines, my do Chorwacji po raz pierwszy w drugiej połowie sierpnia
Najbardziej chcielibysmy zatrzymać sie w Supetar - wciąz szukamy fajnego miejsca bo jest nas 5 dorosłych + 3 dzieci i nie chcemy zamykać się w betonowym apartamencie więc szukamy czegoś z duzym tarasem albo najlepiej z kawałkiem ogródka żeby wieczorami jak maluchy będą już słodko spać posiedzieć na powietrzu przy dobrym winku i grillu:)

Ale szukając czegoś fajnego w Supertar wpadły nam namiary na fajne apartamenty w miejscowości Mirca - piszesz że to mała wioska - ale czy to taka totalna dziura zabita dechami gdzie sie nic nie dzieje?
Chcemy odpocząć od Krakowa ale taka totalna cisza to też nie do końca dla nas. Czy tam są jakiekolwiek atrakcje? knajpki itp? i czy do Supetaru mozna dojsc na piechotę nie idąc jakąś ruchliwą drogą?
Wiem że pytań sporo ale bedę wdzięczna z pomoc :)
pozdrawiam

Mirca to malutka mieścina..na mnie nie zrobiła wielkiego wrażenia, na pewno Splitska była ładniejsza..tylko znów w Mirce były ładne żwirowe plaże, a w Splitskiej mało takich.We wrzesniu bylo tam pusto, ale w sierpniu na pewno jest tam co robic :)
Zawsze można w Mirce mieszkać, a wieczorami udawać się do pobliskich miasteczek np.Supetaru. Ja bym tak zrobiła :)
Czy można jakoś dojść do Supetar - wydaje mi się, że widziałam drogę na skróty właśnie z Supetar do Mircy i nie była ona na pewno przy głównej drodze..także na miejscu musielibyście sie zorientować :)
Mirca to typowa cicha i spokojna śródziemnomorska mieścina, do wypoczynku z dziećmi jak najbardziej :)
także nie zastanawiajcie się tylko rezerwujcie :)
http://miniurl.pl/mirca3
http://miniurl.pl/mirca1
http://miniurl.pl/mirca4
http://miniurl.pl/mirca2
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 24.05.2009 19:44

gdzieś Kasia pisała że na Braću pustelnia obowiązkowo, czy ktoś tam był ?
jak dam dojechać/dojść ?
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 24.05.2009 19:54

poprawka , informacji znalazłem dużo na temat samej pustelni, natomiast czy mógłby ktoś podpowiedzieć drogę :lol:
poniżej tekst skopiowany z translatora (na końcu nie rozumiem :lol: )

"Do Blaca se najlakše i najčešće dolazi kopnenim makadamskim putem koji se odvaja sa asfaltiranog puta do Vidove gore, a označen je putokazom. Put može biti teško prohodan za niska vozila pa malo pripazite. Nakon dvadesetak minuta vožnje vozila se parkiraju na širokom platou pokraj kamenog križa. Put se nastavlja pješice preko napuštenog sela Dragovode, trideset minuta laganog hoda nizbrdo. Drugi način je dolazak brodom u obližnju uvalu i zatim 30 - 40 minuta hoda uzbrdo, ovisno u kakvoj ste kond"

translator przetłumaczył tak:

"Blaca być najprostszy i najczęściej pochodzi macadam dróg że rozgałęzieniem z asfaltiranog-drożny górę, i oznaczone przez przewodnika. Czas może być trudna do przejścia na niskim pojazdu i trochę ostrożny. Po około dwudziestu minut jazdy parku w obszernym płaskowyżu w pobliżu kamienia Krzyża. Ścieżka dalej pieszo przez opuszczonych miejscowości Dragovode, trzydzieści minut spaceru z górki. Po drugie, przyjazdu łodzią w pobliżu zatoki, a następnie 30 - 40 minut marszu pod górę, w zależności od tego, co masz prezerwatywy "

http://www.mtranslator.pl/
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 24.05.2009 19:57

jak jedziesz na vidova góre to po drodze masz znak na ta pustelnie.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.05.2009 21:04

stary_jac napisał(a):poprawka , informacji znalazłem dużo na temat samej pustelni, natomiast czy mógłby ktoś podpowiedzieć drogę :lol:
poniżej tekst skopiowany z translatora (na końcu nie rozumiem :lol: )

"Do Blaca se najlakše i najčešće dolazi kopnenim makadamskim putem koji se odvaja sa asfaltiranog puta do Vidove gore, a označen je putokazom. Put može biti teško prohodan za niska vozila pa malo pripazite. Nakon dvadesetak minuta vožnje vozila se parkiraju na širokom platou pokraj kamenog križa. Put se nastavlja pješice preko napuštenog sela Dragovode, trideset minuta laganog hoda nizbrdo. Drugi način je dolazak brodom u obližnju uvalu i zatim 30 - 40 minuta hoda uzbrdo, ovisno u kakvoj ste kond"

... ovisno u kakvoj ste kondiciji....

Do Blaca najłatwiej dojść (dojechać) [i tak to się robi najczęściej] szutrową drogą, która odbija od drogi asfaltowej prowadzącej na Vidovą górę; droga oznaczona jest drogowskazem. Może być ona trudno przejezdna dla nisko zawieszonych aut , należy zatem uważać. Po ok 10 min. jazdy auto można zaparkować na dużym "placu" obok kamiennego krzyża. Dalej trzeba iść pieszo przez opuszczoną wioskę Dragovode - 30 min. przechadzki drogą wiodąca w dół.
Drugi sposób to dostać się łódką do pobliskiej położonej ponizęj zatoki i iść pieszo 30 - 40 min.(w zależoności od kondycji) pod górę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży