Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Brač, wyspa Hvar i Gradac...Piąty raz w CRO :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 31.01.2009 23:34

Lisbethi napisał(a):Witam
Nie jestem na forum poraz pierwszy :) ale dopiero teraz się zalogowałam :)
Byłam w Chorwacji juz 3 razy :) tym razem w czerwcu planujemy jechac na wyspe Brać dlatego relacja Ines jest dla mnie świetna :) Bardzo prosze Ines o podanie namiarów lub chociaż nazwy apartamentu lub ulicy na której mieszkała na wyspie Brać.Zalezy mi na podobnych warunkach mieszkaniowych, umiarkowanym spokoju ( dalej od centrum) a przy tym bliskości do plaży ze wzgedu na małe dzieci najlepiej do plaży żwirkowej :) Dziękuję

Fajnie, że dołączyłaś do czytających moją relację :)
Serdecznie Pozdrawiam
kristoff79
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristoff79 » 01.02.2009 00:21

Cześć Ines. Po twojej relacji jesteśmy przekonani, że to właśnie brac będzie naszym celem tegorocznych wakacji. Bardzo Ciebie proszę o namiar na kwaterkę w której mieszkaliście w Supetarze. Najlepiej stronka www. Jedziemy w 6 osób przydałby się app z 3 sypialniami. Gorąco pozdrawiam.
kristoff79
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristoff79 » 01.02.2009 00:24

Droga Ines. Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko w sprawie miejscowości Sumatrin. Czy to rzeczywiście taka dziura?
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 01.02.2009 12:11

sari9 napisał(a):Witaj Ines
Będzie to moja pierwsza, wizyta w Chorwacji i nie bardzo wiedziałam jaki zakątek tego pięknego kraju wybrać. (bo to ja musiałam zadecydować za 5 osób - jak co to będzie znowu na mnie ;)
Miejsce wybierałam zanim znalazłam Wasze forum pełne pomocnych informacji ;)
Z zapartym tchem czytałam Twoją relację z wyspy Brać i z każdym kolejnym zdaniem utwierdzałam się w przekonaniu, że dobrze wybrałam ;)
Dzięki za tę relację :)
Pozdrawiam serdecznie

Sari9, miło, że dołączyłaś do mojej podroży...
Uważam, że wyspa Brac to bardzo dobry wybór na pierwszy raz w Cro - wyspa jest śliczna, różnorodna i bardzo malownicza :)
Moja relacja na pewno Ci się przyda..warto zwiedzić całą wyspę..drogi są bardzo dobre choć w okolicach Milnej nie jest ciekawy odcinek :)
Za to bardzo malowniczy...
Wszystkie miasteczka są warte zobaczenia..szczególnie Pucisca...Warto pojechać na Vidovą Gore(bardzo dobra droga)
za Bolem do Murvicy -cudne widoki...
Za rok proponuję plw.Peljesac(według mnie najpiękniejszy region Chorwacji)
Serdecznie Pozdrawiam
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 01.02.2009 12:34

kristoff79 napisał(a):Cześć Ines. Po twojej relacji jesteśmy przekonani, że to właśnie brac będzie naszym celem tegorocznych wakacji. Bardzo Ciebie proszę o namiar na kwaterkę w której mieszkaliście w Supetarze. Najlepiej stronka www. Jedziemy w 6 osób przydałby się app z 3 sypialniami. Gorąco pozdrawiam.

Witaj,
Musisz mi podać maila to wyśle ci namiary.
Jak pisałam wcześniej jeżdżę zawsze w ciemno więc na miejscu jeśli coś mi się wyjątkowo spodoba to biorę wizytówkę..
Zdjęcia jednego z domków i apartamentu są w relacji (tam gdzie my mieszkaliśmy) są jeszcze obok dwa domy, więc apartamentów jest dużo..Wszystkie są nowe i bardzo ładnie urządzone.. :)
Do plaży bardzo blisko...Zresztą wszystkie zdjęcia i info znajdują się w relacji, jak coś to pytaj :)
Pozdrawiam
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 01.02.2009 12:46

kristoff79 napisał(a):Droga Ines. Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko w sprawie miejscowości Sumatrin. Czy to rzeczywiście taka dziura?

Sumartin to nie dziura, ale zdecydowanie według mnie najmniej atrakcyjna mieścina na wyspie..
Nie wiem w jakim miesiącu jedziecie, nie wiem czy zależy wam na ładnej plaży w miasteczku czy wolicie dojechać sobie do niej?
Dużo osób zachwala Spiltska..według mnie śliczna, ale bardzo senna...No i plaże położone na krańcach miasteczka..co dla mnie to duży minus..ja lubię mieszkać blisko plaży :)
W sezonie Supetar i Bol na pewno będą przeładowane turystami...my jeździmy we wrześniu, więc wtedy już mało ludzi i jest bardzo przyjemnie :)
Spokojnie było w Mirca(to mała osada)
Ślicznie było w Puciscy i Milnej ale to bardzo typowe Mariny...
Bol i słynna plaża Zlatni Rat przereklamowane, ale trzeba zobaczyć :)
Weż pod uwagę Sutivan..bardzo ciekawie i plażę też są ok...Choć Supetar ma chyba najlepsze plażę jeśli chodzi o miasteczka na całej wyspie :)
Zresztą zdjęcia i opisy są w relacji, wystarczy poczytać :)

LInki które mogą ci się przydać :)
http://www.bracinfo.com/pl/supetar/
http://www.chorwacja-wakacje.pl/supetar.php

Pozdrawiam
Lisbethi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lisbethi » 01.02.2009 15:01

ines napisał(a):
kristoff79 napisał(a):Droga Ines. Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko w sprawie miejscowości Sumatrin. Czy to rzeczywiście taka dziura?

Sumartin to nie dziura, ale zdecydowanie według mnie najmniej atrakcyjna mieścina na wyspie..
Nie wiem w jakim miesiącu jedziecie, nie wiem czy zależy wam na ładnej plaży w miasteczku czy wolicie dojechać sobie do niej?
Dużo osób zachwala Spiltska..według mnie śliczna, ale bardzo senna...No i plaże położone na krańcach miasteczka..co dla mnie to duży minus..ja lubię mieszkać blisko plaży :)
W sezonie Supetar i Bol na pewno będą przeładowane turystami...my jeździmy we wrześniu, więc wtedy już mało ludzi i jest bardzo przyjemnie :)
Spokojnie było w Mirca(to mała osada)
Ślicznie było w Puciscy i Milnej ale to bardzo typowe Mariny...
Bol i słynna plaża Zlatni Rat przereklamowane, ale trzeba zobaczyć :)
Weż pod uwagę Sutivan..bardzo ciekawie i plażę też są ok...Choć Supetar ma chyba najlepsze plażę jeśli chodzi o miasteczka na całej wyspie :)
Zresztą zdjęcia i opisy są w relacji, wystarczy poczytać :)

LInki które mogą ci się przydać :)
http://www.bracinfo.com/pl/supetar/
http://www.chorwacja-wakacje.pl/supetar.php

Pozdrawiam

Witaj Ines
Czytałam wszystkie Twoje relacje ale nie doczytałam sie namiarów na Tri Palmas (proszę o namiar na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :) bardzo proszę. I o podpowiedz czy zjezdzając z promu lepiej kierować się w Supertarze bardziej w prawo czy w lewo od portu, gdzie jest ładniejsza plaża i spokojniejsza okolica dla rodzin z dziećmi i apartamenty blisko morza :) Czy możesz porównać tą miejscowośc wielkością do np Baśki Vody tam bylam czy jest to większa miejscowośc od niej?Bardzo dziękuję za odp.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 01.02.2009 21:20

Ines jest dobrym przewodnikiem po wyspie :D
Jednak wtrącę swoje trzy grosze :wink:
Jeżeli ktoś chce rzeczywiście dobrze odpocząć , to polecam zdecydowanie Splitską , bo SPLITSKA JEST JEDYNA I TYLKO JEDNA :!: http://www.aniva.hr/Brac/Page/Brac%20Splitska%20pl.html
W mojej ocenie Supetar nadaje sie tylko na wieczorną kawę , zrobienie wiekszych zakupów i... z powrotem do oazy piękna i świętego spokoju :D
Jest jeszcze bardzo malownicza Bobovisca na moru :D
A tak serio , to wybrałbym Bol w rejonie samostanu , niż cały Supetar . Stanowczo odradzam , podobnie jak koleżanka Ines , Sumartinu 8)
Przepraszam Cię Ines , ale musiałem :wink: :D
Pozdrav.
kristoff79
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristoff79 » 01.02.2009 21:21

Witaj Ines. Mój e-mail to adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. Proszę o namiary na kwaterki w Supetar. Podzielam pogląd, że półwysep Peljesac jest rewelacyjny. Szczególnie polecam miejscowość Orebić. Byliśmy tam z rodzinką w drugiej połowie czerwca 2008 roku. Obecnie także mamy zamiar wybrać się w czerwcu. Pozdrawiam i dzięki za info.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 02.02.2009 13:12

Mkm,
Pewnie, że twoja opinia jest zawsze bardzo pomocna :)
Jednak tak się zastanawiałam i może upodobania co do miejsca zmieniają się wraz z wiekiem..
Teraz jak mamy po dwadzieścia parę lat, to lubimy miejsca niezatłoczone, ale nie też maksymalne dziury w których nic się nie dzieje :)
Lubię wypośrodkowane miejscowości i np.we wrześniu Supetar był taki..
Apartament w cichym i spokojnym miejscu, blisko niezatłoczona plaża..natomiast w centrum sporo kafejek, restauracyjek i było co robić :)
W Splitskiej bym się chyba zanudziła, choć wiem, że mieścina ma swój niepowtarzalny urok..
Pewnie za 10-20 lat będę patrzeć na to wszystko jeszcze z innego punktu widzenia :)

Serdecznie Cię Pozdrawiam
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 02.02.2009 13:31

Obrazek
Obrazek

Na zielono zaznaczyłam obszar gdzie był nasz apartament:
Wystarczyło przejść przez niewielka uliczkę i było się na plaży :)
Była to cicha, spokojna część Supetar..do centrum szło się wolnym krokiem 10-15min po drodze jest plac zabaw dla dzieci...
Dla mnie miejsce świetne :)

Na różowo zaznaczyłam obszar gdzie najlepiej wynająć apartament, bo ta cześć Supetar ma najbliżej do najlepszych plaż :)
Jak się wyjeżdża z promu to trzeba się kierować w prawo.

Na żółto najlepsza część plaż w miasteczku :)
Jest to niewielka zatoczka i woda w niej jest długo bardzo płytka..także dla dzieci chyba nie ma nic lepszego :)
Jeżowców brak :)
Oczywiście jeśli ktoś woli bardziej odludne miejsca to można się udać bardziej w lewo tam też są całkiem milutkie plażę lub na cypelek, gdzie można opalać się na skałkach...widoki cudne i brak zazwyczaj turystów..

Zdjęcia miasteczka, plaży masz w mojej relacji...
Najlepiej szukać kwater na ulicy bana jospia jelacica( lub w jej okolicy)
Baska Voda ma mniej mieszkańców od Supetar, ale przez to , że łączy się w pewnym sensie z Brelą może wydawać się większa :)
Ja byłam trochę rozczarowana Baską Vodą i mi bardziej przypadło do gustu Tucepi..
Z wyspy Brac rozciąga się niesamowity widok na cały masyw Biokovo..także leząc na plaży ma się przed sobą niepowtarzalny widok..Biokovo skąpane w Jadranie..eh :)

Pozdrawiam
kristoff79
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristoff79 » 02.02.2009 20:02

Dziękuję za cenne informacje. Napewno będą mi pomocne przy wyborze miejsca i kwatery. Pozdrowienia.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 02.02.2009 20:58

kristoff79 napisał(a):Witaj Ines. Mój e-mail to adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. Proszę o namiary na kwaterki w Supetar. Podzielam pogląd, że półwysep Peljesac jest rewelacyjny. Szczególnie polecam miejscowość Orebić. Byliśmy tam z rodzinką w drugiej połowie czerwca 2008 roku. Obecnie także mamy zamiar wybrać się w czerwcu. Pozdrawiam i dzięki za info.

Namiary na kwaterę wysłałam.
Jednak w czerwcu możecie jechać w ciemno i bez problemu coś znajdziecie na pewno taniej niż rezerwując :)
Co do płw.Peljesac zgodzę się, że Orebic to ciekawe miasteczko :)
Tutaj opis między innymi pobytu w Orebic :)
Cały Peljesac jest piękny :)
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21390&start=0

Pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 02.02.2009 21:33

Ines ,
zanudzanie się w Splitskiej jest najlepsze :wink:
Bardzo wiele osób , tylko stacjonuje w Supetarze , a wypoczywa w Splitskiej . Ulegają jej urokowi od pierwszego wejrzenia :)
Gdyby tylko wcześniej wiedzieli ..., to nie byłoby problemu :wink:
A restoran u rivi , ten pod palmami , nie ma sobie równych :D
Ale i tak , Peljesac je najbolji :!: :D
kristoff79
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristoff79 » 04.02.2009 21:45

dzemula napisał(a):Witaj ines!
Super relacja!
Tak się składa, że mam zarezerwowane 2 apartamenty Tri Palmas w Supetarze pod koniec czerwca (wybieramy się w dwie rodziny). Interesuje mnie czy w miasteczku są jakieś atrakcje dla dzieci oraz gdzie polecasz się żywić. Będę Ci bardzo wdzięczna za informację.
Pozdrawiam

Witaj dzemula. My również mamy chrapkę na apartamenty Tri Palmas. Tak jak Wy chcemy jechać w drugiej połowie czerwca. Czy mogłabyś podać ceny apartamentów w tym roku? Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży