Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wysokość samochodu na promie?

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 20.06.2005 08:27

Witam,

W cennikach opłat za promy (szczególnie interesuje mnie prom ze Splitu na Hvar) jest rozgraniczenie cen biletu za samochód w zależności od wysokości samochodu. Do 1.80 m jest taniej. Ja nie mam tak wysokiego samochodu, ale mam box i z nim samochód ma ok. 1.85 m.
Pytanie: czy orientujecie się, czy bardzo restrykcyjnie podchodzą do tego wymiaru (z uwagi np. na wysokość mięzypokładową), czy jest to tylko takie ogólne kryterium podziału na samochody duże i małe?...

PozdraV
J.
Ostatnio edytowano 26.06.2005 09:54 przez Jacunio, łącznie edytowano 2 razy
dzidas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzidas » 20.06.2005 08:42

Witam
Płynąc ze Splitu do Ancony też miałem podobną sytuację ale nikt z obsługi nie zwracał uwagi na wysokość z boxem. Myślę, że nie będzie problemu i życzę miłego wypoczynku.

Pozdr.
grześ
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grześ » 20.06.2005 12:27

Witam!
Moje vito ma 184 cm i też zastanawiam sie jaką opłatę zrobić , płynę na Vis rożnica w jedna stronę coś ponad 20 E. Może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii ? O której warto byc w porcie jeżeli prom odpływa o 14.30 ? Pozdrawiam GJ
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 20.06.2005 20:43

5cm to niedużo!!!można by tak spuscić powietrze z kół samochodu :wink:
Mniejszy
Croentuzjasta
Re: Wysokość samochodu na promie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniejszy » 26.06.2005 09:40

Jacunio napisał(a):mam box i z nim samochód ma ok. 1.85 m.
Pytanie: czy orientujecie się, czy bardzo restrykcyjnie podchodzą do tego wymiaru

Nie przejmuj sie kompletnie. W zeszłym roku nie zwracali na to żadnej uwagi - moje z boxem miało prawie 190. (płyneliśmy z Rijeki na Hvar a powrót Hvar - Split).

PS - byłem nastawiony że w razie czego odkręcę box i wrzucę do środka samochodu, ale na szczęście nie trzeba było :D
Ostatnio edytowano 26.06.2005 09:55 przez Mniejszy, łącznie edytowano 1 raz
Mniejszy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniejszy » 26.06.2005 09:51

grześ napisał(a):Witam!
Moje vito ma 184 cm i też zastanawiam sie jaką opłatę zrobić , płynę na Vis rożnica w jedna stronę coś ponad 20 E. Może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii ? O której warto byc w porcie jeżeli prom odpływa o 14.30 ? Pozdrawiam GJ

Hm. W zasadzie to nie warto za wcześnie. Przyjechaliśmy koło 10 rano (prom odpływał o 17). Jakiś poważnie wyglądający facet zapytał dokąd, znalazł nam miejsce na parkingu (bezpłatne dla posiadaczy biletów na prom...) i skasował - nie powiem ile bo sie wstydzę :twisted: Warto natomiast kupić dwa bilety - jeden dla kierowcy i samochodu a drugi dla reszty pasażerów - będą sobie mogli wejść wcześniej na prom nie czekając na wjazd auta.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 26.06.2005 10:02

Mniejszy napisał(a):Hm. W zasadzie to nie warto za wcześnie. Przyjechaliśmy koło 10 rano (prom odpływał o 17). Jakiś poważnie wyglądający facet zapytał dokąd, znalazł nam miejsce na parkingu (bezpłatne dla posiadaczy biletów na prom...) i skasował - nie powiem ile bo sie wstydzę :twisted: Warto natomiast kupić dwa bilety - jeden dla kierowcy i samochodu a drugi dla reszty pasażerów - będą sobie mogli wejść wcześniej na prom nie czekając na wjazd auta.

Wielkie dzięki za info!!
Czyli normalnie płaci się tylko za samochód? A ile kosztują te dodatkowe bilety o których wspomniałeś?

PozdraV
J.

P.S. No pochwal się, ile wybuliłeś za ten parking?... To tak jak u nas, w Polsce, w Świnoujściu kasowali za bezpłatny prom do miasta... :wink:
jacek__
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek__ » 26.06.2005 10:06

quote="Mniejszy"]
grześ napisał(a):Hm. W zasadzie to nie warto za wcześnie. Przyjechaliśmy koło 10 rano (prom odpływał o 17). Jakiś poważnie wyglądający facet zapytał dokąd, znalazł nam miejsce na parkingu...

Z jakim, mniej więcej, wyprzedzeniem można kupić bilety" Czy trzeba czekać w kolejce / na parkingu, czy można przyjechać przed odpłynięciem?
Mniejszy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniejszy » 26.06.2005 11:12

Bilety na prom kupowałem w Polsce, u przedstawiciela Jadrolinii (zgłoszenie przez internet, ustalenia przez telefon a bilety dostałem pocztą). Za prom trzeba zapłacić od głowy i od samochodu. Podział na dwa bilety nie kosztuje nic.
O ile dobrze pamiętam to na bilecie było napisane żeby się stawić na godzinę przed odpłynięciem (to był prom Rijeka - StariGrad na Hvarze). Z powrotem bilety kupiliśmy w biurze Jadrolinii w porcie w Hvarze (prom Starigrad - Split) - żadnych problemów. Co prawda kolejka była kilometrowa ale prom który przypłynął był po prostu olbrzymi - 4 pokłady po 5 rzędów.
Zazdroszcze wam - ja w tym roku chyba w ogóle nie pojade...

PS - gościu skasował 100Kn i rzecz jasna znikł - jakiś miejscowy obrotny businessman :twisted: (ale miejsce na parkingu nam pokazał; w połowie to on pusty był, no ale..)

PPS - tu jest wszystko nt. http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?lang=2

Odnośnie promu Split - Starigrad to niewiele mogę pomóc - ale o ile dobrze pamiętam to chyba jest kilka dziennie; w wypadku długiego oczekiwania na prom można rodzine wysłać katamaranem do Hvaru lub Starigradu (jeżeli sie dogadacie z gospodarzami to was odbiorą) a samemu Tuzemski z Colą i czekanie na prom :D

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone