Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyprawa na koniec Europy - Hiszpania i Portugalia

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 06.08.2015 15:43

no proszę, nie bylo mnie chwilkę a tu takie buty :wink: :oczko_usmiech:

Posileni wychodzimy z baru na to piaszczyste koryto rzeki. :D
Tak naprawdę La Rambla to 5 kolejno przechodzących w siebie alej o łącznej długości 1,2 km. Dodatkowo, od 1990 roku w skład La Rambla wchodzi również drewniane molo w porcie.
Jeden z "kawałków" to Rambla dels Estudis (Rambla ptaków). W XV wieku mieścił się tutaj pierwszy barceloński uniwersytet. 4 wieki później uniwersytet podupadł, i miejsce żaków przejęły... ptaki. Przez ponad 150 lat ten fragment Las Ramblas był jednym z największych tragów ptaków. Rozmaite gatunki papug, kanarków i innych krzykliwych istot były sprzedawane prosto z ulicy.
Jednak w 2010 roku losem ptaków zajęli się obrońcy praw zwierząt. Po ich protestach wprowadzono zakaz sprzedaży żywych stworzeń.
Drugi z fragmentów to Rambla De Les Flors (Rambla kwiatów) jeszcze w XIX wieku było to jedyne miejsce, w którym można było handlować kwiatami.
Do dziś stoi tu wiele kolorowych stoisk z pieknymi kwiatami, czynnych do późnych godzin nocnych.
Podbój Iberii cz. II 742.jpg

Podbój Iberii cz. II 744.jpg

Na wystawach wsród gadżetów króluje Messi
Podbój Iberii cz. II 745.jpg

Dochodzimy do placu
Podbój Iberii cz. II 753.jpg

Podbój Iberii cz. II 748.jpg

Podbój Iberii cz. II 749.jpg

Podbój Iberii cz. II 750.jpg

Podbój Iberii cz. II 751.jpg

Podbój Iberii cz. II 755.jpg
chyba urwał się z korridy
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 06.08.2015 18:48

...
Podbój Iberii cz. II 757.jpg
charakterystyczne barcelońskie taksówki

Podbój Iberii cz. II 758.jpg
o ile znajomych ludzików

Podbój Iberii cz. II 761.jpg

Podbój Iberii cz. II 762.jpg

Podbój Iberii cz. II 763.jpg

Podbój Iberii cz. II 764a.jpg
Krzysio na swoim miejscu

Podbój Iberii cz. II 766.jpg
jedna z wielu bocznych uliczek

Podbój Iberii cz. II 768a.jpg
drzewo z dziurą

Podbój Iberii cz. II 771.jpg
przenosny sklep Armaniego

Podbój Iberii cz. II 773.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 06.08.2015 19:07

Dochodzimy do Rambla de Canaletes 8O
Jej nazwa pochodzi od "fontanny" :?: zlokalizowanej tuż przy placu na końcu promenady.

Podbój Iberii cz. II 775.jpg

Jak głosi jedna legenda, każdy kto napije się z niej wody, zawsze będzie powracał do Barcelony. :papa:
Druga z legend głosi, że ten co napije się wody znajdzie w Barcelonie miłość na całe życie :hearts:
Ponad połowa naszej grupy rzuciła się do kurków, by napić sie wody 8O Tylko nie wiem w jakiej intencji ? :roll:
Podbój Iberii cz. II 776.jpg

Miejsce jest również popularnym miejscem spotkań mieszkańców miasta - zwłaszcza po wygranej ich ukochanej FC Barcelony.

Podbój Iberii cz. II 777.jpg

Podbój Iberii cz. II 779.jpg

Dochodzimy do placu katalońskiego - Plaça de Catalunya
Plac ten znajdujący się w centrum Barcelony, na którym zbiegają się cztery kluczowe jej dzielnice: Barri Gòtic, Raval, Ciutat Vella i Eixample. Ponadto, miejsce to łączy na swoim terenie ważne funkcje komunikacyjne, gdyż znajduje się tam metro, autobusy, zbiegają się istotne ulice jak i pasaże miasta. Powierzchnia placu jest znacząca, wynosi 50 tys. metrów kwadratowych. Budynki otaczające Plaça de Catalunya to głównie hotele, eleganckie i markowe sklepy oraz biura firm.
Podbój Iberii cz. II 780.jpg

Podbój Iberii cz. II 781.jpg

Podbój Iberii cz. II 782.jpg

Podbój Iberii cz. II 783.jpg

Wsiadamy do autokaru i jedziemy zobaczyć ostatni bardzo ciekawy obiekt w Barcelonie :roll:
Podbój Iberii cz. II 784.jpg

Podbój Iberii cz. II 785.jpg

Podbój Iberii cz. II 787.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 06.08.2015 21:29

Właśnie na Canale+family jest film o Hiszpanii - z lotu ptaka.
Super widoki :D
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 06.08.2015 22:15

Sara76 napisał(a):Widzę Janusz, że nie dasz się zagiąć w żadnym temacie... zawsze przygotowany na maksa :D
Staram się. :D
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 07.08.2015 10:02

fiolek napisał(a):Właśnie na Canale+family jest film o Hiszpanii - z lotu ptaka.

Nagrywam :papa:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 08.08.2015 19:43

krutom napisał(a):
fiolek napisał(a):Właśnie na Canale+family jest film o Hiszpanii - z lotu ptaka.

Nagrywam :papa:

cudnie wyglądają miasta i miasteczka hiszpańskie z lotu ptaka :D
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 08.08.2015 20:03

Podobno miejscem, dla którego przyjeżdża się do Barcelony jest Temple Expiatori de la Sagrada Familia Antonio Gaudiego 8O
Jeśli tak to wsiadamy do autokaru i jedziemy...
Po drodze mijamy dwa obiekty jego projektu :roll:
Casa Batlló – budynek powstały w XIX wieku, przebudowany w latach 1904–1906 przez Gaudíego. Jest bogato zdobiony, a na jego fasadę składają się liczne elementy nawiązujące do motywów zwierzęcych, takich jak: kości (forma balkonów), łusek (dach), rybie łuski (płytki pokrywające ściany)

Podbój Iberii cz. II 789.jpg
niestety fatalne zdjęcie , pod światło sorry za jakosc

Casa Mila zaprojektowany i wykonany przez Gaudíego dla przedsiębiorcy Pere Mili i jego żony. Jest to najbardziej dojrzały i ostatni projekt „świecki” tego architekta. Casa Milá, jak pragnął sam Gaudí, miała być odpowiedzią na brak interesujących budynków w mieście. Ze względu na prezencję (budynek wygląda jak potężny skalny blok) barcelończycy przezwali go La Pedrera, co znaczy Kamieniołom.
Podbój Iberii cz. II 793.jpg

Podbój Iberii cz. II 794.jpg

dom jest bardzo ciekawy, mozna go zwiedzać, gdzies tam wyczytałam, że bilet kosztuje 14 ojro :roll:
https://www.google.pl/search?q=casa+mil ... kIeg&dpr=1
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 08.08.2015 20:20

Po chwili jestesmy na miejscu
Podbój Iberii cz. II 811.jpg

Sagrada Família - Templo Expiatorio de la Sagrada Familia, Świątynia Pokutna Świętej Rodziny – secesyjny kościół uważany za główne osiągnięcie projektanta Antoniego Gaudíego.
Obecnie ma wysokość 115 metrów i jest jednym z najwyższych kościołów świata. Docelowo ma mieć wysokość 170 metrów i być najwyższym kościołem.
W założeniu architekta sama konstrukcja budowli miała przypominać jeden wielki organizm. Budowę świątyni rozpoczęto w 1882 roku. Początkowo jej projekt zlecono innemu architektowi, ale ten wszedł w konflikt ze stowarzyszeniem finansującym budowę świątyni. Wówczas zlecenie na budowę otrzymał Gaudí, który całkowicie zmienił projekt, nadając mu własny styl. Przez następne cztery dekady pracował intensywnie nad konstrukcją, poświęcając jej całkowicie ostatnich 15 lat życia. Podczas prac nieustannie dostosowywał i zmieniał pierwotne założenia.
Wieże kościoła ukończono w 1920 roku. Sześć lat później architekt zginął, wpadając pod przejeżdżający tramwaj, pozostawiając tylko jedną z trzech zaprojektowanych fasad. Z powodu organicznej formy budowli oraz niepowtarzalności detali architektonicznych (tak jak w naturze żaden z nich nie jest identyczny i musi być osobno rzeźbiony) do dziś nie zdołano jej ukończyć. Projekty świątyni pozostawione przez architekta zostały zniszczone w czasie hiszpańskiej wojny domowej przez katalońskich anarchistów.
7 listopada 2010 w niedzielę podczas uroczystej mszy świętej, w której uczestniczyło 62 tys. osób, papież Benedykt XVI konsekrował Świątynię Świętej Rodziny (Sagrada Familia) podnosząc ją do do godności bazyliki mniejszej.
2026-2028 - Przewidywany koniec prac
info z netu
Podbój Iberii cz. II 812a.jpg

Podbój Iberii cz. II 813.jpg

Podbój Iberii cz. II 814.jpg

Podbój Iberii cz. II 816.jpg

Podbój Iberii cz. II 819.jpg

Podbój Iberii cz. II 820.jpg

Podbój Iberii cz. II 821.jpg

Podbój Iberii cz. II 822.jpg

Podbój Iberii cz. II 823.jpg

Podbój Iberii cz. II 824.jpg

Podbój Iberii cz. II 825.jpg

Podbój Iberii cz. II 826.jpg

Podbój Iberii cz. II 827.jpg

Podbój Iberii cz. II 828.jpg

Podbój Iberii cz. II 829.jpg

Podbój Iberii cz. II 830.jpg

Podbój Iberii cz. II 831.jpg

Podbój Iberii cz. II 809a.jpg

Podbój Iberii cz. II 805.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 08.08.2015 20:26

Do środka niestety nie wchodzimy, nie było w planie :evil:
Podbój Iberii cz. II 833.jpg

Podbój Iberii cz. II 835.jpg

zdjęcia pocztówek w pobliskim "kiosku" :wink:

http://www.sagradafamilia.org/visita-virtual/
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.08.2015 21:27

fiolek napisał(a):
tony montana napisał(a):Przyznam, że Barcelona należy (NIE WIEM DLACZEGO w sumie!!) do nielicznych hiszpańskich miasto, do których jakoś mocno mi się nie śpieszy..... sporo jej oglądałem na fotach w różnych relacjach i do dziś nie przekonuje mnie do siebie :(

Może jest ... ZA NOWA? ;)
:smo: :papa:

Mam takie samo odczucie :roll: choć chwilkę w niej byłam
Może za krótko :?: , może za bardzo zmęczeni byliśmy by poczuć TĘ Barcelonę, o której czytałam tak wiele :roll:

A ja Barcelonę uwielbiam. Jedno z moich ulubionych miast :D , choć przyznaję, że jedyne hiszpańskie, jakie widziałam :? .
Wypoczywaliśmy kiedyś w jakiejś "hotelowni" na Costa Brava. Zamiast iść na plażę wsiadaliśmy w RENFE i jechaliśmy do Barcelony. Łaziliśmy całymi dniami do wieczornego pokazu fontanny, przed końcem którego trzeba było biec na ostatni pociąg :D . Fajnie było.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2015 22:19

Niesamowity kościół, choć bardziej mi odpowiadał jego kształt przed rozpoczęciem operacji dokończenia budowy :roll:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 09.08.2015 09:41

Ciekawe miejsca pokazujecie w Hiszpanii. :D
Powoli zaczynam myśleć o ich zobaczeniu, kusi mnie. :lol: Biorąc pod uwagę termin ukończenia świątyni to mam jakąś szansę. :mrgreen:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.08.2015 09:46

marze_na napisał(a):
fiolek napisał(a):
tony montana napisał(a):Przyznam, że Barcelona należy (NIE WIEM DLACZEGO w sumie!!) do nielicznych hiszpańskich miasto, do których jakoś mocno mi się nie śpieszy..... sporo jej oglądałem na fotach w różnych relacjach i do dziś nie przekonuje mnie do siebie :(

Może jest ... ZA NOWA? ;)
:smo: :papa:

Mam takie samo odczucie :roll: choć chwilkę w niej byłam
Może za krótko :?: , może za bardzo zmęczeni byliśmy by poczuć TĘ Barcelonę, o której czytałam tak wiele :roll:

A ja Barcelonę uwielbiam. Jedno z moich ulubionych miast :D , choć przyznaję, że jedyne hiszpańskie, jakie widziałam :? .
Wypoczywaliśmy kiedyś w jakiejś "hotelowni" na Costa Brava. Zamiast iść na plażę wsiadaliśmy w RENFE i jechaliśmy do Barcelony. Łaziliśmy całymi dniami do wieczornego pokazu fontanny, przed końcem którego trzeba było biec na ostatni pociąg :D . Fajnie było.

Ja wiem i przyznaje się, że to swego rodzaju głupie uprzedzenie, zwykle nie wypowiadam się o sprawach, których nie widziałem, nie słyszałem, nie próbowałem, nie byłem etc

Jakoś tak.... po prostu NA RAZIE nie ciągnie mnie na maxa do Barcelony
Co innego do Salamanki, Leon, Reims, Amiens, Rouen ;)
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 09.08.2015 18:14

Za nowa? Być może.
Dla mnie Barcelona była pierwszym poważnym przystankiem dwutygodniowej iberiady, a wrażenia mam podobne. Jakoś nie całkiem przekonywała mnie znana z ilustracji Sagrada Familia. Kiedy zobaczyłem ją na żywo najpierw zrobiła nadspodziewanie duże wrażenie, które jednak znacząco przygasło po tym co widziałem później. Być w Barcelonie z pewnością warto, ale zupełnie się nie zdziwię jeżeli zaserwowana na finał zrobiła na Tobie jeszcze mniejsze wrażenie niż na mnie. Przypomniała mi się kapitalna wymiana zdań z przewodnikiem, gdy rutynowo dopytywałem o katedrę w San Sebastian. A był to ostatni punkt programu. Pan precyzyjnie poinformował o godzinach otwarcia i cenie wstępu a potem miał taki wesoły błysk w oku i powiedział : "Ale po tym co Państwo widzieli to jak mieszkanie w bloku". Zrozumiałem i wolny czas spędziliśmy na szwendaniu.
Salamanca...Jak ja Ciebie rozumiem. Co znaczy Barcelona przy Salamance. Warszawa przy Krakowie???
Przy okazji przypomniałem sobie odpowiedź któregoś z Fiołków na pytanie: Portugalia czy Hiszpania?
Moje odczucia były takie same. Mimo, że kilkakrotnie mniejsza i że byłem tam zaledwie trzy dni to zmuszony do twardej jednej odpowiedzi na pytanie który kraj został bardziej w sercu odpowiem Portugalia.
Chociaż nie bardzo umiem to na zimno uzasadnić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Wyprawa na koniec Europy - Hiszpania i Portugalia - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone