Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyprawa na koniec Europy - Hiszpania i Portugalia

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
blue.wings
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) blue.wings » 14.07.2015 12:57

"ALCAIDE" po hiszpańśku= "opiekun" (wrzutka do napisu na hiszpańskim autokarze)
blue.wings
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) blue.wings » 14.07.2015 12:59

blue.wings napisał(a):"ALCAIDE" po hiszpańsku= "opiekun" (wrzutka do napisu na hiszpańskim autokarze)
Definicja: Człowiek w średniowieczu , któru był szefem straży i obrony twierdzy. Aktualnie dyrektor więzienia to "Alcaide".
blue.wings
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) blue.wings » 14.07.2015 13:17

fiolek napisał(a):
blue.wings napisał(a):Za rok wybieram się na ta wycieczkę. Zachęciliście mnie:) aż się rozmarzyłam oglądając fotki i czytając relację z Iberiady:)

Bardzo się cieszę, że zachęciłam Cię do podróży w te piękne strony. :D
Mam nadzieję, że po powrocie podzielisz się swoimi wrażeniami :lol:

Oczywiście,że podzielę się wrażeniami. Zachęciliście mnie do wycieczki na Sycylie (wybieram się w sierpniu) a "po bałkańsku" to za rok na majówkę. A ja polecam "Rumunia i Mołdawia" oraz "Rumunia -szlakiem Drakuli nad Morze Czarne" oraz "Toskania i Umbria" wycieczka bajka:) oraz koniecznie "Grand tour Szwajcaria" :)to są rewelacyjne autkarówki. Mi marzy się jeszcze Lazurowe Wybrzeże i Prowansja.
Sycylia jest na "włąsną rękę" 15-29 sierpień i po powrocie zapraszam na relację z objazdu samochodem dookoła wyspy:) będzie też rejs na 4 wyspy liparyjskie. Bardzo napięty grafik zwiedzania ,ale na morze i plażowanie też będzie czas. Teraz tylko czekamy na obniżke cen biletów czarterowych z Tui lub Rainbow Tours na Sycylię i tylko spakować walizki i w drogę:)
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 14.07.2015 18:00

blue.wings napisał(a):"ALCAIDE" po hiszpańśku= "opiekun" (wrzutka do napisu na hiszpańskim autokarze)

blue.wings napisał(a): Definicja: Człowiek w średniowieczu , któru był szefem straży i obrony twierdzy. Aktualnie dyrektor więzienia to "Alcaide".

Dzieki za przetłumaczenie :D
Ja miałam trochę inne skojarzenia :wink:
blue.wings
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) blue.wings » 14.07.2015 18:05

fiolek napisał(a):
blue.wings napisał(a):"ALCAIDE" po hiszpańśku= "opiekun" (wrzutka do napisu na hiszpańskim autokarze)

blue.wings napisał(a): Definicja: Człowiek w średniowieczu , któru był szefem straży i obrony twierdzy. Aktualnie dyrektor więzienia to "Alcaide".

Dzieki za przetłumaczenie :D
Ja miałam trochę inne skojarzenia :wink:

hehe ja też:) dlatego sprawdziłam tłumaczenie:):)
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 14.07.2015 18:17

blue.wings napisał(a): Oczywiście,że podzielę się wrażeniami. Zachęciliście mnie do wycieczki na Sycylie (wybieram się w sierpniu) a "po bałkańsku" to za rok na majówkę. A ja polecam "Rumunia i Mołdawia" oraz "Rumunia -szlakiem Drakuli nad Morze Czarne" oraz "Toskania i Umbria" wycieczka bajka:) oraz koniecznie "Grand tour Szwajcaria" :)to są rewelacyjne autkarówki. Mi marzy się jeszcze Lazurowe Wybrzeże i Prowansja.
Sycylia jest na "włąsną rękę" 15-29 sierpień i po powrocie zapraszam na relację z objazdu samochodem dookoła wyspy:) będzie też rejs na 4 wyspy liparyjskie. Bardzo napięty grafik zwiedzania ,ale na morze i plażowanie też będzie czas. Teraz tylko czekamy na obniżke cen biletów czarterowych z Tui lub Rainbow Tours na Sycylię i tylko spakować walizki i w drogę:)

"Po Bałkańsku" celuj na pilotkę Bożenę Veljković rewelacja :D
"Rumunia - szlakiem Drakuli" - byliśmy zapisani trzy lata temu i pojechaliśmy do Bawarii :oczko_usmiech: Rumunia nie uzbierała chętnych :evil:
Kierunki włoskie nie leżą Januszowi :wink:
Nam marzy się jeszcze Norwegia, tam tylko czerwiec lub lipiec, Albania, Szwajcaria. :D
Może damy radę :?:
A Sycylii zazdroszczę - piekne widoki i klimaty :lol: :hut:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 14.07.2015 18:27

Wyjeżdżamy więc z Kordoby :(
Podbój Iberii cz. I 2976.jpg

Podbój Iberii cz. I 2977.jpg

Podbój Iberii cz. I 2980.jpg

Podbój Iberii cz. I 2981.jpg

Podbój Iberii cz. I 2982.jpg

Podbój Iberii cz. I 2985.jpg

Podbój Iberii cz. I 2988.jpg
pola słoneczników

Podbój Iberii cz. I 2991.jpg

Podbój Iberii cz. I 2996.jpg
auto komis???

Podbój Iberii cz. I 3002.jpg

Podbój Iberii cz. I 3008.jpg

Podbój Iberii cz. I 3016.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 14.07.2015 18:36

...
Podbój Iberii cz. I 3017.jpg

Podbój Iberii cz. I 3021.jpg

Podbój Iberii cz. I 3024.jpg

Podbój Iberii cz. I 3025.jpg

Podbój Iberii cz. I 3030.jpg

Podbój Iberii cz. I 3040.jpg

Podbój Iberii cz. I 3041.jpg

Podbój Iberii cz. I 3042.jpg

Podbój Iberii cz. I 3048.jpg

Podbój Iberii cz. I 3051.jpg

Podbój Iberii cz. I 3054.jpg

Podbój Iberii cz. I 3058.jpg

Podbój Iberii cz. I 3059.jpg

Podbój Iberii cz. I 3060.jpg

Po przejechaniu ok 160 km jestesmy u celu - hotel Villablanca przy obwodnicy Granady :D
Podbój Iberii cz. I 3061.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 14.07.2015 18:46

Grenada (Granada) – miasto w płd. Hiszpanii, w dolinie rzeki Genil (dopływ rzeki Gwadalkiwir), w Górach Betyckich, 237 tys. Stolica prowincji Grenada, w regionie Andaluzja. Jedna z najważniejszych miejscowości turystycznych w Hiszpanii, słynna z pięknego położenia, licznych zabytków i niezapomnianych krajobrazów. Szczególny urok Grenady polega na tym, że w ciągu kilku godzin można jeździć na nartach w górach Sierra Nevada, a potem kąpać się w Morzu Śródziemnym na Costa del Sol, oddalonym o ok. 70 km. info z netu
Podbój Iberii cz. I 3062.jpg
Sierra Nevada

Po kolacji i odświeżeniu się jedziemy ( 10 osób z grupy) na pokaz tańca flamenco 8O
Podbój Iberii cz. I 3063.jpg

Podbój Iberii cz. I 3066.jpg

Podbój Iberii cz. I 3067a.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 14.07.2015 19:24

Po drodze zabieramy do busa grupę Koreańczyków. 8O
Jedziemy do dzielnicy Sacromonte 8O do lokalu? znajdującego się w jaskini o nazwie Cueva de La Rocio.
W zasadzie są to dwie groty, w których równocześnie odbywają się pokazy flamnco. W połowie pokazu tancerze "wymieniają" się grotami. Pokaz trwa ok 50 minut. W cenie mielismy również do wyboru szklaneczkę sangrii, piwo, colę, sok lub wodę. Wybralismy oczywiście sangrię.
Podbój Iberii cz. I 3070.jpg
włascicielka z syneczkami

Podbój Iberii cz. I 3069.jpg

Z tarasu rozciąga sie piekny widok na Alhambrę i ogrody Generalife. Bylismy ok godz. 22-giej, bylo juz trochę ciemno :twisted:
Podbój Iberii cz. I 3071.jpg

Podbój Iberii cz. I 3076.jpg

Podbój Iberii cz. I 3075.jpg

Podbój Iberii cz. I 3078.jpg

Podbój Iberii cz. I 3079.jpg

Podbój Iberii cz. I 3074.jpg

Widzowie siedzą wzdłuż groty i z bliska moga oglądać pokaz 8O typowego dla regionu Granada "zambra flamenco", które pochodzi od cygańskich uroczystości slubnych. Kiedyś dawno w tych grotach mieszkali bowiem Cyganie 8O
Podbój Iberii cz. I 3082.jpg

Podbój Iberii cz. I 3083.jpg

Podbój Iberii cz. I 3084.jpg

Podbój Iberii cz. I 3085.jpg
w oczekiwaniu na pokaz

W ostatnich latach Cueva de La Rocio odwiedziła m.in Pierwsza Dama Stanów Zjednoczonych, Michelle Obama
Podbój Iberii cz. I 3080.jpg

a także król Hiszpanii Juan Carlos i królowa Sofia, były prezydent USA Bill Clinton. 8O
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 14.07.2015 19:32

Zaczyna się pokaz 8O
Podbój Iberii cz. I 3086.jpg

Podbój Iberii cz. I 3088.jpg

Podbój Iberii cz. I 3090.jpg

Podbój Iberii cz. I 3091.jpg

Podbój Iberii cz. I 3096.jpg

Podbój Iberii cz. I 3097.jpg

Podbój Iberii cz. I 3098.jpg

Podbój Iberii cz. I 3099.jpg

Ta pani - Rosjanka - bardzo się rozczuliła :cry: tylko nie wiem po czym :?:
Po sangrji czy po pokazie :oczko_usmiech:
Podbój Iberii cz. I 3094.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 14.07.2015 19:40

Bilet na pokaz flamenco w Cueva de La Rocio obejmuje również nocny spacer po Albayzín, dawnej dzielnicy arabskiej znanej z wąskich uliczek, placów i tarasu widokowego na Granadę ,Alhambrę i Generalife. :D
Podbój Iberii cz. I 3100.jpg

Podbój Iberii cz. I 3102.jpg

Podbój Iberii cz. I 3103.jpg

Podbój Iberii cz. I 3104.jpg

Podbój Iberii cz. I 3105.jpg

Podbój Iberii cz. I 3106.jpg

Podbój Iberii cz. I 3109.jpg

Podbój Iberii cz. I 3110.jpg

Podbój Iberii cz. I 3111.jpg

Podbój Iberii cz. I 3113.jpg
Załączniki:
Podbój Iberii cz. I 3116.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 14.07.2015 19:46

...
Podbój Iberii cz. I 3121.jpg

Podbój Iberii cz. I 3122.jpg

Podbój Iberii cz. I 3124.jpg

Podbój Iberii cz. I 3125.jpg

Po spacerze wsiadamy do busika, odwozimy naszych ryżowych przyjaciól do hotelu i po paru chwilach jesteśmy już w "swoim domku".
Po drodze mijamy budynek korridy
Podbój Iberii cz. I 3128.jpg

Pełni wrażeń, z muzyką flamenco w uszach z trudem zasypiamy.
Jest już dobrze po godzinie pierwszej, a rano śniadanie mamy jak zwykle o 7.00 :twisted:
Musimy więc szybko spać :mrgreen:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 14.07.2015 20:54

fiolek napisał(a):Zaczyna się pokaz 8O

FILM

następny FILM

kolejny FILM

jeszcze jeden FILM i ....

ostatni FILM :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.07.2015 22:55

Nie moge sie nie pochwalic... ;)
Od niedzieli 12.07.15 zaliczam sie do szczesliwcow ktorzy widzieli te CUDA w Cordobie

:papa: :boss: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Wyprawa na koniec Europy - Hiszpania i Portugalia - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone