Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyprawa na koniec Europy - Hiszpania i Portugalia

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 12.06.2015 13:39

Jadę z Wami Aniu :smo: , tam nas jeszcze nie było :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.06.2015 14:10

Swego czasu zakochałam się w Barcelonie, ale potem już nie nie podrodze z nią było, więc zasiadam i czekam...Szkoda, że będzie na samym końcu, ale na inne miasteczka też z chęcią popatrzę :D
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 12.06.2015 17:36

Franz napisał(a):Mogę na bieżąco porównywać nasze relacje. 8)
Pozdrawiam,
Wojtek

Oj Wojtku, gdzie mi tam do Twojej relacji :oops:
Sara76 napisał(a):Nie ma to jak przerwa techniczna w Znojmo i słynny Excalibur... tyle razy tam byłam, a te kolejki i plac zabaw jakoś umknęły mojej uwadze (może dlatego, że my się tam zawsze zatrzymywaliśmy w godzinach późno wieczornych, nocnych lub nad samym ranem). Już zacieram ręce, co to się będzie działo na tej Waszej eskapadzie... Hiszpania też mi chodzi po głowie i też autokarem, tylko odległość trochę mnie przeraża... :papa:

Dla nas widok Znojma też był lekkim szokiem 8O , ale wiele lat tamtędy nie jeździliśmy.
Powiem tak, te odległości nie były takie straszne :D
Janusz Bajcer napisał(a):No to jadę :wink: na ten koniec zachodniej Europy :lol: :D

zapraszam :lol:
Vjetar napisał(a):Jadę "na gapę". ;)
Pzdr

eeetam, nie ma biletów
a to ja napisał(a):Dojechać do Portugalii - to moje marzenie.

W dodatku własnym autem, zwiedzając po drodze to, co na tej drodze spotkamy ...
(z tego, co wiem, niestety nie do zrealizowania)
Tymczasem jadę sobie z Wami, a co!

taki luzacki wyjazd też był moim marzeniem, a wyszło jak wyszło. 8O
Moi mili sąsiedzi :hearts: - pozdrawiam serdecznie :papa: w tym roku planują wyjazd do Portugalii samochodem. Na całe trzy tygodnie. I bardzo Im tego zazdroszczę. Bo taki wyjazd to całkiem coś innego niż wycieczka objazdowa.
Ale swoją drogą taki rodzaj tułaczki też ma swoje plusy.
Może Twoje i moje marzenie też się kiedyś spełni :?:
Trzeba mocno wierzyć :D
renatalato napisał(a):Jadę z Wami Aniu :smo: , tam nas jeszcze nie było :D

nas też :lool:
piekara114 napisał(a):Swego czasu zakochałam się w Barcelonie, ale potem już nie nie podrodze z nią było, więc zasiadam i czekam...Szkoda, że będzie na samym końcu, ale na inne miasteczka też z chęcią popatrzę :D

mam nadzieję, że moją Barceloną sie nie zawiedziesz :?:

Witam wszystkich, zapraszam i serdecznie pozdrawiam :hearts:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 12.06.2015 17:57

Dzień 2 niedziela 17.05
Dziś ma być lepiej jeśli chodzi o jazdę, bo w planach mamy krótki spacer najpierw po Zurichu, a potem po Lozannie.
Ale zanim wjedziemy do Szwajcarii podziwiamy widoki austriackie.
Podbój Iberii cz. I 045.jpg
przed hotelem

Podbój Iberii cz. I 044.jpg
kawałek hotelu, ten niski budynek po prawej to basen

Podbój Iberii cz. I 047.jpg

Podbój Iberii cz. I 048.jpg

Podbój Iberii cz. I 049.jpg

Podbój Iberii cz. I 050.jpg

Podbój Iberii cz. I 054.jpg

Podbój Iberii cz. I 059.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 12.06.2015 18:09

Po pewnym czasie nasz przyjemniaczek oglasza, że ma dla nas dwie wiadomości 8O
Czy dobrą czy złą, każdy wybierze sobie sam :roll:
W planie mielismy przejazd najdłuższym tunelem w Austrii o długości 13,9 km.
Tunel właśnie został zamkniety i musimy jechać drogą przez przełęcz Arlberg.
Z jedenej strony szkoda, z drugiej strony hurrra :!: będą piękne widoki 8O
ale jest też mały minus, droga orzez przełecz jest powolniejsza, więc mniej czasu będziemy mieć na Zurich czy Lozannę. :(
Podbój Iberii cz. I 061.jpg

Podbój Iberii cz. I 062.jpg

Podbój Iberii cz. I 063.jpg

Podbój Iberii cz. I 064.jpg

Podbój Iberii cz. I 066.jpg

Podbój Iberii cz. I 068.jpg

Podbój Iberii cz. I 069.jpg

Podbój Iberii cz. I 071.jpg

Podbój Iberii cz. I 073.jpg

Podbój Iberii cz. I 075.jpg

Podbój Iberii cz. I 076.jpg

Podbój Iberii cz. I 079.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 12.06.2015 18:28

Jak widać na poprzednich zdjęciach super widoków też za bardzo nie było :(
I tak wjeżdżamy do Szwajcarii :D

W Szwajcarii to mają klawe życie :boss: . Oprócz tego, że finansowo żyje się im fajnie :D to jeszcze pracują krócej, tylko 36 godzin tygodniowo 8O , więc praktyczne piątki mają wolne.
Szkoda, że nie urodziłam się w Szwajcarii. :twisted:

Szwajcaria, Konfederacja Szwajcarska – państwo federacyjne w Europie. Jest jednym z niewielu państw, w których obowiązują tak szeroko stosowane formy demokracji bezpośredniej. Szwajcaria od kongresu wiedeńskiego w 1815 roku jest państwem neutralnym. Do Organizacji Narodów Zjednoczonych przystąpiła dopiero 10 września 2002 po przegłosowaniu tej decyzji w referendum minimalną większością 52% głosów.
Nie jest częścią Unii Europejskiej ani Europejskiego Obszaru Gospodarczego – Szwajcarzy w referendum zdecydowanie (77% głosów przeciw) odrzucili nawet samą koncepcję rozpoczęcia rozmów o akcesji. Posiada jednak specjalne dwustronne stosunki z UE, dzięki czemu uczestniczy w wybranych inicjatywach (np. układ z Schengen) oraz dopłaca do budżetu unijnego. Szwajcaria formalnie nie ma stolicy, jej funkcję pełni jednak Berno, będące siedzibą rządu.

W Szwajcarii kobiety uzyskały prawa wyborcze dopiero w lutym 1971 roku, a i to nie wszędzie. Najdłużej opierał się kanton Appenzell Innerrhoden, który ustąpił przed wyrokiem sądu najwyższego w roku 1990.

W Szwajcarii są cztery języki urzędowe: niemiecki, francuski, włoski oraz romansz (retoromański). Nauczanie w szkołach podstawowych, gimnazjach i liceach odbywa się w jednym z tych języków, w zależności od kantonu. Ale w zasadzie dzieci uczą się wszystkich. Na uniwersytecie studiuje się po francusku bądź niemiecku (i włosku w kantonie Ticino). Absolwent wyższej uczelni powinien móc porozumiewać się przynajmniej w trzech językach.( info z Wikipedii)

Podbój Iberii cz. I 080.jpg

Podbój Iberii cz. I 081a.jpg
Ren

Podbój Iberii cz. I 083.jpg
jezioro Bodeńskie

Podbój Iberii cz. I 084a.jpg

Podbój Iberii cz. I 086.jpg

Podbój Iberii cz. I 087.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 12.06.2015 19:04

Mamy też cos wspólnego ze Szwajcarią.
W Genewie wymyślono pierwszy na świecie zegarek na świecie. Stworzyli go w 1839 roku dwaj polscy imigranci Antonii Patek i Franciszek Czapek.

Inne ciekawostki dot. Szwajcarii wyszperane w necie 8O
• Ze Szwajcarii pochodzi najsłynniejsza armia najemników - gwardia papieska.
• Szwajcaria i Watykan jako jedyne państwa na świecie maja kwadratową flagę.
• ponad 300 dni w roku jest słonecznych.
• szwajcarskie kobiety należą do najstarszych w Europie, biorąc pod uwagę wiek rodzenia pierwszego dziecka.
• 20% populacji to cudzoziemcy.
• na ulicach nie ma bezpańskich psów ani kotów.
• w niedziele wszystkie sklepy są pozamykane.
• Szwajcarzy uważają, że ich kraj jest zakątkiem, który Bóg stworzył dla siebie. Że jest to raj na ziemi, najpiękniejsze miejsce na świecie.
• w Szwajcarii w 1819 roku powstała pierwsza tabliczka czekolady.
• w 1474 roku w Bazylei, po głośnym procesie spalono na stosie koguta, który według świadków zniósł jajko.
itd, itp. …….

Po prawie trzech godzinach jazdy docieramy do Zurichu, największego miasta Szwajcarii.
W planach mamy zobaczenie pierwszych ( z wielu ) podczas tej wycieczki kościołów.
Tym razem będą to kościoły protestanckie .
Podbój Iberii cz. I 091.jpg

Podbój Iberii cz. I 092.jpg

Podbój Iberii cz. I 093.jpg

Podbój Iberii cz. I 094a.jpg

Podbój Iberii cz. I 095.jpg

Podbój Iberii cz. I 096.jpg

Podbój Iberii cz. I 098.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 12.06.2015 19:08

Zurych – miasto w północno-wschodniej Szwajcarii, nad Jeziorem Zuryskim oraz rzekami Limmat i Sihl, stolica kantonu Zurychu; największe miasto i główny ośrodek gospodarczy kraju.
Podbój Iberii cz. I 102.jpg
idziemy na spacer

Podbój Iberii cz. I 103.jpg
rzeka Limmat

Podbój Iberii cz. I 104.jpg

Podbój Iberii cz. I 105.jpg

Podbój Iberii cz. I 108.jpg

Podbój Iberii cz. I 109.jpg
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 12.06.2015 19:22

Gratuluję wytrzymałości, ja już 20 lat temu wróciłem z Costa Brava z nogami jak banie :(
Na razie jedziemy tą samą trasą... tylko waluty i paszporty inaczej potrzebne.
Ale miejsca nam bliskie - Zocha miała ciotkę w Zurichu, a nasza podróż poślubna wiodła przez Lozannę i Genewę.
Nasza Andaluzja w tym roku nie doszła do skutku i znów szwędaliśmy się na południe od Gibraltaru, który widzieliśmy z odległości 15 km (z tego większość w pionie).
Twoja relacja mnie mobilizuje i w najbliższej wolniej chwili....
Krzysztof
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 12.06.2015 19:24

Oglądamy kościół Fraumünster . Wznosi się na zachodnim brzegu Limmat, na miejscu dawnego konwentu założonego w 853 r. Obecna budowla sakralna pochodzi z XIII w., ale jej stare romańskie prezbiterium zdobią współczesne witraże projektu Marca Chagalla.
Podbój Iberii cz. I 110a.jpg
trochę niewyrażne sorry

Podbój Iberii cz. I 111.jpg

Podbój Iberii cz. I 112.jpg

Idziemy do następnego kościoła
Podbój Iberii cz. I 113.jpg
z tyłu nasz następny cel

Podbój Iberii cz. I 115.jpg

Podbój Iberii cz. I 116.jpg

Grossmünster – kościoł zbudowany w latach 1100-1250 na miejscu kościoła z IX w.
Podbój Iberii cz. I 117.jpg

Grossmünster jest „kościołem-matką” reformacji w niemieckojęzycznej Szwajcarii. Od 1519 w tym kościele głosił zasady nowej religii Ulrich Zwingli (Jego spadkobiercą duchowym był Jan Kalwin ) .
Bliźniacze wieże kościoła pochodzące z XV w., zwieńczone XVIII-wiecznymi kopułami, są najbardziej charakterystycznym elementem zuryskiej architektury. Katedrę zdobią okna witrażowe projektu Augusto Giacomettiego.
Podbój Iberii cz. I 119.jpg

Podbój Iberii cz. I 120.jpg

Podbój Iberii cz. I 121.jpg

Podbój Iberii cz. I 122.jpg

Podbój Iberii cz. I 123.jpg

Podbój Iberii cz. I 124.jpg

Podbój Iberii cz. I 126.jpg

Podbój Iberii cz. I 127.jpg

Podbój Iberii cz. I 129.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 12.06.2015 19:28

kw napisał(a):Gratuluję wytrzymałości, ja już 20 lat temu wróciłem z Costa Brava z nogami jak banie :(
Na razie jedziemy tą samą trasą... tylko waluty i paszporty inaczej potrzebne.
Ale miejsca nam bliskie - Zocha miała ciotkę w Zurichu, a nasza podróż poślubna wiodła przez Lozannę i Genewę.
Nasza Andaluzja w tym roku nie doszła do skutku i znów szwędaliśmy się na południe od Gibraltaru, który widzieliśmy z odległości 15 km (z tego większość w pionie).
Twoja relacja mnie mobilizuje i w najbliższej wolniej chwili....
Krzysztof

pisz i wklejaj te swoje super zdjęcia :D

co do wytrzymałości :roll: ....dobrze,że nie widziałeś moich klocków po powrocie :twisted:
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 12.06.2015 19:42

fiolek napisał(a):pisz i wklejaj te swoje super zdjęcia :D

co do wytrzymałości :roll: ....dobrze,że nie widziałeś moich klocków po powrocie :twisted:

Jeśli super zdjęcia, to Zochy.
Weź ja przy okazji opieprz, że nosi się nie tylko aparat ale i futerał od niego.
W tym roku ze 3 razy była albo "bateria pusta" albo "pamięć pełna", a moje gnioty to nie to co damskie szczegóły.
Coś się może jednak wybierze.
Krzysztof
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 12.06.2015 20:08

kw napisał(a):Jeśli super zdjęcia, to Zochy.
Weź ja przy okazji opieprz, że nosi się nie tylko aparat ale i futerał od niego.
W tym roku ze 3 razy była albo "bateria pusta" albo "pamięć pełna"

cóż bywa i tak :mrgreen:
kw napisał(a):a moje gnioty to nie to co damskie szczegóły.
Coś się może jednak wybierze.
Krzysztof

no nie jest tak źle z tymi Twoimi fotami :D
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 12.06.2015 20:42

Idziemy dalej, przechodzimy obok pomnika Ulricha Zwingli,
Podbój Iberii cz. I 130.jpg

Jest niedziela, pusto na ulicach, nieliczni mieszkańcy siedzą sobie na ławeczkach na rzeką Limmat i odpoczywają. W oddali słychać swing, to z kawiarni po drugiej stronie rzeki. Tez bym tak chciała. :hut:

Podbój Iberii cz. I 131.jpg

Podbój Iberii cz. I 132.jpg

Podbój Iberii cz. I 133.jpg

Podbój Iberii cz. I 135.jpg

Podbój Iberii cz. I 136a.jpg

Podbój Iberii cz. I 137.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 12.06.2015 20:55

Kierujemy się w stronę jeziora Zuryskiego, oglądamy go z platformy widokowej.
Trochę nie w tę stronę co trzeba słoneczko i zdjęcia też takie sobie. :x
Podbój Iberii cz. I 138.jpg

Podbój Iberii cz. I 139.jpg

Podbój Iberii cz. I 140.jpg

Podbój Iberii cz. I 141.jpg

Podbój Iberii cz. I 142.jpg

Podbój Iberii cz. I 143.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Wyprawa na koniec Europy - Hiszpania i Portugalia - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies