Jak obiecałem w poprzednim temacie zaczynam nową relację. Na Lefkadzie byliśmy już w 2013 r. i bardzo, ale to bardzo przypadła nam się spodobała, wręcz się zakochaliśmy w niej i postanowiliśmy ją odwiedzić po raz drugi. Relacja z pierwszej wyprawy w 2013 r. tutaj:
grecja-2013-polwysep-pelion-i-wyspa-lefkada-t43905.html
Wtedy byliśmy tylko 4 dni i zahaczyliśmy o największe atrakcje. Tym razem postanowiliśmy, że będzie to wyjazd 11 dniowy i spróbujemy zwiedzić jak najwięcej się da. Zebrała też się wspaniała ekipa, łącznie 3 samochody i 9 osób. Wyjazd zaplanowaliśmy na piątek 12 czerwca 2015 r. Trasę liczącą 2500 km podzieliliśmy na dwa etapy, z noclegiem w węgierskiej miejscowości Moraholom, tuż przy granicy z Serbią. Obiekt ten zabukowałem u jednego z pośredników przez neta i tam też nocowaliśmy w drodze powrotnej. Przez internet też zakupiłem winietę miesięczną na Węgry, koszt 67 zł po przewalutowaniu. Zrobiłem to na bezpośredniej stronie zarządcy autostrad.
12 czerwca piątek
Wyjazd nastąpił z Kościerzyny o godzinie 4:00 rano. Do przejechania mieliśmy około 1250 km do Moraholom. Trasa standardowa przez Polskę, potem cały czas E75. Poprzednie nasze wyjazdy poruszaliśmy się VW Passat B6. Tym razem pojechaliśmy Citroenem C5 III 2.0 HDI. Dodatkowo towarzyszył nam VW Passat oraz taki sam Citroen.
Przebieg trasy:
Jeszcze w Polsce zjedliśmy obiad i około 14:00 wjechaliśmy do Czech, potem na Słowację. W Żylinie na stacji benzynowej zakupiliśmy winietę miesięczną. Koszt 14 euro. Następnie wjazd na Węgry i o godz. 21:00 byliśmy w Moraholom w miejscu noclegowym, które prezentowało się tak:
Właściciel był bardzo uprzejmy, miły. Mieliśmy do dyspozycji parter plus piętro z 3 sypialniami i łazienką. Dodatkowo darmowe wifi. Obiekt czysty, utrzymany w stylu początek lat 90tych / późny PRL. Ale wszystko było na miejscu co potrzebne w tym lodówka, mikrofala, kuchenka. Obiekt dobry na nocleg, nie polecałbym na dłuższy pobyt. Samochody parkują na terenie ogrodzonej posesji. Zachęciła nas cena 39 zł od osoby. Następnego dnia pobudka o 3:30, żeby wyjechać w kierunku Lefkady o 4:00.
...CDN...