tomekkulach napisał(a):Mam do Ciebie pytanie(ewentualnie Gusi,która tu zagląda):
Wiesz coś na temat kempingu Katshima?
Jest strona http://www.camping-kathisma.gr/
ale z mapy wygląda na opuszczony i nieczynny
https://goo.gl/8vTVpM
(choć wiem,że zdjęcie jest z listopada)
Pozdrawiam
Tom.
Hej - stawiam się do odpowiedzi

Odwiedziłam ten kemping

Kemp. wydawał się sympatyczny aczkolwiek skromny.
Parcele zacienione, pod drzewkami oliwnymi, ułożone kaskadowo ale dobry dojazd do wyższych pięter, na parcelach skrzynki prądowe. Zaplecze kuchenne - lodówki, kuchenki, mikrofale, jakiś toster też był. Budynek sanitarny nie jest pierwszej młodości ale wydawał się czysty, kafelki na ścianach i podłodze, część damska i męska, wc, umywalki i kabiny prysznicowe.
Widać było, że już szykują się do zamknięcia sezonu - woda z niewielkiego baseniku była już spuszczona, kempingowy bar nieczynny, lodówki powyłączane. Na kemp. nie ma żadnego placu zabaw dla dzieci. Mam fotki z niego to mogę podesłać na priv żeby tu już nie zaśmiecać.
Na wschodnim wybrzeżu jest również kilka kempingów: kolejno, jadąc od Lefkady na południe:
Kariotes na stronie podają że 300 m do plaży co jest nieprawdą, 300 m to jest w linii prostej do morza a w zasadzie do takiej laguny/solany ??? coś w ten deseń - nie nadaje się na plażowanie, do najbliższej plaży będzie z kilometr - trzeba przejść przez ulicę.
Episkopos- na granicy miejscowości Episkopos i Nikiana, również pod drugej stronie ulicy ale do plaży z 300-350 m.
Dalej w zatoce Desimi są 2 bezpośrednio przy morzu

Santa Mavra i Desimi Beach.
Właśnie dlatego, że są bezpośrednio przy morzu cieszą się popularnością wśród motorowodniaków. Dojazd do zatoki od głównej drogi ponoć nieco stromy i wąski - ale docierają tam i kampery i przyczepy. Właściciele oferują pomoc z napędem 4x4 to chyba coś znaczy

Kolejny kemping leży już na południu w Vassiliki
Vassiliki Beach w końcu po właściwej stronie

Ja bym celowała w 2 kempingi i po kilka dni na każdym zaczynając od Episkopos a potem Vassiliki. Wyspę przeciąć na pół i z pierwszego kempingu zwiedzać od Nidrii, przez Lefkadę, Agios po gdzieś Choratę a z drugiego resztę. Z Kathsima jest ten problem, że on jest na odludziu - nie wyjdzie się z niego na jakiś spacer wieczorem, pieszo na plażę też nie wyskoczysz, musisz codziennie użyć auta a nie zawsze się chce siadać za kółko - dobrze mieć plażę w zasięgu nóg. Można by powiedzmy z Vassiliki pojechać zachodnią stroną wyspy i skończyć pobyt kilkudniowym postojem na Kathsimie mimo wszystko ale ... przejazd zestawem auto+buda zachodnią stroną wyspy od Vassiliki jest trudny. Nie mówię, że niemożliwe, trzeba być jednak dobrym kierowcą i dysponować silnym autem coby dało radę ciągnąć ogon za sobą, tę trasę pokonują autokary lecz ... jest kilka trudnych miejsc do wspinania się, łamania i mijania (wąsko szczególnie Agios Petros i Kalamitsi) Jak ktoś nie czuje się pewnie w górzystym terenie to szkoda męczyć auto i samemu się stresować. Samym autem jazda bez budki po wyspie to inna inszość

Sorki za zbyt długi wywód ale przynajmniej temat kempingów będzie jako tako wyczerpany