tomekkulach napisał(a):Mam do Ciebie pytanie(ewentualnie Gusi,która tu zagląda):
Wiesz coś na temat kempingu Katshima?
Jest strona http://www.camping-kathisma.gr/
ale z mapy wygląda na opuszczony i nieczynny
https://goo.gl/8vTVpM
(choć wiem,że zdjęcie jest z listopada)
Pozdrawiam
Tom.
Hej - stawiam się do odpowiedzi
Odwiedziłam ten kemping W drugiej połowie września był jeszcze czynny tak na ćwierć gwizdka ale jednak czynny Stało na nim zaledwie 2 mini kamperki i chyba 1 namiot o ile dobrze pamiętam. Jest to jedyny kemping na zachodnim wybrzeżu bez rzecz jasna bezpośredniego dostępu do morza, widoku na morze też z niego nie ma. Dojazd do kempingu jak najbardziej możliwy dla zestawów z przyczepą choć jest trochę pod górkę między Lefkadą a Agios Nikitas . Kemping jest odsunięty od głównej drogi więc jadące drogą auta nie powinny zakłócać spokoju. Do centrum Agios na wieczorny spacer z buta mimo, że poniżej 2 km bym się nie wybrała - brak pobocza
Kemp. wydawał się sympatyczny aczkolwiek skromny.
Parcele zacienione, pod drzewkami oliwnymi, ułożone kaskadowo ale dobry dojazd do wyższych pięter, na parcelach skrzynki prądowe. Zaplecze kuchenne - lodówki, kuchenki, mikrofale, jakiś toster też był. Budynek sanitarny nie jest pierwszej młodości ale wydawał się czysty, kafelki na ścianach i podłodze, część damska i męska, wc, umywalki i kabiny prysznicowe.
Widać było, że już szykują się do zamknięcia sezonu - woda z niewielkiego baseniku była już spuszczona, kempingowy bar nieczynny, lodówki powyłączane. Na kemp. nie ma żadnego placu zabaw dla dzieci. Mam fotki z niego to mogę podesłać na priv żeby tu już nie zaśmiecać.
Na wschodnim wybrzeżu jest również kilka kempingów: kolejno, jadąc od Lefkady na południe:
Kariotes na stronie podają że 300 m do plaży co jest nieprawdą, 300 m to jest w linii prostej do morza a w zasadzie do takiej laguny/solany ??? coś w ten deseń - nie nadaje się na plażowanie, do najbliższej plaży będzie z kilometr - trzeba przejść przez ulicę.
Episkopos- na granicy miejscowości Episkopos i Nikiana, również pod drugej stronie ulicy ale do plaży z 300-350 m.
Dalej w zatoce Desimi są 2 bezpośrednio przy morzu
Santa Mavra i Desimi Beach.
Właśnie dlatego, że są bezpośrednio przy morzu cieszą się popularnością wśród motorowodniaków. Dojazd do zatoki od głównej drogi ponoć nieco stromy i wąski - ale docierają tam i kampery i przyczepy. Właściciele oferują pomoc z napędem 4x4 to chyba coś znaczy Ja tam nie byłam, lecz z fotek znalezionych w necie wygląda, że zatoka opanowana właśnie przez pontony, skutery itp. trochę słabo plażować w takim mini porcie
Kolejny kemping leży już na południu w Vassiliki
Vassiliki Beach w końcu po właściwej stronie Plaża długa, piaszczysto/żwirowa ... w wodzie długo płytko. Zatoka jest mekką dla surferów.
Ja bym celowała w 2 kempingi i po kilka dni na każdym zaczynając od Episkopos a potem Vassiliki. Wyspę przeciąć na pół i z pierwszego kempingu zwiedzać od Nidrii, przez Lefkadę, Agios po gdzieś Choratę a z drugiego resztę. Z Kathsima jest ten problem, że on jest na odludziu - nie wyjdzie się z niego na jakiś spacer wieczorem, pieszo na plażę też nie wyskoczysz, musisz codziennie użyć auta a nie zawsze się chce siadać za kółko - dobrze mieć plażę w zasięgu nóg. Można by powiedzmy z Vassiliki pojechać zachodnią stroną wyspy i skończyć pobyt kilkudniowym postojem na Kathsimie mimo wszystko ale ... przejazd zestawem auto+buda zachodnią stroną wyspy od Vassiliki jest trudny. Nie mówię, że niemożliwe, trzeba być jednak dobrym kierowcą i dysponować silnym autem coby dało radę ciągnąć ogon za sobą, tę trasę pokonują autokary lecz ... jest kilka trudnych miejsc do wspinania się, łamania i mijania (wąsko szczególnie Agios Petros i Kalamitsi) Jak ktoś nie czuje się pewnie w górzystym terenie to szkoda męczyć auto i samemu się stresować. Samym autem jazda bez budki po wyspie to inna inszość - choć moja koleżanka mimo, że ma duuuuuużo więcej wyjeżdżonych kilometrów ode mnie, nie chciała za chiny prowadzić .
Sorki za zbyt długi wywód ale przynajmniej temat kempingów będzie jako tako wyczerpany