Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyprawa do krainy Wikingów - Szwecja i Dania (2015)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 20.09.2015 08:21

Katedra w Lund wspaniała...
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 20.09.2015 16:18

Lund to właściwie taka dalsza dzielnica Malmö (oba miasta dzieli 20 kilometrów). Malmö, leżące nad Sundem, to trzecie pod względem liczby osób szwedzkie miasto. A właściwie leżące w Szwecji, bo z tą "szwedzkością" bywa różnie - już ponad 40% mieszkańców to imigranci, na ulicach używa się 150 języków. To chyba wieża Babel była bardziej jednolita ;) Ogólnie słynie z przestępczości zorganizowanej, ostatnio w lipcu czytałem o wojnach gangów na ulicach - oczywiście starano się starannie unikać informacji jaką to religię wyznają młodzi bandyci. Przecież "to nie ma znaczenia", a poza tym "to oni są wykluczeni ze społeczeństwa i dlatego zeszli na złą drogę" jak tłumaczył pewien polski profesor tu mieszkający.

Na szczęście w ciągu dnia żaden granat nie wybucha, ale i tak mi się tutaj niezbyt podoba.
Obrazek

Niby sporo zabytków, ale mam wrażenie, że są przytłumione przez powojenną zabudowę - schludną, praktyczną, lecz nudną jak flaki z olejem.
Obrazek

Czasem zdarzy się jakaś ładna uliczka.
Obrazek

Głównym celem wizyty w mieście nie było zwiedzanie, tylko ostatnie zakupy. Udaje nam się odnaleźć Systembolaget, a potem, tradycyjnie już po błądzeniu, centrum handlowe z parkingiem podziemnym, gdzie wydajemy ostatnie korony.

Na bramkach będziemy płacić już w euro. Stanowisk dużo, lecz do obsługi ręcznej tylko jedno: to zdaje się szykuje nam w przyszłości polski rząd.
Obrazek

Płatna jest oczywiście nie droga, lecz słynny most nad Sundem (Öresundsbron/Øresundsbroen). Koszt niemały - samochód osobowy to około 50 euro, lecz warto się choć raz przejechać, bo wrażenie śmigania nad morzem jest niepowtarzalne :)
Obrazek
Obrazek

Na moście wieje jak diabli (mimo, że znaki wyświetlają co innego), rzuca mną tak, że w końcu ustawiam się za jakąś ciężarówką i wlekę się za nią 70 km/h, mimo, że można jechać o 40 km więcej. Dłużej jednak mogę się cieszyć z jazdy :)

No i jesteśmy w Danii!
Obrazek

Jakie to proste! Kiedyś sądziłem, że łatwe przekraczanie granic jest nam dane na zawsze, lecz przy tym co się teraz dzieje w czasie islamskiego zalewu to może się okazać, że za jakiś czas będzie to tylko piękne wspomnienie. Choć może kiedyś takie znaki w ogóle nie będą potrzebne, gdyż most stanie się wewnętrznym jednego skandynawskiego kalifatu?

Próbuję odpędzić myśli czarne jak chmury kłębiące się nad Kopenhagą - a jeszcze przed chwilą ze szwedzkiej strony było widać tutaj słońce! Najwyraźniej Duńczycy też mają dziś ochotę na deszcz!

Wbrew temu co się często uważa Öresundsbron/Øresundsbroen nie spina dwóch brzegów cieśniny: sam most to "jedynie" niecałe 8 kilometrów, następnie jest sztuczna duńska wyspa Peberholm i 3,5 kilometrowy tunel pod morzem. Dopiero później wyjeżdża się we właściwiej Danii.
Obrazek
Obrazek

Kopenhagę na razie mijamy, przedzieramy się do północno-wschodniej Zelandii, do Helsingøru. Znajduje się tam zamek Kronborg, w którym Szekspir umieścił akcję "Hamleta".
Obrazek
Obrazek

O ile nigdy nie byłem wielkim miłośnikiem twórczości Anglika, o tyle twierdza jest rzeczywiście imponująca (kolejny obiekt na liście UNESCO podczas wyjazdu - chyba pobiliśmy nasz rekord). W przeszłości strzegła ruchu statków na Sundzie i pilnowała poboru cła od przewożonych towarów.
Obrazek

Duńczycy byli tutaj monopolistami, gdyż po drugiej stronie (zaledwie 4 kilometry) znajduje się Helsingborg, niegdyś tworzący z Helsingørem jedno duńskie miasto.
Obrazek

Obecnie między duńskim a szwedzkim brzegiem kursują co chwilę promy, które są tańszą alternatywą dla mostu: wbrew obawom zainteresowanie przeprawą znacznie wzrosło po otwarciu w 2000 roku Öresundsbronu/Øresundsbroenu.

Pogoda zrobiła się doprawdy nieciekawa, cieszą się tylko wędkarze i miłośnicy naturalnego prysznica na świeżym powietrzu.
Obrazek
Obrazek

Na sekundę wychodzi słońce, ale zaraz potem znowu wali deszczem po gębie.
Obrazek

Oglądamy jeszcze budynki wokół zamku - aż do XX wieku stacjonowało tutaj wojsko.
Obrazek

Wracając do auta widzimy, że w Szwecji teraz jest jasno - a to złośliwcy!
Obrazek

Pozostaje mieć nadzieję, że podczas kolejnych dni Dania będzie pod tym względem podobna do Szwecji...
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 20.09.2015 17:06

Most nad Sundem robi wrażenie ...
Szkoda tylko, że to Malmo jest u wylotu :wink:
Cena chyba trochę za wysoka - no ale na pewno szybciej nim przejechać, niż prom zaliczyć.
Dzięki za zamek Hamleta - dla mnie to miła niespodzianka, bo ja Szekspira uwielbiam - od razu starszej pociesze go pokazałem :D .

Tak a propos - jest podobno dobry, skandynawski serial kryminalny właśnie pod tytułem Most nad Sundem.
Tylko, kiedy znaleźć czas, żeby to oglądnąć ...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.09.2015 17:10

Ręczny pobór opłat działa tylko w PL na autostradach koncesyjnych, tj u Kulczyka i Stalexporcie.
Na pozostałych można jechać z viaboxami/viatollami.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 20.09.2015 18:17

można, tylko po co? Zawodne to, w przypadku awarii kara może sięgać kilkunastu tysięcy złotych... dodatkowy koszt za urządzenie to pikuś, dochodzi kwestia permanentnej inwigilacji - państwo super dokładnie wie, gdzie i kiedy jedziesz. W czasach totalnej kontroli mnie to nie zachęca. Przyśpieszysz niewiele, jeśli dwa pasy do bramek są i tak zajęte. Ewentualnie "ręczny pobór opłat na wszystkich stanowiskach", więc i tak stoisz w korku i dopiero przy samych bramkach możesz trochę szybciej śmignąć.

Są dobre wzory na pobór opłat - mamy je choćby u sąsiadów, ale w RP wybrano oczywiście najgorszy... i nikt o wprowadzeniu tego najwygodniejszego nie myśli.

Buber napisał(a):Most nad Sundem robi wrażenie ...
Szkoda tylko, że to Malmo jest u wylotu :wink:
Cena chyba trochę za wysoka - no ale na pewno szybciej nim przejechać, niż prom zaliczyć.

myślę, że przy skandynawskich zarobkach cena nie robi większego wrażenia, w dodatku przy płaceniu kartami są jakieś zniżki :)

Dzięki za zamek Hamleta - dla mnie to miła niespodzianka, bo ja Szekspira uwielbiam - od razu starszej pociesze go pokazałem :D .

ciekawe, czy Szekspir w ogóle ten zamek widział :D
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 21.09.2015 08:23

Pudelek napisał(a):Obrazek

Mam identyczne zdjęcia, przejazd za pierwszym razem ciekawy tylko szkoda, że tak mało widać przez bariery :)
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 21.09.2015 09:31

tam aż prosi się o jakiś parking na tej sztucznej wysepce :D
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 21.09.2015 13:09

Nadrobiłem zaległości.. Bardzo fajnie się czyta i ogląda. :)

Pozdrawiam
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 21.09.2015 14:08

Pudelek napisał(a): ciekawe, czy Szekspir w ogóle ten zamek widział :D

Nie widział. Ale najprawdopodobniej słyszał o nim wiele od niejakiego Willa Kempe, jednego ze swoich ulubionych aktorów, który występował na zamku.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 23.09.2015 19:11

Miałem przyjemność jechać mostem...ale nie miałem przyjemności widzieć zamku...robi wrażenie...pozdrawiam
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 23.09.2015 23:33

ponoć wnętrza też robią wrażenie - ale to w końcu jedna z dawnych rezydencji królewskich ;)
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 24.09.2015 00:23

Niebieskie niebo. Słońce. Upał. Typowa pogoda z połowy lipca dla większości Europy.

Ale nie w Danii Anno Domini 2015.

Poranek na kempingu na przedmieściach Kopenhagi to deszcz, silny wiatr i piździawica. Mam wrażenie, że jest listopad!
Obrazek

Łażenie po mieście w taką aurę jest gwarancją szybkiego przemoczenia. Postanawiamy więc zajrzeć do miejsca, którego nie planowałem: browaru Carlsberga. W dodatku na kempingu można taniej kupić bilet do tamtejszego muzeum.

Turystów witają zabudowania z XIX wieku. Trochę przypominają Pilzno.
Obrazek

Brama ze słoniami ozdobionymi swastyką - były one stałym elementem na piwach aż do II wojny światowej.
Obrazek

W najstarszej części browaru utworzono muzeum. W ramach biletu jest też degustacja dwóch małych piw. Pierwsze, ciemne, podobno według pierwotnej receptury, jest bardzo wodniste. Typowe - oszczędzamy na turystach.

Dla zbieraczy - bodajże największa na świecie kolekcja butelek po piwie z całego świata. Są i polskie akcenty.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następnie ekspozycja opisującą historię przedsiębiorstwa założonego w 1847 przez Jacoba Jacobsena. Są stare plakaty, historyjki, jest reklama z lat 30. XX wieku: naga kobieta z cyckami! Czy wyobrażacie sobie dzisiaj coś takiego w przyzwoitej Europie?
Obrazek

Flaszki ze starego i nowego browaru - przez pewien czas funkcjonowały dwa, gdy ojciec-założyciel pokłócił się z synem.
Obrazek

Pierwsza ofiara referendum w Polsce...
Obrazek

Koniki niegdyś wożące piwo dziś wożą turystów.
Obrazek
Obrazek

Stare wozy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chevrolet Six, Morris oraz Triangel - ten ostatni to duńska konstrukcja.

Drugie piwo konsumujemy w dużej sali na piętrze - tam jest kilka rodzajów, pijalne. W ogóle w Danii Carlsberg sprzedaje piwa, których w Polsce nie uświadczymy. Do tego ma mały browar Jacobsen, warzący IPY, APY, Blondie, Weizeny i inne rodzaje z lepszej półki. Oczywiście w miejscowym sklepie można się w nie zaopatrzyć, co naturalnie czynię :)
Obrazek

Muzeum odwiedzają tłumy ludzi i wydaje się, że niektórzy z obsługi chcą jeszcze sobie dodatkowo zarobić: dwukrotnie ta sama kobieta chciała mnie oszukać! Najpierw z 200 koron wydała resztę do stówki, potem po sprawdzeniu rachunku okazało się, że nabiła mi piwo duże, zamiast małych. Nie wierzę w przypadki - ile osób nie zorientuje się, zwłaszcza tych, którzy mają więcej gotówki? Ja kasę odzyskałem, ale niesmak pozostał :/

Po wyjściu pogoda bez zmian... choć momentami mniej pada albo nawet całkowicie przestaje. Ulice Kopenhagi sprawiają przygnębiające wrażenie w taki dzień.
Obrazek

Rowery to podstawa... wbrew popularnej legendzie każdy jest jednak starannie przypięty.
Obrazek

Sektor imigrancki przy dworcu głównym. Duńska kuchnia? Nie tutaj.
Obrazek

Z drugiej strony dworca słynny park rozrywki - Ogrody Tivoli. Dzisiaj to chyba tłumów tam nie mają.
Obrazek

Postanawiamy znowu schronić się pod dachem - w Muzeum Narodowym. Dodatkowo okazuje się, że wstęp jest darmowy :) Muzeum ogromne, musimy się sprężyć, aby obejrzeć choć część ekspozycji.

Są kamienie runiczne - np. ze swastyką.
Obrazek

Książeczka dla polskich pracowników sezonowych z początku XX wieku.
Obrazek

Plakaty propagandowe z 1920 roku, kiedy to w Szlezwiku i Holsztynie odbywał się plebiscyt mający zdecydować o przynależności państwowej tych terenów. Ostatecznie północ wróciła do Danii, południe pozostało w Niemczech.
Obrazek

Adolf jak żywy ;)
Obrazek

Wystawa czasowa poświęcona tzw. Białym autobusom. W 1945 roku przewoziły one jeńców i więźniów niemieckich obozów do neutralnej Szwecji.
Obrazek

A tymczasem na dworze... znów leje. Główny deptak Strøget jest wyjątkowo pusty.
Obrazek

Klasyka.
Obrazek

Pod ratuszem trwa budowa metra. Jeśli w czymś Warszawa była szybsza od Kopenhagi to właśnie w metrze - duńskie otwarto dopiero w 2002 roku. Ale od razu półtorej linii ;)
Obrazek

Ogromny termometr pokazuje 13 stopni - ah, jak dobrze się rozgrzać :D
Obrazek

Już wieczór, więc wracamy na dworzec a potem na przedmieścia do kempingu. Tak jak przypuszczałem - tam wychodzi słońce :D
Obrazek

Jesienna Kopenhaga nie przypadła mi do gustu. W Szwecji też bywało różnie, ale nigdy tak paskudnie. Brr....
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 24.09.2015 10:42

No to współczuję pogody lipcowej :? Ja zaliczyłam Danię w sierpniu i muszę powiedzieć, że - jak zawsze - słońce potrafi zaczarować wszystko. A byłeś w Skagen? Bardzo jestem ciekawa wrażeń - dla mnie bomba!
Bardzo fajna relacja :papa:

Pozdrav
Ela
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 24.09.2015 12:50

niestety, tym razem Dania ograniczyła się do stolicy i kilku innych miejsc... za mało czasu - na ten kraj to dobrze by było poświęcić osobny wyjazd :)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 24.09.2015 17:56

Nie zazdroszczę Wam pogody...my Kopenhagę wspominamy ciepło...pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe